Отговори
# 135
Да разбирам ли,че ако към момента на подписването на договора за ипотечен кредит не сме имали сключен граждански брак,и аз не съм съкредитоискател(т.е.договора е подписан само от мъжа ми,който тогава още не ми е бил съпруг),не отговаряме на условията?
За съжаление ,според НАП гражданският брак трябва да е бил сключен към датата на отпускане на кредита!Така че,да не отговаряте .
Аз пък искам да питам -тази декларация за отказ на другия съпруг от даъчно облекчение - има ли я някъде в нета?
А дали ми трябва такава ,след като само аз съм кредитоискател според ипотечния ми договор? newsm78.

# 136
  • Варна
Аз декларацията я писах на място, мъжът ми беше с мен и я подписа, свободен текст е - нещо от рода на
"Декларация на основание чл.22а от ЗДДФЛ
Долуподписаният.....
декларирам, че се отказвам от правото да ползвам данъчно облекчение по чл. 22а от ЗДДФЛ
Дата    Подпис"
Не съм сигурна дали беше само на основание чл. 22а или имаше и някаква точка след това, провери ако те интересува. По-добре си подготви една такава, че да не те върнат за това, че нямаш. Мен бяха готови да ме върнат, но мъжът ми предвидливо чакаше в колата на повикване  Laughing.

# 137
Аз декларацията я писах на място, мъжът ми беше с мен и я подписа, свободен текст е - нещо от рода на
Долуподписаният.....
декларирам, че се отказвам от правото да ползвам данъчно облекчение по чл. 22а от ЗДДФЛ
Дата    Подпис"
Не съм сигурна дали беше само на основание чл. 22а или имаше и някаква точка след това, провери ако те интересува. По-добре си подготви една такава, че да не те върнат за това, че нямаш. Мен бяха готови да ме върнат, но мъжът ми предвидливо чакаше в колата на повикване  Laughing.

Да допълня:

Долуподписаният.....
декларирам, че се отказвам от правото да ползвам данъчно облекчение по чл. 22а от ЗДДФЛ в полза на съпруга / съпругата / си Еди кой си
Дата    Подпис"

Това изречение трябва да го има.

# 138

А дали ми трябва такава ,след като само аз съм кредитоискател според ипотечния ми договор? newsm78.
Трябва ти декларация за отказ, защото облекчението може да се ползва и от този, който не е кредитоискател  Peace Другия, който няма да ползва облекчението се отказва от правото си с тази декларация в полза на съпруга си. По същия начин беше и с данъчното облекчение за деца до 18 години, но там имаше декларация за отказ, отпечатана на гърба на приложението. Сега е в свободен текст.

# 139
На първа страница в темата, не знам как да цитирам, казват, че ако частта от имота не е унаследена след смърт и на двамата родители, то не се брояло. Е баси иначе простотията, че то всички под 35 год. имат живи родилели, на чиито апартаменти имат дялове.  Shocked
Или трябва да си кръгъл сирак, разпродал всичко, за да позлваш това намаление?  Shocked

Иначе сумата която ще вземем се оказа нищожна, при все че плащаме само лихви ние, и определно мога да я прежаля. Ама все пак.

Вергилия, не е важно каква идеална част има съпруга ти приписана, важно е дали излиза в имотната декларация, която се вади от Агенцията по вписванията. Ако не излиза - няма проблем. Проверете как стоят нещата. 

# 140
  • Пловдив
Искам да попитам за справката от имотния регистър. Съпругът ми ще ползва данъчното облекчение. Само той или и аз трябва да си взема справка от регистъра.

# 141
Запис, за да мога да ви изчета по- късно. Толкова навреме попадам на темата   bouquet

# 142
  • Варна
Искам да попитам за справката от имотния регистър. Съпругът ми ще ползва данъчното облекчение. Само той или и аз трябва да си взема справка от регистъра.

И двамата.

# 143
Темата си е супер, но нас няма да ни огрее... Sad Така е измислено, че да отпаднат по-голяма част от евентуалните кандидати.

# 144
  • Плевен
Взеха ми 10 лв, обаче по каква тарифа не разбрах. Служителката си смята нещо на ум и каза 10лв.  

Shocked Онлайн справката струва 1 лев. Ще пробвам с нея, пък ако се окаже, че не искат такава, ще извадя на място от Агенцията по вписвания.
Хеленка, приеха ли справката или извади нова?

# 145
  • Варна
Приеха я, даже попитаха откъде съм я извадила, че всички хора се интересували, а служителите не знаят  Shocked. Оказа се, че на място в Агенцията по вписвания им вземат по 10 лв. за справка, чакат по 10-тина дни и им дават нещо, което не им върши работа. Това са думите на служителя, приел декларацията ми /между другото преди още да ми е видял документите каза, че ще ме върне  Laughing, явно преди това никой не е носил пълен комплект документи  Mr. Green/

# 146
  • Варна
Helenka, моля те да обясниш по-подробно (като за неориентирани) как става изваждането на онлайн-справката Rolling Eyes и заплащането на 1 лев с кредитна карта ли е?

Аз от агенция по вписванията срещу споменатите 10 лв (+ 2 лв такса превод Confused) си извадих справка, но  е е за периода от 2007 до края на 2009 (така ме посъветваха на място да го задам). Обаче в нея всъщност са изброени свързаните с моето име имотни сделки за ПОСОЧЕНИЯ период, демек ако имам къща, придобита през 1998 примерно, тя нямаше да фигурира...

Та - от раждането ми до края на 2009 ли трябва да е периода или просто са ми издали някакъв друг вид документ, а не необходимия за пред НАП?

# 147
  • Плевен
Сега остава да кажеш  как я извади. Аз гледах в сайта, но не ми стана ясно коя справка точно трябва да извадя. newsm78 Как плати левчето?

# 148
  • Варна
А сега де.. трябва да си припомня, че доста време мина от тогава  Simple Smile.
Регистрирате се и влизате с името и паролата си. В менюто "собственост и собственици" избирате "физическо лице". Въвеждате ЕГН, на Служба по вписванията оставяте "всички", за да се покажат имоти във всички градове ако имате такива. Натискате "търси" и то ви изкарва резултатите най-долу. Срещу името и ЕГН-то има бутон "добави", натискате го и най-долу в дясно има бутон "избор на услуги", цъквате и него и отивате на следващия прозорец. Там избирате вид на справката "Справка за лице от персоналната партида от всички СВ - 1 лева" и бутон добави. Поръчвате я и остава да я платите. За плащането влезте горе в дясно в "помощ", там е обяснено как да си заредите сметката чрез EBg или Epay.bg. Плаща се с дебитна или кредитна карта. Аз платих с EBg даже без да се регистрирам - много бързо става, само следвайте инструкциите. Самият превод струва 2 лв. Ако ви излиза, че имате имоти и в други градове, преведете по 1 лев за всеки град, защото за всеки град ще ви се таксува по 1 лев. След това се връщате в прозореца, където ви е справката и чака да платите, плащате и има два варианта - да я видите на екран или да ви я прати на мейл. Разпечатвате си я и готово.
Дано съм усляпа да обясня като хората  Embarassed, ако някой има нужда от помощ да пише на ЛС, че да не спамим тук  Simple Smile.

# 149
  • Плевен
Много благодаря!  bouquet
Само за теб ли извади или за двама ви (и съпруга)?

Общи условия

Активация на акаунт