За изхождането (ЕБХ) - тема 11

• 40 003
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Как да науча сина ми да сяда отново на гърне? Щом види гърнето за нищо на света не иска да сяда на него. Започва се един рев и опъване на тялото. От памперсите се обрива и в къщи ходи без тях и опикава апартамента. Опитвала съм се след сън, но не винаги иска да сяда. Вече нямам желание да го насилвам повече. Пробвала съм да му давам предмети към които проявява интерес,когато сяда на гърнето, но сега това вече не действа. Не ми позволява да го придържам с ръце и прав не иска. Идейте ми са изчерпани. Иска ми се през зимата докато повече време сме в къщи да се научи и напролет да ми е по лесно навън. Даже съм си купила и преносимо гърне. Ама не става работата. Иначе ми казва ако, но като му покажа гърнето и бяга от него.  Tired Темперамента ли му е такъв, че не може да стои на едно място и затова не иска да сяда?

# 556
sisilina, аз едва ли съм човекът, който да ти дава съвети, но виждам, че никой от успелите в ЕБХ не се е включил досега. При нас настъпи пълен провал, свързан с моментът на прохождане и се върнахме към памперсите. Синът ми също отказваше да сяда на гърне в този период, сега сме на моменти. Но започнах да го слагам направо на тоалетната чиния и е очарован - като голям човек, където и ние ходим и той там. Слагам му "специалната" дъска и сяда с една гордост в очите  Mr. Green Ново му е и помещението и дърпа тоалетната хартия, четката за почистване, пуска бидето...но важното е, че стои, без да се опъва  Peace Въобще съм се убедила, че в такъв момент е нужна промяна някаква, така че опитай нещо различно от това, което си правила до момента  Hug

# 557
  • USA
sisilina, при нас също се отказваше сядане на гърне, изчаках малко и направо на тоалетната чиния, както Лъки казва, с нейна си седалка. Обожава и само да й кажа, вече е до вратата и си чака да й отворя. Даже си вдига капака, слага си седалката, а като свърши работата маха седалката, затваря капака и си пуска водата. Толкова е горда от себе си, пляска си и се радва. Дано това ви помогне Hug!

# 558
Благодаря ви за отговорите. Ще пробвам варианта да го сложа на тоалетната чиния, но ако и там не иска вече не знам какво ще правим.

# 559
Благодаря ви за отговорите. Ще пробвам варианта да го сложа на тоалетната чиния, но ако и там не иска вече не знам какво ще правим.
Моят не поиска Rolling Eyes навремето. Така бях свикнала да сменям по 7-8 панталона на ден, че вече ми се виждаше съвсем естествено. Дано на твоя му хареса Praynig Peace

# 560
  • Чехия
sisilina, една идея от мен, отивате двамата на WC, ти сядаш на т. чиния,  той на гърнето...обикновено помага да премине първоначалния стрес от седенето на това чудно нещо...защото децата са много щастливи когато могат да правят като големите... Моето дребно до преди няколко месец също не харесваше, гърнето... само легенчето признаваше, но видя че всички ходят на тоалетна по следния начин и нейното гърне седеше в тоалетната и тя винаги идваше с нас, седеше с нас, някой път само за компания и свикна.

# 561
Благодаря ви за идеите и определено се иска много търпение и въображение от моя страна, за да накарам детето ми да сяда на това чудно нещо Grinning. Сега се научи да си взима мопса/бърсалка за под/ и го носи на мястото където се е напишкал по пода и ми го показва да го забърша  ooooh!. Това нещо го разбира, ама не го свърта да си стои на едно място в гърнето. Мисля вече гърнето да си стои в тоалетната и да видим, какво ще стане. Дано имаме напредък по този начин.

# 562
sisilina, а не ти ли дава да го издържаш, аз в някои по трудни моменти каката я карах да взима някаква играчка, че уж и нея ще я изпишкваме и така действахме, аз и досега каката за пишкането често я издържам, че ми е по-лесно и по-бързо, иначе и ние на вашата възраст започнахме със седалката за тоалетна и имахме успех!

# 563
Благодаря ви момичета за идейте  Simple Smile! Купих допълнителна поставка за гърнето на малкия да сяда, но само в началото склоняваше да седне, но без да пишка и ака. И след 2-3 пъти тотално ми отказва. И този вариант вече не е удачен. Не иска на гърне, в тоалетната чиния, не иска да го издържам. Дори да е с играчки, без играчки, с книжки и май изчерпахме всичките варианти. Остава да му дойде акъла в главата, но как ще стане това идея си нямам. Ще ходим с памперси навън, а в къщи по гащички и ще се напикава. Трябваше още от бебе да го уча, сега е късно, но не знаех тогава за ЕБХ и си мислех, че е нормално бебе да е с памперси. Не ми се ще и другата зима да сме още с памперси.
Иначе през какъв интервал от време им предлагате да се изпишкат?

# 564
Здравейте,
Не съм писала досега, но винаги съм ви чела с голям интерес. Много се радвам, че идеята за ЕБХ набира популярност и се надявам скоро да стане и всеобща практика.
Да ви разкажа за нас - въпреки, че бях чувала и чела за ЕБХ още преди да родя, някакси не посмях да опитам в началото. Беше ми твърде голям стрес и промяна и въобще не ми се занимаваше с допълнително нови неща, в които се чувствам несигурна. Сега съжалявам за това, но за сметка на това съм убедена че живот и здраве с второто дете няма да повторя грешката. Иначе свалихме памперса вкъщи миналата зима по това време почти веднага след като започнахме пробите с гърнето. В началото беше голям бойкот - първо я издържах над гърнето, послед започна да се заседява от време на време и така постепенно й стана навик - сега си седи спокойно и си играе с нещо. Понякога отказва да седне, въпреки че й се пишка или ака - тогава или яо ставям да си се напишква ако иска или някакси я подлъгвам с реклами по телевизията или интересна играчка, според настроението. Учудих се, че още почти в началото започна да ака само в гърнето, което много ме обадежди. От тогава до сега сме имали броени пъти ако в гащите. За сметка на това до преди около два месеца имахме постоянно напишкани гащи, понякога по 6-7, че и повече на ден. Едвам насмогвах да ги изпирам и суша. Чаках през цялото време да започне да ми дава някакси сигнали, но това така и не стана. Но от инат Laughing не се отказах - реших, че няма да се връщам назад и така чак преди около два месеца започна да спира с напишкванията, а преди около месец започна да си казва "пиш". От тогава махнахме памперса и за разходката, но още пишка докато спи даже и през деня. Чудя се как така издържа по 2-3 часа, че и повече без да пишка, а докато спи по има-няма 2 часа на обед пишка като за световно  newsm78 . През нощта никога не съм я изпишквала, защото спи ужасно неспокойно, все още се буди по много пъти, за да суче и понякога трудно заспива пак  ooooh! . Ако започна да я разсъбличам през нощта за гърне ще се разсънва съвсем и ще ми е още по-трудно.
Отплеснах се, а всъщност се влючих, за да дам предложение на sisilina. Възможно е малкият да бойкотира грънето, защото си твърде настойчива и прекалено се притесняваш за приучаването му. Децата усещат всяко чувство на майката и реагират по някакъв си техен начин. Според мен решението е някакси да се примириш с напишкванията, да не им обръщаш внимание, да почистваш рутинно без да отдаваш голямо значение на всичко. На децата също не им е приятно да се подмокрят - представи си как ще се почистваш ако ти самата се напишкаш. Същото усещат и те. Скоро той сам ще се усети, че е по-добре да изхвърля всичко в гърнето или където му покажеш, от колкото в гащите. Друга идея е да спреш за известно време опитите да го задържиш на гърнето. Като го забрави, примерно за около седмица, после може и да се светне, че на гърне е по-добре. Така съм постъпвала аз и мисля, че има ефект. Стискам палци нещата да си дойдат на мястото възможно най-скоро  Praynig

# 565
Цитат
По повод за сериозните психологически травми в по-късна възраст наистина е така . Моя приятелка е учила точно това , защото работеше с деца, и тя ми е обяснявала че по-късната възраст на прояви на стрес при децата обикновено се дължи на ранна ЕБХ. И може да се прояви и на 30 години . Друго което ми е казвала е че децата имат един период (между 1 и 2 годишна възраст ) в който най-висшата форма на обич към някой я показват чрез "подаряване на акото " ( т.е. те подаряват единственото тяхно си нещо на любимият човек ).
как ще коментирате

# 566
  • София
Голяма глупост според мен. Не го приемам, ако ще и не знам какъв "специалист" да ми го каже. В България памперсите и "модата" децата да се наакват до 2-3 години е отскоро. Всички деца до тогава са си гледани с пелени и поради прането рано рано са научавани на гърне. След 92 година на миналия век вече и у нашата Родина можеше да се намерят памперси, но бяха и доста скъпи. Тепърва ще видим последиците от тях, от запаряването и т.н. Сега заради абсолютния бум на алергии от всякакъв вид да се чуди човек кое да обвини по-напред. Памперсите ли, вредната козметика ли, ранното захранване с всякакви купешки изкуственячи. Пфуу.
А това за подаряването на акото не го разбрах. Виждала съм деца да реват като им изхвърлят гърнето с акото, но това са все деца били години с памперс. Моято като ака над леген от първия си месец за какво и е да реве? За нея изхвърляното на гърне в тоалетната е в реда на нещата. За какво подаряване става дума?
Иначе и ние имахме огромен бойкот есента. Цяло лято си казваше кога какво ще прави. Ходеше по гащички, и през нощта с едно изпишкване се събуждаше суха. Обаче изведнъж като започна, по 5 пъти се намокря за час. Едва смогвах да мия след нея. Като че ли на пук го правеше. Абсолютно спря да си казва и се принудих да купувам памперси. Не че прането ми пречи, колко му е, и сушилна имам. Вече се замислях да купувам на ново пелени, че нашите ги подарихме. Така изкарахме месец и пак ме обзе манията по ЕБХ. Викам си, аз ще пробвам лека полека, пък тя ще се сети какво е правила. Еее, това дете точно от почивка е имало нужда. За седмица спря да се намокря и пак започна да си казва. Накупихме седалки с котета, без котета, с цветета, за разнообразие. Сега си имаме едно дежурно подмокряне на ден, но обикновено при задълбочена игра, или при дълъг 4 часов следобеден сън. Зачестиха и сухите нощни памперси, та скоро ще обмислям и неговото махане.

Последна редакция: ср, 29 дек 2010, 01:13 от Mime-to

# 567
преди малко не можех да пиша, затова го постнах така набързо...но като незавършил психолог бих казала, че колкото психолози, толкова и течения и теории има...така че, не е меродавно това...просто всеки си търси оправдание...
веднъж се опитах да говоря на тази тема с моя преподавателка, която нито е кърмила, нито си гледа въобще децата, защото гонеше кариера по това време...та тя така странно ме изгледа и каза, че няма такова нещо, че това е стрес за децата и  че след втората година се научават...стандартния отговор...

иначе да ви кажа...при нас нещата тотално се бяха провалили откъм ЕБХ...но от около две седмици я държа по без памперс и си се напишква и си казва...и на третия ден почна без да иска да си казва пиш и я водя на бегом в тоалетната, иначе почти веднага свършва работата...и така, има напредък...но има много моменти, в които просто не иска да отидем в тоалетната...и това е...

# 568
Честито Рождество Христово от нас! Здраве и топлина в семействата ви!
Да се похваля, че все по-често се събуждаме със сухи пелени, издържаме се по няколко пъти на вечер. Вече не хвърлям тежки памперси, а скъсани от многократното откопчаване и закопчаване  Laughing По време на следобедният сън пак се пробужда около 40-50 мин. след като е заспал, пишкаме и пак се унасяме и откарва час и половина, два сън. През деня -  имаме сухи дни, или с 1-2 напишквания, зависи аз колко съм разсеяна и заета с домакински задачки. Имаше известно време проблем с акането, когато започна да прескача сутришната дрямка, той обикновенно след нея акаше. Но и това мисля, че се регулира вече. Следа си го и усещам кога му се ходи. За сигнали мога да кажа, че не дава още. Може би се е случвало за акането да ми покаже няколко пъти, но е бил започнал вече да върши нещата в гащите. А пишката си я хваща по-скоро след изпишкване, а не преди това Laughing, така, че това при нас не е индикация. Чакам с нетърпение първи сигурни и постоянни сигнали за нуждите си. Предполагам, че ще стане постоянно, а не изведнъж, нали?
Както вече е написано и казано от доста хора при ЕБХ се учи майката, а не бебето/детето.
sisilina търпение изобретателност и много разбиране ти пожелавам. Знам, че никак не е лесно, ние лятото минахме през един такъв период. Майките тук ме посъветваха да се върна пак на издържане и дори сега ми е по-лесно така. Някак по-бързо се разбираме дали и какво ще вършим. А моят син до такава степен беше свикнал с гърнето, че не искаше да ака без него. С времето пак се отпусна и сега ака като го издържам и по-бързо приключваме с тия неща, за да се вънем пак към играта и книжките. Мисля си, че те се опъват най-вече и за това. Интересно им е като им създадеш нова ситуация - ново гърне, на нов място, седалка на тоалетната чиния, над мивката, но бързо им минава и пак се започва опъването. та, ако облекчаването става по възможно най-бързият начин, най-добре. А това за мен е издържането. Успех!
Цитат
По повод за сериозните психологически травми в по-късна възраст наистина е така . Моя приятелка е учила точно това , защото работеше с деца, и тя ми е обяснявала че по-късната възраст на прояви на стрес при децата обикновено се дължи на ранна ЕБХ. И може да се прояви и на 30 години . Друго което ми е казвала е че децата имат един период (между 1 и 2 годишна възраст ) в който най-висшата форма на обич към някой я показват чрез "подаряване на акото " ( т.е. те подаряват единственото тяхно си нещо на любимият човек ).
как ще коментирате
Не смятам, че тук се говори за ЕБХ, а за ранно приучване на гърне, което е доста по-различно и травмиращо. ЕБХ-то си е комуникация между майката и детето и изключва силови методи, например. Като една майка ми се хвали: аз моята дъщеря като се събуди сутрин и я слагам на гърне (на 1 годинка и половина някъде е) и докато не се изака не я вдигам от там. Добре, че й е кротко детето и наистина седи на едно място дълго време. Но може и половин час да мине, което според мен не е нормално. Ти не се отзоваваш на нуждите не детето, а го принуждаваш да върши нещо.

# 569
  • Чехия
Честито Рождесто и от мен.
Днеска с дребното имаме мини рекорд, първите 24ч без гаф, и още продължават... без подканяния, цял ден само си даваше сигнал, и съм много щастлива. До утре със сигурност ще суха, нощите отдавна са без проблемни, спи при нас по гащи... ама да видим утре дали става въпрос за единичен случай или .. с първото ми детенце, пробива беше след годинка, сега  с Даринче е дни преди първия рожден ден.
pip_peevа, моето дете има ужасно точен режим да го наречем за гърнето и акането, сутрин в 6ч е на линия, буди ме и докато не я сложа не мирясва... но лично ми чудно как ще държиш дете на сила на гърнето.

Вече обаче съм доста резерве към разни теории на нашето време и на такива от преди, кое как... мисля само кое как във моя случай, и това е основното, на някой ще му се стори чудно и не естествено, примерно че давам флумастери на 11 месечно бебе, може да ги налапа, да , ама не...не ги лапа ами драска с тях... Така че... психологията за масите, да живее индивида.

Общи условия

Активация на акаунт