Веганството - да споделим опит

  • 185 926
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 490
  • Мнения: 5 714
Фотина, ние сме правили солети с приставката за спагети към сокоизстисквачката.

# 2 491
  • Мнения: 1 849
Фортина, аз солети правя с шприца, даже ги завивам с различни форми и малчо се радва!

Сусамки съм правила със сироп от захарно цвекло (мед), добавен към втечнена захар, извън котлона. Когато леко започне да се охлажда добавям сурови сусам, ядки, семки. Изстива отвън за да стегне и после за 1-2 часа в хладилника. Много хрупкаво удоволствие! Добавяла съм вътре и сушени плодове.

Крекери правя от брашно, вода и малко олио+сол/сухи подправки във гофретника или сух тиган.

Палачинки стават чудни във фурната в тава - печена голяма палачинка, която правя на руло или се реже и навива. Може да се направи и руло със мариновани зеленчуци или със плодове. Състав: раст. мляко, брашно (овес. или пшен. ядки), сода и малко олио/зехтин, щипка захар, щипка сол. Може да се пече или изсуши на 40 градуса.
Такава палачинка става и за блатове на торта - солена или сладка, особено ако е в кръгла тава  Simple Smile Ако е в правоъгълна се реже по средата и стават 2 блата. Пълнеж - по избор: крем от плодове, ядки и раст. сметана или раст. сирене, зеленчуци, раст. майонеза, пастети от зеленчуци - например - зелен и червен (спаначен и морковен, от черв. чушки) и семки/ядки... Въпрос на въображение и вкус  Hug

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 19:25 от M_Nik

# 2 492
  • Мнения: 1 741
Мег, мерси за отговорите. Hug
Само да те питам - оризовото ти брашно какво е - пълнозърнесто или не? Аз днес си купих, но чак после се замислих.
Също за пектина - как може да се ползва, като овкусител ли? По колко слагате на определено количество (в закуска и т.н.)? Аз не мога да намеря нито канела (освен масовата в малки пакетчета, на която не пише каква е), нито ванилия в Бургас, питам в малки магазинчета да си питат доставчиците, но засега нищо. Сега пък и рожковото брашно липсва, казаха ми, че не са имали отдавна от българското, по-евтиното и жената каза, че ще попита за цената на вносното и ще зареди, ако все пак е сносна що-годе. То аз не бих взела, ако е твърде скъпо, така или иначе и съм съгласна с нея един вид. Та в момента съвсем с нищо не овкусявам - само натурално, сушени плодове, ядки, зърна, но ми се иска. Simple Smile

M_Nik, може ли по-подробно за тези крекери на тиган като за по-неопитни готвачки като мен. Blush

Исках да ви питам нещо - правя си сусамено мляко от известно време, от небелен сусам, чийто вкус е много по-различен, в смисъл на много по-хубав Heart Eyes от беления сусам (направо не искам да чуя повече за белен сусам, след като опитах небелен), но го прибавям към закуските и понеже го пия основно заради калция, се замислих дали не е кофти така - той ли ще пречи на желязото от зърнените да се усвои или просто той самият няма да се усвои - нали според приципите на разделното хранене ензимите са различни и затова едното затруднява другото и затова се чудя? Thinking

# 2 493
  • Мнения: 5 714
Деси, не мисля, че не трябва да се смесва сусамовото мляко със зърнените. Кофеинът и солта пречат на калция да се усвои. В сусама има и желязо, на което пък пречат млечните. 

# 2 494
  • Мнения: 3 869
Деси, повечето растителни храни, които съдържат калций, съдържат и желязо и маса други микроелементи. "Белтъчните" храни съдържат и въглешидрати, и мазнини... В природата нещата често са на куп, и затова не би трябвало нас да ни притеснява "смесването" стига да се храним с целите храни, а не с извлечени части от тях (тук не визирам млеката). Проблемите идват, когато започнат да се комбинират неподходящо растителни и животинси продукти, както и растителни продукти със стимуланти - Вери е посочила по-горе.
Пектинът не е овкусител, а сгъстител - той държи плодовете и зеленчуците цели, като започне да се разпада и те стават меки, загниват. Удобно е да се ползва като свързващ агент в печива, където няма яйца. Колко ще сложиш зависи от големината на печивото...
Канела можеш да потирсиш в добре заредените специализирани магазини за подправки - в София има няколко такива - малко, но пълни Simple Smile
Немскоторо рожкото врашно не е по-скъпо от хубаво какао Simple Smile

# 2 495
  • Мнения: 1 741
Благодаря за отговорите. Аз зная, че някои храни често съдържат по-големи количества едновременно и калций и желязо, или най-малкото си имат по малко от много неща. Въпросът е, когато целта на човек е да усвои повече едното, в моя случай държа на калция, как да се подходи. Просто изхождам от информацията, която според разделното хранене не препоръчва млечните (животински) да се ядат със зърнените, богати на желязо (овес, гречка и др.), тъй като калцият от млечните ще възпрепятства усвояването на желязото. От гледна точка на веганството е логично въобще млякото да се изключва като вариант, който може да се съчатае с каквото и да е, това ми е ясно. Simple Smile  Та, от същото разбиране (за калция в млякото) изходих и за калция в растителното мляко. Така или иначе, има разделно хранене и във веганството и аз затова се замислих, че това може да важи и за раст.млека. Но се досещам, че сигурно не е така - може би в жив. мляко има други вещества, които затрудняват усвояването на зърнените по принцип, а този проблем липсва при раст. млека. Thinking

# 2 496
  • Мнения: 239
може би в жив. мляко има други вещества, които затрудняват усвояването на зърнените по принцип, а този проблем липсва при раст. млека. Thinking

лактоза и казеин  Peace за лактозата повечето възрастни нямат лактаза, ензим, който да я разгражда. казеина се разгражда, като се тегли калций от тялото ни (калций от растителни източници, нашите кости, зъби, т.н.)

Деси, да, извинявай, сега обърнах внимание! пействам част от изследване за връзката между консумацията на мляко и анемия:
    
    Cow's milk can cause blood loss from
    the intestinal tract, which over time, reduces
    the body's iron stores. Blood loss may be a
    reaction to cow's milk proteins."

    Journal of Pediatrics, 1990, 116

като генерално правило четох, че калция в кравето мляко пречи на усвояването на желязо в тялото (и при възрастни и при деца).
дано това да помогне  Hug

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 16:03 от chugra

# 2 497
  • Мнения: 1 741
Мерси. И това го зная. Simple Smile Въпросът ми бе за друго по принцип - за калция спрямо желязото, но е твърде специализиран този въпрос, не е лесно да се отговори просто така, предполагам.
Просто човек в определени случаи (болести, натоварване - в моя случай дългото кърмене+системно недоспиване)) се нуждае от по-големи количества от хранителни вещества по принцип, за да насмогне организма му, особено от някои вещества, в моя случай едно от тях е калцият. Радвам се, че намерих небелен сусам най-сетне в Бургас и се оказа така приятен! В същия зеленчуков магазин имаха и черен сусам - отделен сорт, който китайците слагали в разни манджи. Другия път може да си взема да пробвам, но не зная нищо за него, някой знае ли? Иначе магазинът е зареден с много неща, зърнени за покълване и други здравословни храни, включително някои китайски - сушени водорасли, сушени гъби и т.н. Да го похваля за който е от Бургас (ако не съм го вече, де, не помня Blush).

# 2 498
  • Мнения: 5 714
Деси, драсни адреса, моля те, на магазина.
Черен сусам сме слагали само на сушито.

А щом чувстваш, че имаш нужда от по-големи количества хранителни вещества, мисля, че добре ще ти се отразят целите храни, които са на прах. Разни зелении най-често. Там в пъти всичко е концентрирано.

# 2 499
  • Мнения: 3 869
Деси, недоспиването, особено ако е борено и със стимуланти като кофен, намалява запасите от Б-витамини. Може да пробваш с това поне е лесно и достъпно - бирена мая. За баланса на калций и желязо в растителната храна нямай грижи. Важно е само с животинските какви комбинации правиш.

chugra, много е хубаво, че си обрънала внимание на тази връзка. При възрастните, ако имат здрави черва, това не е проблем, но както показва и източникът на информацията при малките деца, особено тези под 2 г. консумацията на прясно мляко, т.е. казеинът в него, може да причини микрокръвоизливи в червата, без дори това да е видно в изпражненията и така детето да губи желязо; отделно недоброто усвояване на хранителните вещества...

# 2 500
  • Мнения: 239
При възрастните, ако имат здрави черва, това не е проблем, но както показва и източникът на информацията при малките деца, особено тези под 2 г. консумацията на прясно мляко, т.е. казеинът в него, може да причини микрокръвоизливи в червата, без дори това да е видно в изпражненията и така детето да губи желязо; отделно недоброто усвояване на хранителните вещества...

Meg, това е така за микрокръвоизливите! а за възрастните е от значение, че в кравето мляко (от днешните модерни крави) се съдържа А1 (α) казеин, който се 'слепва' (от него правят лепило за мебели) и това при нас пречи за усвояването на желязо и други вещества. за разлика от него, майчиното мляко не съдържа А1 казеин, а само А2 (β), койо пък обратно на А1 спомага за усвояването на желязо:
'The differences between CPP could be explained by their structural and/or conformational features: binding Fe to αS1-CPP could impair access to digestive enzymes, whereas β-CPP-bound Fe is better absorbed than its free form. The differences in protein composition between cow and breast milk, which does not contain α-casein, could explain some of their differences in Fe bioavailability.'

Преди време бях срещала, че в САЩ вече се прадлага краве мляко с β-казеин (http://www.a2corporation.com/), което се е консумирало преди индустриализацията, но в Европа не мога да намеря да се продава такова. Само знам, че в Европа преобладават петнистите крави, които произвеждали предимно α-казеин, а не едноцветните, които произвеждали предимно β-казеин. Макар че и с тоя вид казеин, кравето мляко пак нямаше да е полезно..  Whistling

ЕДИТ: може би щеше да е добре да пиша каква е връзката между въпросния казеин и калция  ooooh!  идеята беше, че за да се разгради казеина от кравето мляко, се извлича калций от нашето тяло, а слепването на казеина пречи на усвояването на желязото. обръщам внимание и на това, че калция от кравето мляко като цяло не се усвоява, в колкото и високи количества да е  Tired  не мисля, че калция и желязото от растителни източници си пречат  Peace

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 18:05 от chugra

# 2 501
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
това, което пишете за млякото и за киселото ли се отнася или само за прясното?  newsm78
прясно не мога да обработвам, понякога ям кисело....
искам да знам как правилно да го комбинирам. Simple Smile

# 2 502
  • Мнения: 19 999
Аз винаги съм имала една чуденка за адаптираните млека, обогатени с желязо. Как се усвоява това желязо от адаптираното мляко? Имаше даже и една реклама на Милупа май как бебетрто получавало необходимото желязо само от 1-2 чашки мляко.

Аз най-накрая се сдобих пак с меласа. Съдържа едновременно много калций и желязо.

Правих и сусамки от небелен сусам. Стават супер лесно, но много трудно се дъвчат. Заболя ме ченето. Може би с белен ще е по-различно.

# 2 503
  • Мнения: 3 869
chugra благодаря ти за информацията   bouquet Толкова надълбоко не съм се ровила.

asyalein, доколкото знам с киселото мляко не стоят по същия начин нещата. Най-добре е да се консумира самостоятелно, но може да се комбинира и с плодове (стига да не са цитроси, банани).

Soleil* АМ целят максимално да имитират кърмата, но понеже източникът е краве мляко, се налага да се слага много повече желязо, защото то не се усвоява така добре като това в кърмата. Реално в АМ има в пъти повече желязо, но съпоставено с процента на усвояване не е повече от това в кърмата при неговото високо ниво на усвояване.

# 2 504
  • Мнения: 1 849
Правих и сусамки от небелен сусам. Стават супер лесно, но много трудно се дъвчат. Заболя ме ченето. Може би с белен ще е по-различно.
С белен сусам са много хрускави сусамките, слага се и 1 ч.л. оцет вътре - за крехкостта. А с мед ли ги прави или с карамелиз. захар?

Крекерчетата се правят като тесто за бухти (без яйце) и може да се пекат и във фурна на горен реотан, става като на тостер. Правих ги и на сач. После се обръщат. Трябва да са тънички и стават хрускави.

Ето за желязото, просто обяснено: http://www.howtoeat.info/index.php?option=com_content&task=v … 649&Itemid=76
http://www.otbulgaria.com/index32.html

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 23:37 от M_Nik

Общи условия

Активация на акаунт