Веганството - да споделим опит

  • 185 917
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 3 869
А на мен пулпата от ябълки и моркови ми е чудесен сгъстители на безглутенови смеси за печива Peace

# 586
  • Мнения: 7 751
с тия кухненски роботи ми развалихте  спокойствието- снощи съм го сънувала тоя Кенууд  hahaha Joy
и аз искаааам  Crossing Arms

инъче-чакам да узреят портокалите,за да ми влезе в употреба сокоизтисквачката,защото тая екстра само аз си я ползвам, а обожавам всичко свързано с моркови и портокали на едно място да е  Mr. Green
понякога слагам и ябълка,друг път лимон ,или гюрлюк ...

 на пулпата рядко й намирам приложение newsm78

# 587
  • Мнения: 19 999
Мег, дай някоя рецепта с пулпата от моркови и ябълки. Много интересно звучи.

Аз цедя обикновено само зеленчуци. Обикновено по кг моркови, малко целина и червено цвекло. Не всеки ден де, но толкова много остатъци не можем да изядем Crazy

И друго да ви питам. Някой беше споменал преди, че нитратите и другите вредности отиват в пулпата, а сокът остава чист, тоест само с витамините и минералите. Това вярно ли е?
Защото пък особено червеното цвекло е доста нитратен зеленчук, ако не е био. Ако се кисне във вода, дали и витамините не отиват във водата?

# 588
  • Мнения: 2 132
Значи излезна, че всички сте с Браун. Я дайте линк конкретно към продуктите Simple Smile Аз имам пасатор, миксер, кафемелачка за ядките и ще взимам  хлебопекарна, която ще меси теста и направо ще си ги пече. Освен това обичам да си кълцам сама нещата. И да си рендосвам Simple Smile И за това не ми се иска робот, защото ще е с 100 приставки дето няма да ги ползвам нито веднъж или ще се припокриват с нещата, които вече имам. Накрая ще взема един шейкър и ще се пие само такъв сок Simple Smile Макар, че цвекло май няма да стане в него Thinking А портокалите ще ги цеди мъжът ми Wink

Аз тази вечер ще готвя в йенско тенджере - картоф, морков, лук, доматче, просо + подправки. Става много вкусно  chef

# 589
  • Мнения: 189
стана въпрос за машина за хляб

а знаете ли да ли може да се прави хляб с квас в нея?

каква мая ползвате?

# 590
  • Мнения: 3 869
Мег, дай някоя рецепта с пулпата от моркови и ябълки. Много интересно звучи.

Виви, ами и двете са богати на пектин, който служи като свързващ агент, като няма глутен. В кюфтенза от елад и просо ползма морковите, а в "сладки" неща - ябълките Simple Smile

Жени, това имам аз http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09029655 ама преди две години го купих за към 170 лв.  Thinking

# 591
  • Мнения: 7 751
аз правя хляб само с квас, маята отдавна съм я зачеркнала.
понякога правя на фурна,друг път -в машината за хляб.
ако искаш повече подробности-по-късно,че сега ме дърпат от 2 страни -едната за блузата, а другата -за панталона Mr. Green

# 592
  • Мнения: 5 714
И аз имах такова в България. Доволна съм. Само не знам кое изпълнява ролята на блендер/шейкър. На мен тогава не ми беше нужно.

# 593
  • Мнения: 7 751
fotinaklaros ,няколко пъти май вече споменаваш квасен хляб,а на мен ми е слабост темата Grinning
досега рових из темите в готварския,защото там бях писала в темата за машина за хляб  ,но не си намерих поста...
та ,ето основното в кратце...
правила съм закваска с почти всички видове зърна,които съм намерила-царевица и овес категорично не стават,нахута горе-долу,но се разваля бързо закваската през лятото,препоръчвам спелта с две ръце  Peace

има няколко рецепти за закваска из нета,но най-добра и най-надежна е тази!

началото е вода и брашно ..... само това .....
не си мислете че добавките на захар, мляко или други храни ще помогнат на кваса. няма нужда те перфектно си пасват само заедно.
забърква се пълнозърнесто брашно (защото в него има всичко) и вода много рядка смес нещо между тесто за кекс и боза. това се оставя на леко затоплено място за да втаса (вкисне). като вкисне това още не е квас за хляб. трябва да се подхрани поне няколко пъти докато се активира максимално. това става когато има вече няколколко балончета отгоре на сместа и мирише леко кисело. изхвърлясе половината смес и се добавя още пълнозърнесто брашно и вода. и пак консистенцията на кваса трябва да е много рядка докато пак се появят балончета и пак се подхранва. след 5-6 пъти подхранване което взима през топлите сезонни 1-2 дена може да се замеси хляб.

Свилен Класанов
от
Вегетарианската къща



историята с машина за хляб да се прави квасен хляб е съвсем друга,и за да не спамя повече,ако искаш,на лични   bouquet

# 594
  • Мнения: 236
С квас на фурна ли е по добре??Аз не смятам да си купувам машина за хляб , защото на всички модели тавичките са тефлонови.
Ако не те затруднява, може ли една ЛС и на мен за кваса и машините?? Simple Smile

# 595
  • Мнения: 3 869

историята с машина за хляб да се прави квасен хляб е съвсем друга,и за да не спамя повече,ако искаш,на лични   bouquet

Благодаря за разяснението и не мисля че ще бъде спам!! Пускай тук смело. Ако не друго машината за хляб е много удобна за месене и втасване за хора с малки деца, на които ръцете им трябват за друго. А печенето може да е спокойно във фурната - не в машината.

# 596
  • София
  • Мнения: 5 349
Mamagemelar, и аз те моля да обясниш отново!

Аз също не желая да пека в тефлон хляба, но пък и бих направила компромис, ако може да се пече на по-ниска Т. Може ли?
Иначе ядем само купен хляб и 1% само мое производство, със сода... Излиза, че правя най-лошото.

Мъжът ми твърди, че не може всички машини да са с тефлон, но засега не е намерен друг вариант( във форума).

# 597
  • Мнения: 2 132
Добре де, а при този квас не се ли получават пак микроорганизми?

Каква кафява захар ползвате? Или друго нещо за подслаждане, но за готвене?

# 598
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Добре де, а при този квас не се ли получават пак микроорганизми?


понеже аз веднъж участвах в дискусия вредна или не е маята и доста се рових, та: маята са гъбички.
квасът са млечно-кисели бактерии и гъбички в диво състояние  Peace

та всеки квас си има и малко мая Wink, прости гъбичките са диви, а не култивирани.
аз като си правя квас и бързам, т.е. трябва ми за утре, слагам малко мая.

до сега най-добри резултати съм постигала с квас с мая (pate fermentee) и ензимно активен малц за печене, който сама си правих - покълнато жито, изсушено при ниска Т и смляно.
обикновето така правя франзели (багети).

хляб изцяло със закваска правя от ръж, но той става влажен и плътен и мъжът ми не го харесва, та слагам 50:50 ръж и пълнозърнесто пшеничено брашно, но хлябът пак си е плътен, влажен и засищащ Peace

хлябът със закваска правя във фурната, не го и меся в машината. Т.е. тестото за франзелите правя в машината, после изпичам във фурната, но ръжен хляб не меся в машината, защото се премесва.
ръженият хляб правя на ръка.

до сега не съм намерила информация защо маята е вредна Thinking
ако някой има инфо - да сподели моля. ама аргументирано Peace

аз правя хляб със закваска заради вкуса и консистенцията Peace

# 599
  • Мнения: 189
Mamagemelar, май нещо не съм се изразила добре - питах за хляба с квас в машинта, а не как се прави квас
квас си правя и аз, но меся на ръка и пека във фурната
просто ми е интересно да ли става с машината, че да спестя време, че до обяд съм в кухнята
все готвя и все няма кво да ядем... #Crazy
та да си спестя малко време, защото и малката се сърди, че не й обръщам достатъчно внимание


историята с машина за хляб да се прави квасен хляб е съвсем друга,и за да не спамя повече,ако искаш,на лични   bouquet

Благодаря за разяснението и не мисля че ще бъде спам!! Пускай тук смело. Ако не друго машината за хляб е много удобна за месене и втасване за хора с малки деца, на които ръцете им трябват за друго. А печенето може да е спокойно във фурната - не в машината.
давайййй и не се притеснявай тук му е мястото Wink

Общи условия

Активация на акаунт