С пъстри, шарени листа в Канада идва есента! - 39

• 35 839
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
  • Vaudreuil Canada
Театъра и на мен ми липсва. И топлите вечери също ...
Галче твоя поглед и ние сме го гледали миличка - по-интересно е като не си виждал страната известно време какво ще ти направи впечатление (и доброто и лошото)

# 91
Миналата година след 5 г отсъствие ме впечатлиха силно безумните строежи в София (Гео милев). Направо ме хвана клаустрофобия. Улиците не особено широки, а новите блокове буквално на 2 метра един от друг, няма междублокови порстранства, няма въздух. Тротоарите разбити. Градинки за децата  липсватили ако ги е ималко ниакога сега не личи. Парка на Студентски град ми се видя много зле също. Той и преди така си е бил ама сега с други очи гледам. Доста стресиращо и отрезвявящо беше за мен тогава посещението в БГ.

# 92
  • Монреал
Добре завърнали се, г-жа Броненосец! Аз имам абсолютно същите впечатления от Бургас като си бяхме там тази година. Ето това на мен също най-много ми харесва и липсва:

Най-хубавото за мен - все още силно активния социален живот  на хората - непринудени събирания, излизания. Особено нощният живот през лятото - тълпи хора от всякаква възраст до малките часове по централните улици и крайбрежните алеи, заведения за всеки вкус, топли вечери- да си облечеш ефирни дрешки и да се гмурнеш в нощта Simple Smile

# 93
Благодаря за разказите. Ние не успяхме да пътуваме това лято, че мнооого забавиха новите PR карти на децата (дълга история) и ми беше интересно как виждате промени. За непринудените излизания, това като че най-ми липсва тук. Даже и БГ приятелите ни често са сложни просто да се чуем и да излезем. Местните пък са съвсем зле с планове, уговорки и т.н Simple Smile
Иначе за площадките и други приятели ми разказаха много хубави неща. Дано наистина се опазят!

# 94
Добре дошли г-жа Броненосец! Мога да си представя какво приключение е било по самолетите, но важното е че си се справила!  Hug

Да, театърът и на мен ми липсваше много. Тази пролет като си бяхме там имах за задача да посетя поне една постановка и го направих. Не съм киноман, но обожавам тръпката на театъра. Определено ми достави удоволствите.

По отношение на впечатленията.... първото ни прибиране след пристигането тук беше щок за нас и определено в БГ не ни хареса. Този път (2-ят) се бях нагодила за боклуците, прахта, колите (макар, че пак останах шокирана от удвоеноето количество на коли в София), транспорта и да си призная си изкарах много добре. Спокойно си ми бе на душата и се насладих пълноценно на 3те ми седмици. Всичко е до нагласа, предполагам. Този път само с роднини се виждах и доста по-спокойно. Макар, че пътуването между Младост и Фондовите през ден си беше цяло пътешествите Simple Smile
Ноооо, коренът си е корен и независимо колко е прашно и балканско , си е наш дом Simple Smile (или поне мой)

# 95
Здравейте момичета
Ясен - Бясен си е все още болен, но поне кашлицата му се разводни малко и може да вади секрети. От градината ми казаха да се подготвя психически, че първите 6 месеца ще е така, после децата се калявали. Да си кажа честно, теоретически съм много добре подготвена, но на практика не съм.  Иначе курса по френски е супер, случих на страхотен учител, времето там минава неусетно, вече започнаха и домашните  Mr. Green
Тук съм от съвсем скоро и не мога да направя сравнение като вас, но определено по това време на годината ми липсва миризмата на печени чушки и вида на узряло кехлибарено грозде.

# 96
  • Vaudreuil Canada
nikolova за гроздето не мога да помогна ама за чушките нямаш грижи - и тук може да си докараш тази миризма - докато бяхме на квартира как ли са ме псували съседите няколко пъти в годината като опушвах блокчето... добре че поне пожарна не са викали. Сега е по-добре - мятам ги на барбекюто късно вечер и до сутринта миризмите са се разнесли пък и е на открито та не се задържат дълго.

Аз мога да кажа че първия път като се прибрах се оказа че съм забравила за съществуването на хлебарките и стреса от сблъсъка ми с тях беше огромен - иначе бях с добра настройка че отново ще видя уличните кучета (тях не мога да ги забравя и за секунда дори) обаче хлебарките просто ги бях изхвърлила от мислите си .... ама явно не за винаги.

# 97
От градината ми казаха да се подготвя психически, че първите 6 месеца ще е така, после децата се калявали.
Не е задължително.  Wink
Маги за 2 години е боледувала веднъж сериозно, за 3 дена беше цялата работа и не в началото.
В градината на няколко пъти имаше варицела, скарлатина и въшки. От нищо не прихвана.

# 98
shemet, само ме открехни от къде да се снабдя с класическите червени чушки, пък за миризмата и съседите няма да му мисля. Умирам за миш-маш с печени чушки, а момчетата също много го харесват.
Що се отнася до кучетата, веднага ми направи впечатление, че тук не те ровят и късат торбите за боклук.
Вери, чул те Господ и Ясен да не се разболява много. В понеделник имали много болни деца, дано моя да стане по-устойчив на вирусите.

# 99
Здравейте мами,
За мен тази есен ще ми донесе второ бебе..този път канадско  Rolling Eyes Първото ми се роди в България и сега имам някои въпросчета свързани с процедурата тук..и по-точно се обръщам с молба за отговор на въпросите ми към Торонтовските майки, където смятам да раждам.
Въпросите са ми следните: има ли български генеколог в Торонто..някакви съвети, мнения за болница..лекар въобще? И другия ми основен въпрос е можете ли да ми кажете в последния месец с каква честота се ходи на консултация...веднъж седмично или..?..А щях да забравя и не маловажния въпрос какво е всичко необходимо, което аз трябва да си нося в болницата, както за мен, така и за бебето?
Благодаря ви предварително   Hug

# 100
Това с боледуването не е много сигурно. Незнам какво се каляват, ама нашият през месец е с течащ нос. И като се има предвид, че не е с много деца. Все се свеждат до 3-4 (то и това не е гаранция де). Отделно, че е на градина от година и половина. Беше с течаш нос преди 2 седмици, от днес сме с поредните сополи в зелени цветове. Юли беше с изключително висока Т и обрив..... абе вече съм под страх постоянен как ще се събудим на следващият ден.

# 101
  • Vaudreuil Canada
nikolova аз преди две седмици близо купих хубави червени чушки от пазана Жан Талон единия пакет беше 10 кила за 20 долара а другия беше около 14 кила за 35 долара - просто ги взех от две различни места. Миналата година брах от ферма но бяха засадили твърде малко. Купувала съм и от магазините но е рядкост да срещнеш нашенски чушки особено червени.

aneta007 Честито!

# 102
Имам позната педиатърка в България, която ми казва, че до 7 годишна възраст е хубаво децата да боледуват /настинки и грип/ защото така им се изгражда и развива имунната система. Само не ми каза аз колко пъти ще полудея докато и малкия мине тази възраст.  #Crazy

# 103
Мерси shemet_neveroiaten!

# 104
  • Canada
Само не ми каза аз колко пъти ще полудея докато и малкия мине тази възраст.  #Crazy
Ей това ми се ще да си го лепна като подпис, при толова болести в къщи, не знам как още не съм "мръднала".
Николова, това за преболедуването при голямата ми дъщеря отне точно 9 години - седмица на градина/училище, седмица в къщи. Четири пъти беше контактна с деца с варицела и не се зарази, за сметка на това от цяло училище, само тя беше болна от скарлатина (и не зарази сестра си, болна по същото време от някаква бебешка шарка). От честите боледувания, голямата ми дъщеря от 3-и годишна е с хроничен синузит и тази година е рекордьор - няма нито един ден без подсмърчане.
Болестите са моят постоянен и прекалено често сбъдващ се кошмар.
Шеметната, ние бележим страхотен напредък с ходенето на училище. Вече ходим с автобус и като че ли това спомага за тръгването без рев. Дори с половин уста признава, че в училище не е чак толкова лошо, дори е хубаво. Обаче не може ли да ходи само 2 дена в седмицата на училище, а другите 5 да е в къщи, а не обратното Grinning
aneta007, честита нова бременност! Не знам в Торонто в момента да има практикуващ БГ гинеколог. А иначе за да не отегчавам със спомени, прочети в bgcanada на портала темата за раждането в Канада, там съм систематизирала всичко по-важно, което е било при мен.
sunnyflower, как вървят нещата при вас? Баща ти възстановява ли се?
За България - много строежи (това през последните 5-6 години), някои замразени за неопределено време; много коли, всеки минава откъдето му хрумне и спира също така; ужасно задушлив софийски въздух; възстановени детски площадки; Западен парк в прекрасно състояние; новостроящи се детски градини; по-малко кучета по улиците и по много роми с каруци (двете принцеси изпадаха в екстаз при гледката); много комари и пчели/оси (не ги различавам); лошо здравеопазване с безумна система за закупуване на лекарства по здравна каса; страхотни домати, пъпеши и дини; прекрасно, топло лято.

И най-после - ОТЧЕТ:
Занесени и предадени на момичетата от ДБМ:
25 чифта джапанки
20 кутии пастели
12 комплекта за училище (несесер, моливи, химикалки, гуми, острилка, лепило)
5 пакета мъшмелоус
10 шампоана
3 кутии АМ
50 бр. чорапи
10 нокторезачки, 5 ножички, 5 пинсети
10 пасти за зъби
5 книжки за оцветяване
10 пакета балони
Повечето неща още в началото на август са занесени на децата от дома в с. Горна Козница, обл. Кюстендил. В дома има 58 деца и всички те са с различни увреждания.
Комплектите за училище, балоните, чорапите (+ малко рекламни материали за Канада, които ще бъдат използвани за представянето ни по проекта "Децата на България пътуват по света"), предадох на МилиМ от ДБМ Пловдив и ще отидат за децата в дома в Асеновград.
Имам доста закупени неща, които не успях да взема с мен, но ще изпратя по приятели, надявам се по Коледа.
150$ кеш, които бях взела, смених за 176лв., които предадох на Криси (писала е в темата ни). Ще бъдат похарчени за каквото имат най-голяма нужда децата и ще ни дадат отчет.
При заминаването ми за БГ в "касата" ни имах налични 41$.
Миналата седмица получих 25$ от Blue Jay (благодаря ти Hug) и с тях наличната сума към момента е 66$.
Момичета, приканвам ви пак към "волни пожертвувания" - да понапълним пак доста по изпразнената касичка. Аз ще последвам Blue Jay със скромните 10$. Налична сума към момента - 76$.
За малко да забравя - тази Коледа за 4-и път ще организирам изпращането на Коледни картички за децата от домовете. Има ли желаещи от вас, които да се включат в изпращането?

Общи условия

Активация на акаунт