Веганството - да споделим опит

  • 185 688
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 220
  • Мнения: 239
chugra, какъв е вкуса на прясната рукола, с какво може да се замени? Тук съм виждала само в Метро, но рядко имам път (възможност) да отида. Като се оправим с Настя може да си правим разходки с автобуса Simple Smile, но още не съм пробвала и не зная дали това ще е възможно, че каквато ми е палава. Whistling

на мен ми е нещо средно между пресен спанак и маруля, но леко нагарча. приятно и освежаващо е като част от салата, не да е основа на салата, че е сравнително тежък вкуса  Peace

# 2 221
  • Мнения: 3 869
Когато човек се е научил да си чува тялото, няма проблем да го следва. Колко ядки му се ядат - толкова, мисля аз. 176 см съм и аз (макар често да вкарвам хората в заблуждение заради непоправимото си увлечение по високи токове...), сега съм 60 кг, но най-ми е добре на 58-59 кг.., които са ми нормалните кг лятото и есента...

# 2 222
  • Мнения: 19 999
Сори за спама, но Мег как ги носиш тези високи токове и колко високи. И аз съм 176 и около 58-59-60кг и много обичам обувки на ток. Обаче ставам супер висока и стърча над всички. А не си позволявам повече от 4 пръста, т.е. около 5-6см макс.

# 2 223
  • Мнения: 2 132
Мале, всички се извадихте едни високи.. Аз със 165см по-добре да не се мяркам до вас  Laughing

# 2 224
  • Мнения: 1 725
Мале, всички се извадихте едни високи.. Аз със 165см по-добре да не се мяркам до вас  Laughing

Споко, аз съм 163 см.  Laughing

# 2 225
  • Мнения: 236
Не сме по темата, но аз съм средна работа-171см. и ми е идеално и на токове и на равни чепици.( 48 кг. цял живот) Simple Smile

# 2 226
  • Мнения: 212
Майчета, имам едно питане(понеже в готварския никой не ми отговори, ще питам  тук, нали сме на тема здравословно хранене)

Дали е безопасно да замразявам повторно зеленчуци? Имам предвид, че като готвя за малкия винаги остава, а зеленчиците в яденето са например от замразен зелен боб, замразен грах и  тн. Дали мога да замразя яденето? Има ли някъде сайт с повече инфо? Порових малко в нета, но не открих точно за това.
Благодаря предварително.

# 2 227
  • Мнения: 3 869
Мама79, за безопасност - безопасно; но също така е и безполезно. Приготнетата от замразени зеленчуци храна съвсе ще загуби хранителната си стойност ако пак бъде замразявана и размразявана...

# 2 228
  • Мнения: 1 048
Много високи сме се събрали и аз като Soleil* стърча над всички с висок ток и се чувствам странно,много рядко слагам,а и поради вечното ми стърчене не съм си позволявала да нося много и не съм и свикнала,иначе и аз много харесвам.Слагам само по поводи,поне имам висок мъж 195см.Много ще е интерсно да ви видя всички,така като си пишеш с някой си изграждаш някаква представа за това как изглежда Simple Smile....А и м/у другото да се похваля ,не съм бременна,поне според теста.Колко гадно прозвуча това 'похваля',искаме още едно дете и то много,но не сега....както е да е да не се отклонявам още повече.Ще търся приченителя някъде другаде Simple Smile

Вери ,благодаря ти за отговора, не искам да те пришпорвам в никакъв случай,просто си мислих,че си забравила или не си го прочела(на мен често ми се случва да прочета нещо и ако не отговоря на момента после забравям ,или пък не помня къде съм го чела  Simple Smile ) Може ли,като имаш време рецепта за кисело мляко?
В събота ще правя боза на мъжо,много обича  - http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/
 
Деси рукулата е чудесна,нямате ли по пазарите?

# 2 229
  • Мнения: 239
бе и аз уж съм от височките (172 см), но като ви гледам килограмите си мисля, че за моята височина съм от пълничките (59кг)  Laughing токове не мога да нося, ходя като спъната, несигурно ми е и не си изправям коленете докрай (и съответно изглежам непохватно на токове), иначе харесвам  Peace

имам въпрос към вас момичета, тъй като всички сте с много повече опит. четох, че не е добре ядките да се ядат сурови, а вместо това трябва да се киснат и сушат, за да се премахнат ензимните инхибитори в тях, заради които много хора не понасяли сурови ядки. та въпроса ми е - само хората, които имат дискомфорт от сурови ядки ли трябва да ги киснат, или принципно се препоръчва да не се ядат директно сурови ядки? много благодаря предварително   bouquet 

# 2 230
  • Мнения: 3 869
chugra, аз за пръв път чувам такова обяснение, макар вероятно да има своята логика. Със сигурност има хора с проблеми с храносмилателната система, които не толерират едни или други храни, обработки или липса на обработки. За здравия човек няма проблем да си яде ядките сурови (ако се сушат правилно пак ще си останат сурови!), но също така е факт, че ако се накиснат за 12 часа се стартира процеса на покълване, който води до много положителни промени от гледна точка на разни хранителни стойности и показатели.
Суровите ядки, необработени, са концентрирана храна; в този ред на мисли, по-лесно храносмилаеми ще бъдат накиснатите ядки. След това е достатъчно само оцеждане и ако са оставени на открито (непохлупени, на един слой) ще изсъхнат за няколко часа (2-4).

# 2 231
  • Мнения: 239
chugra, аз за пръв път чувам такова обяснение, макар вероятно да има своята логика. Със сигурност има хора с проблеми с храносмилателната система, които не толерират едни или други храни, обработки или липса на обработки. За здравия човек няма проблем да си яде ядките сурови (ако се сушат правилно пак ще си останат сурови!), но също така е факт, че ако се накиснат за 12 часа се стартира процеса на покълване, който води до много положителни промени от гледна точка на разни хранителни стойности и показатели.
Суровите ядки, необработени, са концентрирана храна; в този ред на мисли, по-лесно храносмилаеми ще бъдат накиснатите ядки. След това е достатъчно само оцеждане и ако са оставени на открито (непохлупени, на един слой) ще изсъхнат за няколко часа (2-4).

Мег!, мерси за отговора   bouquet  на няколко места го четох това, ето едното http://www.raw-food-living.com/soaking-nuts.html. като казах киснене и после сушене, имах предвид точно това, което ти казваш - да се сушат правилно, за да останат сурови. на някои места прочетох, че вкусът им бил по-приятен след това. ще пробвам днес, мога да кажа утре какъв е резултата  Peace

# 2 232
  • Мнения: 1 725
В събота ще правя боза на мъжо,много обича  - http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/

С нетърпение ще чакам отзиви за тази боза, че при мен не стана. Следвах стъпка по стъпка точно тази рецепта на Василена Доткова, тооолкова ми се пиеше ... Нещо се обърка при мен с ферментирането и много бързо се вкисна. Родителите ми обаче я изпиха  Whistling .

# 2 233
  • Мнения: 5 714
Деси:

"Така ли се прави покълналото брашно, което вие консумирате: значи накисват се ядки, нормално, за покълване, т.е. за 12 часа, после се изчаква ден да покълнат, измиват се, изсушават се (върху кърпа на слънце или върху печка/или в дехидратор) и тогава се смилат. Може и да не са съвсем сухи, но достатъчно, че при смилането да не стане всичко на слепнала топка. После така смляното брашно се оставя да доизсъхне. А в линка описват житен квакер - по същия начин, но се прави, преди покълването на зърното. Каква е разликата, в смисъл кога и защо се използва единия и кога другия вариант? Имам предвид според твоя опит, какво вие ползвате?"

Да, така се прави брашно от покълнали ядки. Но ние рядко ги консумираме по този начин. Ако искаш винаги да имаш готови покълнали ядки, се покълва и суши хубаво след това, за да не се отделят токсини. За житния квакер не знам. Но когато нямаш време да изчакаш да покълне, накисваш зърната / например пшеница / колкото да се омекнат, за да могат да се ядат сурови. По-хубаво е да изчакаш да се покаже малко кълнче.

Сладки с кисели плодове не се смесват. Така е. Но към сладките са банан и сушени плодове. Мисля, че това някъде го бях писала. Принципи за комбиниране на храните има и във суровоядството и е хубаво да се спазват. Аз не винаги ги прилагам.

Норчи, най-добре е да си купуваме ядките с черупките и да ги чупим непосредствено преди употреба. Иначе се окисляват, особено, ако са наранени. Хубаво е преди консумация, ако не ги киснем, поне да ги изплакваме. кашуто най-вече, защото то е предразположено към отделяне на афла токсини. За случаите, когато ги купуваме без черупките. Ядковите млека, които ги продават, са пастьоризирани. Поне тук.

За овесените ядки нямам инфо да са вредни за деца. Освен да се внимава при бебета заради глутена.

Норчи, не знам какво количество ядки ям, но всеки ден консумирам.
Ям по 4-5 пъти на ден. По-стабилни са ми обяд и вечеря. Обикновено:1. плодове; 2. ядково мляко, шейк, смути, ядки, крекер, бисквитка; 3. обядът ми; 4. най-често крем или сладолед с децата или мюсли; 5. вечерята ми

Вчера в една книга, където отново четох и за принципите на комбиниране на храните, имаше съвет да не се яде на едно хранене готвено и сурово. Имаше и обяснение, но не съм го чела. Също така мисля, че Пол Брег съветваше, ако се яде готвено, да е вечер. Тук видях из мненията същия съвет. Аз обаче следвам моята си логика и си мисля, че май е по-добре да се яде готвено на обед, защото за преработката на тази храна отива повече енергия. На обед, защото тогава слънцето най-силно грее. Да не забравяме, че от него също черпим енергия. Simple Smile При храненето има тънкост добре да дъвчем. Повечето гледаме бързо да хапнем, да глътнем и не усещаме кога сме се натъпкали. Затова и се преяжда. Но така се получава като живеем в такъв динамичен живот.

Ечо Мечо, цитатите, които преписах за Деси са от соковата книга, да. 384стр е. Има обяснено за различните болести както да се увеличи и какво да се намали/елиминира като храна (вкл и как да се откаже човек от цигарите). Има описания на плодове, зеленчуци и подправки, билки. Има отделено място кои подправки/билки да се избягват по време на бременност. Има рецепти и речник за някои термини. Има обяснено за системите в човешкия организъм накратко. Хубава е. Направи ми впечатление, че навсякъде пише да се елиминират месо и млечни при проблем. Дори и при диабет.  Wink
В блендера правим: смути, ядкови млека, супи, пастети. В сокото: сокове, тесто за бонбони и блатове за пица/торта; кокосово олио. В кухнениски робот всичко останало, което трябва да е наситнено, а не пасирано. Понеше робота ни е от скоро и прди това правихме всичко в блендера, съответно ставаше гладка сместа, има голяма разлика във вкуса м/у кремообразното и ситно накълцаното.
На теб не знам кое ще ти върши повече работа. Зависи какво ядете. Simple Smile
Относно Vita mix-a наскоро проверявахме за 5200. Имаше 220В и до България излизаше 630 канадски с доставката.

Норчи, според мен няма файда от сготвен кълн.
Гъби ядем чат пат. Не сме ги изключили от менюто си. Стандартната печурка и портобело.
За фурната не знам. не смея да дам съвет. Ние я ползвахме много малко за сушене.
Ето и рецепта за сурово кисело мляко от кашу:

RAW CASHEW YOGURT

2 cups soaked Raw Cashews
2 or more cups Rejuvelac†
¼ cup Medjool Date paste
½ Vanilla bean or 1 teaspoon Vanilla extract

Blend the Cashews and Rejuvelac in a blender until creamy and smooth. Strain through a fine strainer or through a sprout bag. Place the contents in a glass jar and allow the contents to ferment another eight to twelve hours in warm but NOT HOT location. Add the Date paste and Vanilla extract after fermenting and mix. Store in a glass jar in the refrigerator until ready to serve. Makes an excellent salad dressing.


http://rawfood.hyves.nl/forum/108115/W50a/What_is_your_favorite_RAW_Recipe/

Ние го правим по същия начин, но без ванилията и фурмите.

Деси, да, четох, че кефирните зърна стават в кокосово или ядково мляко. Като направя успешно вегански кефир, ще споделя.  Simple Smile

chugra, от линка, който си дала, разбирам, че след като за последно изплакнем кълновете, трябва да ги оставим да се отцедят/изсушат добре преди да ги приберем в хладилник. Иначе за сушене на ядки в дехидратор не е задължително. Освен, ако не искаш да имаш големи количества готови покълнали ядки по всяко време.
Ан Уигмор е много готина баба. Simple Smile Тъкмо вчера гледах филм с нея.

За отчета 155см и 50кг съм.  Wink Май най-ниската.  Laughing

# 2 234
  • Мнения: 236
Вери, със сигурност компенсираш с много други качества Simple SmileА и някой бе казал ,че хубавите неща са в малки опаковки Peace

Общи условия

Активация на акаунт