Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 218
  • 579
  •   1
Отговори
Здравейте, бих искала да попитам смятате ли  доход  от около 3000 лв на месец достатъчен за условията в България към момента. Това е засега нашия доход. Става дума за семейство с едно дете. Мислите ли,че е добър доход или е среден? На нас засега ни е достатъчен, но харчим всичко до последната стотинка. Дали не се разпростираме твърде нашироко?

# 1
Сега очаквай да те нападнат. Определено живеете на широко според стандарта на повечето хора.
Семейства с по 2 деца живеят с доход на половината на вашия.

# 2
Няма еднозначен отговор. Някои се "пищолят" и с половината, според тях самите. Други тези и за джобни няма да им стигнат.
Важното е, че на вас си ви стигат.
Ако искате и да спестявате, малко по-строга финансова дисциплина и готово. Има литература и теми даже във форума...  Wink
Или пък увеличавате дохода, проста аритметика.  Grinning

# 3
  • На ръба..
Това за мен е висок доход, но зависи и от района.

# 4
Здравейте, бих искала да попитам смятате ли  доход  от около 3000 лв на месец достатъчен за условията в България към момента. Това е засега нашия доход. Става дума за семейство с едно дете. Мислите ли,че е добър доход или е среден? На нас засега ни е достатъчен, но харчим всичко до последната стотинка. Дали не се разпростираме твърде нашироко?

Rolling Eyes
естествено че е нормален! На фона на ниските заплати и масата хора едва които карат от заплата до заплата въпросът ти ми се вижда смешен Tired

# 5
Мислите ли,че е добър доход или е среден? На нас засега ни е достатъчен, но харчим всичко до последната стотинка. Дали не се разпростираме твърде нашироко?
Какво мисля аз за вашия доход и харчове няма абсолютно никакво значение.
Големи хора сте, сами трябва да умеете да си правите сметката до къде и колко да се разпростирате.

# 6
Направо си е за завиждане вашия доход. Ние живеем с по-малко от половината на този - с 2 деца и куче.
А иначе ми звучи нормален за да покрива всички разходи на едно семейство за нормален живот, но уви едва ли много семейства го получават ежемесечно.

# 7
  • София
Не зная как очакваш външен човек да отговори дали харчите много... Зависи най-вече за какво харчите - предимно за храна и режийни, дали правите някакви инвестиции от сорта на недвижимо имущество и подобрения по него, дали плащате кредити/лизинги, дали купувате скъпи дрехи или вещи извън джоба ви.
Като цяло това е нормален доход, въпросът е да си направите разчет къде ви отиват парите и дали нещо от разходните пера не е излишно.

# 8
Хаха, Надина излезе твърде права...

# 9
Ами аз също мисля че е добър и не сме за оплакване. Надявам се въпросът ми не породи недоволство. Просто бих искала да знам дали е добре като доход или да драпаме за по-висок, макар че към момента този ни стига. Но ако решим да имаме още едно-две деца, примерно, както искаме, дали би бил достатъчен?

# 10
kremi, извинявай, но животът и парите са си ваши. мечтите също. как ние да ти кажем колко от тях да осъществите и с какви средства да ги постигнете?
Ами ако ти кажем, че е мизерно и трябва да гоните праг 10 000?
Сами трябва да направите тази преценка...

# 11
  • на майната си
Аз и без идея за повече деца бих "драпала" за по-висок доход.
Колкото повече, толкова повече - не виждам лошо и не разбирам как очакваш чужди хора да ти кажат дали е достатъчен за твоето семейство. Щом Ви стига - Вие преценявате дали си струва да се напъвате още.

# 12
  • София
Дупе знае 2 и 200 Wink Доходът ви е среден, не живеете в лишения, но и не можете да си позволите кой знае какво. Ако имате още две деца, ще ви е крайно недостатъчен, ще трябва да свалите стандарта сериозно. Ако сте щастливи - не драпайте за повече, повечето пари не значат повече щастие.
Надявам се, че отговорих на всичките ти въпроси.

А сега сериозно - смяташ ли като пораснал човек, като родител, че непознати хора могат да взимат решенията, касаещи собственото ти семейство или дори да ти дават качествени съвети за нещо подобно Laughing

# 13
  • София
Драпането за повече в настоящия момент е свързано с източника на доходите - дали се генерират от собствен бизнес или сте на заплати. Ако сте на заплати, дали работодателят е склонен да прави ревизия и повишение на заплатите или не. Ако не ви кефи настоящият работодател, дали сте склонни да смените работното място, дали има търсене на професиите ви, дали сте стигнали тавана на нивото ви в йерархията на съответната организация, не на последно място - в кое населено място сте и т.н.
Като цяло мисля, че всички тези въпроси са изцяло във вашата компетенция и външен човек, който не е наясно с тези точки, няма как да ви даде обективното си мнение.

# 14
Да, пронобис, прав си, че зависи от нас, но понякога е хубаво да погледнеш и през очите на другите. Може би има неща, които не са толкова необходими, но ние харчим за тях и не забелязваме че и спокойно можем да минем без тях. Според мен с 3000 могат спокойно да се гледат 2-3 деца, но примерно мъжът ми смята, че трябват повече, защото децата растат и нуждите също Rolling Eyes. По прнцип е прав, но има толкова семейства които се справят и с по-малко, затова си мисля че и ние можем.

Общи условия

Активация на акаунт