Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Кой диагностицира детето като „хиперактивно“?
Какви са предизвикателствата, пред които са изправени родителите на хиперактивни деца в училище?
Какви са разходите за дете с хиперактивност в училище?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Кой диагностицира детето като „хиперактивно“?
-
Какви са предизвикателствата, пред които са изправени родителите на хиперактивни деца в училище?
-
Какви са разходите за дете с хиперактивност в училище?
Разходите за дете с хиперактивност в училище могат да варират, но обикновено включват разходи като домашен учител, психолог, логопед и арт терапия. Тези услуги могат да струват над 800 лева на месец. Това налага на родителите да работят, за да осигурят необходимите услуги и да се грижат за другото си дете.
-
Какви са предизвикателствата, пред които са изправени децата с хиперактивност в училище?
-
Какви са препоръките за дете с хиперактивност, проблеми с говорните умения и концентрацията в училище?
.Дъщеря ми вече е втори клас,поне така се води,но- тя е хиперактивна с проблеми с говора и концентрацията,миналата година след триста мъки стана ученичка в масово училище/трето на брой-преди нач.на уч.година,защото отказваха прием-естествено неофициално по обективни и "основателни"причини/,,от края на месец октомври за съжаление направих опит да минем на вариант "личен асистент" в училище,като допреди това и сега винаги е с придружител,защото не можем да я оставим сама,тогава наех на частни начала дама с която обаче си навлякох изключително много проблеми,след това поради спешна операциа на детенцето ми и отсъствие от училище минахме на индивидуална форма на обучение в училището.В края на уч.година училищния съвет,в лицето на директорката ми връчиха "експертно" заключение на екипа,който работеше по индивидуалната програма.Накратко- Ана-Мария не покрива държавният образователен стандарт и общо взето от индивидуалната програма не е усвоила никакви знания.Общо взето с нея работеха ресурсен учител,учител по БЕЛ,учител по роден край и друга по математика.От изброените дами,най-добре се справяше учителката по БЕЛ,защото тя си изгради самостоятелна схема на работа и дори имаше успех с дъщеря ми.Дотук добре,но според заключението на уч.съвет с връчването на това становище аз трябвало/била съм длъжна/ да отведа детето ми на реоценка пред комисията на ЕКПО към РИО.Да обаче аз отидох при директорката на ресурсния център и тя -тогава май месец ми каза,да не се притеснявам,защото с ТЕЛК-а на детето ми тя се ангажира да вземе от комисията препоръка за индивидуална програма във втори клас и всичко е ОК,да ама НЕ.На 14.09 отиваме с моят съпруг в ресурсният център да вземем "препоръката" и се оказва,че директорката на ресурсния център започва да се държи неадекватно,треперейки,абе изобщо нещо не е наред.Изведнъж се оказва,че в съседната стая се провежда комисия и въпросната директорка извика председателката към ЕКПО-то,която започна да ни обижда,въобще не ми се влиза в подробности,защото според нея сме били длъжни да дадем детето в помощно училище,че сме били нагли да искаме интеграция за такова различно дете,и още мн.мн.гадости.Аз естествено реагирах,защото дори има наглостта да ме обвини в това,че съм лоша майка,защото съм родила "такова" дете,че не съм отделяла внимание на детето си,защото работя и какво ли още не.Както и да е нашето решение остана-масово училище.Дори си мислех,че съм "победила",но реакцията на наша педогажка,която работи с детето от три години беше,че този път съм сбъркала и Ана-Мария трябва да я дам в помощно училище наистина.В един момент съм на кръстопът,защото се сблъсквам с проблема,че в масовото училище няма специалисти,които са ми необходими за работа с моето дете,дори на индивидуална програма,дори отидохме до помощното училище за да се запознаем с условията там,изобщо започвам да се съмнявам дали преценката за това кое е по-доброто за детето ми е вярна,или аз настоявам да си мисля така,защото в помощното поне се ангажират с 3-часа на ден активна работа -с логопед,психолог, и въобще-това са си сериозна бройка часове,с работата и на общ.ресурсен център-нещата ми се подреждат като програма.Да обаче изпадам в ужас от факта,че с това ще скъсам макар и крехките контакти на Ана-Мария с децата от нейния клас които я приемат почти нормално и играят с нея,търсят я,и не обръщат такова внимание на нейните странности.Прехапах си езика и на 16.09-отидохме при въпросната старша експертка с молба- Ана-Мария да я преместим в помощното училище,като имаме молба съобразно програмата и в определен ден да ходи в старото си училище за да се "интегрира".Въпросната дама ,каза,че ще чакаме следващото събиране на комисията и чак тогава може да се направи преместването,но това тя да посещава старото си училище е невъзможно.И така-сега незнам накъде,не знам какво,....Незнам коя е правилната посока,и нямам идея кое е най-доброто за детето ми.Извинявайте,но Ви моля за помощ и съвет
и миличка не се предавай.
,вчера говорих с Rossoneri,която ми каза,че се планира среща между премиера Борисов,министърката на образованието и родители на деца със СОП около 27-28 септември,имате ли информация,защото и аз искам да участвам в срещата?
:2gunfire:veseivanova, казах ти, че без война победа няма. Днес срещнах Бистра и тя ми каза, че много съжалява, че още преди години не е провела тази битка, а е допуснала детето и да бъде добре наритано. В училищата девизът е има дете, има проблем – няма дете, няма проблем за училището. 
Това ли са нещата които мога да искам от училището,смяташ ли,че е правилно
приказки от учители,които ме причакваха за да ми обясняват,че мястото на детето е в дневен дом,или в помощно училище,да не говорим,че от втория срок пък направо се възползваха от дългото отсъствие на детето от училище за да ни изтикат от клас и да минем на индивидуална работа.
защото съм похабила почти половината учебна година от изминалата в някакво тъпо помирение и доверие в преподавателския екип.....