Веганството - да споделим опит

• 185 794
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 1 215
  • София
Норчи, кураж и спокойствие!

Имам днес находка - на Борса Слатина , София, авокадо от Гърция, супер вкусно се оказа и само 6лв./кг. Щях да купя необлъчвано авокадо при всички случаи, защото навсякъде е от мнооого далечни страни...

Друго ценно там- продуктите са в оригиналните опаковки и ясно виждам страна на произход и  качество.

В същност ние отидохме за прясно внесени ядки и  разпакетирани пред нас, за да  не са стояли на въздух някъде, но  не хванахме работното време. Склад  №124 (или подобно). Там фурмите са 2.20 лв. /кутия, бразилски орех 11 лв. Точно за него отидох, с молба да ни пакетират по половин кг. за нас и за приятели... Надявам скоро да си купя от пресните. Пристигнали са в БГ преди десетина дни.

За кюфтенцата от леща - ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ!   Станаха чудесни, то това си беше ясно, но по-важното  е, че ми отвориха очите, че това е лесна рецепта! И друго важно- имах щастливи помощници
...

Последна редакция: сб, 28 ное 2009, 23:06 от ОП

# 1 216
ОП, коя е тази борса Слатина-къде се намира?

# 1 217
Питах в готварската тема,но никой не ми отговори Sad моля ви вас за отговор Praynig
правих симити по рецептата от Веселия готвач,някой от вас правил ли ги е?С нахутена мая.
http://www.receptite.com/recepta.php?r=13343
Защото при мен маята не се удвои както пише в рецептата,надигна се съвсем малко. ConfusedАз въпреки това ги направих,но останаха вътре малко тестиви ConfusedИмате ли идея защо и дали има нещо което да не съм направила както трябва!? Confused

Снимка тук
Хубава вечер  bouquet
най-вероятно кваса не е бил готов
поне с този от брашно само е така
пак става, но не е така бухнал хляба, когато не е съвсем готов кваса
става хубав хляб чак след третото зареждане на буркана за следващ квас(аз изсипвам целия квас-1/2 буркан, прибавян брашно към това, което е останало по стените
ако не си ме разбрала питай, че ми се спи и не мога да го обясня по-добре сега

# 1 218
Bergkristall, другото което може да е проблем е да не е втасало достатъчно (ако кваса все пак е имал шупли). Аз имах подобен проблем и при второто правене с квас, сложих да втасва в печката на 30-40 градуса за 2-3 часа. С кваса втасва доста по-бавно, отколкото с мая, може и за цяла нощ да втасва (на стайна темп.), ако не е в печката. Иначе на вид са много хубави.

Правих бързи хлебчета за закуска (с вода, олио и брашно) в гофретника и си стана страхотни, на едното тесто сложих малко захар (за децата+сладко), на другото - сол и подправки. Не помня кой даде идеята, но му благодаря!   bouquet Стават за 15 мин. с печенето  Simple Smile

Ето за борса Слатина: http://www.slatina-bulgarplod.com/contacts.html  Аз я знам като борсата на Дружба, има и карта...

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 11:03 от M_Nik

# 1 219
Здравейте всички,ние сме по-добре-нямаме температура.Не сме пили нищо за сега,но може би ще трябва да ни чуят....

Може ли някой да ми даде идеи за тесто блат на пица,може и да не са вегански(ако Мег не се скара)...предпочитам без мая,нали стигнахме до извода,че е вредна ,а и  нямам налична Simple Smile

А също да ви питам как правите баница,с кори(какви купувате) или тесто,или каквото и да е друго.Някакви по-лесни рецепти.

# 1 220
  • GYM
Норчи, радвам се , че е по-добре детенце днес Praynig
Аз вчера сътворих една страхотна супа, която беше изядена за 1 час - буквално. Вместо обичайната зеленчукова супа,  която е обикновено сбирщайн от всички зеленчуци, които мога да се сетя, този път сварих само картофи, моркови,1 червена чушка и 1 малка глава лук. Пасирах, добавих подправки - кимион, кориандър, джинджифил, куркума,черен пипер и хималайска сол - стана красива оранжева крем супа, коята сервирах с лъжица смлян сусам. Моите мъже невегани я изгълтаха още гореща, а малката само викаше - още сипи hahaha

# 1 221
Здравейте всички,ние сме по-добре-нямаме температура.Не сме пили нищо за сега,но може би ще трябва да ни чуят....

Може ли някой да ми даде идеи за тесто блат на пица,може и да не са вегански(ако Мег не се скара)...предпочитам без мая,нали стигнахме до извода,че е вредна ,а и  нямам налична Simple Smile

А също да ви питам как правите баница,с кори(какви купувате) или тесто,или каквото и да е друго.Някакви по-лесни рецепти.
хей, nor4y,
как се радвам за вас! хайде, закрепвайте! Hug Peace
за тесто за пица
вкъщи съм правела "блат" за пица само от хляб или крекери. И отгоре подреждам каквото ми е на ум като муза в момента.
Ставало е фантастично вкусно!
кори  за баница - гупувам готови.

а аз искам да попитам тези, които купуват био- зеленчуци......
белите ли кората на тиквичките, краставиците и др., които по принцип иначе се белят?

че аз все действам по навик-  и беля....а явно не бива.....

# 1 222

а аз искам да попитам тези, които купуват био- зеленчуци......
белите ли кората на тиквичките, краставиците и др., които по принцип иначе се белят?

че аз все действам по навик-  и беля....а явно не бива.....

Аз не ги беля. Дори морковите не ги беля, а първо ги накисвам в препарат специален (все пак растат в земята), после ги търкам с четка за плодове и зеленчуци. Ако остане нещо, стържа с ножа. Сега като се замислих, навремето едвам свикнахме с белените краставици. Толкова ми бяха ... голи. Сега - обратното.

# 1 223
Норчи, радвам се за вас!
Кори за баница правя от 1 ч.ч. топла вода, 3-4 суп. лъж. олио, 1/2 суп. лъж. оцет, щипка сол, брашно колкото поеме (за еластично тесто, около 500-600 гр.). Това е за голяма тава около 40 см. Корите се месят, правят се на топчета, остават се 30 мин. на топло и се дърпат или точат. Стават за баница със спанак, зеле, тиква, праз и др. Правила съм и с дюли или ябълки.

Грейс, какъв препарат ползваш за накисване? Аз търкам с една твърда четчица кората и мия на течаща вода зеленчуците. Ако са ми съмнителни - ги беля.

Последна редакция: нд, 29 ное 2009, 19:38 от M_Nik

# 1 224
Ами, ползвам един на Shaklee (Basic H), но ми го носи една приятелка от щатите. Концентрат е и са достатъчни 1-2 капки в купата с вода, повече от година го ползвам и е до половината. Неутрализира пестицидите от повърхността и дезинфекцира. Тук знам, че има някакви препарати за миене на плодове и зеленчуци в Елемаг, но нямам идея какви са.

# 1 225
Ами, ползвам един на Shaklee (Basic H), но ми го носи една приятелка от щатите. Концентрат е и са достатъчни 1-2 капки в купата с вода, повече от година го ползвам и е до половината. Неутрализира пестицидите от повърхността и дезинфекцира. Тук знам, че има някакви препарати за миене на плодове и зеленчуци в Елемаг, но нямам идея какви са.
Никъде не намерих такива препарати newsm78,но пък да си призная не знам какъв е този Елмаг Embarassed.
Знам,че могат да се накисват в солена вода,само във вода,вода с екстракт от семе на грейпфрут и т.н.
А дали ще стане с течност за студена стерилизация....???Но пък сега като се замисля с тази отвратителна вода....дали не правя още по-зле с това киснене.С кана Брита сме,но я ползвам само за кълнове,зърнени,бобови,ако почна и за плодовете и зеленчуците не знам къде ще му излезе края #Crazy

Момичета може ли идеи за мезета/предястия,не като основно и за наяждане за повечко хора,тоест да не е много трудно....

Мами от Пловдивда ви питам за хубави заведения,подходящи и за малки деца,със зали за не пушачи,ама не маси,дето може и така и така,а зали?

Последна редакция: пн, 30 ное 2009, 12:40 от nor4y

# 1 226
Дами,опитвам се да правя плодови и зеленчукови(чисти,а не смесени) смутита за мен и бебо по простички,нали не бива сокче под годинка,а и 2 дни е бил само на кърма и искам с нещо леко да захраня...Ще се получи ли смути без да се добавя вода от плодове и зеленчуци,които не съдържат много вода,като ябълка или круша например и т.н.И ако се получи трябва ли задължително за бебе да се добави пак вода за да се намали тяхната плодова киселинност и захарност,както се прави при сокчетата?И това пък не е ли в разрез с правилото,че плодовете се консумират само самостоятелно,както и с това,че не се пие вода докато се яде,нали като гризем парче плод не пием вода с него ???

# 1 227
Елемаг - са верига супермаркети в София. Знам, че и с разтвор от Цитросепт може да се накисват зеленчуците.

Виж тук има разни идеи: http://www.bonapeti.bg/index.php?recepta=3&cat=146&subca … at=216&page=1 и следващите.
Можеш да направиш хапки с брускети или крекери, шишчета от зеленчуци и плодове, салата с елда, ориз или макарони+добавки на вкус, рулца от тиквички или патладжани, салати с царевица и червени чушки...
Мисля, че вода за смутитата не е необходима, но ако му е пък много гъсто... - зависи си от детето. Разреди леко в началото и постепенно махай водата.

# 1 228
  • GYM
Норчи, давай му по мъничко от това, което досега си му давала - в смисъл смути, пюренце и т.н, но съвсем по малко. Детето ще си покаже какво му се услажда.
А колкото до заведение- и аз съм в търсене на такова, ако някой знае, да свирка, че ми писна да ме опушват, а и детето не мога да вкарам в такова място Tired Обикновено в заведение със зала за непушачи, въпросната такава не се отоплява ooooh! понеже не се пълни с хора Confused

# 1 229
Имаме си вече Веда хаус и в Пловдив - http://www.vedahouse.bg/2009/10/blog-post.html.
Не е голямо, но е много приятно и не се пуши никъде! На втория етаж няма маси, а възглавници и барбарони на пода и децата могат да си подскачат, пълзят и т.н. Имат много чайове, трябва да са пуснали и кухнята (вегетарианска е), разни домашни сладкиши също имат, интересни напитки и т.н. Препоръчвам го с 2 ръце Simple Smile

Норчи аз Бритата я ползвам за всичко. Сменям филтъра всеки месец. А в плодовете и зеленчуците преобладава водата така, че като добавиш още малко не виждам къде ще е проблема Wink

Общи условия

Активация на акаунт