Доход от 3000 лв нормален ли е за България?

• 38 366
  • 579
  •   1
Отговори
# 510
  • Плевен
3нашето семейство (нямаме дете) не сме потънали в някакъв страшен лукс., а доходът ни е над 10000 12 000 лв. Бих казала - просто живеем нормално, без да изпитваме сериозни финансови проблеми. Изплащаме ипотека на жилище, лизинг на кола, купуваме добра храна, ходим редовно на почивки, но никога не сме си позволили 5 звездни хотели или някакви подобни екстри. Купуваме маркови дрехи и обувки изключително рядко.
Извинявай, но не разбрахме за какво харчите 12 000лв., храната и почивките ясно, дрехи и обувки пак ясно
 newsm78, но чесно казано не разбирам. Освен, ако ипотеката не е на жилище в Дубай например и лизинга не е на Майбах, пак например.

# 511
  • София
Мацка, петзвезден хотел в най-лусозната част на Анталия, във високия сезон, излиза около 2-3 хил.евро Grinning Ако с 12 бона на месец не можете да си позволите такава почивка, честно, не знам какво ядете Joy
Ей, аз онемях, изгубих дар слово и се съкруших  Joy

# 512
Защо мислите, че дохода трябва да се харчи????  Shocked
И между  мога да си позволя и позволявам си има доста съществена разлика, мацки.

# 513
  • Велико Търново
ох и аз мислех нещо да пиша, ама и аз онемях...
С пет пъти по-малко пари живея, Silviti, ама колата ни и двете жилища, които притежаваме не са на лизинг (спестихме от 5 звездните хотели)...

# 514
  • Плевен
Защо мислите, че дохода трябва да се харчи????  Shocked
И между  мога да си позволя и позволявам си има доста съществена разлика, мацки.
Ми тъй като авторката е пуснала темата по повод, че 3000лв е доход, който харчат до стотинка и пита дали е достатъчен според нас. Никъде не става въпрос за инвестиции и спестявания. Та по тоя повод обсъждаме дохода и харченето му.

# 515
Не е от хладилника  Simple Smile
Доматите, които съм откъснала от двора издържат седмица......купените - не. (за домати, щото са най-нетрайни)

Доматите ли не ви издържат че аз нещо не схванах кое точно не издържа? В зеленчуковото чекмедже при съответната влажност могат да ми издържат и по 2 седмици според степента на зрялост. Там даже копър бях забравила веднъж да нарежа и оправя вкамерата и ми издържа 2 седмици (с малко почистване но почти си беше цял). Не знам кое е това което не издържа. Гъбите като най-нетрайни и те към седмица спокойно.

Хениа, айде стига ни учи как да пазаруваме и пестим по американски. Доматите ти издържат сигурно и два месеца, защото няма нищо истинско в тях. Живяла съм в Амереика, ами ябълки са ми издържали извън хлаилника по 45 дни. В цяла Западна Ешртопа е същото, не знам къде си ти. Като знам какво се яде на ТАМ, и големият хладилник и промоциите не могат да ти компенсират отровите, които поглъщаш ежедневно.

# 516
Какво сте се хванали с тия домати  Joy не разбрах кои издържат според вас повече - домапните или тези от магазина?

# 517
Не е от хладилника  Simple Smile
Доматите, които съм откъснала от двора издържат седмица......купените - не. (за домати, щото са най-нетрайни)

Доматите ли не ви издържат че аз нещо не схванах кое точно не издържа? В зеленчуковото чекмедже при съответната влажност могат да ми издържат и по 2 седмици според степента на зрялост. Там даже копър бях забравила веднъж да нарежа и оправя вкамерата и ми издържа 2 седмици (с малко почистване но почти си беше цял). Не знам кое е това което не издържа. Гъбите като най-нетрайни и те към седмица спокойно.

Хениа, айде стига ни учи как да пазаруваме и пестим по американски. Доматите ти издържат сигурно и два месеца, защото няма нищо истинско в тях. Живяла съм в Амереика, ами ябълки са ми издържали извън хлаилника по 45 дни. В цяла Западна Ешртопа е същото, не знам къде си ти. Като знам какво се яде на ТАМ, и големият хладилник и промоциите не могат да ти компенсират отровите, които поглъщаш ежедневно.

Спомням си по едно време като бях на гости във Вегас някъде началото на април, тъкмо беше Великден - приготвяме се нещо за празничната трапеза. Домакинята прерови хладилника и най-долу намери и някаква маруля (те са едни къдрави ама не като нашите а едни бели, приличат малко на зеле). Както я хвана, така я метна директно в кофата. Шашнах се - изглеждаше ми съвсем свежа... А тя - ами тя е от Коледа още...   Shocked

Въобще не искам и да знам какво има в нея. И доматите, че и другите зеленчуци са по пластмасови и от нашите по магазините... А масовата храна е такъв страшен боклук че не знам как го ядат това. Мляко което ако не го виждаш че пиеш нещо бяло, въобще не можеш да познаеш че е мляко, най-безвкусните бекони и меса които съм ял през живота си... Има и читава храна, но на други цени.

# 518
3нашето семейство (нямаме дете) не сме потънали в някакъв страшен лукс., а доходът ни е над 10000 12 000 лв. Бих казала - просто живеем нормално, без да изпитваме сериозни финансови проблеми. Изплащаме ипотека на жилище, лизинг на кола, купуваме добра храна, ходим редовно на почивки, но никога не сме си позволили 5 звездни хотели или някакви подобни екстри. Купуваме маркови дрехи и обувки изключително рядко.
Извинявай, но не разбрахме за какво харчите 12 000лв., храната и почивките ясно, дрехи и обувки пак ясно
 newsm78, но чесно казано не разбирам. Освен, ако ипотеката не е на жилище в Дубай например и лизинга не е на Майбах, пак например.

Малко тъпо, че влизаме в лични детайли, но ще ти кажа. Жилището не в Дубай, а в Драгалевци, изплащаме го за 5 години по 2400 ЕВР на месец. Обзаведохме го напълно, разходът е сериозен. Само една кола на лизинг, добра семейна кола - 1000 ЕВР на месец.

Имаме пари настрани, токова, колко да покрият ин витрото, което ми предстои и за "да не дава Господ".

Вярно е, че можехме да живеем при родителите, вярно е, че можехме да живеем и под наем за 500 лв., вярно е, че можеше да си карам старото рено. Но на въпроса "добре ли живеем" при това положение, няма как да кажа "ами, ок сме". Та в този контекст, 3000 лв не са доход, който би ме потопил в сладостна нега.

# 519
ох и аз мислех нещо да пиша, ама и аз онемях...
С пет пъти по-малко пари живея, Silviti, ама колата ни и двете жилища, които притежаваме не са на лизинг (спестихме от 5 звездните хотели)...

С пет пъти по-малък доход си е геройство две жилища и една кола, без лизинги и ипотеки.

Ние сме женени от 2 год. Толкова успяхме да направим. Без наследства от родители.

5 звездните хотели - сега е ясно, че и вие и ние не ходим по такива.

# 520
12 000 лв. минава леко моя максимум Simple Smile

# 521
Както виждате, това да разполагаш с много пари, не значи, че можеш да ги управляваш.

... изплащаме го за 5 години по 2400 ЕВР на месец ...

Винаги съм се чудила защо хора, които могат да съберат сумата за години, броящи се на пръстите на едната им ръка, плащат лихви, вместо да си ги съберат. Или го тегят за зверски кратък срок, заради който вноската е такава, че се чувстват ограничени, като може да е 1/4, пък щом имат пари, да си ги събират в една сметка (от която винаги може да си теглят, когато се наложи) и да го погасят предсрочно newsm78

# 522
Силвити, браво за дохода, обаче и аз да кажа, че ако имахме такъв месечен, сигурно за една година щях да спестя парите, нужни за жилище.Обаче пък после прочетох къде е вашето, та....ако е от ония затворени комплекси с къщи по 300 000 евро, да, разбирам.
Ехм, ако имахме такъв доход-щях да си стоя у дома или най-много да давам уроци и да правя преводи за кеф.

# 523
Стига де, хората са си направили сметката, че предпочитат да плащат лихви и да имат жилището сега, а не след 4-5 години.
Иначе съм съгласна с Минзухара, че между "мога да си позволя" и "позволявам си" е по-добре да има разлика.

# 524
Което за пореден път доказва, че всеки сам поставя границата между потреблението и спестяването, както и всеки сам решава за какво точно ще си харчи парите. И не е куул да броим чуждите пилци.

Общи условия

Активация на акаунт