Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 184
  • 579
  •   1
Отговори
# 90
 smile3501 smile3501 smile3501 на Жозефина! Най-после малко конкретика, внесена в тази тема.

# 91
  • София
Е, отпреди 2 години, но все пак конкретика Laughing

# 92
  • София
Хора, докато си обясняваме как някой с 3000 благоденства, ще сме най-мизерната държава в Европа.

Това е смешно. Погледнете ни цените!

Говорите за отглеждане на 3 деца с такъв месечен доход. Супер! Една "Лятна спортна академия" или там, както се казваше, излиза над 100лв за седмица. Това са 400лв месечно. За три деца са 1200. И това не е нищо особено, не е някакъв лукс, по дяволите!!!

Учим, образоваме се, работим, плащаме европейски цени за всичко или почти всичко, а се радваме, че можем да ядем и да си купуваме тайландски стоки на разпродажби. Спестяваме за обикновена битова техника и всякакви такива идиотщини.
И все така ще е, докато си вярваме, че НОРМАЛЕН е доход 1000 лв, а 3000 - висок.

Не става въпрос за това кой колко има.
Има много богати хора в тази държава, тях изобщо не ги коментираме.
Но да изпадаме в потрес, че някой си позволил да пита дали 3000 е нормален семеен доход и да го обвиняваме, че се хвалел, е просто нелепо. Всъщност - не! Тъжно е. Много тъжно.

# 93
към авторката  Laughingпо-горе писах,че е нормален доход-да,засега,когато сте трима.
с тоя доход три деца ще гледате трудно.не че няма да се справите,но ще ви е много по-трудно от сега. Peace

# 94
  • Плевен
КЛОНКА, и аз съм на мнението от последното ти изказване.
А колкото до питането на авторката за дохода и още едно дете, щом сегашния доход го харчат до стотинка /няма значение дали купуват глупости или неща от първа необходимост/, според мен за още едно дете, трябва да търсят и по-висок доход. Аз специално откакто имам дете се чувствам финансово доста по-зле. Не че се лишавам от необходимите неща и не че детето ми пречи - напротив живея съвсем нормално. Но наистина вече се замислям дали да си купя поредното нещо, което може да не ми потрябва, което определено ме кара да се чувствам по-зле. Когато човек е свикнал на определен стандарт и да харчи определени пари за себе си, когато те намаляват определено не е приятно. За това и в предишното си изказване искаха кажа, че няма значение дали дохода е нормален за страната или за другите, а как се чувстваш ти с този доход.

# 95
КЛОНКА е права. Въпросът е дали "доход от 3000 лв е нормален за България", а не дали е нормално явление, едно тричленно семейство да оцелее с такава сума тук.  

А най-ненормалното е, че сме се примирили с мизерията окончателно и безвъзвратно.

# 96
Ако си падате по 100 звездни хотели, в които сутрин носят кафето със свирка, искате да карате поръчково Мазерати, да изплащате в къща с 5 басейна и прислуга - няма да ви стигнат.

Каквото и да си говорим 3000 е над средното за България.
На някои хора и 20000 на месец няма да им стигнат и ще кажат, че живеят мизерно.
Лично нас ни оправя идеално, и ипотека изплащаме, и живеем съвсем човешки, и почивка не пропускаме.

И не се сравнявайте с Европа, във Франция едно обиране на мъжки врат е 20 евро, за прическа въобще не говорим.

# 97
  • София
Лично нас ни оправя идеално, и ипотека изплащаме, и живеем съвсем човешки, и почивка не пропускаме.
И преди сме спорили с теб по темата, ама...айде - пак. Mr. Green
Една ипотека е средно окло 2000 месечно.
Остават 1000.
На нас само парното ни през зимата е над 400лв.
Ток, вода, нет, цифрова телевизия - айде още 200.
За бензин да говоря ли? Аре, нЕма нужда, да кажем, че е "екстра". Нямам идея колко излиза градският транспорт, но вярвам, че би следвало, ако хипотетино двама души ползват 2 пъти транспорт с билетче по 1лв, това прави 120лв месечно. Е, нека са 100.
Като сложим детската градина на детето, плюс език и някакъв спорт, излиза над 100лв.
И така, остават 200лв за храна, дрехи, удоволствия и почивки.
Едно кисело мляко, едно прясно мляко и един хляб на ден са около 4лв., значи - 120 месечно.
Остават цели 80лв спестявания за почивка. За 10 месеца са си цели 800лв, с които в китно черноморско село може да изкараме райски в някоя квартира. Заслужава си да ядем само хляб и мляко в останалата част от годината.
Това е човешки живот, не ще и дума.
Разбира се, можем да минем на пернишка печка и да се греем на дърва. На нея и да готвим, за да пестим от електричеството и да сведем битовите си разходи до 100лв. Така спестяваме цели 300 и ги слагаме към онези 200, та с тях - ехе, можем и кренвирши, сирене и масло даже да си купуваме.Че и веднъж седмично плодове. Може и едно кино семейно да изгледаме. Дрехите - на кило. За 10 кинта можем да се облечем цялото семейство за лятото. За зимата - нямам идея, че са по-тежки Mr. Green
Без съмнение, това е един мечтан доход, с който се живее чудесно.
В България.
Тук-и-сега!

# 98
...
Една ипотека е средно окло 2000 месечно ...

Грешката идва от тук.
Подобна ипотека е не средна, а висока.
За да е 2000 месечната вноска, имотът трябва да струва 300 000 лева.
Средната вноска за София е 800-1000 лв., което отговаря на имот за 160000 лв. например, за другите градове и по-малко.

# 99
А и никой не е казал, че всички започват сега от нулата. Много хора вече имат покрив над главата, изплатили са го, наследствен им е или са го купили преди 2-3 г. и вноската им е 300-350 евро.
Пък, ако наистина сега започват, могат да действат постепенно, гради се с годините, не е казано, че точно на секундата трябва да наредят всичко от до. С такъв доход могат да си позволят спокойно наем на лускозен 3-ст. в квартал, който се води за престижен и за месеца ще им се връзват не повече от 350-400 евро.

# 100
  • Дъ Биг Вилидж
Не се сърди, човече  - доход от 3000 лева е достатъчен да живееш добре но с няколко уточнения които в темата липсват:

1. Живееш в София и плащаш ипотека - опс минус 1000 лева грубо / при сегашната политика на БГ банките /
2. Имаш и лизингов автомобил - още 400 лева минус
3. Жилището си има консумативи - извади още 200 минимум

Дотук за "живеене" останаха 1400 - е за трима души това е достатъчно за живеене но не и за нещо повече като качествени почивки през лятото и зимата, качествени дрехи,обувки, козметика / не робувам на марковото / и т.н.

# 101
На мен 3000 лева ми се виждат достатъчни. За София наистина са малко, ако се плаща наем или кредит, но за повечето други градове, особено по-малките, са си направо висок доход.

# 102
На мен 3000 лева ми се виждат достатъчни. За София наистина са малко, ако се плаща наем или кредит, но за повечето други градове, особено по-малките, са си направо висок доход.
Е, чак малко не са, но просто ще стигат до конец и толкова.Говоря за София.
А и зависи, де, ако са само двама, без дете, мисля, че е ок.
Пак казвам-има много "ако" и "според", за да се отсече стигат-не стигат.

# 103
С такъв доход, с три деца и в средно голям град се оправяме перфектно. Повече не ми трябват и си живеем спокойно. Grinning

# 104
Здравейте, бих искала да попитам смятате ли  доход  от около 3000 лв на месец достатъчен за условията в България към момента. Това е засега нашия доход. Става дума за семейство с едно дете. Мислите ли,че е добър доход или е среден? На нас засега ни е достатъчен, но харчим всичко до последната стотинка. Дали не се разпростираме твърде нашироко?

3000 лв. нето или бруто ?

Общи условия

Активация на акаунт