Как един удар промени животът ни!

• 26 653
  • 375
  •   1
Отговори
# 75
Направо не е истина как някои нападат таткото. НЕ го оправдавам, но го разбирам.
debora R , едновременно с това чл.45 и следващите от закона за задълженията и договорите в главата  НЕПОЗВОЛЕНО УВРЕЖДАНЕ
 гласи: Чл. 45. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.
Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното
а  Чл. 48 съдържа точно отговорността на виновника в случката: Родителите и осиновителите, които упражняват родителските права, отговарят за вредите, причинени от децата им, които не са навършили пълнолетие и живеят при тях.
Настойникът отговаря за вредите, причинени от малолетния, който се намира под негово настойничество и живее при него.
Тия лица не отговарят, ако не са били в състояние да предотвратят настъпването на вредите.

Това, че ние /включително и аз/ не защитаваме адекватно правата си и тези на децата си не значи, че няма начин да се ангажира отговорността на родителите на причинилото телесната повреда дете.

Късмет на детенцето - да се оправи без последици, и много търпение на родителите му в този труден момент!

# 76
На мен тази история ми прилича на случка от типа крадеца вика дръжте крадеца. Изводът за мен е един - колкото се може по-близко до детето - на ръка разстояние. Иначе бай да не ни стига!

# 77
Признавам, че порчетох само първия пост и за това се извинявам ако се повтарям. До колкото си спомням в правото има един термин- "реторсия". Ако те съдят за нанесени телесни повреди, но и ти имаш нанесени такива можеш да заведеш насрещен иск. Нека юристите ме порваят ако греша някъде, но смисълът е ясен. Моят съвет, както и на всички предполагам е да си извадите медицинско и да пуснете жалба. Детска педагогическа стая също не е за пренебрегване. Късмет и бързо оздравяване на детето.

# 78
Не мога да оправдая бащата, ударил шамар на 6 годишно дете, съжалявам!
Колкото и да е ядосан, голям човек е, длъжен е да се контролира. И, както вече споменаха други, носи наказателна отговорност за действията си. Един шамар не променя нищо, освен че превръща агресора в жертва, а възпитателния ефект от него е повече от съмнителен.

И аз съм била в подобна ситуация - синът ми беше 6-7 годишен, когато друго дете хвърли камък право в лицето му от доста близко разстояние, докато играеха някаква игра. Поду се ужасно и тече сума ти кръв, водих го спешно в болница да се види дали не е счупен (слава богу не беше!) - и въпреки това не ошамарих другото дете, не че не ми се искаше, де! Оставих родителите му да се занимават с него.

А децата са си деца все пак - не проумявам как може да пуснеш дете на 6 и на 4(!!!) години сами на улицата без надзор по цял ден! newsm78

# 79
Не слагам равенство между удар с камък по главата и плесването на шамар. Но справедливо е да се отчете разликата между шестгодишното момче и възрастния мъж.
Да, ествествено, че има разлики между мъжа и детето. Те са толкова много, че аз изобщо не бих направила аналогия между техните действия, защото смятам, че такава няма. И докато смятам реакцията на мъжа за допустима, смятам действието на детето за недопустимо, независимо кой на колко години е. На 2 години е нормално да хвърляш камъни без да си даваш сметка какво ще стане, но когато го правиш на 6, ти знаеш какво ще стане и целиш именно това.
Не знам защо се смята, че след като детето не носи отговорност, то едва ли не никой не трябва да носи.

Никой не е казал, че не трябва да се вземат мерки. Но шамарът от възрастен, и то не родител, не е точно това, което би повлияло на агресията в това дете. Т.е. би повлияло - ще затвърди убеждението му, че физическата саморазправа е нещо напълно в реда на нещата.
И утре ще вземе пистолет и ще гръмне някого с куршум между очите, вместо с камък.
Съжалявам, но по никакъв начин не мога да се съглася, че физическата саморазправа на един, най-вероятно 30 и нагоре годишен човек към дете, което дори на училище не ходи още, е оправдана.
Читател, ти в какво точно ме убеждаваш? Защото аз казах именно, че за действията на детето, отговорност носи родителят.
Заявявайки, че шамарът е допустим, ти вменяваш пълна отговорност за действията му на самото дете. Иначе защо би бил допустим?
Опитвам се да ти обясня, че има много голяма разлика между това едно 6 годишно да ти кима насреща и да ти казва"Да, разбрах, знам че не се прави така, това е лошо" и наистина да осъзнае сам какво точно е недопустимо в подобно действие, т.е. да проумее това, което му обясняват възрастните. Със сигурност родителите на деца на тази възраст са чували достатъчно пъти изрази като"ама без да искам стана", "ама...не знаех, че така ще стане" и подобни. Онова 8 годишно момиченце дето падна от балкона да не мислиш че не е чувало колко е опасно, колко е високо и т.н. Просто е смешно да разчиташ дете на тази възраст да има Реална като твоята представа за света.
Последно - пак прочетох темата и не намерих мнение, което да оправдава действията на детето, или да се твърди, че никой не носи отговорност за действията му.

# 80
За кой ли път вече, четем във форума как възрастен човек раздава шамари на чуждите деца. Дано скоро да има осъдени за бой на  деца. Извиненията защо голям човек посяга на малко дете не ме интересуват. Това е недопустимо. Точка.

ПП. Тук слушаме за стреса на едното ударено дете, но не знаем другото дете в момента дали също не е с кошмари, от това, че някакъв чукундур е излетял от някъде-си и му е отвъртял главата с шамар.

# 81
Алиса, хайде стига моралистки изказвания.
Ще пребият детето ти с камък и ти ще стоиш и ще се извиняваш на горкото момченце, защото сигурно щяло да има кошмари, така ли?
Съжалявам много, но и аз да съм и аз щях да отида и да му ударя шамар.
А за да не се стига до там, родителите му трябва да го възпитават както трябва. Щом явно не са си свършили работата и детето им хвърля камъни по други деца, само си е изпросило шамара.

# 82
  • София
Ако изобщо може да се говори кой какво заслужава, би трябвало не възрастният да шамаросва дете, а да отиде и да шамароса баща му. Така поне ще е битка между равни. Така де, щом родителите са виновни, значи те трябва да отнесат боя!

# 83
  • Sofia
И аз се присъединявам към групата, която счита, че не е редно да се саморазправяме с чуждите деца, независимо от конкретните обстоятелства.
В случая не се знае нито причината, нито фактите около инцидента - кое дете е било виновно, кой кого е предизвикал и пр.
Моята дъщеря преди около месец удари при игра друго дете с камък в областта на главата и на него му потече кръв - сигурна съм, че на майката на детето не й стана особено приятно, но беше достатъчно възпитана да не се саморазправя с моето дете (което пък сторих аз).

# 84
Не знам защо  решихте, че побойничето , на което са ударили шамар ,щяло да си извади погрешни изводи от постъпката  и че шамара с нищо няма да допринесе за възпитанието му! При пълната липса на адекватна и възпитателна реакция от страна на неговите родители, поне този шамар има шанс да му напомня ,че всеки си носи последствията за постъпките и лошотията не остава ненаказана! Може и да звуча крайна , аз самата съм била шамарена , децата си много рядко си позволявам да плясна по дупетата, но гледайки подрастващото поколение и невероятната им лиготия и липса на възпитание/ разбира се има и изключения/ направо се чудя ние ли сме правите или нашите дядовци с коланите и здравите шамари! За последното не ме линчувайте , просто споделям колебанието си в съвременните методи на възпитание, но и аз самата не знам кое е правилното вече!!!

# 85
Хайде тогава да оставяме всяко разглезено хлапе да удря когото си иска. А майка му само да каже - "не се прави така, маме" - което чувам постоянно по площадките.
То ходи и удря децата, щипе ги, бие ги, хвърля им пясък в очите, а се чува само - не така.
До сега винаги съм си сдържала нервите, оставяла съм да плеснат дъщеря ми, или да я бутнат, за да се научи донякъде сама да се защитава.
Но определено ако има по-сериозно посегателство срещу нея няма да стоя и кротко да гледам майката на въпросното дете да каже - "не така маме".

# 86
  • до една звездичка
...Моята дъщеря преди около месец удари при игра друго дете с камък в областта на главата и на него му потече кръв - сигурна съм, че на майката на детето не й стана особено приятно, но беше достатъчно възпитана да не се саморазправя с моето дете (което пък сторих аз).
... Което пак показва, че всеки "гледа от собстсвената си камбанария". Wink

# 87
Mirama, който възрастен човек прави съзнателния избор да бие чуждите деца, не трябва да се жалва от правните последици на побоя.
Иначе логиката е, ако ти отидеш да раздадеш шамари, после другият татко и той да дойде и да те смаже или гръмне, а?
Не си устройвайте сами джунглата, защото по тази наклонена плоскост се стига до варварщина.

# 88
От цялата история, поуката е една-деца без надзор да не се оставят.
Струва ми се доста безотговорно от страна на всички родители, но всеки сам преценява и си носи последиците.
Желая бързо да се оправя малкото момиченце!

Бащата не мога да оправдая. Само знам, че аз не бих ударила чуждо дете, колкото и да ми се иска. Разправа с родителите обаче ще има на всяка цена. Те са тези които трябва да възпитават детето си, не аз! Naughty
Когато нечие дете наранява друго, а от страна на родителите няма реакция, а само "не така, маме" то тогава пак говоря с въпросната майка и на нея ще врътна един, ако няма адекватна намеса от нейна страна.

# 89
Mirama, който възрастен човек прави съзнателния избор да бие чуждите деца, не трябва да се жалва от правните последици на побоя.
Иначе логиката е, ако ти отидеш да раздадеш шамари, после другият татко и той да дойде и да те смаже или гръмне, а?
Не си устройвайте сами джунглата, защото по тази наклонена плоскост се стига до варварщина.

Един шамар според теб бой ли е?
Нека не изопачаваме нещата.

Общи условия

Активация на акаунт