Веганството - да споделим опит

  • 185 975
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 550
  • София
  • Мнения: 1 417
Голямо дете, поздравления за кълновете Simple Smile конкретно за такива от леща, не съм правила и за тях не мога да бъда полезна; относно закуската: можеш да разнообразиш с различни плодове, билкови чайчета или прясно изцеден сок, според апетита, понякога ако съм по-гладна хапвам препечена филийка пълнозърнест хляб с паста от маслини, или само с резен домат и чубричка (много я обичам тази подправка); малко ядки с краставичка или морков също върши работа; ако консумираш соя (аз в никаква форма не го правя, мразя го този продукт) можеш плодови млека да хапваш или ако нямаш подръка - кис млекце на растителна основа можеш да смесиш с малко мед или сладко (ако консумираш); в повечето случаи за закуска ми е достатъчна една чаша леко затоплена вода с разтворена лъжичка мед; в интерес на истината ми костваше много усилия да се науча да закусвам, по принцип по цял ден мога да не ям нищо и карам само на течности, а ламята спаска се обажда в мен едва привечер:) ама не беше много здравословно и се наложи да се храня по-редовно

# 2 551
  • Мнения: 1 849
Според мен е най-добре да се закусва (сутрин или следобяд) с плодове от 1 вид. Вариянт е кълнове (зърнени) или овесени ядки (накиснати) с мед, ядки или ядково мляко  Simple Smile
Друг вариянт е крекерче с пастет от маслини или зеленчукова салата (може и плодова) с ядки и сосче от зехтин (тахан) и лимонов сок.
Много ми хареса салата от моркови с парченца портокал (евент. обелен) и орехи. Или пък ечемичено кафе с бисквитка от овесени ядки. Варианти много... Hug

# 2 552
  • Мнения: 5 714
Голямо дете, екстра е лещата. Аз не я бланширам. Правя салата с домат, зелен лук и много магданоз. Или сурова супа, съставките са като при варената леща. Прибавям я и към зелени салати. Правя кюфтенца от нея.

Закусвам плодове или зелен нектар (зелении+плод) или сок (зелении+плод). От началото на тази седмица пия на гладно пчелно млечице и жен шен. След половин час 1с.л. мазнини Омега 3-6-9, 1с.л. концентрирани зелени храни, 60мл алое вера. Най-често преди обед пия ядково мляко или ям ядки.

# 2 553
  • Мнения: 572
Благодаря, момичета  Hug ! Толкова се радвам, че в такъв етап от живота ми има кой да попитам   bouquet

Dao, обожавам домати и маслини и идеята за закуската с паста от маслини много ми хареса. Ще бъде изпробвана още утре  Simple Smile

M_Nik, бисквитки от овесени ядки вече правих, но кой да се сети, че може и за закуска да се хапват  Embarassed

Вери, благодаря за салатата, ще я пробвам. А защо си решила да пиеш Омега 3-6-9, а не Омега-3 само? Нали уж все говорят че храната ни е претъпкана с Омега-6, а количеството Омега-3 е малко и то е това, което ни липсва. Понеже аз също пия, но само Омега-3 затова питам. И под "концентрирани зелени храни" нещо под формата на добавка ли пиеш?

# 2 554
  • Мнения: 1 732
Голямо дете ,
много са ти хубави кълнчетата. Simple Smile
 Аз лично по-често ги похапвам като са по-пораснали.
За закуската сутрин. Много рядко закусвам обилно. Обикновено винаги като стана пия чаша вода/топличка/. Това е моя  вътрешна потребност от години. Като мине време, обикновено хапвам плодове. Според сезона и моментното желание. После пия чай - билков. Понякога в чая добавям меласа, мед или пчелен прашец. Понякога го пия с някакво мляко.
сега ми е пролетно и  целодневно хапвам зеленчуци -още от сутринта съм на салати. вчера сутринта си направих салата с люцерна кълнове, червена чушка, маслинка, малко веге майонеза, листа салатка,рукола и краставица.

на детето му приготвям зърнена закуска, салата от кълнове/ от люцерна и елда са най-честите/ с авокадо и краставица, кремче от пасирана ябълка и ядков тахан, пълнозърнести палачинки, мажа филия с хумус и краставица/понякога и чушка/маслина и т.н./ отгоре.
за омегите.
вярно е, че храната ни изобилства на предимно омега 6. Но за здравословното усвояване и попълнение в организма са необходими всичките омеги и то в определенно съотношение. Не мисля, че вземането само на конц. омега 3 от теб е целесъобразно. Peace

# 2 555
  • Мнения: 1 741
За омегите, според мен, много си зависи от менюто. Едно от схващанията за това, защо средиземноморската кухня е по-здравословна е именно това във връзка с омегите - примерно, употребяват зехтин, вместо слънчогледово олио. Първата мазнина е с преобладаващи омега 9, които не участват в баланса между омега 3 и омега 6 (които са противовъзпалителни и схващането относно възникването на много болести е именно поради тяхното увеличено количество спрямо омега 3, които са с обратно действие), но подпомагат усвояването на омега 3 и имат и други ползи. Втората мазнина, олиото, е с преобладаващи омега 6. При месоядните това е от голямо значение, тъй като омега 6 се съдържа твърде много в яйцата, месото, т.е. няма как да избегнат омега 6 (да имат недостиг! Naughty). Не съм наясно как стои този въпрос при вегани/веге, но едно зная със сигурност - в ядките преобладава изобилие от омега 6 МК, омега 3 има в много малко ядки, при това в много малко количество, като в същите почти винаги има много по-голямо количество омега 6. Значи, тук не става въпрос да се смята (с калкулатор едва ли не) този баланс. Става въпрос за различните менюта в различните ширини на света и факта, че и тоя баланс е различен съответно и това го свързват с въпросните болести (според статистиката на тези болести в съответните ширини). Аз зная най-вече за ескимосите, които ядат ежедневно риба и съответно приемат много повече омега 3. При веганския вариант такива храни са примерно чиа семена, ленено семе, (не се сещам за други) но пак си имат и омега 6, макар и не толкова много като в останалите храни, т.е. само с чиста добавка Омега 3, може да се гарантира, че наистина се влияе върху баланса на тия мазнини реално. Наистина много си зависи от менюто, от храната, с която всеки се храни, защото и в двата случая това са си добавки, така или иначе - дали ще е само омега 3, само омега 6, само омега 9 или комбинация ... Комбинацията е идеалното съотношение, но при липса на храна, която да натежава съответните везни на едните, другите или третите. Мдаа, такива работи си мисля... до доказване на противното. Simple Smile

Аз съм много запалена по темата за ЕМК, особено след като гледах едноимения филм, от който разбрах за маслото на Лоренцо и лечебната сила върху мозъка, която има определено тяхно съотнешение. По същия начин тази сила може и да е пагубна - т.е. логиката при връзката на някои болести и баланса на омегите в организма.

Последна редакция: нд, 23 май 2010, 02:36 от desi_sunshine

# 2 556
  • Мнения: 216
Голямо дете твоите снимки на покълналата леща и въпросите ти ми помогнаха след дълъг стаж като читател да се престраша с няколко въпроса. Повечето сигурно са много глупави  Embarassed а някои  са направо елементарни. обаче...аз ще си питам

Как точно правите кълновете? Заливате с вода и оставяте на топло и тъмно ли или си има някаква технология?, Ако има  място на което да почета с линк за да не ви отрупвам с въпроси.

Откъде купувата (в София ) зърната за кълновете ? И кои са най-лесни за покълване за да почна с тях?
Гледах в сайта на  Вери как мелят тахан със зехтин и там мъжът й каза че използват сигурни източници но не разбрах какво има предвид.

 Тахана специално много ме интересува и много искам да си намеря и да пробвам да  го приготвя както беше показано във видеото. Вери, после го ползвате за мазане на филии, нали?  Има ли рецепти за овкусяването му  или върху него слагаш нещо - моля те дай ми идея с какво се комбинира добре като вкус.
 И тежка храна ли е? Има ли някакво ограничение в количествата които могат да се приемат от него?

От няколко дни много ме интресува и  фастъчено масло  заради един тийнейджър който  си купува вече няколко пъти един готов на Балчо или нещо подобно мислех че е добра идея , но като прочетох онзи ден  че е  смес от смлени печени фастъци и олио направо ми стана лошо. Чувала съм че че трябва и може да се купи фъстъчено масло от сурови фъстъци (от къде?), а сигурно да се приготви и както сусама?


Последна редакция: нд, 23 май 2010, 10:05 от s+chris

# 2 557
  • Мнения: 2 132
В тази тема май само аз закусвам стабилно Simple Smile) Примерно днес ядох купа с мюсли+ био соево мляко Simple Smile Хапваме и разли видове спагети/макарони примерно с доматен сос, филия с нещо - хумус, лютеница, фъстъчено масло с тахан, сладко (взимам едно френско, подсладено само с гроздов сок) и т.н. Вечер мога и да не ям и обикновено вечерям рано, и сутрин съм гладна Simple Smile

# 2 558
  • Мнения: 216
Жени, какво е хумус?  Аз като чуя хумус си мисля за почва Embarassed

# 2 559
  • Мнения: 2 132
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D0%BC%D1%83%D1%81_%28% … B0%D0%BD%D0%B0%29
примерна рецепта - http://www.menumag.bg/recipes/view/110

Фъстъчено масло взимам от Петрич. В комбинация с сусамов тахан е. Или взимам био, но от Англия, че е по-евтино от биото в БГ. Simple Smile

# 2 560
  • Мнения: 1 732
само да кажа на тези /помня ,че M_Nik преди време се интересуваше/, които
 още не са видяли, в БГ вече има и други тахани, не само от сусам и фъстъци. Grinning
В Слънце Луна на , ул. "Юри Венелин 1" продават лешников тахан.  Grinning

# 2 561
  • Мнения: 216
Жени от какъв тип магазини купуваш в Петрич защото аз просто не знам къде да го търся.  
Някакви билкови аптеки ли  или ??
А за Био-то от UK може ли линк (ако го купуваш по интернет разбира се).

След линка за хумуса от който ми потекоха лигите  ( Hug) веднага ми изникна още едни въпрос - нахут от къде се купува?
Моята баба на село преди много години отглеждаше нахут и ние го ядяхме още в шушулките той беше мекичък и мтого вкусен но откакто тя почина не съм виждала никъде освен по сергиите за ядки печен и солен.


Реалист благодаря ти за мен информацията е нова и много полезна. Не съм знаела за този магазин. Ще отида да го видя.

Последна редакция: нд, 23 май 2010, 11:52 от s+chris

# 2 562
  • Мнения: 2 132
Този от Петрич е от сергия Simple Smile Хората си правят и го продават. Още от детството ми помня, че баба ми купуваше.
От Англия купувам от Саинсбърис и ползвам транспортна фирма.
Нахут има в здравословните магазини, в супермаркетите и т.н. Продават както сух, така и в консерва(взимам био)

# 2 563
  • Мнения: 236
Moмичета, тук ли някой спомена за връзката между млякото(или казеинът) и развитието на раковите клетки?
Или другаде съм чела?
Ако е тук, може ли пак малко инфо или източника?

# 2 564
  • Мнения: 20 000
И аз не закусвам. Като стана пия гореща вода, после чай или кафе. После ям плод към 11ч или зелено смути, ако съм вкъщи. От смутито обаче зверски огладнявам след това. На някой друг случва ли му се такова нещо? Обикновено ми се получават 2 големи чаши смути, около 800мл и вместо да ме засити ми се прияжда още повече след половин час.

Преди малко се върнахме от двудневно гости при приятели. Вие какво ядете като идете с приспиване?
Чак детето си поиска салата сега, защото явно му  дойде в повече другата храна. Имаше пържени наденички, пържени кремвирши, пържено-варен ориз, пържено-варени зеленчуци за мен Crazy

Общи условия

Активация на акаунт