Веганството - да споделим опит

• 185 936
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 535
Така и така се засегна темата за АМ и кърменето. Ще си позволя да споделя с вас моята болка и да поискам съвет от кърмещите майки тук.

Бебето ми наддаде последният месец само 110гр, въпреки това педиатърката не се притесни и не препоръча да взема каквото и да е мерки.
От 3-4 дни малката е много нервна буди се с рев през нощта на 2-3-4 часа. Кърмя я на практика 24 часа с пауза от по 4-5 максимум последните дни. А до скоро си спеше по 7-8 часа и изведнъж това.
Та накратко отидох на лекар заради този плач и липсата на изхождания вече 5-ти ден. Реакцията беше, че бебето е гладно, няма какво да изака и трябва да се дохранва с АМ.
А аз не желая, първо защото усещам, че имам кърма и замразена дори, второ АМ си е животински продукт и трето бебето има реакция към белтъка на кравешкото мляко.
Захранване ни престои, не е ли по-добрият вариант от дохранване?
Имам усещането, че ще се проваля с кърменето, ако започна хранене с АМ.  Cry

# 2 536
аз не съм от кърмилите,съвет за това не мога да дам Peace
но,това че  е гладно и няма какво да изака е такава простотия  #Crazy -нали се кърмите  newsm78
за зъби не се ли почуди лекарката?
моите започнаха да ги вадят на 5м,и беше ад ,докато излизаха...

# 2 537
Cantariny , бебетата си менят режима много често. Моята дъщеря на 6месеца не правеше никакви паузи нощем. Тогава беше в някакъв период, в който искаше да сучи постоянно (на 1-2-3часа), защото много се будеше и плачеше от зъби.
Имай предвид, че е възможно зъбите да създават дискомфорт на бебето много преди венците да се подуят или да има някакви признаци, че от там ще се подава зъбче.
Аз също бих захранила на вашата възраст, ако видя, че бебето е готово затова. А може също да пробваш да даваш кърма от шише или с лъжичка, когато виждаш, че е от венците.

# 2 538
Опитай да се изцеждаш и да даваш от шише кърма, може бебето да го боли като дърпа или да ти са запушени каналите  newsm78 или пробвай с лъжичка кърма. Но не се отказвай в никакъв случай и не предлагай АМ, защото често когато го започнат - често напълно се отбиват.
Всъщност цедила ли си се, да видиш дали наистина имаш достатъчно мляко, може само да ти се струва че е достатъчно. Другото е, че може млякото да е доста воднисто и да не й е достатъчно хранително. При всички случаи, продължавай да даваш при поискване, така стимулираш кърмата, а и бебето се успокоява (от зъбки или колики).
Освен броят на акането, гледай и броя на пишкането, ако пишка поне 7-8 пъти (ако не пие вода), значи изпива достатъчно кърма! Не давай вода, защото само пълниш коремчето и го залъгваш.
Мамите да споделят какво хапват за повече и по-силна кърма, за да помогнат. Знам че, варено жито (кълнове) и някои ядки помагат (без фъстъци, разбира се).

# 2 539
Бебето ми наддаде последният месец само 110гр, въпреки това педиатърката не се притесни и не препоръча да взема каквото и да е мерки. - енергично ли е бебето? Движи ли се много? Може би израсходва много енергия. Освен това вече са по-любопитни и лесно се разсейват. Как е наддаването предните месеци? До 6м детето трябва да е удвоило рожденното тегло.
От 3-4 дни малката е много нервна буди се с рев през нощта на 2-3-4 часа. Кърмя я на практика 24 часа с пауза от по 4-5 максимум последните дни. А до скоро си спеше по 7-8 часа и изведнъж това. Може вече да я мъчат зъбки. Ще си променя режима доста Simple Smile Освен това мисля, че около 6м имаше скок в растежа - бебетата за няколко дни искат да сучат повече
Та накратко отидох на лекар заради този плач и липсата на изхождания вече 5-ти ден. Реакцията беше, че бебето е гладно, няма какво да изака и трябва да се дохранва с АМ. За кърмени бебета на поискване не е проблем да не се изхождат до 7 дни мисля, че беше Thinking Те могат да усвояват напълно кърмата. Има ли някакво неразположение детето? Показва ли, че го боли коремчето? Можеш да му направиш масаж и разни упражнения подпомагащи изхождането. Показва ли детето признаци на глад? Вече е голямо и може да си покаже от какво има нужда.
Захранване ни престои, не е ли по-добрият вариант от дохранване? За захранването аз почнах на 6м и до 1г първо давах кърма, а яденето след това
Имам усещането, че ще се проваля с кърменето, ако започна хранене с АМ.  CryИзчакай. Предлагай по-често сучене, в рамките на няколко часа от една и съща гърда. Някакъв дискомфорт показва ли бебето при сучене? Бъди спокойна Hug

# 2 540
Добро утро!

Благодаря ви момичета.  Hug
Тази сутрин се изцедих и събрах 180гр от двете гърди. Не знам дали е достатъчно, но тя изпи само 120гр като преди това сука.
Ще купя шише за пиене и лъжичка и ще пробвам и така.

Пълни си редовно памперсите, сменям по 6-7 на денонощие. Имам усещането, че зъбките да я мъчат, виждам, че са й подути венците.

Знам, че жито, овесени ядки, бадеми, орехи са подходящи и много течности, друго ако знаете споделете, моля ви  Praynig

Жени, енергична е, не се спира. Роди се 3450гр на последната консултация беше 6450гр. Първите месеци наддаваше с по кило, след 4-ти 500гр и след 5-ти - 110гр.
Забелязвам, че при кърмене суче първите 5-10 минути и след това започва едно въртене и мрънкане. Мисля, че се дразни, защото трябва да суче по-интензивно да потече и задното мляко, струята не е така силна като в началото.

Ето тази нощ спа почти 11 часа, събуди се весела и бодра с препълнен памперс (не го сменям, ако не се разбуди).

Хубав ден на всички!   bouquet

Последна редакция: пт, 21 май 2010, 10:40 от Cantariny

# 2 541
Cantariny мила, при нас се получи точно същата ситуация /същата, в смисъл сучеше много често, не бяха зъбките, а и беше недостатъчно млякото, поне така прецених тогава../..... и точно по същото време, преди да навърши 6м.
На мен въобще не ми е минавало през главата тогава да дохранвам с АМ, а започнахме захранване. И ние имахме едно не акане няколко дни, но не помня вече от къде знам, че бебето усвоявало кърмата на 100% и за това.... newsm78

Моята дъщеря не беше сукала никога от биберон, опитах няколко пъти, но не можеше и ми беше глупаво тепърва да я уча. Според мен ако й даваш с биба после няма да иска да суче от теб, ще я домързява да дърпа. 5м. и три седмици не са чак малко, че да не може да се пристъпи към захранване.
Не давам съвет, споделям нашия опит. Ти ще усетиш как да постъпиш.

Последна редакция: пт, 21 май 2010, 10:57 от fotinaklaros

# 2 542
Искам да споделя с вас на коя книга попаднах и сега чета с интерес.
Първо ето цитат от книгата, даващ информация за дискутираните въпроси от предните страници в нашата тема за прясното мляко, калция, протеините в месото и т.н.

ШЕСТ ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО ВИСОКО ПРОТЕИНОВИТЕ  ДИЕТИ  ВРЕДЯТ НА ЗДРАВЕТО ВИ

"1. Токсините от месото спомагат за появата на ракови клетки
    Всяка клетка има ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) - химическо вещество, което съдържа „картата” на тялото и на неговите функции. Токсичните отпадъчни продукти от излишната животинска мазнина и от смилането на белтъчините може да увредят нашата ДНК и да превърнат нормални клетки в ракови.
.......................................................................
    2. Белтъчините предизвикват алергични реакции
    Белтъчините, които не са разградени на хранителни съставки, навлизат през стените на червата в тока на кръвта като чужда субстанция. Това често се случва при малките деца. Тялото реагира като на чуждо вещество и отключва алергична реакция. Този вид протеинова алергия най-често е причинена от мляко и яйца. Прекомерното приемане на животински белтъчини и последващите от това алергични реакции стават причина за увеличаващите се случаи на атрофични дерматити, копривни трески, колагенови заболявания, язвени колити и болестта на Крон.
........................................................................
3. Излишните белтъчини стресират черния дроб и бъбреците
    Излишните белтъчини в тялото трябва да бъдат разграждани и отделяни       чрез урината, като тези процеси обременяват много черния дроб и бъбреците.
4.Прекомерният прием на белтъчини причинява калциева недостатъчност и остеопороза
     Когато се образуват големи количества аминокиселини, кръвта повишава своята киселинност и за да се неутрализира този процес, са необходими допълнителни количества калций. Така прекомерният прием на белтъчини в крайна сметка води до загуба на калций.
.........................................................................
5. Излишните белтъчини може да предизвикат спад на енергията
   Смилането на храната изисква голямо количество енергия. Излишните количества белтъчини не се метаболизират напълно и поради това не се абсорбират, което води до гнилостни процеси в червата и появата на токсични отпадни вещества.
...........................................................................
    6. Излишните белтъчини може да допринасят за разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (АDHD) при децата
..........................................................................."

Ето и самата книга:
Ензимният фактор - д-р Хироми Шиния

Ветераните вегани знаят всичко това  Wink , но тъй като периодично се стига до подобни дискусии, а и темата се чете и от потребители все още не-веге, смятам, че информацията е полезна, още повече написана от лекар.

# 2 543
Кантарини, изнеси си въпроса в кърмаческия или в подфорума на ЛЛЛ, ще намериш компетентни отговори. Това, което си изцедила сутринта е много добро количество. Само от нещата които си споделила трудно може да се направи преценка дали и къде има проблем.
На тази възраст (всъщносто след пъврия месец и до началото на захранването) бебета изпиват средно по ок. 1 литър кърма за денонощие. Другите сметки сама можеш да си ги направиш Simple Smile

# 2 544
Щом пълни памперсите с пиш, не се притеснявай  Peace А и щом е весела и енергична, също. Явно и мляко имаш (макар че сутрин има най-много, че се събира през нощта, ако не е сукала). А и добре си е хапнала - сукане+120 грама.
Изчакай наистина тогава с шишето или го давай след като се насуче от гърдата и стане кисела, както казваш. За бебетата е по-лесно да пият от шише, че тече лесно и има реална опасност да откаже гърдата. Винаги първо давай гърда, после всичко друго, от значение е и контакта с майката.
М-да, този 1 литър може и на 5 и на 6 пъти да се усвои, така че ако не иска, не я насилвай, давай като поиска  Hug

# 2 545
Тази сутрин се изцедих и събрах 180гр от двете гърди. Не знам дали е достатъчно, но тя изпи само 120гр като преди това сука.
Ще купя шише за пиене и лъжичка и ще пробвам и така.

Пълни си редовно памперсите, сменям по 6-7 на денонощие. Имам усещането, че зъбките да я мъчат, виждам, че са й подути венците.
Забелязвам, че при кърмене суче първите 5-10 минути и след това започва едно въртене и мрънкане. Мисля, че се дразни, защото трябва да суче по-интензивно да потече и задното мляко, струята не е така силна като в началото.

Изобщо не си давай парите за шише, ако е с биберон Simple Smile Щом си изцедила 180 като преди това е сукала... Simple Smile Имай предвид, че тя суче повече отколкото ти изцеждаш Simple Smile Може да предлагаш в рамките на 3 часа една и съща гърда, ако е сукала малко от нея. Освен това, може да и даваш когато е сънена и не се разсейва. Вече света е много интересен и не им се губи време за сукане Simple Smile

# 2 546
  • Пловдив
Норчи, канела на пръчици продават в Карфур, а досега купувах и от едно магазинче за ядки на Главната до подлеза за Пешеходния мост...И си меля, колкото ми трябва, с кафемелачка.

# 2 547
Норчи, кориандъра в солени закуски ли го слагаш? Кокосови стърготини съм взимала, но пак от обикновените, които се продават масово и не съм сигурна дали са истински. Confused Или ти ванилия ми предлагаше, не помня вече. Но и ванилия няма в Бс.
А за канелата, да ви питам, който знае за Бургас, евентуално, дали има някъде такава на пръчици. Аз уж съм гледала в нашия Карфур, но не съм засичала. А в магазинчета за ядки... това е идея да подпитвам като видя.
Кантарини, и аз мисля, че е най-добре да побързаш със захранването, то ще отнеме така или иначе доста време, че да се усети върху теглото реално. А за дохранването, какво да ти кажа - Настя 2 месеца наддаваше (5 и 6-ти месец) по 300 г, преди това повече, но мисля, че бяха по-ниски стойности от вашите. Но аз много държах да продължа да я кърмя и понеже самото кърмене ни беше адски трудно (ревеше на гърдата и я кърмих права, с люляне и песни, само и само да я задържа повече да дочака текването на млякото) и затова не дохранвах с шише, биберон, АМ. В редки случаи, когато съвсем се провалях и с малкото налична моя кърма и кърменето, и давах замразената си от фризера (първия месец имах много и замразих). Не помня кога точно, но стана така, че дълго време не и бях давала замръзане кърма от шише и когато веднъж се наложи (в мое отсъствие), се оказа, че тя е забравила как да се пие от биберон. После още някой и друг път съм и давала, но съм и я "изливала" в устичката от пластмасова капачка на Авент (нямах нерви с лъжичка, тя е толкова щура, че повечето щеше да е бутнато и разлято от лъжичката). Добър вариант е и със спринцовка, но малко се впръсква, да не се задави.
Хумусът ми с киселец стана доста вкусен - суров покълнал нахут, киселец, 1 лимон, парченце джинджифил, хималайска сол, 2-3 суп.л-и тахан от суров, небелен сусам (купешки, но е различен наистина от масовия), малко вода (защото не можеше да се блендира иначе, но не стана рядко Peace).
Реалист, благодаря за линковете за млеката от зърнени (кълнове). Hug  Задължително, когато се говори за млека от зърнени, се има предвид да са изкарали малко кълнче, а не да са били само накиснати за 1 нощ (или повече)?

Последна редакция: сб, 22 май 2010, 00:52 от desi_sunshine

# 2 548
Канелата на пръчици пак може да е Касия. Пръчиците Касия са с по-голям диаметър и са завити от двете страни. В Кауфланд мисля имаше различни видове канела.

Пратих мейл на Др Йоткер за ванилията (ванилин) им каква е. Да видим какво ще ми отговорят.

Последна редакция: сб, 22 май 2010, 04:01 от Soleil*

# 2 549
Момичета, много полезна информация давате    bouquet Аз искам да се похваля с първите си кълнове - от леща.

http://www.album.bg/goliamodete/images/23273431/

Това имах под ръка и затова започнах с тях. Сега обаче  Embarassed какво да ги правя? Разбрах, че някои се ядат сурови, други се бланшират, едни на салата, други в яденета. Та ... да ги чакам ли още да пораснат? И после сурови ли да ги ям? В салатата ли да ги сложа?

И още един въпрос. С какво закусвате? Аз или си правя салата от морков и червено цвекло или ям от готовите мюсли  newsm78 . С какво друго мога да разнообразя?

Общи условия

Активация на акаунт