Деца с диабет - тема 6

• 68 659
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
Благодаря ви за съветите,аз дадох на Михи шоколад за диабетици,с фруктоза,без захар,но все пак съм съгласна с вас,че плод е по-добре...А Никотинамид как да си намеря,с рецепта или не?Знае ли някоя мама,давали ли сте на детето си?

# 361
Забравих  Embarassed и друго да питам- тежи ни храненето рано сутрин в 6.45 вече ядем за да сме в 7.10 на автобуса за училище,казвам ви едвам дъвче,направо я побутвам да не заспи.Дайте идея за "БЪРЗА" закуска! А пък вечер не може да си легне рано понеже бием бавния инсулин в 22 ч, и после пак има закуска , сън не ни стига! Tired

# 362
Светле, за този Никотинамид и аз бях чула=прочела в началото, питах в аптеките като витамин РР е също известен, но ми казаха, че няма, после разбрах, че на хората са го носели от Германия...не съм сигурна дали и Гърция не беше спомената като държава, в която се продава, но така или иначе не намирх в нашенска аптека  Confused Може би в големите градове и по-големи вериги аптеки  newsm78
п.п. Светле, ползвай за допълване бутончето Редактирай и така ще ти стане 1 пост Wink
За закуска моята яде основно филии, гледам да пробутам и по 1 чай, особено сега когато е студено, кекс правя понякога с подсладител и това, ама тя пък е от онези, дето стават 1/2 час по-рано само и само да се накипрят и да стоят, чак и се чудя как и се става рано-рано да се размотава, като може човек за 10 мин да свърши всичкото миене и обличане  hahaha

# 363
Ани дали да питам Савова,като идем на контролен в София или направо да питам при нас,аз съм от Банско и едва ли има,но има една аптека,собственичката няма отговор "няма",винаги обещава да намери това,което търсиш,макар че щом не си намерил досега... А да те питам за иглите на писалките,нали било добре да се сменят по-често , на нас ни дадоха игли броя на които е = на броя флакони инсулин,такова било правилото.На мен ми се иска по-често да сменям иглата,но как да си намера игли,знаеш ли? Praynig

# 364
Дано намериш в тази аптека, ако има - свиркай! И аз уж имах позната аптекарка и бяхме и казали да пита и се обади жената там откъдето зареждат, ама нямаше..
Игличките се продават в аптеката по 45 ст, ако не се лъжа. Другият вариант е да си ги поръчаш през Ebay. Във форума Диабет vasilev беше намерил и играл на търг в Ebay и по около 20 ст излизаше игличката, може и да се лъжа. Аз си бях купила няколко резервни, а и като беше намалена доста дозата инсулин, но не и по протокол събрах още някоя, ако се изкриви или я боли когато поставя инсулина я сменяме или поне 2 на пенфил.

# 365
Значи днес ходих два пъти да питам за игли,те ми казаха за това "правило", после се съгласиха да питат във фирмите колко струват иглите/те им ги давали безплатно на брой флакони инсулин/ и утре пак ще отида да видим какво са направили.Аз те питах,за да видя дали само при нас е това разтакаване,явно -да.В крайна сметка ще пробвам през ebay,защо не,пазарувала съм от там, наясно съм.Мерси и лека нощ

# 366
  • София
Четете старите теми. Там сме писали и за никотинамида, за шоколада и за какво ли още не. Така няма да предъвкваме едни и същи неща.

# 367
Никотинамида няма да го намерите в България. Нас ни донасяха от Франция и Италия. Няма да си го купите много бързо, но ще стане ако решите, защото сега при толкова българи работещи в чужбина все ще намерите познат на някои познат който е в Италия  Wink Никотинамида до колкото зная е комплекс от витамини Б 12, РР и др. Така че може би е добре да се поинтересуваме дали българския витамин Б комплекс няма да върши аналогична работа. Друга много полезна билка е Gymnema sylvestre, която на българския пазар се съдържа в Диабекон-а. Друго което бих посъветвала е да използвате за подсладител единствено Стевия-та. Всички други подсладители са със съмнителна безопасност. Ще пиша още неща които съм прочела и в който от собствен опит съм се убедила. Така ще разбера мнението на другите които са се интересували в тази посока, а от друга страна ще сме от полза на мамите които тепърва се сблъскват с това.
За храната, която готвя за Дени искам да спомена особено полезната - нахут и елда! Почти не са известни в българската кухня, но се приготвят подобно на варивата като боб и леща, които Дени много харесва и това ме улеснява. Фалафелът например се прави от нахут. Друго полезно нещо което може да се използва за заместител на ориза, който по принцип не е особено препоръчителен това е булгурът. Ще дам няколко сайта с рецепти от тези продукти:
http://www.mandja.com/menu-recepti-za/141-menu-recepti-postni-s-nahut
http://www.receptite.com/recepta.php?cat=veg-gra
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=44131
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=14845.0;wap2
Специално за диабета ще напиша една процедура с нахут, която трябва да се прави ежемесечно и лично съм забелязала полза от нея, но за съжаление понякога пропускам, друг път пък забравям зрънцата и те като попрестоят започват да миришат лошо. Ето я и нея:
В 100 мл. минерална вода се слагат 60 бр. зърна нахут в едно бурканче от детско пюре .Престоява 24 часа . На другият ден един час преди хранене , се изяждат 20 зърна нахут и се изпива 1/3 от водата .На обяд също – 20 зърна нахут и 1/3 вода , а вечерта останалите зърна с останалата вода. Тази процедура се повтаря всеки месец на една и съща дата!
Ако се сетя и за други изпитани неща задължително ще ги споделя.
Успешен ден на всички!

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 13:14 от des26

# 368
  • София
des26 не ми стана ясно каква е ползата от процедурата с нахута? При нас продават иглички на цена около 37 ст. 0.3х6мм. За инсулините на Новонорддиск.

Последна редакция: сб, 09 яну 2010, 13:35 от krasi_bl

# 369
  • гр.Добрич
Аз съм се видяла в чудо какво да готвя. Моят хубавец не харесва боб, леща, грах, така че абсурд да му пробутам нахут, соя и подобни. Караме на картофи и ориз. Mr. Green

# 370
 Blush Значи не сме единствените, Спинки...хубаво, че има ръжени спагети и уж черно и грахам брашно, та редовно правя пица  Crazy

# 371
Здравейте мили мами,
имам информация, че фирмата-дистрибутор Хигия продава лентички за глюкомер BAYER със срок на годност до края на февруари.
Не знам дали лентичките за всички модели на този глюкомер са универсални, тъй като не ползваме такъв и пропуснах да попитам.
Не знам и по колко броя е кутийката. Казаха ми, че от 25 лв. в момента продават останалите количества по 4 лв.
Според мен си заслужава.
Ако някой има такъв глюкомер и проявява интерес към офертата да пише.

# 372
  • София
здравейте, мили мами, синът ми е с новооткрит диабет вече почти 2 месеца, той е на 2 годинки и 5 месеца. няма да обяснявам през какво минахме - всички сте минали през това! до сега нещата вървяха добре, а сега - незнам - от три дни сменихме инсулина - вече сме на инсулатард /2Е сутрин и 1Е вечер/, преди това бяхме на актрапид и микстард 30 - два пъти на ден, сутрин и вечер, но след консултация онзи ден с доц. коприварова, тя направи смяната. първия ден беше сравнително добре, но от вчера и днес следобедните и вечерните стойности са доста високи, а правим доста разходки, че нали е хубаво времето..., направо незнам какво да правя - може би някъде бъркам с храната или..... та то много дълго стана и май объркано, ама искам да попитам колко време след поставянето на инсулина се храните /при предишните знам че ако е висока КЗ изчаквам повече/, но тук действието започва по-късно -..... изобщо ако някой може да ме насочи с нещо... Praynig
пп. и да попитам дали има някакъв период на адаптация с новия инсулит /е, то сигурно има/ ама горе долу какво да очаквам и колко е нормално да се изчаква

# 373
  • гр.Добрич
gagi76 само на Инсулатард ли сте?

# 374
  • София
да, спинки, само на инсулатард

Общи условия

Активация на акаунт