Чукна шеста месечинка МАРТенската ни дружинка!

• 20 121
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Привет!
Ние днес бяхме на консултация. Бебка вече е 7600 гр. и 66 см. В сряда ще ходим да ни вземат кръв и трябва да занеса урина, но не разбрах, в какво трябва да я занеса  Embarassed  Embarassed  Embarassed Разбрах само, че трябва да е до 2 часа след "вземането". На нас нищо не ни казаха за храненето  ooooh! . Доки каз ада я слагам да седи и ми показа, как а тя милата заби носле  Confused . Още не съм я слагала и тя естествено не може да се задържа сама. Много неприятно ми стана.

Днес си напрвихме три разходки. Освен това си купих страхооотна дълга пола с много джобове Simple Smile . Сложила съм си я пред мен и си й се радвам  Blush . Купих си и якенце, макар че предпочитам да не го нося дълго (имам да свалям 7 кг  Mr. Green ). На бебка пък купих една много сладурска резедава блузка (нали този цвят за нея ми е слабост).

# 661
АлЕкС-мама, за сега с моята педка сме на един акъл, та следвам съветите точ в точ. Peace

Веси, и аз попитах специално за месото, обяснението беше, че заешкото е достатъчно постно и най-щадящо от към добавки за хранене. В смисъл, че зайците се хранят предимно с треви и зеленища, а пуйките и пилета хапват и добавки да трупане на меса. Това е така, защото баща ми гледа няколко зайчета в домашни условия за Рая и ги храни по същия начин. Мен лично това обяснение ме задоволи. Peace

Incognito, честити придобивки! Със здраве да си ги носите.

# 662
Аз както винаги ще пропусна нещо, та Никита да ме извини.
Да ти е живо и здраво Християнчето и много прияни мигове на каката в училище.

Инкогнито- честити придобивки. Аз съм решила освен ботушки, друго да не си купувам. Но ще видим колко ще удържа.
Урина се взима с контейнерче за бебета. Отиваш в аптеката и казваш, че ти трябва за бебето.

Хайде от нас лека и мека

# 663
  • Стара Загора
Incognito  снимки моля не си правете оглушки  Mr. Green направи едно ревю с новите дрехи да ги видим и ние.
Аз пък имах едни дънки които много си обичам но вече доста ми хлопаха и въпреки това с колан си ги носех, и миналата вечер бяхме навън с децата и клекнах за нещо заради Митко и се чу - храс и ми се разцепиха м/у краката на единия крачол - болна съм, влюбена съм си в тях  newsm45 аз ще си ги зашия но няма да мога да си ги нося освен за в къщи и пред блока.
Сега да кажа на всички мами на които изпратих лигавници ( на някои съм казала на ЛС). Избягвайте да перете лигавниците в пералнята, че аз нашият единия като го изпрах и едната буквичка малко се разши. Най добре на ръка си ги перете. На всички мами със здраве да си ги ползвате и чакам за снимки. Тони и Алекс мама вече показаха.
Нашите сополи спряха, сега прикашля, днес дадох последния оксцилококцинум и витам Ц, сега продължавам да давам само Фенистил още 3-4 дни, но зъб още няма  #Cussing out
Дез мое лично мнение относно Дюкан-а е, не бързай с него. Кърми си докато можеш, после винаги можеш да свалиш килата. Но детето е по важно в случая. Тони и за теб се отнася това, но ти поне спортуваш по малко.
И все се каня да казвам - на общонационалната среща доста мами имат да черпят - аз без пари да дойда пияна ще си тръгна
  newsm62 smile3503

# 664
Нещо се губите тази вечер.Дано да не са ви подивяли децата като мойто. Crazy
За педиатрите,в крайна сметка и аз отдавна  реших да слушам моята,защото при толкова противоречиви мнения луда станах да чета и разсъждавам. PeaceПросто се чудех защо е така,лекари в един и същи град на една възраст горе-долу и пак 2 еднакви мнения няма да чуеш. Crazy
Айде ще се опитвам да поспя малко.
Лека и мека! Hug

# 665
никита, и от мен честито християнче и честита първолачка! Да са ти живи и здрави!

А каката къде я водиш на плуване? Гошко също ходи, нещо напоследък обаче няма много много хъс както в началото...

# 666
Така е, Слънце... Мисли кой ще те прибира след запивката. Mr. Green

Много хубаво, че Симонка вече е по-добре. Ще се оправи детето. И ние зъб още нямаме, а е такова мрънкане и реване по цял ден, че главата ми е ... Crazy но ще ги чакаме до никнат...няма начин...

АлЕкС-мама, нашата девойка заспа, та сега малко време за спорт и душ и аз се паркирам.

А и се каня да попитам от сумати време и все забравям... пак е за захранването - да ме прощавате.  Embarassed Червено цвекло някой давал ли е? И от кога може да се включи? Забравих да питам педиатърката днес, та най ще и звъня след празниците. Thinking

# 667
Слънце, ама и с лигавниците ли трябва да ги снимаме? Това за втори колаж ли? Че отдавна не бях чела и писала и май пак нещо не съм разбрала  Crazy

Иначе за колажа качих и аз снимчици - 2 бр., а пък който го прави ще прецени коя от двете да сложи.

За тия контейнерчета - аз си купих 2 бр., но и двата отидоха по дяволите...аз ли нещо не ги слагам като хората...нищо не стана и накрая я изпишках в една пластмасова чашка и стана много бързо и лесно. За пренасянето обаче го пресипах...в едното контейнерче за АМ  Crazy, че нали се затваря плътно.Лаборантката искаше направо така да ми го вземе и като и казах да ми даде чашка да го пресипя и тя така  Shocked - вика ми как съм щяла да го ползвам пак, храната на детето ли съм щяла да слагам там.Ми нали като го измия и стерилизирам нищо му няма, няма да си го хвърлям, я  Mr. Green Казах и тя да не бере грижа  Mr. Green  За няколко капки пиш на бебето, все едно кой знае какво е имало там.

Уффф, и да ви кажа - моята София брави пълен бойкот на шишетата.Нищо вече не иска от шише, днес и правих сокче - с лъжичка си го пийва и си пее даже, сипах го в шишето - рев, тръшкане, давам пак с лъжичка - щастлива. Онзи ден, като се бях обезводнила, ми намаля и кърмата и реших да и дам вечерта и малко АМ - е няма начин просто.Рев и опъване, не, та не. Какво ще я правя, не знам...Дано да имам кърма по-дълго време, че хич не ми е ясно как ще се храним, ако се наложи. Обаче си изсърба около 60 мл. сок от грозде/домашно/ и праскови и ефекта веднага беше налице. Аз си мисля, че може и да се запича от това, че не пие нито сокове, нито вода, нищо.Само кърма, ама явно не е достатъчна вече, като папа и др. неща.

И да се оплача - днес цял ден я чакам тая топла вода, нямаме от 10-ти и днес трябваше да я пуснат в 18ч. и познайте сега дали има - нъцки.Побеснях, бях се настроила да не излезна 1 час от банята.Аман вече с тия простотии  #Cussing out

Хайде да спирам с моите размисли, че аз може да не пиша 2 седмици, ама като започна и няма спирка  Laughing И благодаря на всички за поздравленията  Hug

SZA -в 45-то у-ще я водя, близо е до нас, т.е. за твоя ориентация - до Пигис-а е близо.Много съм доволна, детето за 2 месеца се научи да плува, треньорката е страхотна  Peace

И забравих да кажа - София вече приказва, по цял ден повтаря та-та и ка-ка, а и вече си стои на краката, по няколко минутки стои права, като я подпирам на нещо и съвсем леко я придържам.

Аз щях да спирам... Mr. Green

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 22:29 от *Nikita*

# 668
  • София
Здравейте и от нас. Ами и ние днес бяхме зарадвани с лигавници от Слънцето - благодаря много   bouquet  Россикв, ако четеш, другата седмица ще се чуем да се видим и да ти предам твоите, че днес ти го видя времето какво беше и не посмях да се вдигна до вашия вилает - достатъчно ме наваля вчера. Снимки ще пусна, ама по-нататък, и да знаете, че после всички ще се заюркате да си поръчвате лигавници с калинки, много са сполучливи  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

ВНИМАНИЕ, ВНИМАНИЕ: последно повикване за албуми от Джъмбо
. Имам 1 заявка на ЛС и някой беше писал в темата, но не помня кой - да ме прощава... ЛС-тата си ги пазя, ама темите вървят  Embarassed Моля който иска албум, да ми пише ЛС, че май другата седмица най-сетне намерих кой да ме заведе на Джъмбо  Mr. Green

Петнадесета софийска среща: вторник, 22.09.2009 г., Западен парк - централен вход, 11 ч.
Записвайте се: зелено човече.

Относно 04.10.2009 г., нека наближи и ще видим как ще е прогнозата за времето. Претенции за място има ли гостенката, нещо друго, с което да се съобразим?

П.С. И честито на снахичката, както и на наборчетата по дата: Калина, Теди и всички други   bouquet  bouquet  bouquet

# 669
  • Стара Загора
Никита не сме правили уговорки за колаж с лигавници, но аз предлагам тези бебоци които имат лигавници да ги снимаме с тях и това да са им снимките за колажа. Също и срока да бъде до края на септември за да може поне всички бебоци да са на 6 месеца ( с изключение за няколко дни Деси и Вики ще ме прощават), но така ще е най добре според мен.
Тони аз давам червено цвекло. Вече 2 пъти за 2 седмици съм давала яде си го без проблем. В момента варя едно телешко месо и утре ще направим сефтето и на телешкото. Ама то пусто жилаво няма сваряване. От 2 часа го варя едно малко парче, но ще го чакам докато се свари!

# 670
Никита, защо не пробваш да й даваш с чашката на Авент с накрайник (тази, дето я водят магическа)? Ники така пие вода, от биберон не ще (но кърмата я пие от биберон като съм го оставяла на майка ми, стига да е гладен де).

# 671
Уфф, здравейте  Grinning
Аз цял ден нямах нет, нещо рутера се прецака, та до сега оправяхме проблема... ooooh!
Отивам да чета, а за писането незнам кога ще смогна че и утре се очертава да съм цял ден по задачи.

# 672
  • София
ВНИМАНИЕ: ДЪЛЪГ ПОСТ ЗА ЗАХРАНВАНЕ

Кой питаше за месото, ето цитат от услужливи мами, които цитират друга (веща) мама:

Ето ти цитат от Косе Босе:

Кога месо
Месото се въвежда около 1 месец след началото на захранването (според европейските схеми) или около 2 месеца след това (според американските схеми).

Какво месо
За начало може всяко месо, което отговаря на две условия:
- крехко
- без мазнини
В повечето схеми на захранване като първо месо се посочват равностойно: птиче (пиле или пуйка), телешко, агнешко. Заешкото почти не се среща. На следващ етап се включва риба, свинско, бройлер или някои от червените видове месо.

Ред  на въвеждане
Редът на въвеждане няма значение или пък зависи в голяма степен от местните традиции. Препоръката да се започне с бяло птиче месо е по-скоро в смисъл да се започне с някакво крехко месо, без мазнини.

Пауза между видовете месо
Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено.
Обаче тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи.

Дни на въвеждане
Първият вид месо се въвежда се 3-7 дни. Дозата за 6-8 м. е около 15 г. Най-напред може 2-3 лъжички от готово пюре, после 1/3 бурканаче, после 2/3 в продължение на ден-два-три, после цяло. Може и по-бързо, по преценка. Зависи как ще се разпредели готовото пюре или дали ще се приготви домашно.
Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе).

Колко често месо
До 10-12 м. се редува през ден месно и зеленчуково пюре. След 1 год. е добре месото да се включи по-осезаемо и да се предлага 5-6 пъти седмично.

Първото месо може да е:
- пуешко (тъмно и светло)
- пилешко (тъмно и светло)
- заешко
- телешко
- агнешко

Птичето месо се препоръчва често, защото е крехко и с малко мазнини. Не се прави разлика между бяло и тъмно месо - препоръката за започване с бяло месо е свързана по-скоро с изискването да бъде с по-леко и с малко мазнини, но спокойно може да се дава тъмно месо. В готовите пюрета не е означено дали месото е бон филе или от бутчета. Другата причина е, че в бялото месо т.е. по-далеч от костите, се концентрират по-малко от химическите субстанции, с които се отлгеждат бройлерите. Пилешкото се избягва като първо месо само в някои случаи на алергични деца. 

Заешкото рядко се среща като препоръка за първо месо, не защото не е подходящо, а защото е въпрос на кулинарни традиции. Счита се за 'чисто' месо, но не е точно така за промишлено отглежданите зайци.

Телешкото също може да е първо месо, има такива схеми на захранване, макар че по-често се въвежда като втори вид месо след птичето. Ценно е, защото има 2-4 пъти повече желязо от птичето месо.

Агнешкото е леко месо, с ниско съдържание на мазнини. Може да се започне с него под формата на бульон, а след това да се включи сред първите видове месо заедно с птичето и телешкото. Счита се почти единодушно за слаб алерген от различните схеми на захранване.

Купено или от пюре
* За начало е добре да бъде био или от пюре. Има схеми на захранване, в които бройлерите се въвеждат доста късно – ако се дава пилешко, препоръката е то да бъде био, от пюре или домашно.
* Когато се дава купено месо, добре е да се спазвате следните препоръки: 1) дава се бяло месо, тъй като в него отлаганията от различни антибиотици и химикали са по-малко; 2) изхвърля се първата вода, в която е вряло месото, в нея преминава остатъчната химия от месото.
* В една от темите назад бяха обсъждани пилетата 'Дюк', това е хубав вариант за домашно приготвени пюрета.

И още:

ето още малко по темата с месото пак от Косе Босе
Цитат
Агнешко, телешко, риба – кога?
Месо въведено в 5-6 м. (ранно захранване)
- телешко: 6-7 м.
- риба: 6-8 м.
- агнешко: 7-8 м.
Месо въведено около 8 м. (късно захранване)
- телешко: 9-10 м.
- риба: 10-12 м.
- агнешко: 10 м.
Месо въведено около 8 м. (при алергично предразположение)
- телешко: 12 м.
- риба: 12-18 м.
- агнешко: 12-18 м.

Агнешко, телешко, риба – ред на въвеждане?

Група 1: пуешко; заешко; пилешко - домашно, био или пюре
Група 2: [телешко, говеждо; агнешко; пилешко - бройлер; свинско] + риба

Първо се въвеждат белите меса (Група 1), като редът на въвеждане може да е различен, няма строго правило. Пилешкото може да бъде алерген – за предпочитане е след пуешкото и заешкото (или дори след телешкото). Не е задължително всяко от трите меса да бъде въведено – например в някои схеми на захранване заешкото отсъства, предлагат се само пуешко и пилешко като първи вид месо.
После се въвеждат червените меса (Група 2), редът на въвеждане също не е стриктен. В някои схеми на захранване свинското (крехко и без мазнини) се предлага преди рибата и наравно с телешкото.
Рибата се въвежда преди червените меса или между тях, според етапа на захранване, традициите, вкусовете и/или желанието на детето.

Характеристики на видовете меса и риба
Агнешко
-> Слаб алерген (въпреки че има мнения и за обратното). В повечето източници агнешкото е сред слабоалергенните храни.
-> Възможно е да разхлабва.
-> В някои схеми на захранване (Италия, Белгия) се предлага сред първите видове месо след заешкото.
Телешко
-> Съдържа видово специфичен белтък. Има еднакъв антигенен състав с кравето мляко, сирене и масло – въвежда се внимателно (при АБКМ).
-> Много добър източник на желязо.
Риба
-> Най-често срещани алергични реакции спрямо: мляко, яйца, риба, соя, ядки, целина и т.н.
-> В някои схеми (Англия) се препоръчва по-мазна риба (мазнините са важна част от менюто на растящия организъм)
Дроб (пилешки)
-> Не се възприема като подходяща храна преди 10-12 м. (това е филтърът на животинския организъм за всички отрови, препарати и пр.).
-> Може да се включи в менюто между 7 и 9 м. (Англия, Испания и др.)
Морски дарове
-> Ракообразните са по правило алерген (раци, омари, скариди) - след 2-3 год.
-> Мекотели-алергени: миди, стриди (първостепенните съобразжения за изключване от менюто не са свързани с опасността от алергия)

# 673
 Hug
ехоо,привет от слънчев Кипър  Hug
само да ви кажа,че сме добре,вече сме при тати и сме много щастливи тримката  family,Криско малко плака в самолето,но иначе всичко мина нормално  Peace
тук е адска жега,Крис е цял ден по памперс ,а аз се потя като  Animal Pig
сега се връщам да чета,че доста съм изпуснала  ooooh!

# 674
Ето ги лигавничетата / не можах да се стърпя/

Ето и линка за по-отблизо http://martenichki.snimka.bg/baby/nashite-bebeta-prez-septemvri.419915.14914354

Общи условия

Активация на акаунт