Веганството - да споделим опит

• 185 715
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 020
Лурдес, авокадото в тоя сладкиш по-скоро го сложих за плътност, то също си е мазно де, но само авокадо не мисля, че ще е достатъчно за замяна на мазнината в някоя рецепта.
Зехтин и сусамово ползвам аз за сладкиши като ме хванат веганските периоди. Останалите са скъпи и не ги хабя. Предпочитам да ги слагам на салати.

# 1 021
В_и_В_и мерси за линка.
realist   Hug,просто ей така....
Наминавам да ви питам нещо ,а и да ви разкажа за моят вчерашен пазар.

Може да стане хляб/плоска питка без мая,квас,сода и т.н. -брашно,вода,подправки и екстри по наш вкус,нали?
А мога ли да направя по някакъв начин тортила и тортила чипс без мазнина и без да пържа или нещо подобно,което може и да е като много тънка питка(като палачинка) и като чипс за топене в дип да речем,или за пълнене със сос....ама не крекери,които се сушат,а нещо което се пече.Дано ме разбрахте,че как го обясних само ooooh!

И да си кажа аз за вчера,че то хем за смях,хем за плач...
Всеки ден ходя на пазара за плодове и зеленчуци,близо ми е ,не ми пречи,а и предпочитам да не се застояват много в хладилника.
Та вчера страшно ми се приядоха броколи,отивам на пазара,при производителите(знам някои) и при няколкото баби и дядовци няма такива екстри.При тези,които купуват от търговиите и продават имаше,много и все хубаво зелени.имат табелка,че са български,ама от къде да съм сигурна.Реших да проверя по големите вериги магазини-в Била някакви си внос,в Сани-от италия Shocked(и супер гадно увити в едни найлони,задушени,ужас...)И така след около 2 часа обикаляне и чудене се прибрах без броколи,а много ми се ядяха и все още ми се ядат,а и на бебо исках да дам,че не е хапвал скоро.Е за такива неща супер трудно взимам решение....направо понякога ми иде да се гръмна #2gunfire.И за това често ви питам какво и от къде пазарувате.Иначе по принцип излизам и взимам каквото предлагат хорицата,нямам някакви специални изисквания,но понякога ми се яде нещо конкретни или ми трябва за някоя рецепта.....За сметка на това пък гледам една баба на пазара продава нещо като орехи,ама малко по-голямо,гледам,гледам заприлича ми на киви newsm78 .Питах я от къде ги е взимала тези кивита,а тя ми вика:Ми набрах ги от двора Crazyобясни ми че имат в двора си,направо щях да падна,не знаех че в Бг има кивита.Много са вкусни опитах ги,но не съм давала на бебо,малко киселеят,пък и не съм сигурна точно с какъв произход са....После си взех и уникални дюли,мислих че не обичам,не бях яла отдавна(като малка все съм опитвала рачели,компоти...)Малеее колко са вкусни,спуках се да ям,мъжа ми онемя,ама и той потвърди,че са много хубави,а бебока хайвана и той си поиска,дадох му много малко,че всички казват че не се предлага сурова newsm78дано не съм Сгафила нещо SickЛошото беше че бяха доста червиви,ама аз вече свикнах-намирам навсякъде,особено в био морковите...Олее да ви кажа за бубите в зърнените,мале онзи ден вадя кафяв ориз  и в 1 чашка утрепах може би 20-30 буби ooooh!Прегледах всички зърнени,само в кафявия ориз имаше.Имам един био-в него имаше 1-2,ама не можах да ги хвана,дано не ми изядат ориза.И един обикновен-там имаше сигурно стотици...изхвърлих го.Знам ,че трябва да ме радва факта,че са не третирани,ама ме е гнус от буби,цялата коса ме засърбя Sick

# 1 022
  • София
Kredora mi e bezsledno izcheznal  Confused Informaciqta za bulonite q imam ot knigata:"Swetownata konspiraciq sreshtu zdraweto" . Tq e napisana ot homeopat. Az ne sym privyrjenik na homeopatiqta, no za informaciqta, koqto dawa, mu wqrwam, za6toto i toi apelira da se pazi 4ovek ot tezi "hrani", koito i az izhvarlih ot hladilnika - mrodukti s margarin, glutamat, podsladiteli(aspartam, nutrasuit), soq i t.n.

Vas sodata kaustik li vi stresna? Nqkoi deca ot nqkolkomesechni si q hapvat chrez soletite. Ima i drugi podobni deserti, za koito se izpolzva. Namazva se povyrhnostta i se poluchava priqtnata korichka.

# 1 023
Скреч,благодаря Hug
Книгата я имам ,но съм забравила,че там има такова инфо

# 1 024
Със сода - каустик се обработват и маслините.
Солетите ги подозирах, защото гевреците в Германия също ги поливат със сапунен разтвор, за да придобият този красив кафяв цвят.

# 1 025
Спиро, всички маслини ли? На солетите защо не им пише за содата? Наили са длъжни всичко да пишат?

# 1 026
Солетите ги подозирах, защото гевреците в Германия също ги поливат със сапунен разтвор, за да придобият този красив кафяв цвят.
А сега хубава работа,стига бе хора....ей  СпирОлина   Stop,сега и маслини ли да не ям....аз ви казвам,че все повече се стеснява кръга от 'позволени' храни.Все по нещо изкача и то все за храни,които обичам..като маслините Sad,хляба,бадемите и т.н.
За маслините имаше нещо....май само зелените бяха читави newsm78

# 1 027
Не знам дали всички. Иначе били много твърди, доколкото знам. Аз лично не съм спряла да ги ям, защото си умирам за тях. Малката също.

Пък и храна не е само това, което вкарваме в устата все пак. Wink Да не забравяме.

# 1 028
Да и аз знам,че натуралната маслина е много твърда,но не знаех,че ги третират със сода - каустик .Чувала съм само,че черните ги третират с разни консерванти и т.н.,ноне знам нищо със сигурност.

# 1 029
за черните и залените маслини...някакви митове се въдят,които аз не мога да съм сигурна ,че нямат реална почва ,поне що се отнася до промишленото производство.... newsm78
но все пак,.......маслините се берат зелени или леко кафяви-зависи какви ще са начините на приготвяне!
след това ,ако се заливат с гореща солена вода-стават черни, а ако е студена- то си остават с вече добития цвят
всяка къща си е имала начин на приготвяне на маслините ...преди!
сега  малко са хората ,които го правят,но все още се срещат
слагат чесън,подправки,разни тайни треви.....

за химикалите-съмнявам се малките производители ,а и домакинствата да ги ползват,затова се радвам,че тук има къде да си купя точно такива маслини Grinning

# 1 030
Норчи, аз още преди 16-17г съм яла българско киви Simple Smile Тогава живеех в Петрич и комшията от горния етаж беше агроном, та пръв почна да отглежда насъждения с киви. По цели щайги ни носеше Simple Smile

За маслините четох, че цвета им зависи от сорта и от това кога се берат.

Аз съм си поръчала веган, органик бульон от Англия и чакам да ми го донесат Simple Smile Даже е с намалено количество сол.

Хималайска сол от къде взимате?

# 1 031
В Слйнце и Луна имаше, от сайта поръчах, барабар с други работи..

# 1 032
Ох ..нещо от последните коментарии пак взех да се чувствам като влязла в капана на обечеността.
не може да се избяга от всички тия вредности и това е!И нашето семейство много обичаме маслини!

Цитат
"... бактериите продължават да живеят в образувалите се мехурчета в тестото дори и след печене, тъй като въздуха е лош проводник на топлина. Достатъчни са малки количества оцелели бактерии за да се възроди изключително бързо цялата колония отново в стомаха."
Това с мехурчетата ме накара да се замисля....Ами то като се разчупи или разреже хлебното изделие, въпросните оцелели бактерии преминават директно във въздуха! И така заразяват всичко наоколо. Поселяват се в плодовете и зеленчуците.....
Ами ако съм отишла на ресторант и там всеки си хапва подобно нещо........целият въздух сигурно витае с подобни бактерии - убийци?!?!?
nor4y ,
като ти прочетох премеждията и ми стана трогателно.
И аз в БГ съм изпадала  в абсолютно същата ситуация...само че с банани Crazy

И след това реших, че няма да се лишавам и да оставам "на сухо".......каквото- такова....и все пак избирах нещо и купувах да си хапна.
Не можем да избягаме в дън горите тилилейски, нали!
А за хлебчето- да. Мисля, че може да се направи такова нещо. Ако имаш хартия за печене, просто разстилаш в/у нея.
Аз правя нещо подобно....е , не съвсем де. Правя палачинки в/у сач.
Стават много лесно и вкусно!
1чаша  хладка вода
1 с.л. кафява захар или друг подсладител
щипка  сол
1 кафена чаша брашно от овесени ядки
2-3 с.л. пшенично брашно/може и всякакво друго/
2-3 с.л. пълнозърнесто брашно или пшеничен зародиш
Може да се добави /като се пасира/ и един банан
/Може и само брашно, сол и газирана вода./ Grinning
Сместта трябва да е като гъста боза.

monick,
так ми се иска да ти предложа разни вкусотии, ама де да знам дали се напълнява от тях.....
Гледай да се храниш на често по малко с по- енергийни и концентрирани неща.
редовно ли се храниш?
Включвай повече зърнени и бобови.
Кажи какво обичаш-супи, запеканки тип веге - мусака, салати.....?...
Пълнени чушки ......аз пълня така с просо, с елда......
Прави си повече шейкове и добавяй по малко пчелен паршец.
Рецепти- бол! Grinning Peace

# 1 033
В Слйнце и Луна имаше, от сайта поръчах, барабар с други работи..
Много скъп ми се вижда този сайт. Доста надценка си слагат  Thinking
Иначе гледам, че имат и био мая Simple Smile

За напълняване мога да добавя - ядки.

# 1 034
Лурдес, Норчи,
зехтин, бадемово, фъстъчено, от авокадо, лешниково, шамфъстъчено олио издържат до 170градуса, тоест стават за печене.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=426634.msg12644036#msg12644036
мнения #300,#303
Виви, мерси за линка! Peace

Кюбит, и аз съм като теб на периоди.  Peace Всъщност човек трябва да се храни както му подсказва самото тяло, ако има нужда от нещо, несъмнено ще ти се прияде, нали? Аз съм се оставила на този принцип, и без това не искам да влизам в някакви рамки и да се ограничавам. Най-важното е да се храним с максимално качествени и безвредни храни. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт