Веганството - да споделим опит

  • 185 991
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 900
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Понеже беше написала, че искаш да си освежиш устата и за това дадох спрея като вариант Wink

 Mr. Green , да права си, написах го, защото намерих в нета някакви дъвки, които били без захар и подсладител, но нямали и аромат  Rolling Eyes
по турските магазини ги имало и подозирам, че е мастикс с восък или нещо подобно...

затова уточних за какво са ми дъвките  Peace

# 901
  • Мнения: 20 002
И мен почистването на зъби след хранене ми е проблем и затова дъвча от време на време дъвки. Невинаги може да се носи четка. Другият вариант е с конец в тоалетната hahaha
А с тази борова смола много ме заинтригувахте. Жалко, че няма откъде да я намеря.

Вчера си купих кафе Инка. Благодаря на Мег, че го спомена! Много съм доволна и с ядково мляко е превъзходно (само да имаше кой да яде пулпата) В Германия бях купувала някакво подобно, но с доста по-лош вкус.

Намерих и от иранските натурални фурми. Само че никъде на кутията не пише, че са без захар/глюкоза. Всъщност съдържание не видях, а съм малко Тома Неверни Twisted Evil

А керамичен нож откъде мога да си купя?

# 902
  • Мнения: 3 869
А керамичен нож откъде мога да си купя?
Моят го в.ех от Технополис в Младост, на промо.ия  Simple Smile И на други места има, примерно в Двата Щъркела. На 4 години трябва да се .аостря с диамант и се носи където си го купил да го наострят. Може и на друго място да става. А може и по-евтино да е от чужбина да се купи...

# 903
  • Мнения: 1 048
За фурмите и аз все се оглеждам,ама никъде не пише какво има и няма в тях. newsm78

За почистване на зъбите  често като няма как се жабуркам само с вода Sick,особено след сладко.Иначе много обичам да ми е чисто и свежо в устата и много ги обичам тези пусти дъвки с гадните подсладители.За пчелен восък и аз съм пробвала като малка,супер е и наистина може да се дъвче като дъвка,но като че ли бързо се разкашква в началото,а после пък се втвърдява.

Вие как похапвате сладичко-винаги отделно или понякога и  като десерт,аз много обичам,както вече споделих и често си хапвам и за десерт.По принцип съм много ящна,а откакто кърмя съм 3 пъти по-ящна Crazy,нямам наяждане,все си мислих,че ще отмине след първите няколко месеца и цъ,вече 9,близо 10 месеца съм почти нон стоп гладна.Даже проядох хляб,да се наяждам.От много години преди да забременея не ядях....е сега нагъвам здраво Embarassed....Малко ще върна темата назад,но какво заключение стигнахте за маята?Вредна ли е или не?Смятам да си поръчам на дядо Коледа машина за месене на хляб,че на купешките хлябове хич им нямам доверие,а толкова много го заобичах този хляб.Лошото е,че нямам време ,а и не знам как се меси и правя само различни варианти на содена питка Embarassed...затова ми се иска да вземе една машина,обикновена евтина,но пък няма да издържа 5-6 дни да правя квас за 1 хлябче,при положение ,че ядем по 1 за 1-2 дни.Та много ще се радвам,ако се окаже,че маята е ок.Можете ли и да ми кажете колко вървят машините,ако знаете.

Последна редакция: сб, 14 ное 2009, 20:17 от nor4y

# 904
  • Мнения: 5 714
Ами сега се сещам, че в Земята бяхме коментирали кислородната вода за почистване на устната кухина. Но понеже аз не съм се снабдила все още с нея, намям навик и все забравям.
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=546.0

На иранските фурми, които купувам тук, също не пише, че са био. Само, че са пресни. Аз ги харесвам.

# 905
  • Мнения: 1 048
Забравих да кажа моите любими есенни салатки-предимно с много моркови.Моркови,орехи,лимон и зехтин ;Зеле,моркови,кервиз;ряпа,моркови;цвекло,зеле,моркови и все такива вариации.Много обичам и маринована в зехтин,оцет,чесън и магданоз печена чушка Simple Smile.Смятам да направя и малко кисело зеле другата седмица дано стане хубаво,че и него много го обичаме.обичаме и кисели краставички,но не знам как се правят Embarassed

Да ви попитам -спорим с мъжа ми дали зеления фасул може да се яде суров newsm78,аз мисля че може.Някой пробвал ли е?

И един може би малко тъп въпрос,но някой ял ли е гулия,на какво има вкус и как може да се приготвя?

Вчера правих пак крем супа,а мъжът ме погледна и ме попита:"А крутони?"Ами като не знам как се правят,по скоро не знам как ще се закрепят подправките в/у тях и дали ще станат без мазнина?
И да ви питам като правите супа,не крем,а обикновена,бистра ли я правите,има ли някаква алтернатива на застройките?

# 906
  • Мнения: 1 732
nor4y ,
зелен фасул не съм пробвала да ям суров. Най-суровият му вариант е бил на туршия. Grinning
Не съм навита да ям сурови бобови. Каквито и да са. Единственото изключение са ми кълновете от зелената соя. Кълнове от грах и соевите/обикновената соя/, например, леко бланширам. Иначе не ми харесват. А и съм чела, че бобовите не бива да се консумират сурови.
Крутони не съм правила и не смятам да правя.
Предполагам, че като ги оваляш предварително в мазнина, и след това сухата подправка лесно ще полепне.
Гулия /земна ябълка/ обожавам.
Има свеж вкус. Ако си яла алабаш- прилича на него. Или на сладките сортове репи..........
Хапвам си я на гладно - на парченца. Понякога я наръсвам леко със сол. Става и на салатка с моркови. Настъргани.
Помага при някои случаи на запек.
Много е богата на витамин С.
Супите ми обикновено са бистри. Рядко за "застройка" добавям нахутено брашно. Или накрая - пшеничен зародиш.
Когато искам да е по- плътна, слагам зърнени.


# 907
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз ям полусуров зелен фасул, но от кръглия....
бланширам го съвсем за кратко - не е лош.

защо подправките трябва да са по крутоните?
не можеш ли да запечеш крутоните без мазнина и да добавиш в супата подправките?  newsm78

ям само бистри супи, мразя застройка от детската градина  Sick

# 908
  • Мнения: 2 652
Крутони правя като нарежа на кубчета препечена филийка. Може преди да се нареже да се полее със зехтин.

# 909
  • Мнения: 20 002
Позволявам си да напиша един цитат, който съм си записала като четох старите теми. Реалист, надявам се нямаш нищо против Hug

Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне са били установени свързани с консумирането на сурови или не добре сготвени червени бобени зърна. Симптомите могат да се появат след изяждането само на 4 сурови зърна и включват гадене, повръщане и коремна болка последвана от диария. Природно съдържащ се хемаглутен е отговорен за болеста, но може да бъде унищожен от високата температура при готвене и бобените зърна стават напълно безопасни за ядене. Поради тази причина червените бобчета не трябва да поникват.
Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.


Зелен боб съм опитвала суров, но не ми харесва и не бих повторила Grinning

# 910
  • Мнения: 7 782
и аз да се наредя сред любителите на крутони   Mr. Green
най-мързеливите,най-универсални и невероятно вкусни крутони съм се научила да правя тук,от една креолка

хляба се нарязва на парченца/ако е по-сух,по-добре се реже,по-малки са парчетата,ако не-слага се за няколко минути на сух тиган върху котлона,само да *изпръхне *филийката/
предварително сме си приготвили смес от зехтин,стрит чесън/някои предпочитат сух заради по-умерения вкус/,и подправки на вкус
аз слагам винаги от всичко  Grinning
овъргалят се кубчетата в сместта, и се нареждат равномерно в тава
пекат се на слаба фурна,или по-точно  се сушат-като целувките,колкото по-продължително и на по-ниска температура-толкова по-хрупкави и непрепечени   chef

Исках да питам нещо-вярно ли е ,че за малките деца трябва да се внимава да не прекаляват с мазнините от ядки?
Имам предвид,че моите моми са си по прекаляването-ден с ден еднакъв няма-има такива ,в които ядат по 15 ореха наведнъж,а ми казват,че не полезно.Но дали е така?И защо да не е полезно-дали само заради хранителната им стойност,или заради омегите  newsm78

# 911
  • Мнения: 3 989
...полусуров зелен фасул, но от кръглия....
бланширам го съвсем за кратко - не е лош.

Тук се предлага точно този кръглия така приготвен (често с чесън  Sick) по салатени барове, но на мен ми се подува корема ужасно и страдам всеки път когато съм го опитвала (този без чесън).

Норчи, гугълни raw green bean и чети.

Крутони и ние обичаме. Предпочитам да си ги правя сама, подобно на Мамагемелар. Купешките често са "обогатени".

# 912
  • София
  • Мнения: 5 349
Кутиите с фурми нямат друго съдържание освен плода  Simple Smile .
Дано да е вярно това, което ми обясни една начетена дама, работеща при вносителя - няма консерванти и други химии.

Керамичния нож в къщи използва само мъжът ми, върху бамбукова дъска, за по-меките зеленчуци и плодове (без зеле, моркови, някакви семчести плодове...) и за 2 години вече не е опасно остър. Мъжът ми казва че вече е за точене, но това е някакво безумие- да пътува до далечна държава и то за доста пари (5 - 10 Е ?). А през това време щели да ми дадат оборотен нож. Мерси...


Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне
Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.


Кога "бързо"? не ми става ясно...

Крутони правя като нарежа на кубчета препечена филийка. Може преди да се нареже да се полее със зехтин.
Грейс, това е  и нашия вариант. А ако преди зехтина са натърка филийката със скилидка чесън, става супер вкусно и силен антибиотик (нали АБ се освобождавал само след начукване и подобни мъчителни за чесъна действия...).
Може в зехтина да се смесят подправките и като се маже, те ще се "закрепят" ?

Земна ябълка!!!!!!!!! Дойде сезона !!!!!! Много ни харесва!!!!! Ако имам нерви се почиства с четка, иначе с "тънка" белачка. Толкова са апетитно-красиви, искаше ми се да покажа тук снимки... Спиролина, ти би ли направила?
Прочетох, че "Не изисква никакви растителнозащитни мероприятия". Освен това от утре ще въведа ново име - индианска земна ябълка. На първокласника ми много ще хареса  Simple Smile







Последна редакция: нд, 15 ное 2009, 03:03 от ОП

# 913
  • Мнения: 129
...полусуров зелен фасул, но от кръглия....
бланширам го съвсем за кратко - не е лош.

Тук се предлага точно този кръглия така приготвен (често с чесън  Sick) по салатени барове, но на мен ми се подува корема ужасно и страдам всеки път когато съм го опитвала (този без чесън).

Норчи, гугълни raw green bean и чети.

Крутони и ние обичаме. Предпочитам да си ги правя сама, подобно на Мамагемелар. Купешките често са "обогатени".

И ние си правим крутони в къщи! Дъщеря ми е спец! Опитвали ли сте с черен хляб? Превъзходни са !  Hug

# 914
  • Мнения: 5 714
Норчи, сладко за десерт ядем само ако имаме повод/гости. В ежедневието ни- не. Моето заключение за маята е, че тази по търговските мрежи не е стока. Зелен фасул не съм яла суров. Иначе от бобовите не се ядат всички видове покълнали. Най-вече са подходящи леща, мунго боб, нахут, соя и грах. За покълналия нахут четохме, че ако искаме да не се усеща вкуса на нишесте, да го потопим за секунди във вряща водя преди консумация. Това, което и Реалист е писала за соевите кълнове.
На супите отдавна не правя застройка, дори, когато ядяхме все още животински продукти.
Mamagemelar , не ми е попадала информация, че при децата трябва да се внимава с мазнините от ядки. Аз не бих се притеснявала.

Общи условия

Активация на акаунт