За изхождането (ЕБХ) - тема 11

• 40 003
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте,

Записвам се да следя темата за ЕБХ понеже октомври чакаме бебе, а доколкото схващам е най-добре да се почне с ЕБХ от самото начало. За съжаление обаче до тогава няма да си завършим цялата къща, силно се надяваме подпокривния етаж със спалнята и детската да е напълно завършен, но останалите 2 долни етажа, където реално си върша цялото домакинстване няма да са завършени до степен че спокойно да си се разхождам с бебо на ръце (или в слинг) там. Има много довършителни работи да се правят. 

А доколкото разбирам при ЕБХ майката трябва непрекъснато да следи бебето и то да й е все пред очите, и по възможност доста често да е на ръце. Но аз за да домакинствам, готвя, пера, няма да мога да съм непрекъснато при него, а няма да е желателно и да го разнасям нагоре надолу из къщата.

Ако можете да ме насърчите, дали е възможно ЕБХ при моите условия, или това по-скоро ще ми донесе допълнително напрежение.

Как би било добре да постъпя? Основният ми мотив да търся алтернатива на памперсите е, че всъщност те съдържат вредни вещества, и искам да намеря по-естествено решение за бъдещото си бебе. Т.нар. памперси за многократна употреба дали са добро решение, струват ми се доста голяма хамалогия. Четох за тях но така и не можах да схвана точно принципа им, доколко бебето стои мокро с тях, ако се напиша дори и веднъж; колко често се сменят и т.н.

Има и био памперси за еднократна употреба, но са много скъпи. Дали е възможно да се научи бебето на ЕБХ, ако му слагам такъв памперс само "за всеки случай". а пък пробвам да го изпишам и изакам всеки път, когато преценя, че дава сигнал или че му е време.

# 436
Здравейте,
Ако можете да ме насърчите, дали е възможно ЕБХ при моите условия, или това по-скоро ще ми донесе допълнително напрежение.

Аз не само гледам бебето си в твоите условия,но и го родих в тях. Joy Joy Joy
Всъщност ти трябва една баня и един креват след раждането.Не,няма да ти е до домакинстване първите 40 дни,а дори да ти е-по-добре не го прави,а се отдай на насладата на малкото същество.
Не те съветвам да купуваш многократни пелени от сега-на мен памперсите за първите 2-3 месеца са ми по-удобни,а след това (с каката) минах директно на гащички с пелена в тях,защото са лесни за сваляне.Не е нужно да си непрекъснато с бебето,нито е нужно да го изхождаш непрекъснато.Целта на ЕБХ е по-скоро да му запазиш достойнството и да не го караш насилствено да ака в пелените си,но ако то няма нищо против да пишка от време на време-по-добре да не се амбицираш прекалено и да не стане като вид насилие,на което децата веднага реагират със стачка.
Мисля,че не само ще се справиш,но и ще бъдеш прекрасна мама щом се интересуваш от толкова рано какво е добре за бебчето ти. Heart Eyes
Всичко е въпрос на комуникация с бебето ти.Не е трудно-природата те е научила от какво има нужда най-добре.
Успех и много приятно раждане!

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 10:44 от dimitriana

# 437
Здравейте,

Аз не само гледам бебето си в твоите условия,но и го родих в тях. Joy Joy Joy
Всъщност ти трябва една баня и един креват след раждането.Не,няма да ти е до домакинстване първите 40 дни,а дори да ти е-по-добре не го прави,а се отдай на насладата на малкото същество.
Не те съветвам да купуваш многократни пелени от сега-на мен памперсите за първите 2-3 месеца са ми по-удобни,а след това (с каката) минах директно на гащички с пелена в тях,защото са лесни за сваляне.Не е нужно да си непрекъснато с бебето,нито е нужно да го изхождаш непрекъснато.Целта на ЕБХ е по-скоро да му запазиш достойнството и да не го караш насилствено да ака в пелените си,но ако то няма нищо против да пишка от време на време-по-добре да не се амбицираш прекалено и да не стане като вид насилие,на което децата веднага реагират със стачка.
Мисля,че не само ще се справиш,но и ще бъдеш прекрасна мама щом се интересуваш от толкова рано какво е добре за бебчето ти. Heart Eyes
Всичко е въпрос на комуникация с бебето ти.Не е трудно-природата те е научила от какво има нужда най-добре.
Успех и много приятно раждане!

мерси много за отговора Simple Smile
то и аз бих искала да мога до 40 ден да съм предимно с бебчето, и с баткото покрай нас, разбира се Simple Smile, и предполагам че хич няма да ми е до домакинстване тогава. Ама ще видим, малко е сложно при нас ... Но поне в началото може и някоя баба да помага. Но за ЕБХ определено ще прочета повече инфо, защото ми се струва доста добра идея като цяло. А и с баткото мноооого дълго отлагахме махането на памперса, чак след втората годинка почнахме сериозните опити, и отне поне половин година.  Tired

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 13:48 от Country Life

# 438
  • Бургас
Ако ми позволиш да споделя и аз моя кратък опит. Тази седмица дъщеричката навършва 4 месеца. През първите два месеца и ние бяхме с памперс, че те новородените бебчета пишкат и акат прекалено често, освен това и спят през по-голяма част от денонощието и няма как да се изгради някаква система, защото сърце не ми даваше да издържам спящо бебе. Въпреки това правих единични опити, които ми доказаха, че бебетата го могат това нещо пишкането и акането в легенче и ме амбицираха и така започна сериозно с ЕБХ от третия месец. Еднократна пелена слагах само вечер или когато просто не ми се занимава, защото такива дни ще има неминуемо, а през деня по съвет на майките я държа с тензухче и гащички. Така най-добре можеш да хванеш ритъма на детето и да се настроиш по него, пък и да започнеш да разпознаваш знаците, които дава. Скоро забелязах, че нощно време еднократната пелена остава суха и реших да я махна. От около 5 дни сме без еднократни пелени само с тензух денонощно, ще видим докога  Simple Smile и установих, че нощно време поне засега не пишка. Между другото и при каката махнах първо нощния памперс,  тя също не пишка нощем. Освен това ми направи впечатление, че сега в големите жеги пишка много по-малко, може би защото влагата излиза и при потене. Засега нещата при нас вървят относително леко. Надявам се да продължат така.  Praynig

Между другото се престраших да издържам бебчето вече и навън в парка. Отначало се притеснявах и не исках да събирам погледи, но скоро реших, че детенцето ми е по-важно и така се престраших. Интересното за мен е, че засега срещам по-скоро одобрение от околните отколкото неразбиране. Даже възрастните жени, бабите, ме окуражават. Някой майки са "за", но не биха пробвали, други са "за" и може би ще опитат също. Ще се радвам дори и да съм запалила само една майка за идеята, а ако са повече ехееее.

Това е засега от нас. А да кажа, че за нашия малък успех има огромно значение и толото време. Не ми се мисли какво щеше да бъде ако беше зимно бебе. Желая успех на всички в това отговорно начинание  Laughing

# 439
Здравейте Simple Smile Записвам се и започвам да чета, надявам се не е късно да преминем към ЕБХ  Hug

# 440
  • Бургас
Здравей ГерганаК, според мен не само, че не е късно, но си е точно навреме. На мен в тази тема ми предложи някое от майчетата да сваля памперса и да започна да й слагам тензухчета, за да мога да добия представа на какви интервали и кога пишка и ака. Точно така и направих. Възползвай се докато е топло времето и нямаш много дрехи за събличане и преобличане, пък като захладнее вече ще си долу горе наясно с нещата и ще имате по-малко подмокрени пелени.

Тайничко да се похваля, че София е без памперс от 3 август и съм изключително доволна.От тогава нямаме нито една наакана пелена. Имаме, макар и по-малко, изцяло сухи дни, но обикновено денят ни приключва с 1-2 мокри.

# 441
Оф, аз пък да се оплача: ние нещо сме в криза  Sad Дано да е от зъбите, пълзенето, жегата или още нещо съвсем обективно, че тая работа хич не ми харесва!

Както си пълзи насам-натам, по някое време идва и почва да ми се вре в краката или да се катери по мене, аз докато зацепя накъде вървят работите (докато се начудя дали не и се яде) и я взема да я нося на гърнето, тя веднага се изпишква. Понеже в къщи я държа с тренировъчни гащички, успява да намокри и мен. Ще кажете "Случайност!", ама нещо взе много често да се повтаря тоя сценарий.....

А другото е някакъв бойкот на гърнето: като я сложа да я проверя и почва един рев, сълзи, сополи, все едно кой знае какво и правя. И това и когато има пиш и когато няма. Или пък веднага иска да става - протяга ръчички или се хвърля към мен ако съм наблизо или тръгва да пълзи. А преди си го обичаше. С какво го причиних тоя стрес не мога да измисля  newsm78

# 442
estee, споко, ако четеш назад, ще видиш че почти всички дечица на тази възраст се опъват... Предполагам, че е израз на отделяне от майката в някакъв смисъл, вече имат някаква форма на самостоятелност - придвижват се до където искат, а всичко наоколо е толкова интересно... Аз поради тази причина гърне ползвам, само като пътуваме, защото легенчето ни е по-голямо  Laughing Издържам си го над мивката, тоалетната и легенчето - като почне да се опъва, има различни тактики - цица, казанчето на тоалетната, чешмата, а като сме в парка - късаме листенца  Laughing

# 443
Забравих да се похваля - от около седмица си казва "пиш" и си е почти винаги на място Simple Smile

# 444
Забравих да се похваля - от около седмица си казва "пиш" и си е почти винаги на място Simple Smile
smile3501 Браво на вас! Искренно се зарадвах!!! Има светлина в тунелааааааааааааааа!!!
Ние доста бяхме надобряли (ако въобще мога така да се изразя), но откакто проходи е друг човек Laughing опъва се, бяга от гърнето (става си самичък от Tots Bots като стой та гледай!!!), навън също не дава да го издържам. Успех имахме само след сън. Голямо гонене бе от моя страна. Не на сила, а с хитринки разни. Ама взех да се притеснявам, че есен се задава, но... може пък и да се справим със сигналите преди зимата!
Да вметна, че нещата не се отнасят само за хигиената, като цяло много се промени, характер проявява. Явно не им е лесно и не им е до рутинни неща.

Мнение на моята педиатърка за хигиената: на последната консулатция (тя изумена какво винаги как така сме по слип) я попитах кога според "науката" децата започват да дават сигнали за нуждите си. Тя беше категорична, около 2 години! Ако по-рано, значи са вундеркиндчета!!! bowuu

Успех на мамите с отглеждането на вундеркиндчета!  Wink

# 445
  • София
И мойто вундеркиндче вече съзнателно си казва "пи" за пиш  bowuu Laughing Миналата седмица проходи и не виждам промяна в поведението и. Даже преди се случваше да я сложа на гърнето (носим си сгъваемо в количката) и тя хем реве, хем пишка на секундата  newsm78 От няколко дни ми прави впечатление, че като и давам ръка да стане ми я бута, и иска да си седи, а и не сяда с рев вече. За деня имаме максимум 2 чифта напикани дрехи, но аз твърдо не слагам многократни пелени вече. Та, има наистина светлина в тунела Hug

# 446
Ние доста бяхме надобряли (ако въобще мога така да се изразя), но откакто проходи е друг човек Laughing опъва се, бяга от гърнето (става си самичък от Tots Bots като стой та гледай!!!), навън също не дава да го издържам. Успех имахме само след сън. Голямо гонене бе от моя страна. Не на сила, а с хитринки разни. Ама взех да се притеснявам, че есен се задава, но... може пък и да се справим със сигналите преди зимата!
Не се тревожи за зимата-това са етапи на развитието.Просто човекът ти расте и вече не е бебето,което може да слагаш когато и където искаш на гърне. Wink Остави го да се напишква като пробвай само да изразяваш неодобрение или да се правиш,че нищо не е било-без да разбира,че е важно за теб.А когато наистина е важно за теб (например преди да излезете)-отивайте заедно да пишкате в тоалетната или използвай други хитрини.

Браво,момичета-вие сте постигнали голям успех,че се разбирате така добре с децата си-това е заради вашето отношение към тях,а не само защото са вундеркинди. Wink

# 447
tsurulina, честито! Наистина голям напредък имате, много се радвам за вас. Ние сме на светлинни години. Моя сладур е на периоди като всички останали и напоследък отказа категорично гърнето. Издържаме се на различни места, но не стои повече от 3 секунди. Всеки път прави опит като кажа думичките, но не се ли получи веднага и край, почва да се опъва и не иска да си губи повече времето в напъни  Stop Случва се понякога и 10 мин след това да напълни гащичките с всички екстри  Crossing Arms Има и моменти, когато още като разбере какво ще правим и почва да се опъва, дори не сме опитали още. Но определено като слагам памперс, когато ще ляга да спи, оценява колко хубаво му е било преди това - първо, че го гоня из цялата спалня докато го сложа и се опъва всячески, за да ми попречи, второ, че почва да дърпа вече сложения памперс с ръчички, когато е топло и да се опитва да си го свали  bowuu

# 448
аз мисля, че в основата е издържането.
гърнето сякаш плаши.
аз издържах, вкл и голямата нужда до годинка.
сякаш обаче след годинката свикна само голямата нужда да върши в гърнето,
по конфортно му е като се свие и сам от годинакта казваше АКУ.
изпишквам го прав, като слагам гърнето досами "атрибутчето"
и сега правя така.
До година и половина обаче все го издържах,
не е пикал в гърне.
въобще сгъната поза е напълно естествена,
влияе добре за перисталтиката, изхождането.
много често чувам, че след махането на памперса след втората година,
че и след третата  Sick,
децата се стресират, задържат, което често води до запек.

# 449
въобще сгъната поза е напълно естествена,
влияе добре за перисталтиката, изхождането.
много често чувам, че след махането на памперса след втората година,
че и след третата  Sick,
децата се стресират, задържат, което често води до запек.
Защо се гнусиш-моята голяма щерка много трудно ака в тоалетната,а сама си ходи да пишка там.Просто е трудно да пазиш равновесие и да се опитваш да се изакаш едновременно.Все пак е и въпрос на етика да уважаваме техните нужди-щом искат да ги изхождат,а не да седят на гърне-какъв е проблемът?Наремето четох разказ на една майка,на която детето започнало да прави стачки над гърнето и тя се сетила по някое време-гушнала го и го изходила като бебе.Според нея,детето се чувствало пренебрегнато и искало пак да е бебе за малко (става дуам за дете под 2 годинки ако помня).
Все пак ЕБХ е в голямата си част комуникация между майката и бебето.

Общи условия

Активация на акаунт