Веганството - да споделим опит

  • 185 401
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 19 997
вадя страхотни реколти. Heart Eyes
И ние сме много доволни от машината. Кълновете имат съвсем друг вкус. Преди киноата и елдата не ми допадаха. Нещо бъркахме в технологията и ми киселееха.
Вери, каква е новата ви машина? Май съм пропуснала.


Елдата как не я киснете, не остава ли лигава? Аз кисна и после я мия в цедка, за да се махне лигавото.

# 361
  • Мнения: 3 989
Мег, не зная.  Blush Аз не покълвам в къщи.

По шкафовете съхранявам всичко е такива буркани и нямам никакви оплаквания.
http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/40065867

# 362
  • Мнения: 4 392
Виви, досега не ми е ставала лигава. Но не ползвам специален уред за нея, както казах. Оросявам отвреме - навреме, а отдолу се изтича добре. Просто малко повече експерименти трябват.  Но покълването е най- простото нещо. Hug То самО се случва.  Laughing

# 363
  • Мнения: 5 714
Спиро, ще пробвам следващия път без машината и без накисване да покълна елдата.

Виви, това е машината: http://easygreen.com/index.php?option=com_content&task=view& … 25&Itemid=164
не е с цял трей, а с 5 отделни. При нея нищо не се накисва предварително.

# 364
  • Мнения: 2 185
Мег, не зная.  Blush Аз не покълвам в къщи.

По шкафовете съхранявам всичко е такива буркани и нямам никакви оплаквания.
http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/40065867

Ето какви буркани ще си закупя и аз  Party , в шкафа ми за подправки и семена циганка циганчето ще си загуби, голям е хаус, отдавна търся готини буркани, но все ми се струват скъпи. Тези са на супер цена, мерсаж  Peace

# 365
  • Мнения: 6 790

Тъй де, и аз после се сетих за тая тема!  Mr. Green  Peace

# 366
  • Мнения: 5 714
Хайде да споделя днешното меню Simple Smile:
- нектарина+праскова
- банан
- 1 пълнозърнеста /елда+ориз / гризина, сухар, от типа хапваш нещо, гълташ нищо  Laughingнамазана с тахан и мед
- веге суши / с кафяв ориз /; всичко друго беше сурово
- малко ядки
- диня
- салата от: кълнове /слънчоглед, люцерна, горчица/, авокадо, маслини, каперси, червена салата; суров лучен хляб /сушен /

Някой знае ли как се приготвя сладолед от оризово мляко (купено) в домашна машина за сладолед ( съотношение на съставки и т.н.) ?
Инканто, интересува ли те още сладоледа?
Вече знам как се прави. Simple Smile Но от соево мляко.

Последна редакция: ср, 07 окт 2009, 05:32 от Вери

# 367
  • Мнения: 3 989
Вери, ти ми беше написала преди няколко дни, че непокълването не е мързел. Мислих доста и все още смятам, че точно поради тази причина не покълвам.  Rolling Eyes
Обичам кълнове, купуваме редовно, но сякаш няма сила на света, която да ме накара да се занимавам с това поне на този етап. Кухня нямам, имам кухненски бокс, много ми е уютно и удобно в него, но няма къде да сложа машина. Това като оправдание само.
Ти защо мислиш, че не е мързел?

Много ти е вкусно менюто.  Hug
Хайде и аз да споделя моето, макар и да не е съвсем веганско. Wink
банан,
кашу,
киноа с мед, орехи и един намачкан банан,
ябълка,
салата: romaine lettuce (как се казва на български?), червени чушки, домат, слънчогледови семки, авокадо
салата: табуле, но с киноа (г-н Кюбит си я поръча отново за утре за 3ти пореден ден  Crazy)

# 368
  • Мнения: 836
здравейте!
в готварския има няколко теми с рецепти по време на пости (които са си вегански  Wink )

ето тук
тук
и тук

 Hug

# 369
# 370
  • Мнения: 3 869
Нашето седмично меню включва следното:
Закуски
плодове според сезона (това е първата закуска около час след ставане)
зърненени комбинации (втора закуска, около 2 часа след ставане) - смесвам по 4 и повече зъна от следните - овес (присъства в 95% от комбинациите), елда, просо, пшеница, ечемик, ръж, киноа, амарт - "нашенските" житни ги ползвам под формата на ядки, рядко покълнали, "чуждите" - сварени и на кълнове. Гледам да има разнообразие предвид и какви зърнени съм замислила за по-късно през деня. Кисна във вода или ядково мляко, понякога добявям смлени ядки, винаги слагам канела и съвсем малко меласа (има остър вкус).
Обяди
веднъж седмично правя някаква крем супа - тиквички, картофи, моркови лук, подправки или броколи, картоф, морков, подправки или зенен грах, морков, подправки - в общи линии някакви такива комбинации, поняго слама и карфиол или праз към някоя комбинация
основните ястия са най-често зеленчуци със зърнени и подправки, приготвени на тиган без мазнина (после добавям) - тук влизат в употреба вече и оризът (най-различни видове ползвам, включително и като ядки, защото е много лесен за ядене за детето) - любими "смеси" са ми зелен боб, бейби моркови, подправки и оризови ядки; киноа, просо, червени чушки, моркови, грах и царевица плюс подправки и малко доматено пюре; ориз или киноа и просо със спанак и подправки; друга група са пълнените зеленчуци - чушки, тиквички, патладжани - пълня със смеси от зърнени и малко бобови храни - елда с леща и подправки, просо с леща и подправки, ориз с боб, зеленчуци и подправки; отделно правя типични нашински ястия като зраля боб яхния (няма брашно и запръжки), леща яхния, сега всяка седмица слагам зелен/жълт фасул плакия (паз без брашно и запръжки); два-три дни от седмицата има само зеленчукови миксове.
Вечери
Същите неща, но следя за разнообразието както за деня така и за седмицата, но вместо супи има салати според сезона с много семена, кълнове, авокадо и понякога тофу.

Със салатите напоследък обаче сме го закъсали, защото детето стана много лакомо, а не може да дъвче достатъчно добре - лапа големи пърчета, превква няколко пъти и плюе, та предпочитам да не правя, вместо само да се мажем с него. Замислила съм да правя ситнокълцани (в робот) миксове от сезонните в момента ряпа, морков, чушка - овкусени и с разни добавки.

Хляб правя 2 пъти в седмицата и често хвърлям остатъци - не сме почитатели просто. Правя и разни дипове и сосове - от маслини, от босилек, от авокадо; а сосовете са предимно с основа ядково кисело мляко и добавени подправки.

Ястията често пъръсвам със смлени или чели ядки или кълнове според вкуса. Сурови ядки хапвам когато ми се пияде нещо следобед в офиса, или вечер вместо десерт. Никога не съм успявала да изям една моя шепа за деня (а имам малки шепи)..

# 371
  • Мнения: 1 849
Браво, Мег!  Peace Невероятно меню и наистина много разнообразно!
Сподели откъде купуваш оризови ядки? Разкажи рецептата на зеленчуци със зърнени (вариш ли ги първо или киснеш?) на тиган   bouquet

Вери, разкажи за сладоледа, моля?   bouquet

# 372
  • Мнения: 3 869
M_Nik   bouquet
Аз обаче не съм много доволна от менюто - според мен има превес на зърнените и недостатъчно зеленчуци - бих искала да добавя повече зеленчуци (особено пресни), но се чудя как да стане...
За зеленчуците със зърнене - слагам в широк тиган 1-2 пръста вода да заври; проплаквам си каквито зърнени съм си харесала и ги слатам да се варят барабр със сушени зеленчуци (намерила съм едни на Меркурий мисля, - плътна зелена опаковка, над 4 лв, но са чудесни и нямат добавки като сол, брашно, глутамат и подобни - има много сушен лук, чушки и моркови и по малко от всякакви зеленолистни подправки). Като се сварят зърнените, добавям зеленчуците (най-често замразени, че ми е много кът времето покрай работата...) - на тях има трябва кратко задушаване - няколко минути. Водата я следя да се поеме напълно, но да не се залепва нищо за тигана. Като изключа котлона, понякога слагам малко доматено пюро (намерила съм едно без "екстри"), и по-нататък, мазинка и малко сол (редувам разните видове които имаме вкъщи, готварска нямам Simple Smile)

Досега не съм имала случай детето да ми отгаже от тази храна; случвало се е да откаже храна по принцип и тогава нищо не иска. Това много ме радва, разбира се Simple Smile Мъжът ми обаче мноооого рядко опитва тези гозби, дажи и като гарнитура не ги иска ...

# 373
  • Мнения: 1 849
Благодаря, Мег!   bouquet
Аз като правя варени или готвени зърнени, слагам нарязани (настъргани) зеленчуци сурови, след като съм ги махнала от огъня, хем поомекват, хем са хрупкави и малкия ги лапа с по-голямо желание  Simple Smile Основно за моркови, чушки, спанак, зеле, тиквичка... които и сурови си хрупа в салата. Слагам и копър и магданоз, босилек - накрая. Забелязах, че по този начин даже ги предпочита. Но моя малчо все пак е доста по-голям... Нещо с кълновете имаме проблем, не ги усвоява стомахчето му (но той си е по-чувствителен).
Мъжо, ако няма яйца или мръвка (кашкавал) - не близва  Sad Та си гарнира част от манджите...

# 374
  • Мнения: 2 818
С недежна да си променя хранителния режим към вегански се записвам. Simple Smile Никак не ми се отразяват добре млечните неща, корема ми се подува и ставам някак без енергия. Ама пусто навик/апетит...

Общи условия

Активация на акаунт