Веганството - да споделим опит

  • 185 940
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 2 132
Вери, децата харесват ли сиренето? Че мъжо кисело зеле не яде (втълпил си е че боли стомаха от него), а аз сама да си го ям... Че да сложа малко кисело зеле и аз  Simple Smile

Може верно да го боли. На мен понеже имам гастрит са ми забранени кисели храни.

Баща ми прави зеле, но трябва да го разпитам за подробности.

# 556
  • Мнения: 2 176
Ама то всъщност не е кисело, а солено. Оцет изобщо не се слага.
Друг е въпросът, че пак може да го боли човека.Simple Smile  Мъж ми пък си е въобразил, че суровия лук не му понася, въпреки че след хомеопатичното лечение вече няма киселини и болки (бивш язваджия е), затова пък чесън не отказва.  
Иначе киселото зеле го дават единствено полезно от всички туршии..

И аз правя нещо подобно на рецептата на Вери, без подправките де. Нарязвам зелето, солта и водата са в пропорции като за киселото зеле, което всички българи слагат наесен. Wink
Когато е на стайна температура ферментира по-бързо, само има нужда от разбъркване отвреме на време (идентично с претакането).
За около седмица, че и по-малко, е готово.   Sunglasses

# 557
  • Мнения: 1 849
Вери, страхотна рецепта, а и сигурно става много вкусно с тези ароматни добавки, непременно ще сложа тези дни, че получих слюнкоотделяне  Simple Smile
Мъжа ми си яде лук и чесън и няма оплаквания, макар че всяка есен има гастритни кризи и спазва строга диета.

Да питам за тази Хранителна мая, има ли я в България и как се казва? Че питах в 2 диетични магазина и ме гледаха неразбиращо...
http://www.recipemagician.com/polezno/za-hranitelnata-maya/#comment-397

# 558
  • Мнения: 5 714
Мисля, че няма.

# 559
  • Мнения: 3 869
Дами, поне за София, може да се организираме и да поръчаме по нета хранителна мая.... Аз съм крайно любопитна да я пробвам Simple Smile

Сега де се похваля, че детенцето прояви голям интерес към суровите зеленчуци, когато са добре надробени в кухненския робот и съвсем леко подправени (без сол) Simple Smile Вчера яде червено зеле, ряпа и моркови; днес мисля червена чушка и още нещо така да му предложа.

Също съм хвърлила око на това кисело зеле Simple Smile Най-вече защото лесно се прави, за разлика от бидоните в мазето (голяма хамалогия ми се е виждало винаги...)

# 560
  • Мнения: 236
Как го разбърквате зелето, не е пълен до горе буркана или ..??
Тази хранителня мая за какво точно може да се изолзва  , без да губи полезните си качества?

# 561
  • Мнения: 5 714
Не го разбъркваме зелето. Най-често го обръщаме с главата на долу няколко пъти.

# 562
  • Мнения: 189
моето рецептурно предложение за днес

пълнен пипер

1 праз или лук
1-2 моркова
1-2 пипера
1 тиквичка ако имате под ръка
задушавам ги малко  във вода
после прибавям зърнен микс
около 3 малки к.ч. предварително накиснат кафяв ориз (аз смесвам два вида)
и по 1 с.л. просо, булгур, ов.ядки, елда, киноа и амарант
сол
изключвам след като е почти готово
и прибавям накълцан копър, черен пипер и олио (трябва да е термоустойчиво, че отива във фурната)
напълват се около 17 по-къси и по-широки пипера
слагам в намаслена тавичка и после наливам малко вода
слагам капака(моята тава има капак) и пъхам във фурната

ако остане малко от плънката не се притеснявам да я сложа в тавата с пипера после малката я хапва

мъжа ми ги харесва...
да ви е сладко и на вас

# 563
  • Мнения: 189
Имам тиквени семки дайте ми идея какво да ги правя.
Ползвам тиквено брашно, но купено.
Семките са сурови, от тиквите, които сме консумирали и мисля, че е невъзможно да бъдат обелени.
С кората ли да ги смеля? Добре ли ще бъде?

самоцитирам се от вегетариянската тема
чудя се с блендера да ги смеля ли...нямали да стана много едри частици

и още един въпрос

имаме зелени домати от село какво да ги правя жал ми да ги хвърлям една част ще оставя да си зреят, но са много
въобще добре ли е да се ядат

# 564
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Фотина, и аз се чудех как да обеля сурови тиквени семки.
чопля си ги  Mr. Green

иначе можеш да си направиш песто - става много вкусно или да ги ръсиш по салати.

от мен една рецепта, вчера я приготвих и мъжът ми - месоядец беше покъртен и замени кюфтета за веганска храна  Joy


Тофу със зеленчуци
за 2 порции

около 100 гр. тофу  (аз го замразявам, после след като се размрази става като гъба и лесно чрез притискане се маха водата от него и поема ароматите от яденето , без да има нужда от мариноване  Peace) изцедено от водата и нарязано на кубчета
1 червена чушка
няколко листа китайско зеле
няколко гъби (аз ползвах кафеви печурки)
соев сос
къри (аз сама си направих сместта, без куркума  Peace)

загрява се малко масло с масло зехтин, добавя се кърито с малко сол. Когато кърито започне да ухае се слагат гъбите и се разбърква. когато гъбите пуснат вода се слага тофуто (то поема водата от гъбите и подправките!).
запържва се, докато тофуто леко покафенее.
добавя се чушката на лентички и китайското зеле на тънки ивички.
разбъква се, ако е необходимо се добавя 2-3 с.л. вода и се задушава под капак за няколко минути.
когато зелето леко си промени цвета се изключва котлона и се добавя малко соев сос.
разбърква се и се сервира топло с ориз.


тук снимка

разбира се със зеленчуците може да се вариира, но комбинацията от масло и соев сос е много сполучлива, гъбите също не бих ги прескочила  Peace

# 565
  • Мнения: 7 760
Здравейте  Hug
Знам Че има тема за омегите,но ми се струва,Че вие по-добре 6те ме разберете и 6те ми помогнете в избора  Peace

Та..,аз отскоро-откакто заговорихте за омегите, се заЧетох по-дълбоко,но колкото повеЧе Чета,толкова повеЧе се оплитам  Blush
Досега си мислех,Че давам най-доброто на децата,но ...дали е така  newsm78
   за Омега 3-ленено семе и тиквено семе
   за Омега 6-слънЧогледово олио и орехи
   за Омега 9 - зехтин,фъстъци и 6ам фъстък

дотук добре,но  ето тук  например, какво проЧетох ...
абстрахирайте се от това,Че статията е за сравнение между рибено и ленено масло-нямам намерение да давам рибено Peace

Лененото семе също съдържа омега-6 във формата на линолеична киселина. АЛК в лененото олио не е биологично активна колкото ЕПК и ДХК и преди да бъде усвоена тя трябва да бъде превърната в ЕПК/ДХК в тялото за да участва в цитоплазмата и липидните мембрани.

какво ознаЧава това на народен език-Че се усвоява по-трудно? или само,Че трябва да се потрудим за усвояването?

и о6те не6то-
Лененото олио съдържа есенциалната омега-3 мастна киселина - алфа-липоева киселина (АЛК). Лененото семе също съдържа омега-6 във формата на линолеична киселина
Това според мен ознаЧава ,Че е по-добре да се ползват семената,отколкото съответните ,извлеЧени от тях масла!
Но дали е така и при останалите -орехи,тиквени семки,сусам... newsm78

Обърках се тотално,и ми бръмна главата с тия мазни истории  #Crazy

  

# 566
  • Мнения: 3 869
Винаги е по-добре да се ползва храната в нейната цялост Peace

# 567
  • Мнения: 1 048
Здравейте и от мен...няма отърване Laughing
Мег стархотна тема!
Вери,супер сайт!
Аз не съм веган Embarassed,дори вегетарианка не съм Embarassed,но пък се старая да се храня все по-здравословно и по-здравословно....може би лека полека с времето,ще се присъединя изцяло към вас HugПък и чета,че има и доста други като мен тук.
За сега само ви чета,имам още доста странички....а после като се почне с въпросите Joy Joy Joy
Шегувам се,ще гледам да не се уливам и да бъда полезна,когато мога.

# 568
  • Мнения: 189
Ох и аз като Mamagemelar се притесних за тези мазни истории.
А да не говорим, че май аз нищо не давам, освен зехтин....още се възпирам от лена ама трябва да започна, че притесненията ми да не оживеят.... Shocked

Дано някой по-компетентен се включи по въпроса. Предварително съм му благодарна.



ето и манджите ми тези дни

спанак със зърнен микс в йенска тенджера
ами сега как да обясня колко спанак сложих... Embarassedаз купих едно чувалче и сега пада едно озеленяване...
ами нарязан беше точно за тенджерата, а тя е 3,5л.
1 праз
моя любим вече зърнен микс около 2-3 малки к.ч. предварително накиснат кафяв ориз (аз смесвам два вида)
и по 1 с.л. просо, булгур, ов.ядки, елда, киноа и амарант
морска сол и олио, вода
пообърквам и слагам във фурната на минимум
като извадих сложих сминдух и черен пипер


прясно зеле
задушавам една средно голяма зелка
прибавям 3-4 домата и 1к.ч. булгур+2с.л. просо
червен пипер, 1дафинов лист и 1-2 зърна бахар


и домашен хляб с праз
брашна: грахамово, ръжено, царевично, овесено, ленено
+овесени трици, чубрица, морска сол и суха мая на д-р Йоткер(защото не знам каква друга да използвам, а в повечето случаи правя квасен хляб)
и типово брашно за доизмесване

ако някой се интерисува от пропорциите ще се напъна да кажа ама трудно,защото всеки път е по-вдъхновение и на око
общо взето 1 към 6-7 за типовото newsm78
всичко без типовото брашно слагам в голяма купа
прибавям малко топличка вода и после постепенно прибавям и типовото брашно докато спре да лепне, оставям да втаса

задушавам 1-2 праза в мн.малко вода и олио, изключвам и добавям червен пипер и чубрица
когато тестото втаса се прави един лист, слага се праза и се захлюпва(тип пица калцоне) или два отделни листа един върху друг

в намаслена тава, пак втасва, пече се и да ви е сладко

# 569
  • Мнения: 1 849
Мами, да ви питам - понеже гледам, че fotinaklaros слага по 5-6 вида зърнени+ориз - по-добре ли е да се смесват толкова или по 1-2 е по-подходящо  newsm78 Аз най-много да смеся 2-3 вида брашно (за хляб) или 2 вида зърнени в манджа. Каква е идеята за повече видове зърнени в една храна, или просто за по-добър вкус?
Иначе звучи много апетитно, но не става ли голямо преплитане на вкусове  newsm78 На мен лично всяко зърнено ми придава определен (специф.) вкус на храната: елдата си има определена миризма, амаранта - също, каф. ориз... Малко се обърках, споделете вие как съчетавате зърнените?

Общи условия

Активация на акаунт