Практикуващи педагогическо захранване (част 7)

• 38 530
  • 761
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  Хайде и аз да се отчета. На моята мадама много и допадна картофчето, но ако баща и и го дава.
  Днес ми се наложи да и дам доста дозички банан, но забавното е че това ставаше докато вървяхме с трите, след като взех каките от ДГ, те ядяха банан, аз носех бебето в слинг и тиках бебешката количка, а със свободната ръка чупех банан от моя и и давах, иначе се сърдеше. Изобщо не бях предвидила захранване с банан...
    Mr. Green

# 91
  • София
Aila, кога роди, кога порасна госпожицата  Grinning

Норчи, не е нужно да даваш много нови храни  Simple Smile . Даваш колкото сметнеш за добре, без да прекаляваш. Примерно по 1-2 храни на ден или през няколко дена. На мен ми се случваше за един ден да предложа 2-3 храни, а после със седмици не ми се е отдавало възможност за нещо ново(особено като бяхме на морето. Само сурови плодове и зеленчуци предлагах, които той познаваше вече)
Мед най-добре да не даваш поне до годинка, а ако в семействата ви има алергии - до 3 години.
Аз и сега не смея да давам купени сушени плодове, заради химикалите, но ако можеш да си набавиш качествени, първо ги накисваш и после му ги даваш.  Зърнените ги киснеш няколко часа и после ги вариш(или ако са киснали повече време, те са станали достатъчно меки). Това са ръжени, ечемичени, овесени и т.н. ядки. Правиш нещо като попара. Глутена не би следвало да те притеснява, ако нямате алергии и ако спазваш реда на ПЗ - няколко пъти по  до 3 микродози, а след това, колкото поиска детето. Колкото поиска, а не колкото успееш да му вкараш без да отказва. Това се отнася за всеки вид храна.
Бобовите аз лично ги давах без притеснения. Не съм забелязала колики или газове.
Вода започнах да предлагам щом започнах захранването. Започна да гълта по глътка през няколко дена чак към 9ти месец, а реално пропи редовно(всекидневно поне по глътка-две) чак към 1г4м. Не мисля, че е лошо детето да пие вода след ядене. Аз тогава съм най-жадна. Мисля, че само по време на хранене не е приемливо.

И храната ми не се изяжда наведнъж  Mr. Green . Единствено рибата я изяждаме за отрицателно време, иначе другите ми манджи са поне за две хранения. Аз давам да детето и на второто хранене, а ако не му е писнало, че и на третото. Такава съм си аз - домакиня мързелана. Ако се притесняваш, не го прави. На мен по-рядко ми се случва да готвя храна, която е в дози за едно хранене.

# 92
  • Велико Търново
Здравейте,
Дъщеря ми е на 3 месеца и половина, но вече си очаквам момента със захранването. Та.. да Ви следя Simple Smile

# 93
Много мерси момичета  bouquet,аз да питам още нещичко,и май не само едно....(Мег много си права,вечно съм с купища въпроси Embarassed)
Въпроса ми се породи днес,в това хубаво време изкарахме 6 часа навън,без да се прибираме.Бяхме само на кърма,че нещо го мъчи малчо запека Sick и се замислих колко е хубаво така и че не ни се беше случвало скоро(откакто се захранваме).Иска ми се да го правя по-често вместо да излизам два пъти и да се прибирам за по час-два.Но се замислих какво да му давам навън да яде?Аз често ям банан,че е единствения плод,който може да не се мие,пък и не се цапаш с него,ядки,но бебо е още малък,царевица(сега сезонът го позволява),преди много обичах сушени плодове,но след като разбрах за серния диоксид и всички други химии рядко купувам и ги ям само вкъщи и то накиснати(а преди си ги хапвах така,много рядко киснех например фурми и то за да ползвам сладката водичка,иначе си ги обичам така сладички.Те по принцип само заради химиите ли се киснат или има и друго причина.Питах и по-напред в темата,но никой не каза вие от къде и каква марка сушени плодове взимате?Мег ти нали даваш,кажи какви взимаш?)
Та няма как да му давам само банани и от време на време царевица на това дете,а не се сещам за друго-освен нещо от вкъщи да взимам,ама какво ли newsm78 и в какво newsm78,пък и навън сме мръсни,всичко е мръсно....нещо хем така,хем онака.Вие ядете ли навън(не по заведения) и какво?
Другото,което исках да питам е някой може ли да ми каже къде да прочета кои зеленчуци и плодове през кой сезон са(питах гугъл,ама нещо не ми се получи),че нещо хич не съм в час.Днес търсих на пазара броколи,а една баба ми вика"Ми девойче,малко си позакъсняла,то им мина сезона" Sad,не че няма замразени,ама исках пресни.А и в тази връзка как ги предлагате,както и зеленолистните зеленчуци(спанак,лапад,коприва и т.н.).Аз знам,че не е хубаво да се обработват топлинно,че нитратите стават на нитрити,но мисля,че му е рано на бебо да ги яде сурови(сурови предлагам само плодовете...макар ,че педито ми вика"ами ти не искаш да даваш сокове,пък даваш сурови плодове,то все същото,все са агресивни за стомахчето Crazy")

# 94
  • София
Докато се хранеше с микродози, Въобще не съм предлагала храна навън и не съм се прибирала. Просто яде по 1-2 пъти на ден твърда храна. Ако аз ям нещо, давам и на него. Даже бургер да е, ако поиска, чупвам му троха от хляба, където не е напоен с мазнините(и ям много бързо, за да не иска повече  Mr. Green ) Сега му взимам манджа от вкъщи в бурканче. И да не взема, стои си на кърма.
 За сезона на зеленчужите съм преровила целия форум и сума страници в интернет, но не намерих така синтезирана информация. Само разбрах, че имало книга, която се продава във всички онлайн книжарници. За това аз честичко подпитвам в отчетния кои са плодовете и зеленчуците. Иначе взимам замразени тези,които не са в сезон. Нитратите намаляват, когато зеленчуците се киснат в студена вода.

# 95
Норчи, навън вече му нося храна в бурканче. Той обаче много рядко яде навън, все се разсейва и играе. Добър вариант е да носиш парченца пресни плодове, в случай, че другите деца ядат зрънчовци, зайо-байовци и пр. и твоето детенце също поиска. Така ще му предложиш плодовете и хем ще яде и той като другите дечица нещо, хем това ще е полезно. Само дето твоето момченце май още е достатъчно малко, да не се влияе какво ядат другите Simple Smile
Та моят син като беше по-малък, навън само на кърма я караше, не съм се занимавала да му нося храна.
За сушените плодове ми е трудно да ти помогна, аз разчитам само на тези, които сама съм си изсушила. Другите са третирани, да.
Относно сезонните плодове - цитрусите са летни плодове, нищо, че в БГ се предлагат в изобилие през зимата  Laughing Те се консумират за охлаждане на организма, нещо, от което ние през зимата не се нуждаем, но нейсе. Аз ще давам цитруси сега, де, не ми се вижда страшно или лошо. Иначе сега можеш да даваш тиква, зимни ябълки и круши, дюли, кестени...Аз правих снощи салата от спанак, макар че спанакът сега е извън сезон. Киснах го 1 час в студена вода, да се поразнесат гадостите, ако съдържа такива, и после си го ядох с кеф. Само дето детето не се поблазни от моята салата, явно му е трудно още да дъвче суров спанак. Ще пробвам на смути да го предложа.
Колкото до пресните плодове и изцедените плодови сокове, разликата е следната - в един плод, освен сок, има и пулпа. Сокът сам по себе си е силно киселинен от плодовите киселини и дразни стомаха. Приеман в цял вид, заедно с пулпата, се усвоява много по-добре и безболезнено от стомахчето на детето.

# 96
nor4y,аз купувам сушени плодове на фирма Серена-българска е фирмата,звъняла съм и съм питала дали има серен диоксид -казват,че са им натурални продуктите.Имат доста богата гама-сини сливи,арония,череши,вишни.Ако те интересува ето сайта им:www.serenaltd.com.Купувам ги от Фантастико,маг.345,маг.ХитЯдки купувам на Детелина -суровите им миксове са страхотни-особено този със червената боровинка.
Иначе навън храна аз рядко ям,но за малкия нося нещо домашно приготвено-домашни гризини,парченце питка,нарязана ябълка.Наскоро в диетичния магазин на Плиска открих нещо като "зрънчовците"-само че са с елда и просо и са безглутенови-купувала съм 1-2 пъти и съм носила,когато ходим на площадки с много деца и все някое гризе Зайо байо или нещо подобно.От листните зеленчуци давам  киселец-на супа  ,но аз си имам насаден в съндъче на терасата .Спанак аз самата не ям и рядко предлагам.   Относно сезонните зеленчуци-мисля,че сега е сезона на карфиола,ряпата,червеното цвекло,праза,тиквата-дори днес мисля точно крем супа от тиква да правя.  Аз лично ползвам замразени зеленчуци,когато няма сезонни.                   

# 97
Наминавам с ГОЛЯМ въпрос Wink Предимно към майките-веганки.

Дъщеря ми е с установена желязонедоимъчна анемия. По месото не си пада, ама никак. Приготвям елда със зеленчуци често. Имам нъжда от всякакви вегански идеи за храни/ ястия с високо съдържание на желязо.

# 98
Наминавам с ГОЛЯМ въпрос Wink Предимно към майките-веганки.

Дъщеря ми е с установена желязонедоимъчна анемия. По месото не си пада, ама никак. Приготвям елда със зеленчуци често. Имам нъжда от всякакви вегански идеи за храни/ ястия с високо съдържание на желязо.

Ела, намини в темата ни за Веганството в алтернативния  Hug

# 99
Мег къде е този алтернативен? Все го споменаваш и ми стана любопитно, а аз не го намирам.  newsm78

# 100
Мег къде е този алтернативен? Все го споменаваш и ми стана любопитно, а аз не го намирам.  newsm78

Подфорум "Хомеопатия, билколечение, алтернативна медицина"

# 101

Подфорум "Хомеопатия, билколечение, алтернативна медицина"
Мерси! Simple Smile

# 102
Относно сезонните плодове - цитрусите са летни плодове, нищо, че в БГ се предлагат в изобилие през зимата  Laughing Те се консумират за охлаждане на организма, нещо, от което ние през зимата не се нуждаем, но нейсе.

Цитрусите не са летни плодове, започват да зреят от октомври до януари в зависимост от сорта и вида, затова едно време точно само през зимата ги имаше  Peace
В Италия, където ги консумират в изобилие от край време дори не се считат за алерген, както у нас. Дават ги от 8-я месец  Simple Smile

# 103
Мерси много на всички за отговорите.
Потърсих сушените плодове,но не ги открих никъде,макар че съм сигурна,че съм виждала такива тук в Пловдив newsm78.А по принцип защо се киснат,за ядките ясно тръгват да покълват,а плодовете защо,само заради химиите ли или има и нещо друго?Аз лично ги обичам не накиснати,че са по-сладички Crazy(а може би на децата точно затова трябва да се киснат,или бъркам?)

Евридик@ ти ме уби със спанака,не е ли точно сега сезонът му,аз май наистина съм много зле hahaha.И аз уж мия всичко първо с топла вода,после кисна в студена,ама все пак...много от гнусотиите си остават.А често прекалявам с кисненето,тогава пък сигурно и витамините си заминават с химиите и отровите Laughing

А кога според вас могат вече да се дават сурови зеленчуци и какви,а предлагам само на пара или варени.Но ще е много по-лесно,бързо и най-вече полезно за него да са сурови.

А  как се справяте със запека,много ни мъчи тези дни,по принцип си ходи всеки ден,максимум през ден,а последната седмица е някакъв ужас Sick,гледам го ,че и той се мъчи,всичко се променя,дори с ЕБХ-то нещо не се получава,но това е друга тема...

Иначе,аз не държа да му давам храна навън,напротив много по-лесно и приятно ми е да сме само на кърма,но просто все се притеснявам,че му е малко другото,хем не искам да измествам кърменето.Но просто всички около нас ядат яко месо,сумати зърнени,бисквити,попари,кисели #Crazy.А мен ме е страх да не му липсва нещо(не сме правили изследвания и не искам).Така като сме по цял ден навън-яде малко плодове и чат пат зърнени сутрин и после ,ако се приберем следобед пак малко плод,ако ли не чак на вечеря малко зеленчуци и то аз много не му давам,че вечеряме късно към 7-8 часа,пък и той не си иска много...и някак си като гледам той какви количества яде,а другите как яко набиват.Не че като сме си в нас на обед и изяжда много голямо количество зеленчуци,ама пак 5 хапки са си 5 хапки Peace

# 104
Норчи, педагогически захранените деца май ядат доста по-малки количества от децата, които ядат пюрета. Моят син ядеше по 4-5 залъка от моята манджа, докато връстниците му изяждаха по 190 г пюре  Shocked Разлика в жизнеността и теглото на децата практически няма. След като предлагаш разнообразна храна, не се притеснявай, детето знае какво и колко да яде  Hug
Спанакът мисля, че е пролетен, расте заедно с марули и пр. Сега кой знае откъде го набавят, но аз пак го използвам за салати и супи.
Фата, за цитрусовите плодове знаех, че имат охлаждащ ефект в/у организма и затова предположих, че са летни, но вероятно съм в грешка  Peace

Общи условия

Активация на акаунт