Веганството - да споделим опит

• 185 533
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 145
При накисването наистина от люцерната пада жълта вода, от соята - зелена, от орехите - кафява. Сигурно е нормално, нали има метаболитни процеси, аз тях все ги свързвам с оцветяване. Blush Laughing

Предположих, че ще е нормално това оцветяване, но тъй като аз взех семената люцерна директно от производител, който ми гарантира, че не ги е третирал с разни химикали та се усъмних в думите му заради жълтата вода.

# 2 146
Да питам живущите в БГ - намирате ли бадеми, които не са американски, защото аз май навсякъде само от тях виждам да се продават? Нямам за цел да ги покълвам, но все пак... добре ли е да им махам люспите заради облъчването или няма значение, в смисъл, че то поразява по еднакъв начин цялото семе? Малко експертен въпрос задавам май Blush, дано можете да ми отговорите!

аз съм купувала от Кауфланд туски с черупка
.......махането на люспата не спасява от облъчването.........за съжаление е облъчена цялата ядка Cry
Лоша работа. Confused А за българския слънчоглед и соя някой знае ли нещо, как стои въпроса с тях и ГМО, имам предвид?

Днес един от познатите ми се оказа генен инженер и не подписа Петицията, понеже каза, че е наясно с тези неща и затова е ЗА ГМО. А който не разбира от генетика и генно инженерство, но въпреки това скача срещу него - това само го разсмивало. Толкова ли са им промити мозъците или си бранят дипломите да се чуди човек!

# 2 147
Норчи, Деси, мисля, че в сурово имаше точно обяснения и рецепти, че може да се накисне даденото зърно колкото да омекне и после да се консумира. За мен няма проблем. Камут, лимец, овес, пшеница...всичко може да се накисне без да се чака да покълне. Въпреки че и чрез самото накисване се събужда живота. Специално глутеновите бих ги държала повечко време накиснати- 12 часа. За ферментацията- не ми е ферментирало. Освен ако съм искала нарочно това да стане. Тя се случва след 24 часово накисване.
Пшенично брашно, както писах, не съм яла сурово и непокълнало. Тук да вметна за Деси, че имам предвид онова брашно, от което се прави хляб. Иначе пшеницата може да се покълне и след това да се смели. Но тогава става по-скоро на каша заради влагата. Мелила съм най-често зърна от елда на брашно и съм го използвала в някоя рецепта директно без накисване.

Нищо не беля и не махам.
Люцерната и при мен отделя жълта вода.

# 2 148
Благодаря за отговора, Вери! Hug  Прегледах последните линкове от Сурово, но пак ще те питам, че явно ми дойде в повече инфото и сега не съм сигурна. Така ли се прави покълналото брашно, което вие консумирате: значи накисват се ядки, нормално, за покълване, т.е. за 12 часа, после се изчаква ден да покълнат, измиват се, изсушават се (върху кърпа на слънце или върху печка/или в дехидратор) и тогава се смилат. Може и да не са съвсем сухи, но достатъчно, че при смилането да не стане всичко на слепнала топка. После така смляното брашно се оставя да доизсъхне. А в линка описват житен квакер - по същия начин, но се прави, преди покълването на зърното. Каква е разликата, в смисъл кога и защо се използва единия и кога другия вариант? Имам предвид според твоя опит, какво вие ползвате? Обръщам се и към другите, които също мелят брашна. Аз досега не съм пробвала.

Зачудих се за нещо:
13. Компот от сурови плодове
В купичка изстискваме 2-3 парчета лимон и един портокал, по желание разреждаме с вода. Нарязваме на ситно два банана или други сладки плодове като ягоди, круши, зрели прас­кови или кайсии. Полученият компот е много подходящ за диабетици и при диета за отслабване, тъй като киселините неутрализират фруктовата захар.
По принцип Вери беше писала, че кисели със сладки плодове не е добре да се смесват. В случая се ползва само сокът от киселите. Приемлив ли е този вариант според вас? Прииска ми се да пробвам комбинацията, а може и на Настя да и хареса (току-виж щастие).

Нормално ли е белено слънчогледово семе да потъмнява при покълване? По принцип правя малко и съответно не е в уреда, а в една малка чинийка и ми се струва, че доста изсъхва, май има нужда от повечко поливане. Thinking  Ако беше в уреда, там си остава повече вода в релефа на дъното и може би щеше да е по-мокро.

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 06:08 от desi_sunshine

# 2 149
И аз благодаря Вери,а принципно мислиш ли ,че е вредно да се яде нещо леко ферментирало?
Деси този компот ми изглежда супер и ще го пробвам още днес.И аз знам,че не бива да се смесват кисели и сладки плодове,но все пак,няма да го правиш всеки ден ,пък и по-добре това пред  купешки ''натурален сок" ,нектар или компот.Пък и честно казано,аз си ги смесвам ,но винаги ям първо по-киселия Simple SmileТо не е хубаво де смесват и плодвете като цяло с други храни,ама и това го правим понякога за някое десертче...а бебо ,както съм писал аи в други теми,си го прави сам нон стоп като суче преди или след ядене на плод Grinning
А за брашното мисля ,че не е проблем да се смели и преди да се кисне зърното,просто няма да се освоят пълноценно полезните в-ва.За мен кисненето не е проблем,но после трябва да съхне някъде и някак си.....

Аз бадеми ям рядко,нещо съм на вълна кашу,много кашу Simple Smile,лешници и орехи,но като ям гледам да взема от пазара с черупка.Все си чмисля,че черупката  предпазва от химии и гадости.Не е ли така?Макар ,че ако беше нямаше да има смисъл да се купуват био такива newsm78.Аз да ви питам купувате ли понякога готови ядкови и зърнени млека и всички те ли са пастьоризирани?

# 2 150
И аз благодаря Вери,а принципно мислиш ли ,че е вредно да се яде нещо леко ферментирало?

а  , този въпрос и на мен ми е интересен. Simple Smile
 Не съм проучвала задълбочено нещата. /за видовете ферментирали храни/напитки и съдържанието им....пробиотици и т.н./
Моля, който знае повече, да сподели. Simple Smile

# 2 151
една напитка от ферментирало зърно/пшеница/ има...реджувелак-срещала съм я из беинсадуно,но не съм я пробвала
имаше добри мнения там newsm78

# 2 152
Норчи, забравих предния път да коментирам за кърменето и яденето, че ми се наби в очите. Значи кърмата не е като животинското мляко - в ПЗ се препоръчва до 30 мин. най-късно (желателно е по-рано) преди или след хранене да се накърми детето, защото кърмата спомога за усвояването на храната, не се прави разграничаване, отнася се за всякаква храна. Вярно, че там не спазват принципите на разделното хранене, но аз от чисто личен опит съдя, че това наистина е така. Настя 2 пъти вече е имала стомашен вирус (първия път лятото си беше истинска диария), но точно благодарение на кърменето, преодоля болестта много леко. Животинското мляко не е никак препоръчително при диария и фактът, че кърмата, обаче, въпреки, че пак е мляко, действа точно обратното - така благотворно и лечебно - за мен е красноречив. Само мога да съжалявам, че поради незнание кърмих първите месеци на режим, а Настя имаше много силни колики - сигурна съм, че ако я кърмех по на често по малко, щеше много по-бързо да ги преодолее. Зная я теорията за ензима лактаза, който липсва при новородените и затова не могат да разграждат лактозата от млякото, включително и от кърмата (и там я има, няма начин), което се смята за една от причините за коликите. Но все пак смятам, че точно с кърмата се внася в бебето и същия този липсващ ензим. Така, че теории колкото искаш, но аз лично бих се доверила на вътрешното си чувство, а то е с доста голямо доверие към способностите на кърмата ми. Това, последното, звучи малко фанатизирано, но истината е, че доверието е спечелено след много време наблюдения, умувания, съмнения, прочетено.

Някой случайно да е чел мнението на д-р Бърди за овесените ядки - че отделят нещо, което не е полезно или не може да се възприеме от детския организъм и може да предизвика колит? Аз не съм чела нищо от този лекар, зная, че е защитник на ваксините и тук едва ли някой го уважава, но в случая става въпрос за съвсем друго и понеже е лекар си мисля, че мнението му не може да се базира на нечий постинг, а да е обосновано на базата на научна информация. Просто ми се искаше да разбера за какво точно става въпрос. Само, че се чудя той в качеството си на какъв специалист дава такива съвети? Педиатър ли е, че съветва относно захранването?

# 2 153
Бърди е педиатър.Доколкото съм чела мненията му е против ранното захранване и препоръките на много бг педиатри да се дава вода от овесени ядки при запек на бебета под 6месеца.
Не знам какво то1но имаш предвид. Може би ако дадеш линк да коментираме какво е написал.
Иначе за овесените ядки и глутена в тях е ясно защо не се дават на бебета, както и в началото на захранването.

# 2 154
Ами, аз не съм го чела, една съфорумка ми каза, че е против овесените ядки, противно на всички (не говоря за бебета и глутен). Но тя не помни подробности. Трябва да се ровя да чета в мненията му или да му пиша да го питам конкретно.
Само, че от снощи Настя уж тъкмо се беше оправила и пак е болна, но вече наистина получи диария, след като повърна сутрешната закуска, оттогава. А през нощта малко повръща, но все, когато се закашляше и аз помислих, че се дави от задна хрема. Оказа се, обаче, че не е (само) това. И аз не зная. Не съм се обаждала на ЛЛ, не само, защото е уикенд, но детето като цяло изглежда добре като настроение, поведение. И да се обадя какво ще ми каже - Ентерол, да пие вода, диета и т.н. В тази връзка ми се искаше да ви питам, който има опит с диарията, какви храни мога да и давам, в смисъл по-свестни, по-подсилващи, защото аз зная само варианта с бял ориз (тя не го иска дори Confused), печена ябълка, картофи, моркови, препечена филия (само това малко ръбна). Най-голямата ми болка и изумление е, че още през нощта отказа да сучи, през деня я примамвах, не само, защото ми се наляха гърдите, но най-вече, защото от опита ми с лятната и диария, зная, че кърмата и действаше много добре - основно сучеше и е факт, че се оправи много бързо! Сега, обаче, съм в шах - не се беше случвало досега да откаже да сучи. Един-единствен път се случи - засука, но се отказа с погнуса - не и хареса вкуса на кърмата, тъй като бях адски афектирана и разтреперана (след скандал). Не можех да я накърмя в следващите часове и чак като заспа, в съня си изсука кърмата ми. Но никой друг не се е случвало да не иска да суче, особено, когато гърдите ми са пълни! Все пак успях малко да я "излъжа" да посуче, но повече набляга на употребата ми като биба, не и да суче като хората, а тя винаги суче доста бързо (дори от известно време и говоря по-бавно, особено от лявата гърда, която явно и тече много бързо, но като и говоря и тя наистина забавя темпото и така не се бъхти и задъхва толкова - явно си зависи от нея, може да контролира потока, просто лакомийката повече я води явно Simple Smile).
Та, аз прибързано се "похвалих", че е вече добре (и в Дългокърмещи успях Blush), също и за супер лечебните свойства на кърмата ми, но ето, по закона на Мърфи, какво стана веднага след като го написах - точно обратното. Sad

# 2 155
Цитат
А за слънчогледа какво ви е инфото - казаха ми, че в БГ бил ГМО, така ли е?
Не, няма. Кой ти го каза това?  Соята е на 100% ГМО, освен ако не е био, ама и тя може да има следи от ГМО соя...
http://www.gmo-compass.org/eng/database/plants/68.sunflower.html

# 2 156
l`ange , извинявай. Не съм видяла въпроса.
Аз живея в Де и ги купувам директно от магазина-от Алнатура най0често.
Купувам кълное на Алнатура и на Даверт. Вторите са 125г, но не помня колко струваха. Днес ще мина да проверя и ще пиша.

Ти поръчваш ли ги някъде онлайн или ги купуваш на място? Тук цените на същите кълнове на Даверт са тройни, та и повече.

# 2 157
Деси, аз на Бърди доста мнения съм чела и тук, и в Зачатие. Не помня да е казвал такова нещо, но всичко е възможно. Не знам вече дали може да го питаш. Преди известно време видях, че е спрял да пише в Зачатие и няма собствена тема.

За разстройство веднага мога да те посъветвам да направиш чай от джоджен и да го даваш вместо вода. Ако не яде ориз, може даваш само оризова вода да пие или да я смесиш в някакъв крем с банан например. Важното е да изпие около две големи чаши от чая или оризовата вода за деня. Ако е обезводнена от дълго време, може и електролити-Хидратин Алфа.
Иначе какво друго й има освен този стомашно-чревен вирус и от колко време?

l`ange, купувам ги на място. Нямам представа за онлайн магазини, които да доставят в БГ изгодно. Ние се връщаме септември и затова сигурно ще се заредя със семена от тук. Ако си в Сф, мога да ти донеса няколко.

# 2 158
Деси,да не би да е ставало въпрос за овесени трици?Моят яде овесени ядки от 9-10-ти месец,така въведох овеса

Искам и тук да ви питам,за повечко съвети,преди време споделих ,е имам буби в зърнените,не го приех много на сериозно....е все още имам Sick.Деси спомена,че е имала гъгрици преди и като видях в интернет май и нашите буби са такива.Не знам какво да направя,не ми се иска да изхвърлям всичко от шкафа-имам много,много продукти ,сигурно поне 20 пакета зърнени,от които половината са отворени и сигурно още 10 бобови,а ме е страх да не са отровни.Нямам и място в хладилника за да ги държа там ooooh!А и не знам дали това би помогнало...Моля ви за съвети и идеи

Последна редакция: нд, 18 апр 2010, 17:11 от nor4y

# 2 159
здравейте  Flutter
за 1 седмица успях да прочета 80 страници  Shocked много пишете!
аз съм начинаеща веге след плодолечение. млечни отдавна избягвам, защото много ме задръстват, яйца не обичам, месо и преди не ядях много (с изключение на един период) и сега се мятам с рогата напред Simple Smile най-голямото предизвикателство за мен е, че трябва да се науча да готвя, но сега някак си това ще е с желание.
да питам момичетата със съпрузи карнивори - как се разбирате в къщи? налагате ли мнение чрез готвене и имате ли разногласия? как се разбрахте за възпитанието на хранителни навици у децата си?
поздрави   bouquet  

Общи условия

Активация на акаунт