Веганството - да споделим опит

• 185 852
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 310
Момичета малко не е по темата,ама да ви попитам,че нали се случи на някои от вас.Дени от известно време яка по-рядко(почти всичко освен парченцата храна попива,а като ако в гърнето има някакава форма ,но не е твърдо твърдо),но не повече от 2-3 пъти на ден,не изглежда това да го притеснява по някакев начин.Кое се води разстройство при децата?От 5-6 дни е с хрема,а от вчера имаме и обривчета по кръста(често ни се случва,но тези са малко по-различни newsm78).Моля ви пишете каквото знаете...

А вие от кога давате ягоди на децата си,аз още не съм дала на малкия,но ми се иска.Помня ,че педи ми е казвала да не давам поне до 2 годинки,но не помня защо и някакви подробности?

Рецептата,за Гаспачото,която ми дадоха е много проста(домати,доматен сок-за да стане по редичко,краставица,жълта или червена чушка,зехтин ,сол и черен пипер.Всичко се пасира),но аз я разкрасих Simple Smile
6 средни домати, 1 1/2 ч.ч домаен сок, 1 склидка чесън или пресен чесън, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. зехтин, 6 стръка зелен лук - нарязан на ситно, 1/2 краставица,1/2 ч.л. ситно нарязан джоджен, 1 авокадо , 1 чушка .Това е,смятах да добавя и люта чушка ,но не посмях заради малкия

# 2 311
Норчи, не мога много да ти помогна със съвет. При нас беше диария и това е съвсем различно. При диарията има по-лоши неща от самото разстройство (висока Т, повръщане, болки в цялото тяло като при тежък грип, хипогликемия - все неща, които зная от личен опит Tired), особено, когато се вземат мерки навреме, всъщност разстройството се пресича доста бързо. Поне при възрастните (при мен така стана и 2-3 дни въобще не ходих до 00). Иначе, доколкото зная, щом има някаква форма, не се води за разстройство. По принцип е важен и цвета. Не трябва да е светложълто (особено) или ярко оранжево (това може и от храна да е). 

Гаспачото го зная от майка ми, а тя от Испания - задължителните неща са пресни домати, чушки, чесън, мисля, че и лук. Правила ни е - много е приятно лятото, някак разхлаждащо.

# 2 312
Момичета,наминавам да ви постна това - http://navigator.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1 … D0%BF%D1%82%D0%B8 може да ви хареса,има интересни рецепти

# 2 313
Момичета,наминавам да ви постна това - http://navigator.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1 … D0%BF%D1%82%D0%B8 може да ви хареса,има интересни рецепти
и това http://za-zdrave.blogspot.com/2009/07/blog-post_9823.html

# 2 314
А вие от кога давате ягоди на децата си,аз още не съм дала на малкия,но ми се иска.Помня ,че педи ми е казвала да не давам поне до 2 годинки,но не помня защо и някакви подробности?

аз съм давала на една и два месеца някъде, просто тогава ги имаше масово, нямали сме никакви проблеми, но аз и не съм се притеснявала Wink

......само бих те посъветвала да поизчакаш още малко, че сега не се знае от къде идват....тук още не са узрели.......съдя от ягодите в нашата градинка-зелени са още...а как ги чакам с нетърпение...... eat

# 2 315
Не ми хареса вкуса на суровия покълнал нахут, но все пак с другите неща, които сложих чат-пат се получи, вкусно е намазано на филийка. Сложих рукола, че нещо не мога да смогна да я употребя, останалото е обичайното - сусам, блендиран с малко вода, чесън, авокадо, зехтин, сол, кимион, къри, също малко кедрови ядки. С други подправки не исках да рискувам, че и без това докато му докарам нормален вкус, бая се озорих - добавях от едното, от другото... Whistling А, забравих - малко мед също сложих - реших, че понеже захар се слага в разните сосове, значи малко сладко ще оправи вкуса. Като го опитах първоначално не ми хареса и съжалих, но по-късно като си го ядох на филийката ми се стори доста сносно. Свареният нахут, направен на хумус, обаче, си е съвсем друга (вкусна) работа. Heart Eyes Иначе от здравословна гл.т. е обратното, разбира се. А за получаване на добър вкус си зависи и от другите съставки. Мисля, че със спанак и магданоз, може да се получи добра комбинация. Но аз нямах налични да пробвам.

Последна редакция: вт, 04 май 2010, 02:34 от desi_sunshine

# 2 316
На покълналия нахут му върви много магданоз или много кориандър.

# 2 317
Аха, ясно, Верка, и аз така имах смътното чувство, че зелении в повечко ще му ходят. А тази рукола, която само имах и сложих - тя си е по-специфична, повече като подправка, а не става за пълнеж в случая. За пресен магданоз, също и пресен кориандър имаш предвид, нали?

# 2 318
# 2 319
Здравейте, момичета! Аз съм абсолютен новак във вегетарианството. От 10 дни съм на вегетарианска диета с цел подобряване на здравето, но НЕ с цел отслабване! Много съм притеснена да не си направя някоя беля, т.е. да не оставя организма си без нещо от което да се нуждае, затова ви моля за съвети и линкове откъде евентуално да прочета какво е необходимо ежедневно и от какви храни да си го набавя. Пак искам да подчертая, че целта ми не е да отслабна, напротив, ако може дори да кача килограми ще е добре. Благодаря на всички  Hug   bouquet !

desi_sunshine, привет и оттук  Hug !

# 2 320
Здравей Голямо дете!
Само месото ли си отказала или млечните и други животински продукти?

# 2 321
Привет, Голямо детеHug   Много драстична и смела промяна си направила. Аз не съм вегетарианка, но черпя добри съвети от темичката. Затова не мога много да ти помогна. Само ще ти обърна внимание, че трябва да направиш едно хубаво пречистване на организма, по кой метод други с повече опит тук ще те посъветват да си избереш. Аз лично през 2005 година само правих едно пречистване  Blush , заради изпити много АБ (от лекуване с много лекари в Бургас, после в София ooooh!). 3 дни бях само на цитрусови сокове (с вода), после си ядях всичко като наблягах на салатите в менюто си. Пиех всеки ден, един месец и повече, сок от моркови, цвекло, краставици и др., също зехтин с лимон за черния дроб. Това са много недостатъчни неща, но аз все пак почувствах разликата в положителен смисъл. Аз лично смятам да направя пречистване след като отбия Настя и ще досаждам много в темата, когато това стане. Мисля си за житния режим, защото и без това си покълвам жито.

# 2 322
Голямо дете, като един неуспял вегетарианец да кажа, че е добре да наблегнеш на бобовите-леща, нахут, боб, грах.Не е добре да се компенсира липсата на месо с увеличена консумация на млечни и тестени продукти.
Хубаво е да си изследваш желязото периодично или само хемоглобина, макар че не винаги е представителен, но дава някаква представа за нещата.

# 2 323
Само месото ли си отказала или млечните и други животински продукти?

Soleil*  Hug , радвам се да засека тук познати от други теми! Да, засега съм отказала месото, яйцата, сиренето, кашкавала. Консумирам съвсем малко кисело мляко.

easy , благодаря за съвета! Ако има откъде да прочета какви количества от тези бобови са ми нужни ще съм доволна. Доколкото аз попрочетох май проблемът при вегетарианството е в количеството белтъчини.

# 2 324
Яж варива(леща, боб, нахут, грах и т.н.), ядки(сурови бадеми, кашу, лешници, орехи и т.н.), зеленолистни  и др. зеленчуци, зърнени(киноа, просо, елда, амарант, ориз и т.н. ), пресни и сушени плодове, кълнове, студено пресовани масла и т.н Simple Smile Избягвай сладки неща, мазни храни, пържени, газирани и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт