Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 526
  • 761
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Меги, много ми е интересно как си подходила, супер много бих се радвала да споделиш ноу хау Blush
Но се страхувам, че без да искам ставам причина да се излиза от темата и започвам да спамвам, а това не е добре Wink
Ако прецениш, че разяснения за смесени системи имат място в тема за ПЗ и ще е интересно/полезно на някого - пак казвам - ще се радвам да прочета сподленото.
Ако не - писала съм и в тема от форума на Естествено ( http://www.estestveno.com/node/311#comment-1113 ), тя не е толкова тясно специализирана и може би там ще е по-уместно да се говори за смесване на подходи... Ако ти се говори Simple Smile

На останалите - много се извинявам за спама и отклонението! Не беше нарочно Hug

# 61
  • София
Естествеността на процеса няма как да го следваш с пюретата, но може да постигнеш лекотата на преминаване към обща храна. Предполагам, че ще трябва да стане така - храниш си с пюрето по схема, а вашата храна предлагаш в стил ПЗ. И ако детето е захраено вече с пюре от някакъв вид храна, която я има и във вашите чинии, тогава даваш смело, но ако му е за първи път - микродоза. А количествата пюрета си ги даваш по схемата, която си избрала.
 Имай предвид, че до годинка 75-80% от краната на детето е млечна. След това може постепенно да намалее количеството до 50% за сметка на другите групи храни. Това означава, че щом ще спираш кърменето, трябва да даваш адаптирано мляко(защото кравето мляко не се препоръчва преди годинка). След това може да включиш млечни продукти или чисто мляко, ако нямате алергии в семейството.

# 62
Стелфи,
защо пък да е спам? Напълно е възможно, само трябва да следваш вътрешния си ритъм за нещата. Моделите на захранване не са предписания, просто препоръки.

Аз също съм съчетавала методите и то успешно.
Захраних абсолютно класически от 6 до 8 месеца, през което време въведох основните групи храни - зеленчуци, плодове, глутен, първите 1-2 меса.
Горе-долу по същото време - към 7.5-8, дъщеря ми прояви интерес към самохраненето с ръце. Давала съм й първо само храни за ядене с пръсти, а после и части от нашата храна. Микродози не съм спазвала, едно, че беше по-голяма, и второ - колко може да изяде сама? На 10 месеца имаше период, когато напълно отказа лъжицата.
На 11 някъде спрях да давам пюрета, яде си от нашата храна. Някои неща никога не съм въвеждала - примерно жълтък, директно й предложих храни с малки количества цяло яйце, като наближи 1 г. Единственото от бебешките храни, което все още давам чат-пат, е безмлечна зърнена каша за следобедна закуска.
Тъй че, както виждаш, може. Но с отбиването не знам как ще съчетаеш - моята дъщеря е на 1 г. и въпреки че има 3 пълноценни хранения с твърда храна, суче поне още 3-4 пъти през деня и незнайно колко нощем. Млечни като сирене и масло съм въвела, но никога не е пила АМ или краве мляко.

# 63
Стелфи, сега те прочетох отново. Не мисля, че мога да дам идея. Никога не съм давала пюрета, започнах със сурови плодове - големи парчета за смучене и гризане (с 1 и после 2 зъба), после сушени, зеленчуци на пара - пак големи парчета сам да си ги смуче; после микродози от нови неща, които няма как да дам цели, безглутенови зърна, глутенови, варива, ядки (към 1 г.)

# 64
Стелфи, това което е описала Параход мисля, че е приложимо, но реално тя е редувала видовете захранване последователно. Тук в САЩ например препоръчват след 9ти месец да се дават парчета храна за дъвчене на всички деца, така че даже не е толкова странно.

Аз съм скептично настроена към това да се смесват стиловете още от самото начало - има риск, според мен, детето да се задави, ако се обърка кога се гълта само и кога се дъвче преди да глътне. А и изпускаш основните предимства на самохраненето - детето да прецени кога и колко храна да поеме и съответно да се използва и да се подпомага естественото му любопитство към храната.

Ако започнеш да заместваш кърма с адаптирано мляко не знам как може да прецениш от колко количество се нуждае, защото няма как да знаеш колко е изяло детето. Ако пък почнеш да гониш количества с пюретата има опасност яденето да се превърне в тежест и за теб и за детето.

НО това са си само моите разсъждения по въпроса, както казах всеки най-добре си знае кое е най-доброто за него и детето му.  Peace Ние сме тук да помагаме, ако имаш нужда.  Hug

# 65
Аз давам сушени, особен когато пресните са предимно цитруси, както се случи в периода на нашето захранване - затома след ябълка и круша, предложих накиснат слива и кайсия - сливата беше голям хит - осмукваше се до кожичка Simple Smile, прасковата не я хареса (но тя става безвкисна като се накисне по-дълго); сега е голям фен на фурмите с костилка - глозга си ги и доволно си носи костилката в кофата (много обича да изхвърля разни отпадъци на правилното място Simple Smile) Стафиди, накиснати, също давам. Череши и боровинки не съм предлагала още, но е добра идея. Други не бих давала - примерно екзотични разни, защото са не само сушени, но им е добавяна захар, консерванти и пр....
Мег, а от къде купуваш и какви марки?

Стелфи аз да споделя и моя опит макар,че при нас всичко е доста объркано....
Започнах доста плахо към 6 и1/2 месеца,предлагах сурови плодове и зеленчуци,по много мъничко,като микродози,например от това,което аз ям,но  по 1 нещо на ден съобразявайки се с класическата схема.Предлагах по малко и по веднъж дневно,даже не всеки ден,докато се начудя как,какво,защо(аз съм си една...,но това е друга тема)....По-сериозно започнах към 7 и 1/2 месеца.Но нещо много се давеше и за това реших по-меките неща да са сурови,а другите -на пара или варени и всичко на много малки парченца,но някак си пак се давеше,започнах да ги настъргвам или леко намачквам...така беше ок.Пробвах да му дам и сам,но малките парчета му се губеха из пръстите,той иска по-големи за да може да ги държи хубаво и нещо да се показва и извън ръчичката му,но така отхапва много големи парчета(с 5 зъба сме) и се дави.Пробвах и купешко пюре,не бяхме вкъщи известно време...ами не ги яде и от лъжичка много не обича.Най-му е кеф от моята ръка или директно от плода/зеленчука...ама ме с страх...не знам точно как да постъпвам с големината newsm78,хем искам да се учи да дъвчи,хем ме е страх да не се задави.Също се чудя и как да въвеждам зърнените,пробвах като каша с парченца плод(някак си сами са безвкусни и едва ли ще се зарадва на зрънце елда,например...)
Та така гледам да въвеждам всичко внимателно и по схемата на класическото захранване...но му давам и когато всички сме на масата,внимателно...предлагам и  без лъжичка,на парченца и т.н.Общо взето е доста объркано и пак съм в чуденка Crazy
Май нещо не го обясних както трябва

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 10:20 от nor4y

# 66
Ох,момичета и аз незнам какво да правя... newsm78Когато прочетох за педагогическото захранване някакси ми се отпусна душата-ей това е захранването,което ми се струва най-правилно и естествено...ама мойта като се развива физиологически доста бързо,сп педито.Вече си има зъбче и се напъва да сяда като я хвана за ръце(много е смешна) и на вид изглежда като 6-месечно бебе,ае на 4 месеца.Уж твърдо съм за захранване на 6м,но се чудя дали пък тя вече не е готова за тази стъпка?Нали вс.бебета са различни...Много ми се иска да приложа педагогическо захранване,но имам и едно друго колебание.мойта бубка ползва биберон залъгалка.да я отуча ли от него и,ако не успея ще навреди ли при ПЗ

# 67
Христа, прегледай признаците за готовност за захранване в библиотеката и тогава реши дали е готово твоето бебе. Но след като се развива така добре, няма за къде да бързате. Ти ще прецениш кога Simple Smile
Залагалката не пречи, но е хубаво да я махнете до 6 м.; после става трудна работа, но пак си е според детето...

# 68
Meg,благодаря,това имах нужда да чуя!май ще тр да си преговоря темата за признаците за захранване newsm53

# 69
Аз съм скептично настроена към това да се смесват стиловете още от самото начало - има риск, според мен, детето да се задави, ако се обърка кога се гълта само и кога се дъвче преди да глътне. А и изпускаш основните предимства на самохраненето - детето да прецени кога и колко храна да поеме и съответно да се използва и да се подпомага естественото му любопитство към храната.
Не е така, ако детето само си яде с лъжицата. Майката също ще трябва да хапва пюрета Simple Smile

# 70
Не е така, ако детето само си яде с лъжицата. Майката също ще трябва да хапва пюрета Simple Smile

За 6 месечно ли говорим? Когато принципно започва захранването.  newsm78
Моят син започна да се храни с лъжица към годинката мисля и наистина тогава не се е задавял, но и количеството, което успяваше да вкара далеч не беше пълна лъжица. То и все още не е де, зависи какво яде.  hahaha

# 71
  • София
Параход, това което описваш доста добре и доста резонно ми звучи. Честно казано бих направила и аз нещо такова + следвайки вътрешния си ритъм ( Peace ), както гледам да го следвам от дей уан Grinning За отбиването - ами както Skrech казва - ще трябва да замествам с АМ явно... Atti е права, че няма да знам колко е изяло детето и в такъв случай освен да давам на корем, не виждам как иначе? newsm78 Но нали и с кърмата нали е така - на корем Grinning
Atti, сега разбирам какво имаш предвид и действително не бях се сетила, че детето на тази възраст може да не се светне кое да гълта, кое да гризе и да дъвче. И това резонно ми звучи, и от тази гледна точка ще съм по-предпазлива с раздаването на храни за ядене с ръце от началото, а може и да не давам изобщо, то ще си покаже...

Аз попрочетох малко от малко за BLW и май не е нещото за мен/нас, уви. Готино е, много, обаче също така бавно като ПЗ, ако иска човек да отбие в някакъв конкретен срок.

Britt, не разбрах в каква връзка казваш, че и майката трябва да яде пюрета, обаче истината е, че онзи ден си купих едно пюренце HIPP, само ранни моркови и картоф (без никакви други добавки), за да съм наясно какво ще яде сина и в интерес на истината щях да си изям пръстите Laughing Много вкусно ми беше по някаква причина, освен това доста ми допада с хлапето заедно да се храним и храната ни  да е сходна - т.е. - сядаме заедно на масата, аз ям картофи да речем, а то си хапва картофено пюре например, т.н. Ноо, нямам нищо против и пюрета да проям, ако това ще се отрази добре на апетита на детенце Heart Eyes

# 72
Много отдавна не съм писала, Лили е вече голяма, на година и 3 месеца Simple Smile Така и не се научих да готвя, така че от скоро минахме на кухня.
Влязох да ви питам всъщност дали някой дава ядки? Евридика беше споделяла, че прави млека с ядки и сигурно е много хубаво, но аз едва ли някога ще мога да направя такова нещо. И всъщност питам, защото след като няколко пъти успя да задигне ядки, устонових, че Лили много ги обича. Лапа, дъвче, троши и ако съдя по съдържанието на памперса успява и да глътне нещо. Мислите ли, че има някакъв проблем освен евентуално задяване или алергия, каквато тя досега не е проявявала. И какви ядки биха били подходящи, непържени и несолени предполагам. Тя доста лешници дъвчеше, бадеми също е опитвала. Има ли нещо друго, което да може да се открие в магазина и да става?

# 73
Бухтичка, аз давам ядки. Започнах пърночално с мляко от ядки на 11 м., на 1 г. вече му давах да си ги гризе, като катерица ги гризе само с предните зъби. Сега почти са изкарали 4-те преддъвкателни и вече дъвче и с тях. В закуските обаче слагам смлени ядки, зящото смесени консистенции с меки и твърди части, го объркват и плюе. Иначе му давам орехи в момента и той си ги дъвче, но намирам и несдъвкани парченца в акото.
Мартин много обича и кедрови ядки, когато успея да доставя. Иначе съм давала кашу, бадеми, лешници, сусам (смян само) и орехи (инцидентно 1 път фъсъци).

# 74
Супер, значи не съм ненормална Mr. Green Тя наистина много обича, има 8 зъба (не ги знам какви са, тези предните) и пак се справя. Ще огледам какво друго мога да й взема.

Общи условия

Активация на акаунт