Любители на котки - тема 30

• 48 399
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
  • София
 smile3534 Хайде сега завиждайте! smile3533  Изпращам ви много поздрави от Нико и Бени  newsm47. Днес им бях на гости и добре ги намачках  Grinning. Много са пухкави и сладки. Меки са като коприна. Мъро е с нещо като четина в сравнение с тях  Mr. Green. Големи сладури! Ще се заредя пред блока, че другия път като избягат ги слагам в торбата и .... в къщи.  tooth

Емел, честито! Ще си изкараш супер зимата!

gerche, Бекс е голяма лудетина май  Grinning! Много е сладък!

# 646
  • Варна
gerche,
това бебе голям алпинист, събра ми очите Laughing

Емел,
супер, много се радвам Hug

Таня,
благородно завиждам, не само че си намачкала пухчовците, ами и изобщо че се познавате наживо и се събирате Simple Smile

# 647
Хехе, Танче, мислех, че няма да кажеш за гостито  Laughing
Обаче Бени си те хареса, посрещна те от вратата и после те изпрати... ако мъжа реши да го изхвърля - ще зададе вашите координати, макар че Мъро никак няма да е доволен  hahaha
И след следобедната терапия по милване и мачкане , снощи спаха като къпани, нито играха, нито се гониха - сън, сън и само сън  newsm62

# 648
Здравейте, по настояване на  дъщеря ми  идната седмица  ще станем  собственици на  персийче, което е  на  40  дни  Heart Eyes Имам  множество  въпроси, но на първо време  може  ли  като  по-опитни  да   изброите  какво ни е  нужно за начало. Четох  доста литература и форуми за  котки, но  големия обем информация, много противоречаща си и разминаваща  се на  различните места ме  обърка по - скоро  ooooh!
1. гранули Роял Канин ли да бъдат и какви ?
2. тоалетна: с/без  борд; закрита/открита ?
3. шампоан нормален/сух?
4. и всичко друго, за което се сетите

П.С. единствено къща сме  купили, хареса ми и не се стърпях  Crazy
нещо подобно на тази е

kriss` - най-добре е да прочетеш всичко за породата персийски котки в сайта Kotkite.com  - там във форума има безбройно много теми, за това как се отглеждат. Знам, че при тях ресането, къпането и почистването на уши, очи и носле са много важни...

Гледала съм полу-персиец и знам, как му се заплитаха космите, защото бяха много фини, понякога дори около пишончето и трябваше да му го мием под топличка вода, докато се разплетат, просто защото бяха много меки и нямаше разплитане, така че очевидно е , че грижите за козинката ще са много...

Като собственик на цяло домочадие сиамци, обаче ще ти кажа това, което казвам на хората, да си купят за начало:

1. нещо в което да пренесете котето у дома - чанта за котки или клетка. Клетката се купува веднъж, винаги е необходима, ако решите да заведете котето на лекар или да го транспортирате, затова я купете още сега при това не взимайте малка, защото само след няколко месеца ще съжалявате - вземете възможно най-голямата, все пак то е персийче, скоро ще стане огромен котарак.

У дома подгответе всичко за него :
2. купички и чинийки в които да се храни само то. Аз препоръчвам да не се взимат от пластмасовите, които се продаат в магазините, защото пластмасата е много вредна! Вярно е ,че чинийките отдолу са гумирани, което пречи на обръщането им, но отровите които изпуска пластмасата ги прави неподходящи. Във всеки магазин за 1 лев има каквито си поискате чаши, купи и чинийки на ниска цена.
3. Помислете за къта за хранене - вземето му малка пътечка, без косми, от гладките , за да там където ще се храни да стои на топло, ако сте с плочки, в магазините за 1 лев ги има и са евтини, по другите също може да се намерят подходящи.
4. Купете плосък , по възможност - правоъгълен поднос в който да сложите купичката с храна, за да не се разлива върху пътечката, понеже много котки, се хранят мърлявко и си вадят парче по парче храната настрани от чинийката и оставят свинщина зад себе си, така ще бъде по-хигиенично.
5. Добре е да давате на котето изворна вода, защото чешмяната е много хлорирана, мръсна и  отвртатителна, а минералната товари бъбреците.
6. Подгответе се с храна - мека, за бебета , след като стане на 2-3 месеца, можете да опитате със сухата, по принцип, аз  давам суха, само за да си подъвчат малко твърдо, за зъбния камък, иначе - НЕ. Тя е вредна за сиамките, запушват им се пикочните пътища от нея, не знам как е при другите котки. Най-добре попитайте стопанката му, какво яде в момента котето и му го купете. Хубаво е , ако можете и да му приготвяте храната - варена - пилешко, нетлъсто свинско, дреболии, риба - всичко се вари БЕЗ СОЛ! Солта убива котките, те не могат да ядат толкова , колкото нас от нея.
7. Задължително помислете за тоалетната, купете голяма, не взимайте малка, защото котето било малко, след време ще ви трябва нова, а котките мразят промените. Дали ще бъде открита или закрита, зависи от вашия вкус, и двете миришат еднакво гадно, ако не се чистят всеки ден, поне по веднъж... Купете и пълнеж за нея, по възможност под формата на дребен пясък, ще ви трябват и лопатка за изриване на акото и  малки пликове за смет, в които да го събирате, завръзвате и изхвърляте. Купете си и лопатка с метличка, от тези, които се продават за замитане на маса- ще ви трябва за да замитате набързо  пясъка, който ще изхвърча от тоалетната, при ровенето в нея, от котката.
8. Купете играчки от магазина, за да има с какво да се занимава котето - те трябва да са безопасни - гумени топчета, мишлета, връвчици, опашчици...
9. Купете драскалка за котки и я закачете на стената, всеки ден слагайте котето там, да се закачи с предните лапи и го отпускайте надолу за да увисне, то автоматично ще се захване и ще почувства, че там хубаво може да си точи ноктенцата...
10. Купете от меките четки с косми за ресане на бебета, продават се във всяка аптека - с него можете да решете котето, при мен става и за големите, защото сиамките са късокосмести, но за персийка ще ви трябват и по-специални неща - попитайте, сегашната му стопанка, тя ще ви каже, какво ползва и ще ви препоръча нещо...
11. Помислете къде ще спи котето - дали ще е в котешко легълце, дали ще го гушкате при вас - приспособете му едно място, където котето да знае, че винаги може да легне и да почива и не го закачайте там, котките обичат да имат своя остров на спасение, където никой  не ги пипа. Като начало, ако нямате възможност, един стар кашон с малка завивка или възглавничка вътре, също може да свърши работа, но гледайте, да е безопасен, да няма телбод по него, лепенки и изрежете част от него, за да има постоянно отворен вход и да се проветрява по този начин. най-добре е да купите от магазин за котки - къщичка или легълце... Те не бива да се поставят на течение, на прекалено светло място или опасно...
12.Купете витамини за малки котета и му ги давайте стриктно по точно определената доза. След това ги прибирайте на недостъпно място в шкаф, за да не ги намери котето, защото то отлично ще надушва къде се намират и ще се опитва да се домогне до тях...

Това е засега , друго не се сещам...

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 09:24 от © Анка

# 649
     айде мацки почерпете се за здравето на моите момчета.....Жорислав става на 2 г, дон Томас има половинка рожден ден....6 месеца.

# 650
  • София
Thomasito Честито,да са ти живи и здрави и Жорислав и дон Томас. Много да те слушат и да те радват.

# 651
  • София
Анка, много хубаво е описано Peace, спомням си нашият вет.лекар как обясняваше на дъщеря ми каква отговорност е щом е решила да гледа коте, а тя го гледаше така  Shocked hahaha, Емел, много се радвам, че ще сте всички заедно  Heart Eyes, gershe, много са ти сладки пухчовците, прати някоя прясна снимка да видим кой е по голям сега  Laughing
У нас все още е стуууд, кога ще пуснат това парно  smile3515
Всички го чакаме  Mr. Green
http://margitaaa.snimka.bg/animals/meri.365462.15502215
Томаситко, честит рожден ден на сина ти, да расте здрав и щастлив . nbirthday  ura
Честита половин годинка и на Томасчо, много да папка и слушка  Heart Eyes
Поздравче за дон Томас   hahaha

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 09:58 от margita

# 652

Честит празник на Жорислав и дон Томас !
Поздрави от всички нас!

# 653
  • Варна
Честит рожден ден на малкия Жорислав! Да расте весел, здрав, палав и щастлив! Честита половинка и на дон Томас  bouquet

# 654
© Анка, благодаря   Hug
nbirthday на  Жорко и Томи

# 655
Да ти е жив и здрав, рожденника, Томасито! Какво си поиска за рожденния ден? Кученце няма ли да му вземете  Mr. Green
А за сладкия дон Томасито много целувки по сладката муцунка!
Да ги снимаш двмата рожденници заедно!

Аз пък пропуснах рожденниа ден на Бени, който беше на 2.10. Ама тогава главата ми пушеше.....
И да се похваля - Бени са го включили в едно ревю на красиви котки, много се зарадвах  Mr. Green
http://www.flickr.com/photos/peter-gabi/galleries/72157622485445191

# 656
Честито на рождениците,Жорислав и Томасито,Тед и на теб за признанието за красив котарак.

# 657
  • София
Честит рожден ден на Томасито и батко му! Да растат живи и здрави, винаги щастливи и много послушни!

kriss`, като майка отгледала децата си с котки и аз да дам съвет. Никога не слагай котешката манджа в порцеланови, стъклени, аркопалени/и такива имахме от Роял Канин  Grinning/ и подобни чинийки. Докато видиш 2-годишната ти дъщеря ще е счупила чинийката и по нататък си знаеш. Иначе храната винаги първо се изважда от купичката  Grinning и после се хапва. Така е много по-вкусно  Mr. Green. Освен това ако има нещо като килим наблизо/разбирай 1 метър около мястото за хранене/ ще си вземе хапката, ще си я занесе на килима, ще си я изплюе там и после с наслада ще я хапне Mr. Green. И така на всяка хапка  Grinning. Много обичат да им е постланко под тях, но май е по-добре да нямат такива екстри. Освен ако не ти се пере често. В крайна сметка установих, че колкото е по-плитка чинийката, толкова вероятността да извади храна е по-малка. Оставих всички котешки купички и слагам храната в тарелките от супермаркетите/от сладки или от нарязаните салами/, които изхвърлям често. За играчките - съобразявай се котешките играчки да са безопасни за детето. Повечето са дребни, имат дрънкащи неща по тях и лесно се разглобяват. Играчките ще бъдат за съвместно ползване и трябва да го имаш предвид. А и най-интересни за котето са играчките на детето /справка - виж снимките на Томасито/. Иначе най-привлекателни за котето играчки са връзчица, топче от смакана хартийка или станиол, "жълтък" от киндер яйце. Не, че си нямаме и котешки мишки, дрънкащи топчета и подобни, но са били актуални най-много 1-2 дни и оставени  Grinning.

# 658
  • Варна
Таня,
все се каня да ти кажа - този движещият се надпис в подписа ти се оказа неустоимо привлекателен и интересен за Кетя Laughing Всеки път щом го види протяга лапичка и се опитва да го хване hahaha Трябва да я снимам Party
Теди,
честито признание на пухен Бени Grinning

# 659
  • София
Таня,
все се каня да ти кажа - този движещият се надпис в подписа ти се оказа неустоимо привлекателен и интересен за Кетя Laughing Всеки път щом го види протяга лапичка и се опитва да го хване hahaha Трябва да я снимам Party

hahaha hahaha Лошото е, че само нея привлича. Никой не се е обадил. Имам чувството, че ще си отглеждат завинаги 6 котки  Mr. Green. Като ги познавам няма да ги изхвърлят/и аз не бих могла/, а как се гледат 6 котки в апартамент  #Crazy!

Ще чакаме снимки на Кетя  Grinning!

Ужас! По новините казаха, че куче е убило 5-годишно детенце! Безумие!

Общи условия

Активация на акаунт