Веганството - да споделим опит

  • 185 779
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 280
  • Мнения: 3 869
Момичета какво според вас значи това "палмово масло без свободни радикали"

За мен това е кокосовото масло, понеже у нас често се смесват двете и на всичко се казва палмово масло..

# 2 281
  • Мнения: 5 714
Ето тук за свободните радикали:

http://fema-bg.com/index.php?m=1183

За афлатоксините

Като се напише в гугъл афлатоксини и изскача една интересна статия с проф. Мермерски.

"освен да пробвам да накисна и изсуша голямо количество,което направо да е готово за консумация...."
Това мисля е най-добрия вариант, стига да имаш време.

Бобовите могат да се ядат покълнали и сурови: до момента съм покълнала 4 вида леща, 3 вида боб, нахут. Давам и на децата.

Последна редакция: вт, 27 апр 2010, 15:22 от Вери

# 2 282
  • Мнения: 1 048
Мег мислиш ли ,че  е кокосово,защот принципно имат разлика в цените-палмовото е много по-евтино,нали бяха гръмнали навсякъде как млечните били с растителни мазнини-палмово масло,много вредно и т.н.
А те нали двете по принцип са твърди,за палмовото мриисля,че е полутвърдо,ако мога така да се изразя и се зачудвам дали много от производителите,използващи го,допълнително го хидрогенират за да стане маргарин???
Вери мерси за линковете,ще чета...

Вчера хванах края на разговора на Гала от 'На кафе' с една госпожа,която направи следното заключение-нещо от сорта ,че по принцип би трябвало да си набавяме всичко необходимо с храната,но в днесшно време(даже май каза в този петролен свят #Crazy) е твърдо убедена,че здравословното хранене не е достатъчно и препоръча приема на хранителни добавки,но не синтетични витамини,а такива добити от естествени източници-сушени плодове и зеленчуци с висока,с висока концентрация,така по-лесно ще си набавим всичко необходимо...

# 2 283
  • Мнения: 19 999
Мег, рафинирано ли е кокосовото масло, което купуваш?

Аз правих пръчиците с амарант и станаха много хубави. Само по едно време се усетих, че моето кокосово масло мирише на кокос, но не се усещаше после. Следващият път ще сложа повече сол, че малко безсолни станаха, но и така са супер.

Норчи, след много умуване и моето мнение е такова. Човек може да си набави всичко с храната, ако я отглежда сам в някой чист район. В другите случаи са нужни в малки количества концентрирани супер храни от естествени източници.

# 2 284
  • Мнения: 896
права си е жената, в днешно време е много бедна почвата и съответно полезните минерали необходими на растенията, така и ние не поемаме достатъчно за нашия организъм.
Teзи въгреродни ножове са от въглеродна стомана до колкото виждам, а дали са толкова остри колкото керамичните? И се чудя друго: нали проблема с нераждаемата стомана беше, че окисляват плодовете/зеленчуците при рязане? нещо такова ми се върти в главата.
Това ли е брошурката с конбинирането на храните? newsm78
http://www.excaliburdehydrator.com/Raw-Foods-Vegetarianism-Food- … -regular-prod.htm

# 2 285
  • Мнения: 19 999
А да ви питам може ли вместо да се накиснат зърната, да се накисне направо брашното, направено от ненакиснати зърна или ядки? Дали се махат инхибиторите?
Знам, че в схемите за захранване Косе Босе препоръчваше да се накисне брашното.

# 2 286
  • Мнения: 189
мацки, искам вас да питам, затова тук пиша, не ми се карайте.......... Wink
не разбрах дали силиконовите тавички са добър заместител, но има ли някаква специална марка да търся или е важно да е силикон просто......
....днес гледах с технополис някакви италиански........добре изглеждаха.....имаше за мъфини като цяла тава и по отделно като чашки..........
някой има ли представа дали са добри?

# 2 287
  • Мнения: 5 714
Да, това е.
Солей, не знам.
Фотина, помня от другата тема, че май никой нищо негативно не беше казал за силиконовите форми.

# 2 288
  • Мнения: 1 048
Soleil*   и аз съм се интересувала и съм питала това прди време,но не помня вече в коя тема,так и никой не знаеше.Все си мисля,че по принцип би трябвало да става,но пък дали няма да стане каша или рядко тесто,как ще изхвърлиш после водата,без брашното newsm78

Аз днес проверих във витрината на нашия здравословен за кокосово масло-има  250гр. 3.2 лв. май ми каза мадамата,много евтино ми се вижда newsm78 ,каза че го има от скоро и тя си го е купила,но по съвет на позната го ползва за тяло и не е пробвала да готви с него.так и не го видях от близо и не запмних и марката.Мег твоето каква марка е?

Ооо добре,че заговорихте за брошурката да я прегледам...и сайтове/линкове сумати ме чакат....кога смогвате да прочетете всичко не знам,аз на моменти вдигам ръце.

# 2 289
  • Мнения: 232
Захванала съм да правя магданозени кюфтенца на фурна и се чудя какво да използвам за слепващ агент? Ккаво би  им вървяло? Имам киноа, порсо и амарант. Първо варя  и после прибавям, нали?

# 2 290
  • Мнения: 5 714
И трите според мен ще вървят. Можеш да сложиш и от трите по малко. Вариш, слагаш подправки, оформяш и печеш.

# 2 291
  • Мнения: 1 741
Мег мислиш ли ,че  е кокосово,защот принципно имат разлика в цените-палмовото е много по-евтино,нали бяха гръмнали навсякъде как млечните били с растителни мазнини-палмово масло,много вредно и т.н.
А те нали двете по принцип са твърди,за палмовото мриисля,че е полутвърдо,ако мога така да се изразя и се зачудвам дали много от производителите,използващи го,допълнително го хидрогенират за да стане маргарин???
Има 2 вида палмово масло - течно и твърдо. Солей, ако помниш нещо в тази връзка от темата на Пинки? Той беше писал за палмовото масло. Може и да имам съхранено инфо. Запомнила съм за това масовото, евтиното, което се предлага, като негатив  процеса на получаване, а именно чрез рафиниране, а не студено пресоване без химии и дезодорации. Самото рафиниране го свързвам с висока Т, при която неминуемо се получават съединения като трансмазнини. Но кокосовото, според мен, си е съвсем друг вид. Също има и вариант за по-издръжливо при готвене - премахват му свободните ЕМК и остава само с наситени, но не зная дали става въпрос за типичното рафиниране (всички процеси, които обхваща) или е по-безопасна технологията откъм химии. newsm78
...здравословното хранене не е достатъчно и препоръча приема на хранителни добавки,но не синтетични витамини,а такива добити от естествени източници-сушени плодове и зеленчуци с висока,с висока концентрация,така по-лесно ще си набавим всичко необходимо...
Тези зеленчуци с висока концентрация са "концентрираните супер храни от естествени източници", за които говориш, Солей, така ли?

Относто накисването на брашното - според мен си е логично също да е добре да се накисва, по същата причина. Фитиновата киселина и другите инхибитори едва ли се превръщат в по-лесно усвояеми след смилане на зърното. Не е необходимо да се маха водата, Косе Босе беше писала за това. Вари се заедно с нея като се добавя още вода, ако е необходима. Лично аз предпочитам ако е брашно да е прясно смляно и изконсумирано, т.е. вкъщи, иначе това не е възможно. Някак ми се струва нетраен продуктът откъм някои витамини и други вещества, след като се наруши структурата му.

# 2 292
  • Мнения: 19 999
Деси, за брашното имам предвид да се смелят на сухо зърната и после да се накисне брашното и да се консумира в нещо си. Защото ако първо се киснах зърната, за да се смелят хубава, трябва първо да се изсушат и трудоемко.

Норчи, аз съм киснала нахутено брашно и после само изливам водата, която е отгоре. Остава рядка каша, но така или иначе в печива или за нещо друго пак се слага вода или друга течност.

За супер храните имах предвид тези добавки, които Вери и Люлякови нощи коментираха. Примерно спирулина,изсушени и смляни поници от пшеница, екстракти от разни други храни. Люлякови нощи беше пуснала някакъв линк с добавка от такива натурални неща, които дава на детето си. Вери също беше пускала нещо за супер храните. Тоест човек може да си яде и целия продукт, но не винаги е възможно в забързаното ежедневие и не всички се намират.
Аз не че съм си купила нещо от тях, но си мисля, че е хубаво от време на време да се вземат.

Пинки го бях питала за палмовото масло тук. Бях чела, че има два вида -от костилката и от плода. Едното е оранжево, полутечно и доста скъпо. В БГ май не се намира. Другото е евтино и масово се ползва. Според Пинки второто не се хидрогенира, защото е твърдо така или иначе. И не е вредно.
Ако все пак някой прочете нещо повече по въпроса за второто, ще се радвам да сподели. Мен ме съмнява да е студено пресовано, но не знам...

# 2 293
  • Мнения: 1 048
В здравословиния до нас  продават някакви нови добавки,май са на Грановита-има ново детско омега,има,кълнове от ечемик мисля ,че бяха и много други нови неща,но още нищо не съм взимала нищо.
Soleil* и аз за такова брашно говорих -първо смляно,после накиснато,не съм пробвала ,но ще пробвам и то с на Мег солените пръчици Simple Smile

Момичета ,не знам къде другаде да попитам,за това питам вас ,а пък ако имате идеи къде ще го постна и другаде.
Някой има ли впечатление от Д-р Георги Гайдурков ,води се нутрициолог - http://gaydurkov.wordpress.com/about/

# 2 294
  • Мнения: 189
Момичета ,не знам къде другаде да попитам,за това питам вас ,а пък ако имате идеи къде ще го постна и другаде.
Някой има ли впечатление от Д-р Георги Гайдурков ,води се нутрициолог - http://gaydurkov.wordpress.com/about/

тук , мисля, че Мег ще се включи, останало ми е в главата, че тя е ходила при него newsm78

Общи условия

Активация на акаунт