Веганството - да споделим опит

  • 185 766
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 265
  • Мнения: 1 048
Момичета ,така и не направих боза тази седмица,сигурно ще е другата,но мога да ви предложа една страхотна рецепта за картофки.
Картофи с розмарин:
Сваряваме картофи,белим и режим на две,докато са топли се поливат с марината от:розмарин,зехтин(или друга мазнина),лимон,сол,счукан чесън ,може и др.подправки по желание.Маринатата се бърка интензивно  и се заливат картофките,оставят се за 1 час и после се слагат във фурната да се запекат.

Стават супер!!!

И в тази връзка искам да ви питам вие киснете ли картофите във вода и за колко време,аз винаги ги кисна,дори и биото заради нишестето.Не ги кисна единствено като ги пека или варя с обелките.А м/у другото знае ли някой когато се покажат малки рогчета/кълнчета ядете ли картофите?Знам,че ако са зелени трябва да се обелят много добре и надълбоко ,но не знам нищо за рогчетата?

И още нещо искам да ви попитам какво какао купувате,аз не намирам на зърна никъде,нито пък био ,купувам обикновено на прах-има 10-12 % и 22-24 %,но идея си нямам какво значи това?

Последна редакция: нд, 25 апр 2010, 22:22 от nor4y

# 2 266
  • Мнения: 189
не знам дали съм права или не  newsm78, но вътрешното ми усещане е, че колкото по-ниска толкова по-добре
и хляб и всичко пека на ниска Т

....някой ще се включи ли в моите т.нар. разсъждения за тефлона и сие....

# 2 267
  • Мнения: 189
киснете ли картофите във вода и за колко време,аз винаги ги кисна,дори и биото заради нишестето.Не ги кисна единствено като ги пека или варя с обелките.А м/у другото знае ли някой когато се покажат малки рогчета/кълнчета ядете ли картофите?Знам,че ако са зелени трябва да се обелят много добре и надълбока ,но не знам нищо за рогчетата?

И още нещо искам да ви попитам какво какао купувате,аз не намирам на зърна никъде,нито пък био ,купувам обикновено на прах-има 10-12 % и 22-24 %,но идея си нямам какво значи това?

не бях чувала за киснене  newsm78 на картофите.......
доста по-назад в тази тема, ако не се лъжа, беше обсъждано за картофите, че не е особено добре да се ядат след нова година, защото започват да увеличават соланина, вит. С да намалая, а когато има кълнове вече всичките им полезности изфирясват.........

....е и ние ги консумираме и след посочения период, но от както го знам това си  имам едно наум и значително съм намалила употребата............

# 2 268
  • Мнения: 1 048
........ беше обсъждано за картофите, че не е особено добре да се ядат след нова година, защото започват да увеличават соланина, вит. С да намалая
това пък не го бях чувала,нито съм го прочела,я кажи стр.

# 2 269
  • Мнения: 471
Пише го и в книгата на Галина Шаталова - Целебно хранене. Освен това трябва да се ядат с корите, защото там се съдържат веществата, необходими за автолиза /самосмилане/.

# 2 270
  • Мнения: 1 732
за картофите е ставало дума. Те си съдържат по принцип  соланин. Но колкото повече остаряват, толкова повече соланинът се увеличава.И съдържанието на витамини прогресивно намялява. А когато позелнее някъде по кората им, си е конц. отрова. В кълнчетата им/ "рогцата"/ също има соланин. Покълнали картофи не купувам и не готвя. Картофи никога не кисна във вода, зашото заедно с нишестето си отиват и водно разтворимите  витамини. И аз купувам картофи и след нова година. Това е доста условен срок.
В днешно време реколтите са от различни места и време на годината.Осве това технологията на съхранение ги запазва по- задълго.
Както казва e4o_me4o , кората е ценна. Там се съдържат най- много  витамините и полезностите на картофа.
за температурата на готвене- и аз готвя щадящо/кратко/ и с минимална термообработка.
често сме на сурови неща.
fotinaklaros ,
за тефлона има много в другата тема. Помня, че когато проучвах, разбрах, че под никаква форма тефлон не ща да имам в дома си Simple Smile
тефлонът е повсеместно..не само в кухненските пособия.....но когато мога да го избегна, го елиминирам.

говорим за картофи, а съм забелязала, че силно съм намалила яденето на картофи.
но съм решила скоро да импровизирам с една рецепта. като я направя ще снимам. Grinning
Картофени лодки с пастет от боб/леща с джоджен
картофите се почистват и се подреждат на филийки върхи хартия за печене. Като омекнат се наръсват с малко зехтин.
Отгоре в/у всяка картофена филийка/лодка  с шприц се извинтва пастета. Забучва се маслинка и стръкче магданоз.

# 2 271
  • Мнения: 19 999
На кокосовото масло пише ли на опаковката дали е рафинирано?
Щом е без мирис, ми се струва, че е рафинирано.

За тефлона там, докъдето четох в другата тема, се стигна до извода, че не трябва да се загрява на сухо повече от три минути. При ниска температура за тиганите беше о.к.
Ако греша, някой да ме поправи.

Аз нямам никакъв тиган в момента Laughing Ползвам супер рядко и изхвърлих последния, който беше на Силит. Не знам с какво покритие беше, но ужасно залепваше омлетът в него, дори и с малко мазнина.

Тенджери емайлираните са о.к. за готвене. Трябва да се внимава да не са чукнати. Тогава са отровни.
Тави имам стъклени и една емайлирана.

Порцелан купувам само бял отвътре.

Реалист, мерси за линковете. Тези ножове са много евтини. Аз тъкмо мислех да си купувам ножове за плодове и зеленчуци. А тези бои дали не преминават в храната?

# 2 272
  • Мнения: 1 048
Мерси момичета ,много полезна информация,ще знам за зеленото и рогчетата,а иначе няма как да не ги ядем след нова година изобщо и то до кога след нова година???
Знам че е хубаво картофите да се ядат с обелките,но когато не съм сигурна в произхода им,или пък ще ги правя на пюре или слагам в супа например няма как да са с обелките,нали така?
Ще гледам да намалим количеството,че много обичам на хурна с подправки,и да намаля кисненето,но ги правя и заради нитратите и нишестето по малко....

Аз тефлон не използвам изобщо....Тенджерките са ми емайлирани(има ли такива в другите държави,тоест лесно ли се намират?),а тавичките йенски,или обикновеннии,но тях ползвам само с хартия,тиган има един на СКК,но го ползвам сигурно веднъж на 2-3 месеца,може и по-рядко...

Някои да каже за какаото,правя разни десерти напоследък,ние вкъщи си падаме по шоколадовите,до сега ползвах предимно рожково башно,но ми свърши и не мога да намеря никъде.

# 2 273
  • Мнения: 189
И още нещо искам да ви попитам какво какао купувате,аз не намирам на зърна никъде,нито пък био ,купувам обикновено на прах-има 10-12 % и 22-24 %,но идея си нямам какво значи това?

http://www.zoya.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D … -%D0%B3%D1%80.725
http://www.bioslunceluna.com/shop/super-foods-dobavki/kakao-na-z … he-earth-bio.html

Мерси момичета ,много полезна информация,ще знам за зеленото и рогчетата,а иначе няма как да не ги ядем след нова година изобщо и то до кога след нова година???
Знам че е хубаво картофите да се ядат с обелките,но когато не съм сигурна в произхода им,или пък ще ги правя на пюре или слагам в супа например няма как да са с обелките,нали така?
Ще гледам да намалим количеството,че много обичам на хурна с подправки,и да намаля кисненето,но ги правя и заради нитратите и нишестето по малко....

след нова година наистина е много относително, но да речем в по-малки количества до новата реколта....
ако има нитрати те са предимно в кората, която се маха, ако се киснат съвсем негодни ми се струва, че ще станат тези картофи.....като преминат и витаминита във водата  newsm78

за обелките знам, че се консумират, но когато картофа е пресен, а иначе за старата кора някъде съм чела, че е токсична........

# 2 274
  • Мнения: 1 048
И още нещо искам да ви попитам какво какао купувате,аз не намирам на зърна никъде,нито пък био ,купувам обикновено на прах-има 10-12 % и 22-24 %,но идея си нямам какво значи това?

http://www.zoya.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D … -%D0%B3%D1%80.725
http://www.bioslunceluna.com/shop/super-foods-dobavki/kakao-na-z … he-earth-bio.html

Мерси момичета ,много полезна информация,ще знам за зеленото и рогчетата,а иначе няма как да не ги ядем след нова година изобщо и то до кога след нова година???
Знам че е хубаво картофите да се ядат с обелките,но когато не съм сигурна в произхода им,или пък ще ги правя на пюре или слагам в супа например няма как да са с обелките,нали така?
Ще гледам да намалим количеството,че много обичам на хурна с подправки,и да намаля кисненето,но ги правя и заради нитратите и нишестето по малко....


след нова година наистина е много относително, но да речем в по-малки количества до новата реколта....
ако има нитрати те са предимно в кората, която се маха, ако се киснат съвсем негодни ми се струва, че ще станат тези картофи.....като преминат и витаминита във водата  newsm78

за обелките знам, че се консумират, но когато картофа е пресен, а иначе за старата кора някъде съм чела, че е токсична........
много скъпо ми идва това какао с доставката до пловдив и за това питам ,ако някоий си купува някакво,което мога да намеря по магазините
 Това за обелките на старите картофи също го чувам за пръв път,аз знам че трябва да се ядат с тях,независимо

# 2 275
  • Мнения: 1 741
Привет и от мен и Настя! Simple Smile Вече по-добре, макар че не се знае с тази коварна болест, която често повтаря, а и съм малко суеверна Blush в това отношение (единствено) - все като се "похваля" за нещо и ми се случва точно обратното. ooooh!

Като се прехвърлих от линковете по-назад в темата, където не бях чела, попаднах на много съблазнителни рецепти.
Джени, я кажи тази арабска рецепта с нахут и патладжани, добре звучи? Heart Eyes Също мярнах и някакъв къри сос? Мисля, че нахута върви с къри и затова се сетих.
Вери, нали това е рецептата за кисело зеле? Аз покрай тези стомашни разстройства все по тип пробиотици и други лекове се заглеждам. Laughing Искам да питам за рецептата кисело зеле със сирене и ... не се сещам какво още беше. Или други рецепти с кисело зеле?
Ох, много станаха готварските ми въпроси, дано ме насочите малко! Praynig
Hug

# 2 276
  • Мнения: 5 714
Деси, да, върви, нахут с къри. Това е от кухнята на индийците, а тук е пълно с такива. Simple Smile
Рецептата за киселото зеле е тази. А с него:

Сирене Ескориал
Сос

Сиренето Ескориал го знам от Ескориал и затова е кръстено на нея. Реалист също много пъти го е хвалила в темата.
Иначе се сещам за една много проста рецепта: накълцваш го на ситно или тънки ленти, поръсваш с червен и черен пипер, малко мазнина и си готова. Само греяната ракия ще липсва.  Laughing

Фотина, права си.  Wink Даже се чудя на кого да си подаря тенджерите.


Кантарини, това, за което последно писах, се оказа, че не е баш книга. Нещо като наръчник, пдф файл. Ако искаш, ще ти го пратя по мейла. Иначе заглавието е: Raw foods vegetarianism; food combining
На дехидраторите Excalibur e явно някакво ръководство.

# 2 277
  • Мнения: 2 132
desi_sunshine мен ли питаш за нахут и патладжани? Не се сещам за какво става въпрос  newsm78

Вери ще ти пусна мейл, за да ми пратиш и на мен Wink

# 2 278
  • Мнения: 1 048
Вери и аз искам да ми го пратиш Praynig
Значи казваш,не е голям проблем че не мия всички ядки,няма как да ги меля на брашно за детето ,ако са мокри,освен да пробвам да накисна и изсуша голямо количество,което направо да е готово за консумация....а може да пробвам да му давам вече и по едри парченца.Може ли да ми кажеш къде да прочета повече за тези токсини и много ли са опасни?
И м/у другото,малко ме е срам Blush ,но ако смяташ да си даваш посудата за готвене,ние скоро се местим в САЩ и ще ми трябва абсолютно всичко каквото се сетите,освен дрехи Simple Smile,така че ако има начин да ми ги пратиш,само не знам колко ще излезе шипинга,дали няма да е по-евтино да си купим всичко от там Simple Smile
Деси и аз много обичам да хапвам киселото зеле с червен пипер и мазнинка,без черен пипер.

Момичета сега като се заговори за нахут,да ви кажа,че откакто споменахме веднъж за него в темата,ядем много,на хумус,сготвен като грах или боб,супа със спанак и нахут,нахут с подправки на фурна,правих и нещо от сорта на фалафели,гледах рецептите от един сайт,ще го потърся после и ще го постна,ако някой се интересува.Опитах и покълнал нахут,не е много зле,но е странно....
Нали по принцип бобовите не бива да се ядат сурови,а това означава ли ,че не могат да се ядат и покълнали или се има предвид директно без никакви процедури?Говоря предимно за нахут,леща,соя не обичам.А леща правя често и се замислям newsm78,чудя се дали да давам и на малчо?


А относно това,че понякога като варя нещо то вече е покълнало,по принцип се случва случайно,като съм накиснала от предната вечер и просто сутринта  или като стане време да готвя вече има малки кълнчета..Все си мислих че е по-полезно от непокълнали

# 2 279
  • Мнения: 1 048
Обещаният линк с рецепти с нахут - http://www.mandja.com/menu-recepti-za/141-menu-recepti-postni-s-nahut

Момичета какво според вас значи това "палмово масло без свободни радикали"

Общи условия

Активация на акаунт