Веганството - да споделим опит

• 185 767
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 2 460
Баща му няколок пъти се опитва да му пробута месо, но той опитва и веднага изплюва с една отвратена изиономия Simple Smile

Как се справяте с половинките, ако настояват детето ви да яде месо?
Ние с моя се караме още от сега Close и то при положение, че бебето има реакция към животинските продукти в частност кравешките.

Cantariny, наистина гадна работа и аз щях да се чувствам много зле в такава ситуация. За щастие половинката ми  е поверила изцяло кухнята в моите ръце. Навсякъде се хвали, че съм готвела здравословно и се чувствал добре/...е той си прибява месо, но.../.

Какво да те посъветвам....да му даваш разни материали да чете и да се успокои, че нищо незаменимо няма в месото, че раст.храна е достатъчно пълноценна; да разлепиш на хладилника разни мисли на вегетариянци-от авторитети има по-силно и убедително въздействие http://www.zemianazaem.com/archives/252

# 2 461
Наистина не знам как да постъпя.  Sad
Аз месото спрях окончателно заради бебето.
Не че съм била голям фен, на 3 месеца веднъж да съм консумирала. Но сега съм категорична, че повече няма да опитам.
Семейството на мъжа ми да месоядни и ужасно вредно се хранят - бял хляб, пържено, тлъсто месо. Това си е техен избор, аз не им се бъркам, но обратното не мога да кажа...
Той попива някой мои навици и харесва повечето мои манджи, но въпреки всичко си остава фен на месото. Тъпото е, че под "съветите" на майка си ми  натяква, че лишавам себе си и бебето (изцяло кърмено) от калций и желязо, които представете си от други продукти не могат да се набавят... ooooh!

# 2 462

Какво да те посъветвам....да му даваш разни материали да чете и да се успокои, че нищо незаменимо няма в месото, че раст.храна е достатъчно пълноценна; да разлепиш на хладилника разни мисли на вегетариянци-от авторитети има по-силно и убедително въздействие http://www.zemianazaem.com/archives/252

Peace   Hands Thumbsup

мисля, че това е много добра идея. Даването на пример върши работа за хора, които нямат вътрешната убеденост или се оставят на придобити навици. И повече да чете.
все пак ти не го караш той да става веге.  Wink А да не се съпротивлява за детето. Кажи му още, че  като порастне, ще му оставите свободата само  да си реши какво да яде.

# 2 463
Да ви питам за Моравско село и за Амитица ООД, които предлагат био продукти в България как се сертифицират? Видях само някакъв печат Биосерт от някакво дружество с ограничена оговорност, което е сертифицирано разбира се според европейската директива. Но защо нямат и задължителния печат на Европейския съюз?
Някой контролира ли въобще тези органик стоки от време на време след като са сертифицирани като такива?
Сори, за въпросите и недоверието, но и друг път съм писала, че биото може и по-добро да е, но далеч не перфектно.
За справка новият скандал в Германия с диоксин в био яйцата.

Моята половинка хич не се бърка в храненето на детето. С удоволствие бих го оставила да я храни, защото така ми е омръзнало цялото това занимание. Пак е в неядящата фаза, вече от около месец. Направо ми иде да спра да готвя каквото и да било и да стои гладна по цели дни. Нямам нерви вече да спазвам каквито да е препоръки за неядящи деца, нито да й предлагам 10неща на масата, за да си избере тя какво да яде, от което ще хапне 3 хапки, а аз само да слагам и раздигам.

Последна редакция: сб, 15 май 2010, 13:46 от Soleil*

# 2 464
Някой питаше за хималайска сол - Донесоха ми от био магазина на Балев в мол Карфур, 500гр за 5лв.

# 2 465
Да ви питам за Моравско село и за Амитица ООД, които предлагат био продукти в България как се сертифицират? Видях само някакъв печат Биосерт от някакво дружество с ограничена оговорност, което е сертифицирано разбира се според европейската директива. Но защо нямат и задължителния печат на Европейския съюз?
Някой контролира ли въобще тези органик стоки от време на време след като са сертифицирани като такива?
Сори, за въпросите и недоверието, но и друг път съм писала, че биото може и по-добро да е, но далеч не перфектно.
За справка новият скандал в Германия с диоксин в био яйцата.

Soleil*,
имаше едно момиче/за съжаление не помня ника й/, което се беше включило на едно от коментиранията ни преди за "био". Тя беше разказала подробности за цялата процедура на сертифицирането, което става чрез Министерството на земеделието. Изводите бяха доста разочароващи. Гаранции, че продукцията наистина е чиста, няма.
Тук редовно си купувам био-краставици с произход България. Не знам дали са на  Амитица ООД. Надявам се, че самите немци също правят проверка при вноса, а не разчитат само на документите.
Това за яйцата не ми е попадало. Имаше преди няколко години за банани. Бях попадала на статия във вестника, в която се изкаваше явно съмнение за някои продукти"био", внасящи се тук от къде ли не. Цитираха се био-картофи от Египет, например.
В едно съм сигурна - не мога напълно да спазвам яденето на чиста храна. Колкото и да ми се иска.
Сега планирам море. Там ще се храним според местните продукти, които се предлагат. Ще търся "био", разбира се, но салатата в ресторанта едва ли ще е "био".
За храненето на дъщеря ти. Струва ми се, че не е удачно да й слагаш много храни, само и само да си избере нещо. Заложи на това, в което си сигурна, че го обича. И го добави отгоре върху това, което си приготвила.
Например ако обича маслинки, нарежи на парченца много маслини отгоре върху яденето и кажи "хайде сега, във всяка лъжичка си слагай и по една маслинка." по едно време моят син си изяждаше салатата  с авокадо само когато слагах вътре много суров лук.
Сега пък вече  не ще с лук, а с краставица.
 Другото е да наредиш нещата като някаква картинка. С очички, носленце, като слънце или къщичка...
Ако категорично отказва да изяде приготвеното, но  си взема някаква junk food , не й позволявай. Ако обича да пие, предложи й  нещата в течен вариант като смути, шейк  или крем-супа. Предложи й да ги изпие със сламка и нека тя си избере цвета. понякога такива допълнителни "аксесоари" вършат чудеса.
понякога отказът на храна е психологически. Потърси причните.

Последна редакция: сб, 15 май 2010, 16:35 от realist

# 2 466
Да се оплача и аз от нашата баба. Абсолютен хищник  Sick . И за съжаление тъй като малкия не е приет на градина и се налага тя да го гледа, аз от месеци съм в ужас. Обяснявах 100 пъти, че поне на обяд детето трябва да яде супа (зеленчукова), че не е задължително всеки ден по 3 пъти на ден да се тъпче с месо, че купешките сладкиши не са най-полезния десерт, че получава запек и не ходи редовно след като яде само твърда храна Rolling Eyes Кучето си лае, керванът си върви ... Преди няколко дни гледам сипала му супа и във всяка лъжица супа слага парче кюфте  Twisted Evil Докато беше при нея спря да яде банани, домати, леща, ориз ...  Tired Едва пробутвам по някое парче гола краставица и ябълка.
Да не казвам аз как бях анатемосана за това, че няма да ям месо  ooooh!

# 2 467
Реалист, благодаря ти за полезните думи!  bouquet  Имам спомен, че си учила химия, но звучиш като човек с психология или нещо подобно като образование, много мъдри са съветите ти. Относно Настя аз почти винаги клякам на нейното ниво и опитвам по-нормални предложения, преди да и предложа неща като сладолед или други, които няма да изпълня. Последните са в най-крайни случаи, когато въобще не дава дори да я погледна, камо ли да и говоря, показвам каквото и да е (реве, казвайки единствено "чау, чау", т.е. махай се и ако посегна да я прегърна, ме удря, не ми дава). Както и да е, зная, че това е нормално при много деца в тази възраст, тези инати имам предвид, просто понякога е нетърпимо, имам чувството, че почти нон-стоп реве при всеки отказ от това, което иска, а в такива случаи това са неща и занимания, които няма как да и позволя (как ги измисля белите направо се чудя ooooh!).

Солей, при нас с отказа от ядене, понякога действат забраните, ако успея да ги изиграя убедително. Примерно започвам да ям нещо аз и само чакам, ако тя поиска да го пипне (обикновено не пожелава да го опита, освен някои конкретни любими храни) и аз я гоня с досада и леко ядосано - Не, няма да ти дам, не може! - като започне да мрънка (а тя обикновено започва да реве на всяко "не") и и казвам с респект, строго, че може, добре, ще и дам, но само малко да опита. Wink Понякога успявам да го изиграя убедително, но не винаги, защото децата усещат, когато човек се насилва да играе ролята, в смисъл е лош актьор.

Вери, Мег или някой друг, който знае, как мислите, закуската, която приготвям (със сурови зърна или леко бланширани някои, ядки, сушени плодове и т.н.) може ли, ако се случи да не я изяде, да я прибера в хладилника и да я дам на другия ден? Днес всъщност това се случи и не съм много спокойна, защото имаше различен, леко киселеещ вкус, ако правилно съм го усетила, че си нямам вяра много на преценката за тези неща.

# 2 468
Деси, ако правя с овесени или други ядки и смлени ядки със сушен плод ми издържа до другия ден в хладилника, обаче ако има ядкото мляко или смлени кълнове - не става, вкисва се...

Аз дълго време се противопоставях на оризотово мляко, защото соевото никак не го харесах (да ме типа човека, като нямат много общо, ама....) Сега обаче много го уважавам - има чудесен вкус и позволява да се правят разни неща, които много наподобяват класическите закуски - примерно, с експандирани зърна и проверен корнфлейк си става бетер зърнена закуска; утре ще правя палачинки с него (и банан вместо яйце); пробвах го към една зеленчукова супа и също много облагороди вкуса Simple Smile

# 2 469
ние до скоро бяхме само на плодове сутрин,но  сега сме на мляко- от овесени,ечемичени,или ръжени ядки/може и смес от всичките/+орехи-прецедено+банан+мед-не знам доколко е удачна комбинация този целият бъркоч  newsm78

# 2 470
desi_sunshine ,
благодаря ти за думите. ласкаеш ме и чак се изчервих. Embarassedмога само да бъда радостна, ако съм била полезна. Hug да, химик съм , но темата за взаимоотношенията/общуването между хората винаги ми е била присърце.
А сега детето на много ме научи за детския свят/и ме потопи -върна отново в него/ и контакта с малките. темата обаче тук е друга и се чувствам сконфузено да задълбавам в тази посока. при все,че всичко е преплетено. Simple Smile
ние до скоро бяхме само на плодове сутрин,но  сега сме на мляко- от овесени,ечемичени,или ръжени ядки/може и смес от всичките/+орехи-прецедено+банан+мед-не знам доколко е удачна комбинация този целият бъркоч  newsm78
удачна комбинация е! "енергийна бомба" Wink

# 2 471
realist ,благодаря   bouquet
аз съм на други вълни в последно време,и като че новото инфо измества старото  Embarassed,и взех да се съмнявам в знанията си  hahaha

# 2 472
Сигурно, защото по принцип бананът се води тежък плод за храносмилането и затова да се комбинира със зърнени може да идва не много удачно, но пък във вашия случай става въпрос за млякото от зърнените, така че не съм наясно, но ми звучи добре, при това доста вкусно, бих казала. Heart Eyes
И да ви питам как правите млеката от зърнени (съотношението при различните спрямо водата), първо се накисват за една вечер или е по-добре да са направо покълнали, нещо друго прибавя ли се?

Мег, благодаря ти за отговора! Hug Явно при закуската на Настя не е удачно, понеже е пасирана и се намират съставките, които споменаваш, поне някои, ако не всички накуп всеки път. А оризово мляко готово ли взимаш или правиш домашно? В рецептата за палачинки пак същото количество оризово мляко ли се слага, колкото е прясното краве мляко или се налага по-различно съотношение? То, предполагам, че консистенцията ще си покаже, но аз не съм с много опит в палачинките Embarassed и затова питам за по-точни пропорции. Също така с каква мазнина ги правиш или въобще не слагаш върху тигана, а може би в самата смес? Палачинките по принцип нали се водят пържена храна или при тях е малко по-различно? Преди време имах такава чуденка - за това доколко е вредно да правя за Настя - и сега ме подсети и реших да питам този път.

Също искам да ви питам как сгъстявате зеленчуковите манджи (готвените имам предвид)? Наскоро си купих пълнозърнесто овесено брашно и днес сложих да сгъстя уж една манджа, но не се получи почти никаква разлика. Някъде около 3-4 супени лъжици трябва да съм сложила (не съм сигурна, понеже сипвах директно в чашката, а не с лъжица). Беше ме малко страх да не прекаля и да окаже влияние върху вкуса, който честно казано, не знаех какъв трябва да е, защото това ястие ми беше експеримент. Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 май 2010, 04:48 от desi_sunshine

# 2 473
Реалист, не знам с каква храна да й правя картинки. За друго освен сандвичи не се сещам, а там трябва да слагам салами, кашкавали. Джънк фуд не яде. Иска шоколад разбира се, но не всеки ден и по 3-4 квадратчета и не замества с него хранене.
Редовно ходи да отваря хладилника. Казвам й избери си нещо за хапване. Взема едно сурово яйце и ми казва да съм го сваряла, но от сега предупреждавала,че няма да го яде. Искала само да налее водата  ooooh! Станала е много хитра и вече усещам как се опитва да ме прави на маймуна.
 Другото е като си науми, че не харесва нещо и не знам как да я накарам да опита. Трябва малко да се успокоя и да влезем в стария ритъм, но нещо не ми се получава.

Деси, ще я пробвам твоята идея. Само да не стана сто килограма, докато я чакам да й се прииска hahaha

Аз ползвам брашно от просо за сгъстяване. Много съм доволна, защото има неутрален вкус. Пробвала съм и с брашно от овесени ядки, но ми идва малко по-различен вкуса.

# 2 474
Реалист, не знам с каква храна да й правя картинки. За друго освен сандвичи не се сещам, а там трябва да слагам салами, кашкавали.
можеш да правиш сандвичи , намазани с хумус и отгоре- красавици, маслинки, червени чушки, а те да са очичките, уста и т.н....
аз просто за кеф и по-интерсно за гости/не защото е отказавал/ съм правела в огромна чиния "пейзаж" с всякакви зеленчуци, нарязани на лентички и кръгчета. Моркви, чушки, домати, краставици, листенца. Цялата чиния омете без да се усетя, и трябваше да правя нова за гостите Laughing
Можеш да "оформиш" с дресинг от кълнове всякакви форми. И не е трудно. Отгоре- пак краставица или каквото обичате....моят много обича краставица. Всъщност, можеш да декорираш всичко. Успех!  Peace

Деси,
Зеленчукови манджи мнооого рядко сгътявам.
Ако им сложа някакви зърна и те са си сгъстени.
Ако не ми се иска зърнени, а съм решпила да са гъсти, и добавям пълнозърнести брашна/обикновено от нахут или царевица/ Нахутеното брашно /концентрирана и пълноценна храна/ ми върши идеална работа за заливки на запеканики и за сгъстяване на манджи./правя една такава с целина и чушки, морков и картоф/

Общи условия

Активация на акаунт