Веганството - да споделим опит

• 185 405
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 210
.

Такива ли?
Мер е в другия сайт. Laughing

Грешка  Embarassed
Точно такива са като на симката.
Сега виж откъде е снимката:
http://de.wikipedia.org/wiki/Mungbohne

# 211
  • Universe
Берлинале 2009 шокира с филми за хранителната индустрия
Кулинарната серия филми, в своята трета година на фестивала, комбинира изискана гастрономия с грозната истина за глобалната хранителна индустрия.
   Food Inc - Official Trailer

Поредицата от пет пълнометражни художествени филма, пет документални и шест късометражни  са с фокус върху ролята на храната, но същевременно носят и силно политическо послание за надеждността на съвременните техники за производство на храна.
Като част от "Кулинарно кино" в рамките на току-що завършилия филмов фестивал в Берлин, бе представена европейската премиера на документалния филм Food, Inc., който се занимава с хранителната индустрия в Съединените щати. Филмът бе силно аплодиран от гостите, сред които хранителният активист и съдия на Берлинале Алис Уотърс, актьорът Гаел Гарсия Бернал и авторът на "Нация на бързата храна" Ерик Шлосър. Кинотворбата на режисьора Робърт Кенер показва как шепа компании контролират цялото производство в Щатите, като използват индустриални методи, за да постигнат висока производителност за сметка на качеството на храната, благосъстоянието на животните и правата на работниците.
Някои от сцените са шокиращи: крави, затънали в собствената си тор или пилета, угоявани наддали толкова бързо, че са неспособни да поддържат собствената си тежест. Филмът разбива и илюзията за пресни продукти и природосъобразно фермерство като показва базираните на соя и царевица продукти, които съставляват огромна част от асортиментите в супермаркетите.Тазгодишното издание на "Кулинарно кино" включваше и филм от родината на Slow food движението, Италия. Terra Madre на известния режисьор Ермено Олми е посветен на едноименния фестивал, провеждан на всеки две години в Италия, на който фермери-традиционалисти от 150 страни се събират в Торино, за да обменят опит и знания. Олми е отсял най-важното от пресконференциите на "Тера Мадре" през 2006 и 2008 година, за да даде трибуна на производителите на местни храни по света, които говорят за проблеми като индустриализацията, глобализацията, климатичните промени. Идеята на филма е да наблегне колко е важно да се съхраняват местните традиции, регионалното разнообразие и устойчиво фермерство.
Карло Петрини, основателят на Slow Food, смята, че темата за храната е изключително важна, най-малкото, защото "храненето е основно действие, което всички живи същества извършват".
Документалното кино беше разнообразено от испанската комедия "Средиземноморска диета", в който една жена е разкъсана между семейството и кухнята, както и между двамата мъже в живота й - съпруга й и любовника, който подхранва кулинарните й успехи. "Кулинарно кино" тази година включваше и филми от Босна, Южна Кореау, Италия и Франция, както и дискусии на тема отговорно хранене.
Всяка прожекция от раздела "Кулинарно кино" бе последвана от обяд или вечеря, приготвени от известните готвачи, участващи във фестивала, които уверяваха гостите си, че техните продукти нямат нищо общо с показаните във филма Food, Inc. методи.
Разделът "Кулинарно кино" е важен за директора на Берлинале, Дийтер Кослик, който е и член на движението Slow Food. Мнението на Кослик е, че всеки човек може да гласува за промяна в хранителната индустрия като просто подбира покупките си. На специално организирана за деца част, кулинарният координатор Алф Вагенцинк показа на берлински ученици как да приготвят балансиран вегетариански обяд.

# 212
Дано повече хора се заинтересуват от това как се отглеждат животните в индустриалните ферми  Sick

Спиролина, моите мунго кълнове не стават такива. По-къси са, около 2-3 см и после пускат листа.  Rolling Eyes

Днес си купих био соево мляко с вкус на ванилия. Ами хич не е лошо да ви кажа. Дори мъжът ми го одобри.

# 213
Странна работа. Rolling Eyes Аз мунг отскоро покълвам, но не знаех, колко дълъг да го оставя и май късички ги изядохме. Млях ги заедно с други и суших питки от кълнове. Който е покълвал мунг, да казва лъжат ли тези от Уикипедията. Outta Joint

Лени, мерси за инфото. Особено ме изкефи това:

Цитат
На специално организирана за деца част, кулинарният координатор Алф Вагенцинк показа на берлински ученици как да приготвят балансиран вегетариански обяд.

Размечтах се. Hug

# 214
   Ние ги ядем с много късо кълнче. Така осигурявам "бобчета" на детето,
дето все за боб ми мрънка, а като пораснат някак не са ми вкусни вече.
Но могат да станат доста дълги, като заедно с това растат и листата.

# 215
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Спиролина, моите мунго кълнове не стават такива. По-къси са, около 2-3 см и после пускат листа.  Rolling Eyes

моите кълнове също стават дълги като на снимката  Peace
държа ги на тъмно.
само ме дразни шушулката и я чопля да я махам... Peace

# 216
Моите последния път също станаха дълги, не е пускал листа. В буркан го покълвах. Но пак е по-различен от соевите кълнове, които продават по магазините и предлагат по ресторантите. Иначе зрънцето му е такова малко и зеленичко каквото показахте тук по снимките.  Rolling Eyes Ще взема да снимам следващия път.

# 217
Аз покълвам всичко на светло. Да не би затова да пускат листа, без да стават толкова дълги. Освен това като се покажат леко листенца и започват да ми горчат. Затова не ги оставям дълго.
Ако мунго и соя е едно и също, откъде въобще идва това название мунго и защо не му казват соя Crazy

# 218
Зърната на соята, която съм виждала, са съвсем други.

# 219
Вери, ако минеш през Китайската градина тук, ще видиш, че има поне 4-5 вида соя. Кой знае - може и повече да са, а там да са показали само тези.
Има черна, кафява, бледо кафява, зелена... с най-различни големини на семената. Отделно са показани и някой сортове боб, между тях и Mung сорта.

# 220
Благодаря ти за разяснението! Simple Smile

# 221
Цитат
Ако мунго и соя е едно и също, откъде въобще идва това название мунго и защо не му казват соя Crazy
Те нали ги знаете германците на всичкото сирене викат овче Mr. Green няма значение дали е от краве,овче или друго мляко.Schafskäse и това е.
Аз обичам тофу слагам го във всички манджи като поеме от вкуса им става много вкусно.Соево мляко също харесвам обаче киселото такова нещо не мога да му свикна с вкуса.Соевият шоколадов пудинг също ми харесва.

lenny_pld Този филм къде може да се гледа?

Последна редакция: нд, 27 сеп 2009, 14:43 от Bergkristall

# 222
Някой знае ли марка соеве мляко, което да се прави по класическа технология, а не да се бърка протеин с вода?

Днес се загледах в брашната в супермаркета: почти всички съдържаха отден брашно и разни подобрители, най-вече аскорбинова (??) киселина. Много се ядосах, че дори суровините вече не са суровини!! Брашна поръчвам предимно от Слънце и Луна, на исках да взема някакво бяло за добавка, а то се оказа задача невъзможна....

Правих хляб като сложих 1/6-та брашно от амарант (прясно смляно). Усеща се вкусът, хлябът стана по-плътен и влажен, което е нормално понеже амарнтът е без глутен. Като цяло беше добра комбинация и смятам за вбъдеще така да го потребявам амаранта...

# 223
Meg, защо не пробваш брашно от динкел (от био мага)? То пак е бяло, но динкелът е с ниско съдържание на глутен.
А какви са брашната в Слънце и Луна, че досега не съм пазарувала от тях. Т.е. с какъв произход, че на сайта май не става ясно.

# 224
Грейс, гледах го това брашно, но на мен ми трябва нещо с високо съдържание на глутен за баланс, тъй като другите брашна в смеските ми са малко или без глутен.
На Слънце и Луна не знам откъде са, но може да се пита - иначи пишат, че са био.... Мисля, че имат и бяло, обаче, и ще поръчам пак от тях...

Общи условия

Активация на акаунт