Веганството - да споделим опит

• 185 929
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 505
М?Ник,с мед ги правих. Сложих и малко меласа за аромат. Ще пробвам с белен сусам по твоята рецепта.

А крекерите може ли да се разточат и после да се нарежат или всяко по отделно се оформя? Вторият вариант ми е много пипкав. Аз затова и не правя курабийки, че ми отнема много време.

# 2 506
Soleil*, правя ги в тава и после режа, те стават по-скоро като твърдички гофрети  Simple Smile Слага се по избор сол или подправки (розмарин, морска сол отгоре или зехтин, червен пипер) - за вкус.

Ето едно примерно меню за дечица: http://ecovege.org/bg/practica/36-practice/303-vegetarianski-kit?start=12

# 2 507
Е, момичета, много полезно инфо сте дали за кравето мляко, калция и желязото! Hug

Вери, зеленчуковият магазин се намира на ул. Републиканска, малко след ъгъла с ул. Гурко, където има един стар китайският ресторант. Отсреща на магазина има детска градина, не зная как се казва точно.
Имам киселец и мисля да го направя с покълнал нахут (като хумус), как мислиш, дали ще стане? Нямах време да търся в нета рецепти с киселец, само в една моя постна готварска книга погледнах набързо, но там основно беше в разни запеканки с яйца.

M_Nik, в този линк прочетох още за калция в растителното хранене.  Hug

# 2 508
От всичките инфо, които съм чела през годините, съм стигнала до извода , че балансът е най- добрата превенция срещу кавито и да било липси. Железни, калциеви и т.н. Балансът обаче трявба да е  съчетан със  здравословен начин на живот изцяло- сън, почивка , движение , ведри мисли и т.н.
chugra,
за първи път от теб чувам, че майчиното мляко на човека съдържа казеин.
Винаги съм знаела, че то е принципно по- различно от кравето заради разликата в белтъка, а именно албуминът. Кравето, козето , овчето и др. са казеинови и оттам вече трудното разграждане на сложната казеинова молекула, кръвоизливи и т.н. /Другите албуминови млека са кобилешкоо и магарешкото./
за усвояемостта на калция оказва влияние витамин Д, магнезий, цинк , манган.,..здравословното с-е..всъщност много са факторите.
За себе си съм стигнала до извода, че е добре да се придържам близо до природата-така като са естествените комбнации.
Никакви изкуствени добавки и синтетични препарати.
Не се сещам да съм попадала някога на състав на какъвто и да е природен източник на калций, който да не съдържа и желязо и куп други микролелементи.
Въпросът е съотношението и от какво организма има нужда в момента, за да си го извлече.
Извличането на едното или другото се затруднява/улеснява  най-вече от съпътстващи фактори. а те са безброй-наличие на оксалати, на витамини/витамин С за желязото и Д за калция/, ензими, белтъчини , пиене на алкохол , кофеин........
понеже стана дума за млечните.  Вярно е, че има хора с нарушена усвояемост на лактозата/млечната захар/. Тук продават мляко без лактоза. Казва се "Minus L", именно тя обаче спомага за усвояването на калция от млякото. От друга страна, млечно - киселите продукти са с разградена лактоза.
 asyalein,
В млечно - киселите продукти лактозата е частично или напълно разградена и това спомага по-лесното усвояване. Същото е и с казеина. Той също е по - лесно усвоим. Киселото мляко е  по- ценен продукт от прясното и защото е жив продукт.

Убедила съм се, че колкото и изследвания да се правят и да се следи, никога човек не може да е напълно наясно какви са процесите,  които стават в него.

Soleil*
,
днес бях в новия голям био магазин/за който ти бях писала/ и специално потърсих сироп/петмез от фурми. Намерих това. Имаше още и от круши и от червено цвекло. Този от фурмите е смес обаче . Струва 3.29 и е страхотен. Става за супер лимонада с лимон.
M_Nik,
благодаря за линка за храненето на малките! Hug

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 00:25 от realist

# 2 509
Ето тук е дадено подробно точно за тези съчетания на калция с фосфора 1: (1,5) и калция с магнезия 1:0,5.
http://www.self-help.bg/wellness/detox/263-s-koi-hrani-da-protiv … zata.html?start=1
Излиза, че най-добре се усвоява калция в сусама, бадеми, лешници, моркови  Simple Smile

Човек ако вземе така да се вглежда във всичко, какво ли ще му остане да яде  Hug
Според мене, трябва да се вглеждаме мах в организма си и ако ни се яде салата или сладко - да му даваме, ако му се искат ядки - също... Важното е, да преценим колко чисти са и да да са мах пресни.  Peace

# 2 510
chugra,
за първи път от теб чувам, че майчиното мляко на човека съдържа казеин.
Винаги съм знаела, че то е принципно по- различно от кравето заради разликата в белтъка, а именно албуминът. Кравето, козето , овчето и др. са казеинови и оттам вече трудното разграждане на сложната казеинова молекула, кръвоизливи и т.н. /Другите албуминови млека са кобилешкоо и магарешкото./

realist
, всъщност в тия статии се говореше как майчиното мляко не съдържа α-казеин - аз съм го нарекла по инерция казеин и за майчиното, точно за албумин става въпрос, абсолютно си права  Peace  казеин също се съдържа, но в много по-малък процент от албумина - на места пишат до 40%, на други 20%.. исках да спомена и майчиното, за да не се чуди никой а то всъщност вредно и е или не (и такива неща съм чела)    bouquet  

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 01:13 от chugra

# 2 511
Момичета, ползвали ли сте семки от диня? http://arabian.gigamarketbg.eu/index.php?main_page=product_info& … mp;products_id=34
Разгледайте този сайт - в арабските магазини има и гхи (топеното раст. масло) и нахут, и пестил от кайсии, петмез от фурми, петмез от грозде, страхотните ирански фурми, кедрови ядки, сушени лимони, суров тахан, оризови кори, подправки всякакви, невероятни натурални сапуни...
Извинявам се, предполагам сте ги обсъждали. Но аз съм влизала в повечето случаи за нещо конкретно и не съм разглеждала много обстойно. В София повечето магазинчета са около Женския пазар.

# 2 512
Семки от диня има по индийските магазини тук, но аз така и не купих. Много им се чудих, но по принцип като ям диня плюя семките, а в магазина се бях запътила да ги купувам. Не съм питала индийката-продавачка за какво ги ползват.

# 2 513
''Не се сещам да съм попадала някога на състав на какъвто и да е природен източник на калций, който да не съдържа и желязо и куп други микролелементи. ''
Аз взимам едно био соево мляко от Карфур, което е обогатено с калции чрез някакво водорасло. Мисля, че не пишеше на опаковката проценти на желязото.

Голям прием на белтъчини, пречи на усвояването на калции. Освен това при веганите, поради намеления прием на калции, има по-добро усвояване.

# 2 514
''Не се сещам да съм попадала някога на състав на какъвто и да е природен източник на калций, който да не съдържа и желязо и куп други микролелементи. ''
Аз взимам едно био соево мляко от Карфур, което е обогатено с калции чрез някакво водорасло. Мисля, че не пишеше на опаковката проценти на желязото.

Голям прием на белтъчини, пречи на усвояването на калции. Освен това при веганите, поради намеления прием на калции, има по-добро усвояване.
JeniB ,
имах предвид природен източник на калций. Wink Simple Smile
Соевото мляко , за което говориш е продукт на човешката индустрия. Изкуствен продукт,  в природата такова съчетание - няма.
като спомена водорасли; Някой взима ли водорасали?
Какви са им характеристиките на тези продукти? Аз не съм наясно. Имам някаква био-спирулина.
Изкуших се да си взема понеже се води натурална хранителна добавка.
Но не се осмелявам да я пия, защото не съм сигурна доколко е полезна, доколко е опасна.
а на нея пише, че може дори и на деца да се дава newsm78

# 2 515
Аз също искам повече информация за тези водорасли /хлорели, спирулини .../ от някой, който ги е ползвал.

# 2 516

JeniB ,
имах предвид природен източник на калций. Wink Simple Smile
Соевото мляко , за което говориш е продукт на човешката индустрия. Изкуствен продукт,  в природата такова съчетание - няма.
като спомена водорасли; Някой взима ли водорасали?
Какви са им характеристиките на тези продукти? Аз не съм наясно. Имам някаква био-спирулина.
Изкуших се да си взема понеже се води натурална хранителна добавка.
Но не се осмелявам да я пия, защото не съм сигурна доколко е полезна, доколко е опасна.
а на нея пише, че може дори и на деца да се дава newsm78
Нещо не си ме разбрала. Аз казвам, че природният източник е въпросното водорасло. От него идва калция във въпросното мляко. Дали ще е в мляко или отделно, съдържанието му на калции не се променя. Кое не му е природното на водораслото? Simple Smile

Не виждам на спирулината кое ще и е опасното, ако е био. Съдържа много микроелементи, калции, желязо, магнезии, хлорофил, има и протеин и т.н. Имам и давам и на детето от нея. Ако искаш мога да препиша табличката от нея.

# 2 517
Аз пък съм взела АФА водорасли и те също са много богати на желязо в органична форма и В12, също и на други минерали.  Има ги на прах, вегекапсули и на течност за деца (ябълков сок).
http://www.zdravensait.hit.bg/superhrani.htm

# 2 518
Много любопитно ми стана, че някой източни култури използват семките от диня, както ние слънчогледовите. А даже и правят растително масло от тях.
Аз знам само, че помагат за бъбречни проблеми.

# 2 519
Момичета, чета ви темичката, но съм едва на 77 стр. Имам още доста .. но да ви попитам, за тези от вас, които консумират мед - днес си купих медена пита (не знам дали така се казвам) и като си я сдъвча и меда потече е нещо неописуемо като вкус...направо блаженство..
Търсех инфо в нета, но не открих - та въпросът ми е това, което остава впоследствие като дъвка в устата, изхвърля ли се.. или може да се дъвче колкото си искаме?

Общи условия

Активация на акаунт