За изхождането (ЕБХ) - тема 11

• 39 996
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
аз също не съм писала много време.
нашата история накратко.
от 20 ден практикувам ЕБХ.
многократни пелени не купих,
скъпи ми се видяха, пък и моето отроче бързо качваше,
затова не знаех дали си струва да инвестирам.
алтернативата ми беше, като опита на нашите майки-
тензух+гащи+чорапогащник.
нощта беше с един памерс, сутрин го свалях и до обяд
с тензух на дупето.
щом се намокри свалях, слагах следващия.
следобяда пак слагах памперс.
след 17-18часа го оставях с тензух,
но почти винаги беше сух.
бебетата пикаят най-малко в късния следобяд,
сочат моите проучвания  Mr. Green
така карахме с 2-3памперса на денонощие.
Освен от ЕБХ се интерсеувах и от количеството изхвърлени памперси.
гледах до минимум да намаля броя им.
Нашето ЕБХ беше улеснено от факта,
че Борис ака по 1 път на ден откак е роден,
напоследък зачести само.
Лека-полека към 8 месец махнахме дневния паперс,
като последен отпадна този на разходките.
Нощния махнах на 9 месеца, та до ден днешен.
Напикава се нощем, но е с тензух и гащите.
Спим заедно, тъй-като кърмя често,
пък и за ЕБХ ми е удобно.
Напишка ли се, сменям, макар и не веднага,
той не ми дава никакви знаци.
Често не пикае нощем,
изпишквам в 22 след кърмене и после
чак в 6 на сутрешното кърмене.
Вече е на година и четири месеца,
но не мога да кажа че дава сигнали за нуждите си.
На разходкич стиска много,
щом влезем от вратата, право в банята,
иначе се е изпуснал:)
Да, любимата му дума е АКУ.
АКУ е гърнето, тоалетната, пишето,
както и това на брат му,
пишакането, акането...
Въобще първа и любима дума.
Рядко казва аку преди да пишка,
но по-често след като е свършил работата.
Като часовник съм, някак си изградено в мен и хич не мисля кога да го изпишкам.
Главно го изпишквам в банята или гърнето ( много по-рядко).
Има дни с ненапикани дрешки, други-с 4-5 напишквания.
Не ми тежи и съм удовлетворена от резултата,
щото с големия ми син допуснах голяма грешка.
В заключение да кажа, че не съм и предполагала колко естетствено
и вродено е у бебетата, чувството за естественото изхождане,
нещо като сукателния ми навик.
Още повече и за момчетата.
Често чувах, че като е момче,
трудно се научава, кога аджеба му идват естествените нужди.
Глупости пълни.
Успех на всички бебета и майки!

ПП. аз перях често на ръка.
това за мен е удоволствие,
за разлика от други домакински дейсности.
почти без перилни препарати
(когато бебето е само на кърма,
май не е и нужно)
нито тензуха е пожълтял, нито пък гащите.
слагах минимално количество прах.
в студ, вятър и слънце,
тензуха изсъхва много бързо.

# 196
Aне, това което си написала ме заинтригува много. Благодаря ти за изчерпателния разказ  Hug! Очакваме нашето момченце много скоро и аз съм решила да го гледам по подобен начин, въпреки че не всичко ми е ясно. Не сме в БГ но съм си поръчала пеленки  тензухени и бархетни  и гащички от там. Ще съм ти благодарна да споделиш колко броя пелени и какъв размер са ти били достатъчни и горе долу колко гащички.

# 197
Ане, нали знаеш че си нашата гордост.  Laughing

Verinka какви пелени ще ползваш? Бих могла да те ориентирам за бройката. Всичко зависи какъв вид са, на колко време ще сменяш- на всяко напишкване, или приблизитално на 2-3 часа?

# 198
Честно казано все още не знам на колко време ще сменям, предполагам според нуждите на бебо. Ще се нагаждаме. Маѝка ми ми праща тензухени и бархетни пеленки, но мисля да си купя и от комплектите за многократна употреба, но все още не съм се ориентирала към точна марка.

# 199
Така- от три дни се престраших и сложих Ачо в сладки гащички през деня.

Купих и 6 пелени Бамбино мио с едни гащи за всеки случай, но досега не съм ги ползвала- много дебели ми идват, може би за пътуване или разходка.

Интересното е, че БГ фирми произвеждат доста дребосни гащички- 26 номер. В магазините за бебета обаче няма такова бебешко бельо- странно гледаха мен, после и Ачо, като попитах.

Засега нямам повече пране отколкото през дните, когато ползвах памперс, но протичаше.

Докато спи, не пишка, но почне ли да се върти, го вдигам и занасям в банята, че иначе няма да миряса.

# 200
Привеет  Simple Smile, тенкю ви за милото посрещане, не съм писала отдавна, но нямаше какво да споделя..Страхотни сте, много сте надъхващи, при нас положението не се е променило, тъпчем на едно място, все още караме с 2-3 памперса на ден и издържане на мивката при всеки един момент в който ми се стори, че сега е момента, понякога се изпишва понякоа не, ачкането го ловим винаги с изключение на моментите в които е рано сутрин, и ми става жал да го будя да го изхождам..
Mamacita Bandida ще последвам пресния ти пример, утре ще наобиколя магазините за дребосъчни гащички и ще слагам тензух, да видим как ще се оправим..
Имам и един въпрос, може ли да се ползват еднократни подложки в/у обикновени гащички?
Скоро ще споделя, как е положението с гащичките Simple Smile  Hug

# 201
  • София
  Мамацита Бандита. Добре дошла в отбора. Аз имам опит откъде да взимам малки гащички още от каките.Много са сладки така. А за пелените просто не си свикнала. С каките ползвах памперси, но Ели от първия ден е или с гащички или с пелени и вече им свикнах, но ги ползвам реално само когато не искам да рискувам ако я изпусна да напишка дрехите. През повечето време е без пелени. А от ларедута си бях купила за ръсти 60 см и 54 дори супер сладурски гащички. Но много бързо пораснахме за тях-

# 202
Аз само да се отчета, че Влади много си хареса Тотс Ботс-кото гърне, за моя голяма изненада. Вярно, че му подадох сигналите като го слагах първите пъти, но все още ми е чудно как схвана моментално за какво е това чудо.. Може би самото събуване по голо дупе е своеобразна покана да го прави..
През деня почти не се случва да го издържам, слагам на гърнето, даже и сигнали не подавам вече, изпишква се (понякога и ака) и най-смешното - става.. Simple Smile Това момче направо ще проходи скоро.. И така общо взето си е сухичък през деня, определено като го издържах имах повече пропуски - докато се наканя, или изпусках момента, или ми натежаваше и не го чаках достатъчно.. Та доволна съм много!
През нощта и рано сутрин (6-7), когато обикновено и ака си го издържам в мивката, просто всичко това го вършим в просъница и така сякаш е по-удобно и за двама ни. Но ще пробвам някой ден и на гърне.

кукла, радвам се да те видя тук! Hug Ще видиш, че е много приятно и лесно! Аз повивалник също не съм ползвала за целта, само първите дни като го събуех и си свършваше всичко там и се светнах, че детето ме подканя да почваме, че още се колебаех и отидохме веднага на мивката.
Влади пишкаше и акаше докато се кърмим, някъде 2 месеца, но се свиква с кърменето над легенче, може и с хавлийка, пелена под дупето, за кърмене в легнало положение. Неусетно започна да го прави непосредствено след кърмене, случваше се и да спрем да се кърмим, да го издържа и после да продължим с другата цицка. Гърнето, както писах ние вече го имаме, но отскоро, мисля, че може и да не го уцелвате лесно, но може да пробвате. Simple Smile Ако не искаш в мивката, може да сядаш на тоалетната чиния и да го издържаш над легенче или гърнето, по-удобно е, особено като натежи бебчето.

estee, аз също мия леко с водичка, за пътуване имам кърпичките Naturcare, предполагам за тях говориш. Ще видим като захраня скоро и консистенцията е друга може да включа малко сапунче, имам под ръка на Веледа. Но то няма омазване, така че е лесно.
anamar, и аз си мисля на пролет да сме без пелени вече, дано.. Hug И сега се случва да му обуя памучни гащички, но някак ми е навик с пелените, а моите са и All in one..
lorini, радвам се за нощите ви с Кати, и аз чакам това да ни се случи. Влади се буди и за кърмене, и за пишкане все още.
Verinka, леко раждане и успех с ЕБХ!
, успех с гащичките!
Ане, Айла, Мег, Mamacita Bandida, Кейт и всички  Hug Hug

# 203
Здравйте от мен  bouquet.
За ЕБХ прочетох когато дъшеря ми беше на 5-6 месеца, почти веднага започнахме да я практикуваме-в резултат на годинка не пишкаше по време на сън,на 1,2 си казваше пиш-пиш и ако без да ги бърка и оттогава опускания има рядко-когато е настинала,или е препила със вода На идея си нямате бабите как се хвалят и с внучката,и със дъщерята Embarassed-едната ,че била толкова умна,другата ,че не я мързяло да смъква по сто пъти гащета.
И тъй като след броени дни чакаме второто бебе,ми се иска да започна максимално рано .
Незная само колко комплекта пелени ше ми трябват-приготвила съм  10 комплекта-много ли са ,малко ли са ?

# 204
Ееее, момиченцата как си казват всичко-блазе ви. Кога ли ще дочакам и аз нещо членоразделно по повод ходенето на гърне-все още сме на "ъъъъъ" за почти всичко  Rolling Eyes

# 205
Ураа, момичета!!! От 2 дена вече акаме и пишаме в мивката!!!
Е, далеч сме от постиженията на шампионките във форума, като Ане и всички други, но разказите ви са наистина много окуражаващи!  Hug  bouquet

Все още имаме много ако и пиш в гащите и на повивалника. От повивалника не смятам да я отучвам, надявам се да не я обърквам така, но понякога няма време за тоалетната  Wink

Все по-добре успявам да и разпозная сигналите, макар че засега повечето от звуците, които издава приличат на напъване Laughing

# 206
Еее, Есте браво! Спокойно, цялото време е пред вас, важното е да следваш детето.  Hug

А пък аз да похваля пак моето гардже  Blush  но от днес си имаме детска седалка за тоалетна и като седна на нея, физиономията й беше от типа  bowuu , много я хареса  Mr. Green  и веднага се изпишка. Тука от 2 дни насам сама идва при мен, дори и за  всяко ако ми съобщава - таууу...(щото преди акото го хващах основно като се напъва, но явно е подвела всичко под един знаменател вече). Днес пък бяхме в един детски магазин и там имаше гърнета, и нашето диване се развика ТАУУУУУУ и ги сочи и ходи към тях  Crazy 

Лорини, сега се сетих да ти напиша, че според мен, това че мрънка нощем, като се напишка е страхотен сигнал - осъзнава, че да е мокра е кофти - много важна стъпка според мен.   Peace

# 207
моарейн на нея мокрото винаги и е носело дискомфорт, въпреки че казват че еднократните памперси държат сухо...държат, ама друг път...само кат осе заиграе не и пречи...щото сутрин я оставям с гащички и памучна пелена и като се намокри, ако си е намокрила дрехите хич и не мрънка...играе и това е...

# 208
Ехее, 11 теми за ЕБХ, кой би мечтал за това Когато преди пет години публикувах първите преводи за ЕБХ почти веднага  заключиха темата  Laughing защото се напълни с простотии.

Е, аз продължих да пиша из bg-mamma, колко по-добре за детето е ЕБХ, с което често си навличах гнева на модератори и разни консервативни мами (които и до ден днешен ме обвиняват в какви ли не грехове).

Но сега виждам че е имало смисъл  Grinning Децата ни един ден ще са благодарни...

Последна редакция: пн, 18 яну 2010, 02:32 от Людмил

# 209
Людмил  Hug Hug Hug от мен едно голямо благодаря...от тук научих за ЕБХ и съм доволна от този факт...аз също съм си навличала гнева на много съфорумки заради ЕБХ-то...

Общи условия

Активация на акаунт