Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 536
  • 761
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте момичета.
Благодаря за хубавата тема. Приемате ли нови в отбора?
Нека да се представя и разкажа за себе си:
Още от началото на бременността прочетох доста за ПЗ и много ми допадна. Доста рано и много убедено си реших, че ще раждам естествено, че ще кърмя до дупка и други неща, така, че взех и решението да прилагам ПЗ. Не знам от къде такава сигурност от мен, но явно съм си повярвала достатъчно за да станат нещата...На 24 май се роди Рада - всичко се случи така както си мечтаех още в първите месеци на бременността. Раждането, кърменето... Е, след раждането малко си търпя последствия след лошо направена ЕПЗ, некадърно шиене и прочее бонуси, но не е за това темата.
До сега кърмя Рада успешно. Кърмя я на повикване и тя е едно лъчезарно, кротко бузанче.В мерки и теглилки на последното мерене (5 мес.) беше 7200 гр. на 68 см. Водата не и харесваше до скоро и за това си е само на кърма. Колики нямаше. Като започна да наближава навършването на половин годинка започнах да се притеснявам, че няма да успея да захраня според ПЗ. Струва ми се бавно и ангажиращо (налага се да работя вече, от вкъщи, но ми отнема доста време). Притеснява ме, че при ПЗ трябва да се обръща много внимание на детето, да седнеш, да ядеш с нея... да и даваш пример. Мисля да съчетавам ПЗ с класическото -  до известна степен, ме притеснява ранното захранване с някои алергенни храни, дори и на микродози.
Е, започнах, за сега успешно. Както и обещах на нейния 1/2 г. рожден ден хапнахме и двете варени картофи. Много и хареса, доволно се ухили, почти веднага се усети как да преглъща. Не съм и пасирала, не съм и го стривала - просто давах малки меки парченца. Около 6-7 на брой. Опитах с три, но Рада се възмути. Laughing Втория ден давах морков, твърдо сварен и печен свински бут (леко го стрих между пръстите, че беше по-сух). На мама месарчето - месото и стана любимо, а също и да си взима сама лъжичката и да си играе. Пак не можах да спра на третата микродоза. Рада започна да ръмжи и хищно да се хвърля към чинията. Laughing Днес давах зеле (сурово), пак от свинското (то е много чисто, без сланина или жилки) и пак моркови. Всичко си изяжда, не виждам да има предпочитания, просто е много любопитна, протяга ръчички и се усмихва ироко докато си хапва. Давах и малко вода, защото протегна ръце към моята чаша. Изворна Девин. Пийна си две-три глътки, не беше особено впечатлена, по-скоро и хареса чашата (избрах с картинки). Това е от мен.
Ще продължа, дано да имам време. Предпочитам да давам по-скоро храни съобразени с възрастта и горе-долу според класическото захранване, но според дозите и методите на ПЗ.
Разбира се, имам много въпроси, а това е едва началото на захранването. Радвам, че има подобна тема, сигурна съм, че ще ми е много полезна. Ако греша някъде, няма да ви се разсърдя, да ми посочите грешката.
Мале, колко изписах... Blush Извинете за дългия пост.

# 166
  • София
 Здравей! Поздравявам те за старанието да намериш най-доброто за теб и детето ти! Аз докато бях бременна бягах далеч от подобни на мен, защото хич не ми се слушаше за бебешки истории  Laughing
 Та както вече си прочела, други майки също правят като теб - комбинират.
 Радвам се, че девойчето така с огромно желание изучава чиниите ви и че ти и позволяваш да прави това  Hug В нашия пар като споделих как храня детето си, една майка не разбра, че се хваля, а помисли, че се оплаквам и вика:"Ооо, при нас няма шест-пет. Тръгне ли да пипа храната, храненето приключва. Трябва да се научи на ред" Това е добра стратегия, но точно в обратна насока  Sad

# 167
Здравейте момичета.Искам да ви питам да кога горе-долу намирате в акото едри пърчета храна?Притесняваме дали това не затруднява храносмилането.Давам му резънчета плодове,пръчици/лентички зеленчуци,цели зърнени и на изхода плодовете и зеленчуците са на малки парченца,а зърнените цели.И си мисля,че нито ги усвоява добре,а и може да му дразни повече коремчето или се бъркам newsm78

# 168
  • София
До към година и половина ги намирах при Митко. Кубче морков на входа, кубче морков на изхода.

# 169
Норчи, доста консистентно стана акото при моя син селд годинката, може би на 14  м. Сега намирам само много твърди неща чат пат - парче орех или зърно жито, или малка стафида. Мисля си, че е свързано и с факта, че доста бързо му пробиха повечето зъби и тогава вече бяха се казали 4-тите зъби и му беше реално по-лесно да дъвче...

# 170
Мерси момичета,значи е нормално.А какво ли усвояват от храната така??
Смутита давали ли сте-плодови,зеленчукови.Аз днес дадох плодово,нали не е хубаво да се дава сок на толкова малко бебе,но ми направи впечатление,че не може да стане без малко водичка.Вие как ги правите и с какво ги давате?

# 171
  • София
Какво е това смутита? Явно не съм го давала. Не се дават чисти сокове, но такива с баластинте вещества, които са пасиран плод, а не само сока, може.

# 172
Какво е това смутита? Явно не съм го давала. Не се дават чисти сокове, но такива с баластинте вещества, които са пасиран плод, а не само сока, може.
Е то това е смуте де Grinning.Плод с пулпа,само че смлян до глатко полу течно състояние в блендер или нещо от сорта или както ти казваш пасиран плод.Но се чудя дали да го дам смесено с малко водичка при разбиване/пасиране или чист плод...и как и в какво да го предложа

# 173
аз и на това смуте му казвам сок...катерина ми отказва...преди и харесваше, но понеже аз пия такива сокове предимно на закуска, а тя отказва каквато и да е закуска, не иска...иначе плодове яде рядко, предимно банан докато се поомаже и после го хвърля, ябълка по едно-две отгризвания, мандарините хич не ги хареса, грйпфрут смуч по-малко...и напоследък яде предимно с ръце, изправена на един стол(нормален, не бебешки) обърнат в обегалката към масата...отказва да седи в мен...така си стои изправена към масата, аз  и натрошавам хляб и другите неща, които ям и така се храни...когато има някаква манджа неставаща за трошене и ядене с пръсти и давам с лъжичка или с моите пръсти и хапва, ако и хареса...това е при нас общо взето...

прекрасен ден и хубава седмица на всички ядящи и не ядящи... Hug Hug Hug

# 174
А и забравих да ви питам,за бебоци,които вечерят и нещо друго освен кърма /АМ какво е и към колко часа.Питам защото аз взимам малчо с нас и към 19-20 часа и хапва по малко,а след това пак си суче,но се чудя дали не е късно за други храни и какви е по-добре да са,сигурно полекички newsm78

# 175
nor4y аз и давам каквото ям и аз...не гледам леко ли е тежко ли е...вчера на обяд изяде толкова доста пилешко и после доста сука...днес на вечеря почти не яде, тъй като много и се спеше...това беше към 20:30ч. гледаме да ядем към 19:30ч, че след това много и се доспива и не иска да яде...

# 176
Dendri , добре дошла! Ей, как хубаво си хапва твоята сладурана!  Heart Eyes Много е хубаво когато дечицата възприемат захранването по този начин с удоволствие и апетит, всъщност храната трябва да е радост за тях и едно щастливо запознаване с още една част от заобикалящия ги свят.  Simple Smile
Понеже виждам, че се притесняваш да количествата, мога да те успокоя, че няма нищо страшно. Педагогическото захранване, което е описано в началото на тази тема е с микродози, но аз захранвах по друг начин (последните 3 непреведени линка на 1-а стр.) и там няма такова спазване на дози. На детето се предлага по 1 нещо и колкото иска. В това няма нищо вредно при условие, че се спазва схемата на въвеждане на храните според възрастта. Но още от 6 месечна възраст, например, могат да се въведат много неща. Изборът е твой. Аз започнах с морков, после броколи, тиквичка, тиква, сладък картоф... дори не помня вече.  Tired При всички случаи понеже нямаме алергии в семейството и бяха изцяло на кърма преди това карах много спокойно с въвеждането. Като предложех веднъж, два пъти една храна и нямаше проблем карах направо нататък.
Ако има интерес към лъжичката и да пие от чашка, давай. В началото дори само празна чашка и лъжичка за игра. Много бързо разбират как става работата и си е страхотно облекчение. Е, има малко омазване в началото, но то без него не може  Crazy

nor4y аз и давам каквото ям и аз...не гледам леко ли е тежко ли е...вчера на обяд изяде толкова доста пилешко и после доста сука...днес на вечеря почти не яде, тъй като много и се спеше...това беше към 20:30ч. гледаме да ядем към 19:30ч, че след това много и се доспива и не иска да яде...

Като бяха по-малки гледах да вечерят към 19.00 - 19.30, после наистина много се уморяваха и нервничеха. Не съм давала по-леки храни на вечеря, напротив, те си хапваха хубаво, след това кърмене преди лягане и си спяха по цяла нощ  Simple Smile

Понеже някой беше споменавал мандарини... За мамите с по-големички дечица, моите страшно се забавляват да белят сами мандарините и след това да си ги ядат. Давам по една на всяка и само обелвам едно малко парченце, за да им е по-лесно. Оттам нататък настава голямо забавление  Grinning

# 177
Момичета, благодаря за топлото посрещане.
Фата Моргана, благодаря за информацията сега съм по-спокойна за дозите. И аз много се радвам че момиченцето ми съвсем бързо възприе този модел на хранене (или по-точно опитване). Рада продължава да си хапва любопитно абсолютно всичко което и предложа. Днес например опита броколи и карфиол ( сварени) и така ми се разсърди като и дръпнах купичката... Нацупи си устичката и аха да писне  Laughing та се принудих да и дам още малко. Играе си с лъжичката, после забравя, че и е в ръката и я мята с махащите си като на пуче ръчички. Давах онзи ден и варено бяло пилешко месо - и него си го изпапка със същия унесен и доволен поглед. Не е пила вода и до скоро беше само на кърма, та сега трудно пие. Не и харесва, прави физиономия все едно яде много кисел лимон. Предполагам че ще свикне - пие от специална чашка и често си я държи сама, но и аз и помагам.
Имам един голям проблем обаче. Не очаквах, че ще ми се случи след толкова месеци успешно кърмене. На последния преглед се оказа, че Рада не е наддала и дори е отслабнала. Sad Беше 7.200 кг., а сега я измериха 7.190 кг. Направо не можах да повярвам. До сега е наддавала много добре, даже последния месец ми се видяха много - около 700 г. май бяха (и главата не ме слуша вече...не си спомням точно). За мен си е едно здраво бузесто кърмаче с пухкави крачета. Не знам как да си го обясня. Единственото което се сещам е, че почнах работа последния месец, работя вкъщи и доста се натоварвам, но гледам да и обърна внимание във всяка свободна минутка. Кърмя я често през деня. До скоро я кърмех много често и нощем - по 3-4 пъти, но аз си я взимах по собствено усмотрение, усетя ли, че замърда или си лапва пръстчето. Тя не ми е плакала за мляко и не се е будила от глад. Сега обаче разредих нощните кърмения, защото физически не се будя повече от веднъж - тя не се сърди.
Забелязах някои неща преди известно време - сърди се и ме стиска за гърдата, впива пръсти и ноктета сякаш иска да ме... издои. Отдадох го на растящо зъбче (още си няма), а се оказва че може да ми е намаляла кърмата. Убедена съм,че няма общо с ПЗ макар, че някои приятелки с деца ме посъветваха, да си почна нормално захранване и да я тъпча с пюрета - щяла да наддаде. Не ми се вярва от това да е, а пюрета няма да и давам, пък. Може някоя порция пилешка кавърма да и предложа. Rolling Eyes
Лекарката каза задължително да дохранвам. Аз казах, че не искам с АМ и я питах може ли със замразена кърма (имам си запаси поне за месец и половина от периода ми на добро производство Flutter). Педиатърката се зарадва и каза, че е чудесно, че имам кърма и разбира се тя е по-добрия вариант.
Да, ама Рада пийна за два дена 80 мл. И това е. Нито иска повече, нито ми изглежда гладна. Направих усилие и два дена ставам през нощта отново по 3 пъти, за да я кърмя - мисля че увеличих лъктацията. Стискайте палци след две седмици (докторката ме вика по-рано за да я измерим) да има положителна промяна. Ако някой има предположение или съвет - ще го изслушам на драго сърце.

# 178
  • София
Дендри, не знам дали е нормално това и не се наемам да ти давам съвети. При Митко също имаше такъв момент - 8ми и 9ти месец не беше наддал нито грамче, а след това за повече от месец едва ги докара до 100тина грама в повече. Аз реших, че е защото не се спираше и за 3 секунди, а спи по много малко.
 Щом смяташ, че количеството кърма е проблема, значи увеличаваш нея  Simple Smile . Не знм какво е да кърмиш и да работиш, но ако си позволяваш възможно най-много почивки, увеличиш течностите и зачестиш кърменията, трябва да се получи. Пиши какво е станало.

# 179
Дендри, според мен е добре да се обърнеш към консултат по кърмене (те са комптентни и за захранването) и да обсъдиш не нея какво те притеснява. Понякога такива застои в теглото са съвсем в реда на нещата, но консултатантът ще може да ти каже дали при вас точно това е случая или ако не, да ти даде съвети какво да правиш.

Общи условия

Активация на акаунт