Отговори
# 210
Похвалвам се и аз,че си получих парите от НАП-Варна.Точно толкова колкото бях изчислила са ми привели.Така и не ме се обадиха за допълнителни справки.Успех на всички. newsm10

# 211
  • Плевен
О не.. никак не е странно, толкова е лихвата за около 90-100 хил.евро за една година в началото на изплащането на кредита. Ако е анюитетна вноската /а тя почти винаги е такава/, в началото се плащат почти само лихви  Peace
Да де, но нали се гледат само първите 100 хил. лева. Виж ,ако е бил с недоказан доход на много по-висок лихвен процент по -става. Или аз греша?

# 212
  • Варна
Значи гледат се първите 100 х.лв. в смисъл, че докато погаси първите 100 х.лв., а не само за 100 х.лв. от кредита. Примерно ако кредита е 300 х.лв., заемателят има право да ползва облекчението докато от кредита му се погасят 100 х.лв. /т.е. първите няколко години от срока на кредита/, а за следващите 200 х.лв. няма право на облекчение. Така при нормален лихвен процент /7-8 %/ за една година върху 200-300 х.лв. платените лихви са си добра сумичка и съответно за възстановяване има доста  Mr. Green.

# 213
  • Плевен
Helenka, заради това "Облекчението може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата.", аз си мислех, че се гледат само 100 000 лв от кредита. Много ясно ми се струва написано,за да се тълкува по друг начин.

# 214
  • София
И аз мисля като Нади миши и всичките ми познати с кредити над 100 хил. са получили облекчението в намален размер. Проги е някакво изключение и му стискам палци да не му се обадят след месец от НАП и да му кажат - абее, тука нещо малко сме се объркали Laughing

# 215
  • някъде ... тук ...
Кредитът ни е над 100 000 и аз точно това се чудех. В декларацията написах пълната сума на платените лихви през годината така както ги пише в документа от банката.  От НАП ги приеха без забележки онзи ден. Да видим какво ще изплатят накрая. Общо взето сумата за връщане се получи колкото една месечна вноска.

# 216
  • Варна
Това, което ви написах, е тълкуванието на НАП, говорила съм и с юрист от НАП, за да ми потвърди  Peace. И аз го бях разбрала както вас, но се оказа друго  Rolling Eyes. На кого колко са изплатили зависи от това банката какво е написала в удостоверението. Ако банката не е разбрала как НАП тълкува тези 100 х.лв. и е издала удостоверението с намалени лихви, няма как от НАП да възстановят повече пари. Посъветвайте познатите си да си потърсят правата ако наистина са ощетени.

# 217
  • София
Интересно Thinking Ще раздухам новината!
Любопитно ми е защо НАП тълкуват правна норма в собствен ущърб? Обикновено не се прекарват така Laughing Ако аз им бях юрист, щях от девет кладенеца вода да извадя, само и само да дадем по-малко пари Laughing

# 218
  • Плевен
Интересно Thinking Ще раздухам новината!
Любопитно ми е защо НАП тълкуват правна норма в собствен ущърб? Обикновено не се прекарват така Laughing Ако аз им бях юрист, щях от девет кладенеца вода да извадя, само и само да дадем по-малко пари Laughing
Да не се окаже после,че е станала грешка  Laughing . Та стой та гледай как ще се връщат пари.
Но аз пак не разбирам, нали НАП саизпратили на банките указание какво точно искат за това облекчение.Защо тогава банките изчисляват лихвите в/у първите 100 хил. от кредита? Мояткредит е под 100 хил. и питам от чисто любопитство.

# 219
  • София
Допускам, че "грешното" прилагане е било преди да дойде това официално тълкуване от НАП, защото преди месец примерно такова със сигурност нямаше. Поне в моята банка нищо не знаеха по въпроса, а на информационния телефон на НАП все още твърдяха, че лихвите се изчисляват само върху сто хиляди. На който му е обработена декларацията преди този момент с подадените от банката по-малко лихви, е прецакан Confused

# 220
  • Варна
Тълкуванието на НАП излезе в началото на февруари. Преди това и в НАП не знаеха какво искат  Crazy

# 221
  • Плевен
Тълкуванието на НАП излезе в началото на февруари. Преди това и в НАП не знаеха какво искат  Crazy
Има ли го публикувано някъде това тълкование, защото аз в сайта на НАП намерих само това http://portal.nap.bg/ospage?id=245, от което се разбира,че  се гледат лихвите на първите 100 000 лв., а не на целия кредит до изплащане на първите 100 хил. Thinking

# 222
  • Варна
"Облекчението може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата." Ето това тълкуват като първите 100 хил.лв. от целия кредит. Няма го никъде официално, т.е. сигурно го има някъде в Централите на банките, но не се свежда до клоновете. Аз лично като служител, който не иска да издава подвеждаща информация към НАП /че се носи и отговорност  Rolling Eyes/, звънях в Централата да питам колегите изрично точно за тези 100 х.лв. После намерих и контакт в НАП, откъдето юрист ми го потвърди. Но не се учудвам да се издават и документи само за 100 х.лв. от главницата.. хора разни, кой какво е разбрал.. а и редно беше наистина от НАП да направят едно по-добро тълкувание, достъпно за широката аудитория  Peace

# 223
  • София
Мога да се закълна, че преди месец, т.е. в края на февруари, даже мисля, че беше началото на март, на информационния телефон на НАП ми казаха, че за кредити над сто хиляди лихви върху първите сто  не са всички платени през годината, а по-малка сума, която трябва да ми изчислят от банката Crazy Интересно това тълкувание като са го направили, защо не са го свели до знанието поне на собствените си служители, които дават информация на гражданите Rolling Eyes
Както и да е, аз поне не съм от засегнатите...Но е глупаво и признак на доста лошо администриране, едната ръка да не знае какво върши другата...

# 224
  • Плевен
На мен ми се обаждаха преди малко от плевенския НАП да ме питат да не съм забравила да занеса нот.акт  Laughing . Жената не можела да си оправи преписката заради мен, а искала да ми преведат парите вече. Та използвах възможността да я питам за тези 100 000 лв. Тя каза, че се гледат лихвите платени за първите 100 хил. , а не всички лихви по кредита до изплащането на първите 100 хил. Точно както е написано в указанието публикувано от НАП.

Общи условия

Активация на акаунт