Веганството - да споделим опит

  • 185 923
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 475
  • Мнения: 1 741
Солей, всъщност твоята е доста по-голяма, не зная дали ще подейства при нея, но защо пък не - просто ще трябва и ти да проявиш доста по-добро актьорство. Mr. Green Похвали се, ако се получи нещо, а и ако и друго успешно ти хрумне (аз събирам печеливши идеи всякакви Simple Smile). И аз ще пробвам от идеите на Реалист, но моята с нахута не я виждам, а по-скоро с авокадо с (краве масло - извинявам се, че го споменавам, но го обича и ще е добра примамка, по принцип засега само прясното мляко съм и спряла).

Аз правих манджа със спанак, сушени домати, нахут и други зеленчуци и понеже имаше нахут (покълнал) реших, че ще е прекалено да сложа и ядки, пък и за първи път готвя това и исках да отсея вкуса първо на по-основните съставки и после да добавям нови неща. Иначе имам едни много вкусни лимец ядки - зърното се бере неузряло и веднага се изсушава на огън от букови дърва. Много са вкусни. Имам и просено брашно, но го пазя уж да пробвам боза. Но още не съм се престрашила да рискувам продуктите. Някой пробвал ли е, получило ли се е, Норчи, ти имаше мерак, пробва ли вече?

# 2 476
  • Мнения: 572
Идеи за да накараме малчовците да опитат нещо ново и аз приемам всякакви  Hug , а утре идва и хищника  ooooh! да гледа малкия и просто не зная как да се оправя.

Имам питане: как се прави мляко от ядки? Или ако може линк някъде да прочета. Колкото повече ви чета, толкова по-вкусни ми изглеждат вашите храни от тези с месо. Аз натрупах вече 20-дневен стаж като вегетарианец  Mr. Green , доста неща изчетох и продължавам да чета.
И още един въпрос, когато поръсвате салатите със сусамено и ленено семе, то несмляно ли е? Аз опитах с несмляно, но гледам  Embarassed че на митницата излиза пак несмляно. Не се ли губят така ценни съставки и дали да не го смачкам някак  newsm78 ?

# 2 477
  • Мнения: 7 755
лененото и  сусаменото семе е за предпочитане да са смлени-аз давам сусам предимно на паста/тахан/-в крекери,в крем рядко,че мааалко нагарча Peace
за ядковите млека-сигурно ще ти дадат линкове,аз сега нямам време да търся...с накисване на ядките,а после пасиране ги правя,а после прецеждам
рядко изхвърлям водата,но моите са много чисти
може да добавиш мед,фурми,или пък да не добавяш-може ванилия,може рошкови...варианти много Peace

# 2 478
  • Мнения: 19 999
Да ви кажа днес направо съм във възторг от детето. Пупу пу...Не е яло много, но на всяко ядене по нещо. Сутринта просо, орехи, кленов сироп, канела малка порцийка направих. После си правих смути с магданоз, босилек, люцерна, спирулина, банан. Реших да отсипя на детето половин чашка и го подсладих доволно с кленов сироп, че нямам фурми в момента. Казах й, че това е супер зеленият сок на жабите. Направих някоя друга маймунщина и й го дадох цялото лъжица по лъжица. На обяд не иска нищо, бяхме на панаир и яде малко орехи, които бях взела и 2 пълнозърн. бисквити. Е, после яде и сладолед, но на панаира нямаше как Grinning Като се върнахме докато направя вечерята яде краставица и пак кълнове от люцерна от тарелката  Shocked Досега винаги ги пасирах, че ги маха от салатата, а днес се престраши. Дадох малко и на баща й да затвърдим, че е хубаво Mr. Green Забелязала съм, че много копира от него. На мен като че ли по ми няма доверие. И накрая хапна и малка порцийка боб Party

Реалист, ще пробвам такива сандвичи, както и идеята за пейзажа. Досега винаги е отказвала такива мазила и пастети. Погнусява се и не иска да опита.

Дете
, смилай ги в кафемелачка семената. Ленено семе нали знаеш макс. 1-2с.л. на ден.
Ето линк за млякото http://www.recipemagician.com/category/recepti/chaiove-i-napitki/

Аз правя една салата от спанак и рукола с дресинг орехи (пасирам ги първо), лимонов сок и зехтин
. Става много вкусно.

Деси, за пръв път чувам такива ядки. Лимецът е зърнена култура нали? Как ги продават, направо печени ли?

Аз също ползвам нахутено брашно за сгъстяване, но по-рядко.

Да ви питам тези крекери как ги правите. Дайте някакви линкове.
А сусамки правили ли сте. Дали купените са само сусам и мед както пише на съдържанието? Иска ми се да пробвам вкъщи.

# 2 479
  • Мнения: 189
момичета, аз имам питанки...

дайте ми идей за замръзени кайсии, че новите ще дойдат, а аз все не мога да им измисля приложение на тези във фризера...

мислите ли, че домашните солети могат да станат с машинка за спагети?

препоръчайте ми моля, хубаво ренде като от тези по рекламите, но наистина да ги върши тези работи....че от тези тв рекламираните неща имам разочарования....да прави тънички филийки /за домашен печен чипс....примерно../ и хубави лентички...

благодаря  Hug

Идеи за да накараме малчовците да опитат нещо ново и аз приемам всякакви  Hug , а утре идва и хищника  ooooh! да гледа малкия и просто не зная как да се оправя.

Имам питане: как се прави мляко от ядки? Или ако може линк някъде да прочета. Колкото повече ви чета, толкова по-вкусни ми изглеждат вашите храни от тези с месо. Аз натрупах вече 20-дневен стаж като вегетарианец  Mr. Green , доста неща изчетох и продължавам да чета.
И още един въпрос, когато поръсвате салатите със сусамено и ленено семе, то несмляно ли е? Аз опитах с несмляно, но гледам  Embarassed че на митницата излиза пак несмляно. Не се ли губят така ценни съставки и дали да не го смачкам някак  newsm78 ?

Голямо дете, не се настройвай така....говори колкото може повече от другото няма смисъл.....знам колко е гадно.......с времето може да се променят нещата...оставяй уж случайно разни листове с достъпна инфорнация, пък може да забележи па и да попрочете нещо....знаеш ли...

за ядковите млека http://www.recipemagician.com/recepti/chaiove-i-napitki/surovo-leshnikovo-mliako/

сусам, лен по възможност прясно смлени.......иначе не се усвояват

# 2 480
  • Мнения: 668
За лена, съм чела, че никога не се смила, защото във вътрешността на семето има токсични вещества, които освен това се натрупват в организма. Полезните са в обвивката и в олиото, но не и в сърцевината на семката.

# 2 481
  • Мнения: 7 755
аз за лена не посмях да говоря,че имам някои неща на ум-даже в темата на Пинки се помотах малко....
имам едно шише ленено био олио в хладилника-спрях да го давам на маймуните,че Пинки писа за естрогените вътре ,и нещо не се престрашавам  newsm78

бисквити и крекери правя сурови-в дехидрататора

# 2 482
  • Мнения: 1 741
Солей, да, точно както съм писала, това пише и на опаковката на този лимец - със сигурност не е суров и не може да покълне. Не, че съм пробвала, но по миризмата му, не ми се вярва. Simple Smile  Иначе на същата фирма (някаква немска, мисля, ако те интересува, ще ти я напиша) имат и суров лимец, поне успя да покълне част от него, когато пробвах, но май също имаше нещо, по което ми възникна въпрос относно това каква преработка е минал, но в момента нямам от него и не мога да видя какво пишеше на него. Някак прекалено гладки бяха зърната - аз като не съм виждала друг, не мога да сравня. Все пак покълнаха една част след доста повече дни, обаче, в сравнение с житото.
Салатата звучи страхотно - точно тези неща ми се намират в момента и ще взема да пробвам. Heart Eyes

А за лена - значи остава само обвивката да е полезна? Thinking А аз съм чела немалко рецепти за лечение на сериозни болести точно със смляно ленено семе, тъй като в олиото не присъстват определените необходими за съответните лечения елементи. Едно, обаче, е единствено като информация относно лена, което навсякъде е едно и също, а не така противоречиво, а именно допустимата доза - 1-2 супени лъжици. Така, че аз лично на това бих заложила. Peace

А някоя интересна рецепта с киселец да знаете, включително и дали става за салата също?

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 01:12 от desi_sunshine

# 2 483
  • Мнения: 7 755
лимец съм покълвала-мнооого бавно и трудно-зърното е с твърда обвивка явно
и въпреки че ,зърната ми бяха от редовната фирма ,която ползвам,и повечето покълват на 99%,лимеца не покълна и 50%,така че се отказах от него
меля го на брашно-за несуровите ни рецепти

# 2 484
  • Мнения: 1 732
Soleil* ,
много се радвам за вас!  HugИ много добре си го измислила.Браво! само така да продължава!
Крекери купувам готови от био-магазина. И сусамки, но понеже сладко рядко ми се дояжда/най- вече евентуално  в дните покрай цикъла/съм купувала веднъж- дваж. Правих обаче сусамени бонбончета с меласа+мед , сусам, пчелен прашец, тахан и кокосово брашно. Станаха много вкусни.
Рецепта за крекери я има по-напред,мисля, че Спиролина беше правила с изсушаване на пресовани кълнове.  Simple Smile
Със сигурност и в сайта на Вери и съпруга й има хубава рецепта. Grinning
fotinaklaros ,
замразени кайсии можеш да блендираш с авокадо и др. добавки за овкусяване/меласа, кокосово мляко, тахан, кънела..../ и става много хубаво кремче.
за съжаление не съм наясно с тези кухненски уреди, за които питаш. За ренде-купих си едно тип "ръката на татко". Е, родих се с него. С много приставки е, мога да нарязвам всякакви зеленчуци. Особенно ми е удобно за зеле, коприва, спанак...
Голямо дете,
несмлени сусам и лен не слагам никъде. винаги смилам. с 20 - дневния си веге-стаж си вече по-силна и уверена, сигурна съм!  GrinningТака че смело напред и никакъв смут от "хищници", понякога те са далеч по- добри и безопасни  от уж "своите". Казвам ти го от личен опит.  Peace
Mamagemelar
,
ако това ленено олио ти седи в хладилника отдавна/повече от 30 дни/ и е било отваряно вече, изхвърли го. То и за теб вече ще е вредно.

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 01:41 от realist

# 2 485
  • Мнения: 189

за лена вече сто мнения съм чела..........
аз не се вталясвам....ям от време на време без притеснения - нито прекалявам с количеството, нито го ям често.......

realist, благодаря за идеята за кайсиите
може ли повече инфо за тази "ръка на татко" Laughing

една приятна салатка от мен:
оризово фиде+настъргани: морков, краставица и чесън+морска сол, зехтин, лим.сок и копър

# 2 486
  • Мнения: 1 732

може ли повече инфо за тази "ръка на татко" Laughing

ето за това става дума. Има ги най-различни марки и модели.
лесно се върти дръжката. Има опора от вакуумните крачета и усилията за нарязване са минимални. Освен това няма риск от порязване/а аз имам страх от ножове./
Вътре зелето се наситнява за 0 време почти като от пасатор Grinning
купих си я без да избирам особено. Отидох в близкия магазин и я взех.

# 2 487
  • Мнения: 1 725
А сусамки правили ли сте. Дали купените са само сусам и мед както пише на съдържанието? Иска ми се да пробвам вкъщи.

Правила съм веднъж сусамки по рецепта взета от темата за хармонията. Не е точно сусамки, защото има и други семена. Вкусни са!
По 100 грама сусам, сурови слънчогледови семки, сурови тиквени семки и фини овесени ядки се запичат последвателно в тиган - докато порозовеят. После се смесват в купа и се добавят 2 супени лъжици мед и се разбъркват. В тавичка, на която дъното предварително сме покрили  с хартия за печене, се разстила сместа от семената и меда и се оставя в хладилник да стегне.

На мен ми се видя много 100 грама и сложих по 50 грама от всяка съставка. Добавих и кленов сироп за аромат. Понеже бързах да видя какво съм измайсторила сложих тавата направо във фризера. После с ножа оформих парченца и ги прехвърлих в чиния. Тъй като меда играе стягаща роля, на стайна темепература сусамките омекват. Затова се съхраняват в хладилника, естествено, ако не сме им видели сметката от първия път  Laughing .

# 2 488
  • Мнения: 19 999
Палиа, мерси, ще ги пробвам  bouquet
Реалист, какво е това сложно чудо. Нищо не разбрах от картинката. Crazy Довечера ще го прочета по-внимателно.
Мен ми трябва ренде и стъргало също.

# 2 489
  • Мнения: 3 869
Деси,
За палачинките - все на око ги правя нещата, но сместа трябва да ти е с консистенцията на боза. Вътре слагам малко кокосово масло, но тигана не мажа. Човек, който е отказал пържената храна одавна, ще ги усети тежки; поне на мен ми бяха тежки. Детето също яде, но малко, не го впечатлиха очевидно, а е връткава работа печенето на тиган... Имам от детските години една рецепта за печена на фурна палачинка (повечко набухвател се слага), може това да се окаже по приемлив за всички ни вариант (че и хубави силиконови форми имам, и може да се експериментира с различни плодове - банан, ябълка, круша, или само пектин и ванилова, портокалова есенция или какако/рожково брашно). Като правя разни смеси със зърнени и плодове винаги си добавям канела, да убие мако ефекта от захарите в плодовете.

Сгъстяване на манджи:
За манджа със сос като зелен боб плакия примерно, настъргам морковите на ситно, вместо да ги режа на парченца, а в процеса на варене добавям червен пипер, пресято брашно (най-често заревично или оризово; избягвам житоти и овеса, понеже много присъстват чрез други храни). Може морковите да не се стържат, а да се минат в чопъра - съвсем на гъст сос ще стане тогава Simple Smile
В крем супите си слагам или картоф или малко амарант (само на пуканки и като добавка ми върви, иначе вкусът му ми е много силен); то и всяко друго зърно или пък подходящо фиде би свършило работа - въпрос на изобр.
Закуски и печива сгъстявам с овесени ядки - фини - почти се разкашкват и много добре дръпват водата.

Общи условия

Активация на акаунт