Отговори
# 120
  • София
Абе сметни си 10% от платените лихви върху първите 100 хил. от кредита и готово. Ако лихвите са ви 5600 лв., ще ви възстановят 560.

# 121
  • Плевен
Аko данъчната оснава на мъжа ти е 10 000 лв (примерно) ,а сте платили 3600 лв лихви за миналата година. Та значи 10 000 - 3 600 = 6400 . Платил е данък 1000 лв , а с намалението трябва да е 640 и оттук следва да му възстановят 360 лв.
Същото като на Белинда,но ако държиш да е със сметки.

# 122
 Hug мерси момичета, ами така обеснете, като за прости.  Blush

Сега излезе нов проблем - свекъра ми, лека му пръст е починал преди много години и от неговият дял на апартамента мъжа ми има част. Но в него апартамент живее свекърва ми, той си е неин, та не знаем сега какво означава това?
Свекъра е покойник, но тя е жива и тя живее там, оф че гадни сметки, б*си.  Sick

Нещо такова ми обесни тя - те са имали по 50% от жилището. След смъртта му, тя получава 25% от неговия дял, и другите 25% се делят на 2мата сина.  Crazy

# 123
  • Sofia
Hug мерси момичета, ами така обеснете, като за прости.  Blush

Сега излезе нов проблем - свекъра ми, лека му пръст е починал преди много години и от неговият дял на апартамента мъжа ми има част. Но в него апартамент живее свекърва ми, той си е неин, та не знаем сега какво означава това?
Свекъра е покойник, но тя е жива и тя живее там, оф че гадни сметки, б*си.  Sick

Нещо такова ми обесни тя - те са имали по 50% от жилището. След смъртта му, тя получава 25% от неговия дял, и другите 25% се делят на 2мата сина.  Crazy

Не може - в указанията на НАП пише, че облекчението е за хора, за които ипотекираното жилище е единствено жилище през 2009 и не трябва да притежават каквито и да е части от други жилищни имоти, независимо дали е 1/4, 1/5 или 1/20. Щом е наследник и не е прехвърлил дела си на някой друг, в Агенцията по вписванията ще излезе, че притежава някаква част от имота.

# 124
Защото преди като питах ми казаха, че щом се живее в имота, т.е. има жив родител, не се брояло. Rolling Eyes

# 125
  • София
Кой ти каза? В указанията на НАП си пише черно на бяло - имаш ли идеални части от друг жил. имот - гориш Confused Сори, Вержи, язък ти за барута Sad

# 126
На първа страница в темата, не знам как да цитирам, казват, че ако частта от имота не е унаследена след смърт и на двамата родители, то не се брояло. Е баси иначе простотията, че то всички под 35 год. имат живи родилели, на чиито апартаменти имат дялове.  Shocked
Или трябва да си кръгъл сирак, разпродал всичко, за да позлваш това намаление?  Shocked

Иначе сумата която ще вземем се оказа нищожна, при все че плащаме само лихви ние, и определно мога да я прежаля. Ама все пак.

# 127
  • София
че то всички под 35 год. имат живи родилели, на чиито апартаменти имат дялове.  Shocked
Tака ли Simple Smile Интересно...

# 128
  • Пловдив
Вергилия ,не е точно така.При двама живи родители децата нямат дял от апартамента им.Вече ако единия почине,е друго

# 129
че то всички под 35 год. имат живи родилели, на чиито апартаменти имат дялове.  Shocked
Tака ли Simple Smile Интересно...

в смисъл, в повечето случай, не всички, ето мъжа ми няма.

Елфита, мерси, стана ми ясно. Значи хич да не се напъваме.

# 130
 "Недвижим жилищен имот" във връзка с прилагането на чл. 13, ал. 1, т. 1 е недвижим имот, който към момента на продажбата или замяната може да служи за задоволяване на жилищни нужди. Не разбирам защо това тълкувание на "жилищен имот" не отговаря на целта на закона!!! Взето е от ЗДДФЛ. Една деална част не може да служи за задоволяване на жилищни нужди. Целта на закона беше по-скоро предприемачи да не се възползват от разпоредбите му. А относно бракът и слючването му преди и след договора също е доста преиначено от юристите на НАП. Целта също беше младите хора да сключват граждански брак и да узаконяват връзките си, с тази цел беше променен и Семейният кодекс, така, че ако имаме юристи във форума не е лошо да се коментират тези неща и нещо да се промени. При двойка сключила договора за кредит преди брака също са на лице условията, особено ако договорът е подписан и от двамата, защото към момента те са съпрузи и договорът е сключен от данъчнозадълженото лице и от съпругата му, физически лицата са същите, договорът е сключен от същите тези двама съпрузи....Никъде не е уточнено да са съпрузи и към момента на договорът за кредит... Така,че не мисля че са много прави, с тези указания в сайта на НАП, не прилагат реални аргументи в тълкуванието си.

# 131
М/у другото sofii4eto  съм много съгласна с теб, относно това да се ползва облекчение ако брака е скл. след кредита - защото така държавата ПАК ще стимулира младите двойки да сключавт брак - ние имаме 2 познати двойки с ипотечен кредит, които казаха-ами ако ни се признава за облекчение още утре ще подпишем Peace
Ама тя държавата все гледа да не се ущети,  знаят че така може би още токова двойки ще попаднат в графата"изпълнили условията"  Laughing

# 132
М/у другото sofii4eto  съм много съгласна с теб, относно това да се ползва облекчение ако брака е скл. след кредита - защото така държавата ПАК ще стимулира младите двойки да сключавт брак - ние имаме 2 познати двойки с ипотечен кредит, които казаха-ами ако ни се признава за облекчение още утре ще подпишем Peace
Ама тя държавата все гледа да не се ущети,  знаят че така може би още токова двойки ще попаднат в графата"изпълнили условията"  Laughing

LOL, струва ли си за макс 2000 кинта от държавата да подпишеш....?

ама да не променяме темата....

# 133
М/у другото sofii4eto  съм много съгласна с теб, относно това да се ползва облекчение ако брака е скл. след кредита - защото така държавата ПАК ще стимулира младите двойки да сключавт брак - ние имаме 2 познати двойки с ипотечен кредит, които казаха-ами ако ни се признава за облекчение още утре ще подпишем Peace
Ама тя държавата все гледа да не се ущети,  знаят че така може би още токова двойки ще попаднат в графата"изпълнили условията"  Laughing

LOL, струва ли си за макс 2000 кинта от държавата да подпишеш....?

ама да не променяме темата....

Това все пак не означава, че единствената причина да сключат брак е облекчението.....

# 134
Да разбирам ли,че ако към момента на подписването на договора за ипотечен кредит не сме имали сключен граждански брак,и аз не съм съкредитоискател(т.е.договора е подписан само от мъжа ми,който тогава още не ми е бил съпруг),не отговаряме на условията?

Общи условия

Активация на акаунт