Моля за съвет

• 981
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте, и благодаря предварително на всички, които ще се отзоват!Много съм притеснена и ще ме извините, ако е объркано.Сключих предварителен договор за продажба на имот.Договорът изтече на 1.09., като през това време имахме 2 срещи при нотариус, но продавачите не представиха всички документи.Днес ми се разавикаха в присъствието на 2 ми деца, че ще ме съдят, защото съм им съборила част от пристройките, понеже си позволих да искам намаляване на договорената цена/ по ред причини/.Та какво мога да направя в случая, те са 9 човека наследници, а това, което съборих бяха постройки без план и основи/ пише в скицата ПС/, а в договор пише, че купувам,, полумасивна къща с лятна кухня и навес, 487 кв.м. двор/който- на практика беше в тези постройки/.Това е!

# 1
зависи от предварителния договор и какво точно пише в него.Трябва да има условие какво следва при неспазване на срока

# 2
Не пише нищо, какво следва-пише ,,всички не уредени въпроси по договора се уреждат по взаимно договаряне, а ако това се окаже невъзможно, се прилагат разпоредбите на ЗЗД и ГПК. ,,Kristti, мерси за отговора!

# 3
  • София
Казусът ти е строго юридически и така дистанционно никой няма да може да ти отговори - зависи какво е записано в договора, нот. актове, скици, какво си бутнала и защо, какво е трябвало да представят продавачите, а не са направили...Обикновено се уговаря, ако се развали сделката по вина на еди кой си, ще се случи еди какво си... С камарката документи и при юрист, това е, което мога да те посъветвам.

# 4
На прима виста /не съм юрист, нито нотариус, но пък съм купувала и продавала доста имоти/ ми правят впечатление няколко неща:
1. Предварителният договор не те прави собственик и нямаш право да правиш подобрения на имота, без изричното съгласие на собствениците.
2. След сключване на предварителния договор цената не може да се предоговаря.
3. Не знам за какви документи говориш, но повечето документи се предоставят при сключване на предварителния договор, а при сключване на окончателния договор се носи нотариалния акт, за да може да се прехвърли собствеността.
Обърни се към юрист или се допитай до въпросния нотариус - така ще си наясно и как да процедираш със самата сделка и с предплащането, което сигурно си направила.

# 5
  • София
Направи ми същото впечатление(поста на azaf ) без да имам опита на azaf

# 6
Azaf е права с изключение на въпроса за цената.
Тя може да се предоговори във всеки момент до изповядане на сделката по взаимно съгласие.
Дала ли си капаро?

# 7
Azaf е права с изключение на въпроса за цената.
Тя може да се предоговори във всеки момент до изповядане на сделката по взаимно съгласие.
Дала ли си капаро?

Зависи от договора. Ако предварителният е сключен на база на договорената цена, не може - т.е. пак стигаме до клаузите в договора.  Peace

# 8
Всеки договор може да бъде променен по взаимно съгласие на страните.

# 9
Наистина е много заплетено и ще търся адвокат, но ви благодаря за мненията и съветите/ малко по-добре се чувствам вече/.Значи при договарянето на цената ни казаха факт, който се оказа, че не е истина/ че къщата е с плоча, а тя се оказа гредоред/.За имота се водеше дело за делба и оспорване на завещание, което те трябваше да прекратят.Имахме 2 срещи при нотариус, но делото не беше прекратено.Това е станало 5 дена преди изтичане на срока, но аз не бях в града, а и не съм получавала покана.Те ми дадоха ключ и казаха да разчиствам/ аз буквално това правих/ , но това устно, а не -записано.Исках им всички документи, но те нищо не ми показаха/ аз съм си виновна, че подписах без да видя/.А капаро съм дала и то не малко, но бих го прежалила, само да не ме влачат по съдилища.Нотариусът нищо не ми каза.Извинете ме за дългия пост!  bouquet

# 10
Намери нещо "на кяр" и избърза да не изтървеш кьоравото, нали  newsm78

# 11
Отиди при адвокат и не се плаши толкова. Те също са в неизпълнение - не си спазват датата за прехвърляне на собствеността. Като те плашат ти им кажи: "Разваляме договора по ваша вина, дайте си ми капарото в двоен размер. И аз ще ви съдя!"
Всеки може да плаши, не е там въпроса. И друг път договори без юрист не подписвай.

Общи условия

Активация на акаунт