Веганството - да споделим опит

  • 185 323
  • 3 248
  •   1
Отговори
# 3 045
  • Мнения: 1 048
И аз искам рецептите от тази тема Praynig,ако някой ги има.И аз съм си мислила да ги запазвам....ама....
M_Nik ще пробвам другият път със сладоледа както казваш.Моля те ,сподели ти как мариноваш различни зеленчуци,казвала си май,ама...съм голяма забравана.

desi_sunshine ами нямам точна рецепта импровизирах-последно сложих зехтин,рапично олио,магданоз и копър и пресни и сухи и малко сол и ма другия ден бяха станали супер,малчо хапна сигурно 1/4 тиквичка,а аз използвах маринатата за салати и други гозби Simple Smile

Момичета ,забравих да ви питам-дайте някакви идей за лютеница и сурова и не.Зимата имаше промоция на Велика в Метро,беше на половин цена и мъжа ми накупи сумати стекове,имаме още-сигурно 1 месец можем да ядем по цял ден само това.Както и да е,малчо много,много я хареса и само да види нещо намазано или буркана и полудява.Давала съм му няколко пъти,но предпочитам домашна,пробвах веднъж ,не се получи Sad

# 3 046
  • Мнения: 1 849
Норчи, ами то така се маринова, както и ти: сол, зехтин, подправки - зелени или сухи, може оцет/лимонов сок, може вътре сушени домати, може и малко мед/захар - 1/2 лъжичка.

Кетчуп на малкия правя като настъргвам 1 домат (без люспи) с малко сол и зехтин. Лютеница става с домати, чушки (евентуално печени), морков (може и задушен), лук, чесън, сол, зехтин, може патладжан (печен или маринован), подправки по избор - магданоз, босилек, чубрица. Пасира се и се поднася. В хладилник - до 2 дни издържа. Всички съставки са въпрос на вкус, количеството също. Аз например не обичам вътре лук и патладжан, а мъжа ми обича - но без моркови и чесън  Simple Smile Разбира се, най-добре е всичко да е сурово.

Солейл, подписах и пратих   bouquet

# 3 047
  • Мнения: 1 048
О да,забравих да кажа,че слагам и оцет или лимон в маринатата.М Ник,а като мариноваш замразен зелен фасулна Бондюел,размразяваш ли го преди това,да се отцеди водата?А дали ще стане със замразн карфиол или броколи,то ще стане де,ама дали ще поомекнат та и малчо да ги яде?A какви други зеленчуци мариноваш?Мерси много и за идеите за лютеница,ще пробвам няколко варианта...явно трябва да се правят повече опити,както казва мъжа ми,а не от един път  и повече да не го повтарям,че не се е получило добре.А ти пробвала ли си изцяло сурова лютеница,сигурно е супер различно newsm78

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 17:58 от nor4y

# 3 048
  • Мнения: 19 997
В статията най-общо става въпрос за:

1.рафинираната захар-най-важният убиец на чревната флора.
2.пълнозърнести продукти плюс рафинирана захар е равно на отрова.

  пълнозърнести продукти, ядки да не се ядат с бяла или кафява захар. получава се нарушаване на чревната флора, подуване, киселини и т.н. по-добре рафинирани зърнени със захар, отколкото пълнозърнести
3. чревни гъбички от консумация на зърнени или зеленчуци с кисели плодове

мюсли по-добре със сладки плодове, а не кисели.ябълките също са кисели.
правите ли ябълков сладкиш, ползвайте не пълнозърнесто брашно, а тип 1050.понася се по-добре с ябълки.
салати не се подправят с лимон, а с оцет.оцетната киселина се понася по-добре със зърнени и зеленчуци , отколкото плодовата киселина.
4.нарушаване на чревната флора от консумация на сурови зърнени и сурови ядки със сол

също и покълнали такива, както и сурови бобови, също алфалфа и т.н.
ако правите палачинки с пълнозърнести зърнени, намалете Т на котлона и ги печете два пъти по-дълго.
ако сте вечеряли и два часа по-късно ви се прияде нещо, не яжте кисели плодове.изберете сладки-смокини, фурми. ако ви се ядат ядки след вечерята, изберете печени, а не сурови.
5.без сол не с еобразува стомашна киселина
солната киселина смила белтъците в храната. ако се храните предимно от въглехидратни храни-плодове и зеленчуци, няма проблем да не консумирате никаква сол.ако ядете зърнени, месо и т.н. солта е необходима за образуването на солна кис. в стомаха. или трябва да изяждате по 1кг сол-съдържащи зеленчуци-целина, фенхел, манголд.лятото с потенето е необходима повече сол.
-солта има антибактериално д-вие в стомаха
-активира пепсиногена в пепсин
-активира усвояването на Kalzium, желязото, Zink, Mangan, Chrom и мед.
нерафиниранта морска сол съдържа много магнезий.

# 3 049
  • Мнения: 19 997
после ще допреведа другото

# 3 050
  • Мнения: 1 732
Soleil* ,
Благодаря ти за статията. Почти не видях нещо извънреднов нея, което да не съм го чела или чувала преди. Много е добра и има ценна инфо в нея.
На мен обаче някак не ми се отрази особено добре. Защото колкото и да се придържам към здравословните стандарти, аз допускам и много нарушения.  Това е най- вече заради навика. Отгледана съм с баклавички, банички,  с филия, намзана с масло и мед.....и т.н. да не изброявам възприетите за стандарт храни.
От друга страна, аз не мога да се самоизолирам и на 100 % да се храня извън "масовката". Така съвсем ще се превърна в аутсайдер..../и без това често по една или друга причина съм се чувствала такава/ и ще превърна и детето си такова. Не стига , че сме чужденци в чужбина.....
Опитвам се да търся някаква "златна среда". Но ям рафинирана захар, ям сладолед, ям шоколад, ям палачинки....
При все, че се стремя към " балансирана, богата на жизненоважни хранителни вещества и живи  храни.  Именно
защото "животът идва само от живот." - както завършва сатията. Simple Smile
За колекция от рецепти , не съм си правила....Иначе с радост бих ти я пратила. Имам съвсем малко откъслечни рецепти, които съм копирала по- скоро от някакво вдъхновение.

# 3 051
  • Мнения: 236
Дайте си мейлите, аз съм си копнала туй онуй в папка на компа.

# 3 052
  • Мнения: 3 569
Аз, макар и късно, да се запиша

# 3 053
  • Мнения: 19 997
Реалист, благодаря ти за коментара! И мен не ми се отрази особено добре, защото особено това за пълнозърнестите зърнени и лимоните в салатите хич не го бях очаквала. Също за солта съм чела и на други места, че не трябва съвсем да се изключва, но тук сме коментирали и противоположното. Така че не бях съвсем наясно дали е много вредна, не толкова опасна или наистина необходима (както пише в статията).

# 3 054
  • Мнения: 1 732
Soleil* ,
това за солта е така. Ние наистина имаме нужда от соли. В статията е наблегнато предимно заради стомашния сок и по- специално съдържанието на солна киселина  в него. Но солите са необходими и за кожа, коса, ензими, хормони....За всички процеси в нашия организъм. Не само за доброто увояване на протеините.
Също солта е страхотно "анти- стрес" средство.
Просто е важно  солите да са балансирани и здравословни. Иначе  да, прекаляването с натриевия хлорид/ обикновената готварска сол/ е опасно.
Също и даването на сол  на бебета под  1 годинка или хора със здравословни отклонения.  Аз на моя син до 1 годинка сол не съм му давала. Но му готвех ястия с целина/както тя е спомената в статията за зеленчук с естествено съдържание на соли/
После полека- лека започнах да добавям по малко и сол. Още повече, той много се поти и така губи много соли.
За лимона и салатите -аз предпочитам лимон да хапвам или натюр , или на лимонада с мед. В салати никога не ми е било вкусно. Обикновено ги ям или без киселина, или с малко ябълков оцет.
така или иначе на 100 % не мога и няма да мога да спазвам правилата от статията. Колкото и да са добри. Поне в този си живот.

# 3 055
  • Мнения: 1 741
И аз благодаря за превода.  Hug
От него най-трудно ми се видя да не се ядат салатите с лимон, а с оцет. Аз буквално съм отвикнала от оцета от няколко месеца. Особено наблягам на марула/зелена салата и определено разликата дали е с оцет или със сол е много голяма. Не зная защо, но ме гложди някакво съмненийце, че не може комбинацията зехтин + лимонче да е компрометирана, а по-скоро се има предвид, когато е само с киселина (лимон). Защото май има много хора, които не ползват съзнателно мазнини, плашат се от тях. Солей, Реалист, в статията пише ли нещо относно мазнините? Евентуално може от контекст да се стигне до извода, че ако не са особено препоръчвани или поне само споменати (омегите и суперлативите около тях), то тогава и относно салатите може да имат предвид, че е кофти, когато е само с лимон. Еееех, ама как само си ги нагаждам, така че да си угодя на чревцата и да си успокоя душицата. Laughing

# 3 056
  • София
  • Мнения: 5 347
Жени, тогава би ли организирала за следващата седмица, в София? Просто избери дата и час, ако е вечер, ще е най-добре за работещите.


А за останалите... ще изпием по една джинджифилова бира за ваше здраве!
Примерно на 7-ми(сряда), кое време ще е удобно за работещите? И кое време предпочитате?

Предлагам 7 юли, сряда, от 18 ч  (до 21 ?), но не смея да предложа ресторанта, всичките са ми любими с различни неща...

# 3 057
  • Мнения: 2 652
Намислила съм да си поръчам лецитин. Намерих един, който е на гранули и се води хранителна добавка. Такъв ли се ползва и в кулинарните рецепти?

# 3 058
  • Мнения: 1 741
Намислила съм да си поръчам лецитин. Намерих един, който е на гранули и се води хранителна добавка. Такъв ли се ползва и в кулинарните рецепти?
  Peace Също така можеш да го приемаш разбит с ленено масло и портокалов (или друг) сок.

# 3 059
  • Мнения: 1 048
Soleil* чакам и друата част от превода,статията ме накара да се почуствам все едно започвам от начало със здравословното хранене CrazyАз също като теб не очаквах това за лимона в салатите(много обичам,но съм се замисляла дали е добра комбинация,нали все пак плодовете се ядат единствено и само самостоятелно-от тази гледна точка Simple Smile) и пълнозърнестите храни със захарта.Както и за солта,много сме говорили,аз я избявам с идеята уж ,че е ненужна и дори вредна,но знам,че оранизма има нужда от сол,просто все съм си мислила,че се хабавя от друите храни.А сухата целина на подправка същото съдържание на сол ли има,защото не мога целогодишно да намирам пресна целина и точно коя част от нея се използва в манджи-корена,нали?А дали той е най-богат на сол newsm78.Тези друите не съм ги чувала Blush,вие сещате ли се за друи зеленчуци ,боати на сол?А да ви питам солта кога я добавяте на отвени манджи ,след обработването или по време на него?
Общо взето пак преобърна представите ми Simple Smile

Я ми кажете китайско бобче;боб мунг и зелена соя едно и също ли са?

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 09:16 от nor4y

Общи условия

Активация на акаунт