Веганството - да споделим опит

• 185 842
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 295
Забравих да ви попитам още нещо,като ползваре сода за тестени изделия смесвате ли я първо с малко водичка?

# 2 296
Солей, Норчи, точно за такова брашно говорех - когато не са били накисвани зърната, а се смелят директно. Косе Босе е казвала, че и брашно се кисне по принцип, в смисъл, че пак с цел да се разтворят инхибиторите. Но ставаше въпрос за брашно, което да се свари за бебешка каша. А иначе, ако трябва да се меси за тесто, т.е. да не е на каша, тогава няма как да се накисне, предполагам. Въпрос на кулинария, от която почти си нямам никаква представа (за месене говоря). Blush
Солей, ако говориш за масовото палмово масло, палмолеина, който се продава за готвене, със сигурност не е студенопресовано. Рафинирано и дезодорирано пише. И цената му е показателно ниска. А Пинки искаше да търси по едно време в нета това от костилката, което е по-скъпо и е студенопресовано. Но сигурно не е намерил достатъчно изгодно като цена, което да си струва разхода (за него). Иначе щеше да се похвали. Поне аз не зная, но пък аз попреглеждам само темата за мазнините, ако е писал за това в Ензимите темата, няма как да зная.

Ако някой мерне някоя интересна супер храна в Ихерб сайта, моля да пуснете линка. Praynig Говоря за комбинирани неща от много зеленчуци и други съставки като тези, които беше пуснала Люлякови нощи. Там цените са изгодни общо взето и затова може и да мога да си позволя нещо такова.

# 2 297
Норчи, не смесвам содата с вода. Като правим от време на време сега хляб не я гасим в нищо.

# 2 298
# 2 299
Норчи, не смесвам содата с вода. Като правим от време на време сега хляб не я гасим в нищо.
А как правите,всички сухи съставки смесвате заедно и после добавяте вода ли?А оставяте ли да почине малко тестото или директно печете?

# 2 300
А как правите,всички сухи съставки смесвате заедно и после добавяте вода ли?А оставяте ли да почине малко тестото или директно печете?

да, но оставям и малко брашно за доизмесване, но и обратно съм правила, т.е. първо течността и после добавям другите работи....
зависи, ако съм сложила ов.ядки малко постоява 30мин. да речем, да поомекнат, дори и да съм ги смляла на брашно пак ги оставям малко....

# 2 301
Смесвам всичко сухо, правя кладенче и изсипвам там сместа от оцет и ядково мляко. Веднага пека.

# 2 302
Смесвам всичко сухо, правя кладенче и изсипвам там сместа от оцет и ядково мляко. Веднага пека.

Ммм Вери това звучи вкусно,ще трябва да пробвам,с какво брашно го правите,а оцета вие ли си го правите( по рецептата от земяна заем ли или някаква друга).Аз купих един био оцет от Карфур ,на него пише самооцет от ябълково вино newsm78,а иначе от доста време аз ползвам само лимон,а на мъжа ми купувах домашен оцет от една баба на пазара.

fotinaklaros мерси и на теб за съветите и аз със овесените ядки го оставям понякога малко,но иначе директно пека,без значение дали е с безглутеново брашно или без.

Момичета мислите ли,че може да смеля първо ядки и после да ги накисна newsm78 или няма да остане нищо в тях след толкова време смляни?

# 2 303
Аз вече казах за накисването, но за зърната. Но предполагам, че и за ядките е същото. Според мен, идеята е да има някакво накисване, т.е. смлени или цели, при всички случаи си е добре - просто въпросните инхибитори (фитинова киселина и др. при зърнените, при ядките не зная) като се разтворят във вода им се променя химическия състав и се превръщат вече в по-неутрални съединения, което е добре за улесняването на съответния продукт. Simple Smile Относно изхвърлянето на вода, от прочетеното от Косе Босе, стигнах до извода, че при смлени храни (ядки, зърна), не е никакъв проблем това, че не може да се изхвърли водата. Затова и овесените ядки и други ядки си ги накисваме, но не хвърляме водата. Самата вода не съдържа нещо кофти. Мисля, че изплакването е по-скоро от гл. т. на последващо покълване, когато това е целта или при целите зърна с цел измиване, особено ако не са били измити преди накисването. Не са ми съвсем ясни тези неща, но си разсъждавам. Simple Smile Ако греша някъде, моля да ми "оправите" инфото. Hug
Аз днес си накиснах за сефте нахут и се точа на някоя рецепта тип хумус или от линка, който Норчи пусна. Flutter  Ако се получи, ще се похваля, то едва ли ще е нещо ново да измисля, че чак и рецепта да пусна, де, но поне ще се отчета. Simple Smile

# 2 304
Деси, това което го казваш за зърната го четох същото, но за ядките. така че предполагам, че нещата се припокриват  Peace  иначе на мен разсъжденията ти ми звучат логично! пък ако някой знае повече, да се обади  Mr. Green

# 2 305

Ммм Вери това звучи вкусно,ще трябва да пробвам,с какво брашно го правите,а оцета вие ли си го правите( по рецептата от земяна заем ли или някаква друга).
Брашно най-различно: пшенично пълнозърнесто, от елда, лимец, камут, от една смес 6 зърна, където има ръж, ечемик. Когато слагам от елда, не правя само от нея, а добавям и пшеница. Оцет веднъж прави мъжа ми, не знам по коя рецепта. Иначе купуваме.

# 2 306
Вери някакви пропорции можеш ли да ми дадеш?Никога не съм правила содени питки с оцет..
И ти какво мислиш за накисването на вече смлени ядки?

Вчера правих мусаката на Мег ,но долния пласт картофи ми останаха леко сурови,не знам защо така се получи newsm78

Правих и гаспачо много обичаме и ягодов фреш-шейк(по скоро напитка).Не са някакви сложни рецепти и за това не съм ги писала, и всичко е сурово,ако някои иска да свирка Whistling ,ще ги напиша.

# 2 307
В последно време "залитам" много по ягодите и Норчи, ще се радвам, да напишеш за шейка. Досега не съм пробвала домашен ягодов, но си го представям фамозен. Heart Eyes

# 2 308
Деси заповядай,имам и още рецепти но не са много вегански,макар че могат да станат....ааа имам и маска за кожа(за отстраняване на пигменти ) ,ама сигурно ще я постна в темата за козметиката
Ягодов шейк
около 300 гр. ягоди
сокът на 1 лимон
мед или кафява захар,или някакъв друг подсладител на вкус
вода по желание(филтриране,изворна или друга)
натрошен лед
Изстисква се сока на лимончето.Ягодите се измиват,изчистват и се поставят със сока от лимона и подсладителя  в блендер и се разбриват.Леда се слага по чашите,и сместа се разпределя по тях,долива се с вода и се разбърква.
Може и без водата,зависи кой как обича,а ако със сигурност се слага вода то тя може да се добави още с другите съставки в блендера.

Вери видях рецепта в сайта ви,защо се използва бакпулвер?И какво всъщност беше това-май сода с нещо друго,ако не се бъркам newsm78

# 2 309
Норчи, напиши и гаспачото. Аз правих миналата година, но хич не ми хареса.

Общи условия

Активация на акаунт