Веганството - да споделим опит

• 185 924
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 570
M_Nik, обикновено ползвам 1 вид, макс. 2 вида зърнени / кафяв ориз+булгур примерно /. Тази седмица правих супата на fotinaklaros с праз, каротф и зърнените. Не беше лоша, не ми стана тежко, но наистина вкусовете се преплитат.

# 571
не се насилвайте щом вкусовете се преплитат
всичко е строго индивидуално
това са само примери
и аз в началото се притеснявах, после Мег ме успокои, че имало и по 7 зърнени в накакви каши ли беше и от тогава се почна....
пък аз не ги усещам като отделни вкусове, например елдата хич не я усещам като отделен вкус....всичко ми е супа, не знам... #Crazy
и домочадието също, слагам този микс и мъжа ми си мисли, че яде ориз, а даже и не подозира какво има вътре; ако му кажа, че има просо ще каже аз да не съм кокошка; пък за елдата да не говорим, преди като я варях самостоятелно му миришело и е абсурд да го накарам да яде, а сега Joy

# 572
И аз правя макс 2 зърнени.
За омегите ще се включа по-късно с инфо, но важно е съотношението Wink

# 573
Mamagemelar , fotinaklaros ,

Meg! го е написала много много точно. Кратко е, но изчерателно! Laughing

Може би не ви е достатъчно убедително и обяснително......
има доста инфо в нета......вижте и тази тема  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=262208.0   
там има какво да се прочете.
Освен това за мазнините се говори и в темата за хармонията....и т.н.

За себе си съм възприела ползване на студено пресован био-зехтин - като основна мазнина. Не пържа и не готвя  с мазнина. добавям я преди сервиране.
Понякога смес на био-рапично и царевично, за добро снабдяване на съотношението омега 3:омега 6.
Много рядко добавяне на смлени /непосредствено преди употреба/  ленени семена.
Често хапване на сурови орехи/съдържаши омега 3/, кашу, шам фъстъци, лешници, бадеми, семки....авокадо
Вкъщи фъстъци не ядем.
Считам, че оганизмът си показва кога и от какво има нужда Peace

Не се храня с никаква риба и месо.
Не мисля, че рибеното масло е най- добрият източник на омега 3.Тези киселини ги има и в други растителни източници.
При все, че усвояемостта и вида им леко се различават. Това за мен не е причина да се обърквам и да  имам съмнения за пълноценните доставки на различните мастни кислени в организма ми.

M_Nik,
Мами, да ви питам - понеже гледам, че fotinaklaros слага по 5-6 вида зърнени+ориз - по-добре ли е да се смесват толкова или по 1-2 е по-подходящо  newsm78 Аз най-много да смеся 2-3 вида брашно (за хляб) или 2 вида зърнени в манджа. Каква е идеята за повече видове зърнени в една храна, или просто за по-добър вкус?
Иначе звучи много апетитно, но не става ли голямо преплитане на вкусове  newsm78 На мен лично всяко зърнено ми придава определен (специф.) вкус на храната: елдата си има определена миризма, амаранта - също, каф. ориз... Малко се обърках, споделете вие как съчетавате зърнените?

ДА. понякога разнообразявам. Simple Smile Вкусовете не ми се смесват , а ми се дообогатяват. Понякога готвя с повече от един вид зърнени. Например обичам да правя зеле с 6 вида зърнени ядки. Продават готова смес от люспи /flakes/ - от ръж, овес, пшеница, ечемик, динкел и ориз. Така ми е по- вкусно в сравнение със стандарнтото  "зеле с ориз" или булгур. И мисля, че е по- пълноценно.

# 574
realist, благодаря за линка! Аз чесно не мога да ви "обхода" на всякъде
ама писали сте много и в различни теми, аз бягам бягам и не мога да ви стигна, даже не могада ви намеря още Rolling Eyes
и все в теми, които и мен ме вълнуват
сега съм подкарала за хармонията ама то моооооооогоооооооо бе
кога ви остава време да чете, а пък за писане да не говорим
моята малка пиявица ми виси постоянно на врата и ми изчерпва цялата енергия и време #Crazy

# 575
Аз също смесвам повече зърнени - мин. 2 в закуските и хлябовете. По-скоро ми е навик от безглутеновите смеси, при които, за да стане вкусно и добре, се смесват поне 4-5 неща, а не рядко и повече. Но просто ми е по-вкъсно и пълно с повечко неща...
Днес пробвах детето с покълнъл слънчоглед, но никак не го одобри - вероятно заради леко острия остатъчен вкус...

# 576
Я препоръчайте някаква сокоизтисквачка и шейкър Grinning  Или кажете за какво да гледам.Тази тема ми се струва най-подходяща за консултация:)

# 577
Жени, виж в тази тема разискват един блендер+сокоизстисквачка. Така като го гледам е добър.

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=637.0

# 578
Вчера детето ми се катереше и натискаше лаптопа и успях да напиша само 3 изречения с много усилия Simple Smile
Та значи искам само сокоизтисквачка и блендер. Други неща не ми трябват. Гледам, че този, който препоръчва момчето е цял робот, с разни приставки за миксиране, резачка и т.н. А и ми се струва, че ще заема много място. Thinking

# 579
Имам подобен робот отдавна, наистина заема доста място и рядко го вадя... През годините (с раждането на малкия) ми бяха подарени отделно сокоизтисквачка и отделно блендер от разни роднини (които не питат какво имаш)  Simple Smile Сега като се загледах - робота (без кутията) заема около 1/3 повече място и има доста приложения. Реже за салата - най-финно зеле, лук и моркови, пасира крем супи, изстисква цитруси, бърка тесто... Само трябва да му намериш място, където да стои непрекъснато изваден, да не се налага да ровиш по кутии и да сглобяваш...  Peace

# 580
Вчера детето ми се катереше и натискаше лаптопа и успях да напиша само 3 изречения с много усилия Simple Smile
Та значи искам само сокоизстисквачка и блендер. Други неща не ми трябват. Гледам, че този, който препоръчва момчето е цял робот, с разни приставки за миксиране, резачка и т.н. А и ми се струва, че ще заема много място. Thinking

JeniB, с конкретна марка за сокоизстисквачката не мога да помогна,
но гледай да ти спестява време и усилия
нашата е филипс, но отвора е малък и трябва всичко да режеш на пърчета, а доколкото съм чувала има такива, които пъхаш цял плод без проблем

а блендера ни е с пасатор в комплект на браун и го препоръчвам, аз съм много доволна

# 581
Жени, аз също съм много доволна от комплекта на Браун - пасатор с купа за рязане и рабиване със съответнит еприставки, много малко място ми заема, както и сокоизтисквачката с приставките за блендер, разбиване и кълцане, но при нея е неудобно сглобяването и малкия литраж.

# 582
Здравейте,

Жени, аз ползвам кухненски робот на Браун, много съм доволна. Има и сокоизстисквачка, заради която всъщност го купих. Аз не харесвам пулпата, която се образува в соковете от масовите сокоизстисквачки, а тази е на малко по-различен принцип и прави много чист и прозрачен сок. Има не наноцедка от метал, а една пластмасова. По-различна е. Освен това много често ползвам рендето на робота, за салати от моркови и други, които са за ренде, тиквата я стържа така; имам и две купи към него едната е много малка и става за всизки възможни сосовве и мусове и салати от рода на тези с патладжана и млякото, хумуса и т.н. Ядките ги наситнявам в нея. Общо взето ползвам си робота постоянно; аааа няма шейкър, но голямата купа става за тази цел.

Ето днешната ни манджа Simple Smile

Нарязват се тиквички, червени чушки, много лук на кръгове, моркови чери доматчета като за печене на скара и се пекат - аз ги пека на грил в тава поръсени с малко зехтин и босилек. Сварява се кафяв ориз, предварително накиснат и измит. Нарязва се праз - два стръка и се задушава в тиган, добавя се ориза, малко сол, доматено пюре, много босилек. След това тази смес се слага на дъното на тава и отгоре се покрива с печените зеленчуци и соса, който са пуснали; малко вода и се допича още съвсем малко.
Да ви е сладко Simple Smile

Десерт - ГРИС ХАЛВА

1 чаша грис се запържва в пречистено масло или разтително, добавят се чаша орехи на дребно, няколко лъжици кафява захар, сушени сини сливи, кайсии и стафиди, канела и ванилия. Заливат се с 2 чаши гореша вода и се бърка за попие и набъбне. Слага се да изстине в някаква форма и после се реже на парчета. Може да се поръси със кокосови стърготини, а водата да се замени с розова вода, става уникално.

Салатата ще е зеле с много моркови Simple Smile и магданоз. И тях на кхненския робот, става за минути

Вери, моля за някоя рецепта за сладолед. От вчера имаме машина за сладолед - правихме един със сметана и банани, стана уникален, но ми се иска и някой с растителни продукти да забъркаме Simple Smile
Благодаря.

# 583
сокоизстисквачката - хубаво нещо, фрешовете - още по-хубаво нещо
ама колко нещо се изхвърля....сърцето ме заболява Cry

# 584
   Начин за неизхвърляне: правя сок само от ябълки или ябълки
и моркови (и цвекло понякога) и сокът се изпива, а пюрето,
което остава, детето също го изяжда, семките омитам аз.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт