Цьолиакия-тема 4

• 50 103
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Говори и с жената от Горна Оряховица (Санка май беше от там), нейното момиченце е по-голямо и от доста време са на диета. Тя ще ти даде много ценни съвети и практични по отношение на храни, магазини и доставки - за конкретното място. А телефона на Бистра го има на 1 страница, тя е председател на Асоциация Целиакия и е може би най-добре запозната с всичко.
Да знаеш - когато се съмняваш за някой продукт дали има нишесте (може да е и царев. обаче) - капваш малко йод и той става лилав (ако има). Така например ще провериш киселото мляко, сирене и кашкавал, които ползвате. Ако има глутен - сменяш марката.
Предполагам знаеш в началото да не даваш мляко, докато се възстанови лигавицата (3-6 месеца), също по-внимателно с остри и кисели храни - зеле, спанак, боб, грах, цитрусови плодове, патладжани... - по-късно. Като даваш (по малко) и следи изпражненията, ако има слуз или е кашесто - спираш храната и изчакваш няколко месеца. Наново захранваш детето с почти всички храни, че стомахчето си е раздразнено - нека се възстанови добре лигавицата (тези 3-6 месеца) и тогава - по-смело и по-малко.
http://celiakbg.blogspot.com/
http://www.dietbg.com/shop/_celiakia/index.php - виж в точка 8 - кои са разрешени и забранени храни!

# 181
Почти на всички ни бяха изписали фолиева киселина,по 2 таблетки на ден и вит Д в началото,а на вас?хубаво е да пиете,но производители слагат пшенично нишесте,така че чети съдържанието и добавките.

# 182
Почти на всички ни бяха изписали фолиева киселина,по 2 таблетки на ден и вит Д в началото,а на вас?хубаво е да пиете,но производители слагат пшенично нишесте,така че чети съдържанието и добавките.

На нас не са ни изписвали.Фолиева киселина пиех аз докато бях бременна.А днес се свързах с Санка от Горна Оряховица и ако знаете какво се случи - ами ние живеем в един и същи блок(тя е в съседния вход).Идва в къщи и говорихме.Разясни ми доста неща.И една кутия брашно ми донесе и сега се захващам да правя хляб за Вики.

Последна редакция: пн, 09 ное 2009, 11:16 от tanq85

# 183

Да знаеш - когато се съмняваш за някой продукт дали има нишесте (може да е и царев. обаче) - капваш малко йод и той става лилав (ако има). Така например ще провериш киселото мляко, сирене и кашкавал, които ползвате. Ако има глутен - сменяш марката.

http://celiakbg.blogspot.com/
http://www.dietbg.com/shop/_celiakia/index.php - виж в точка 8 - кои са разрешени и забранени храни!

Аз млякото си го квасех сама но като видях че не е добре Вики и спрях да й давам,а започнах пак с Нутрилона който давах преди до 9тия месец.И сега давам от него.

# 184
Проблема с млякото е лактозата, която съдържа, тя дразни лигавицата. Пиехме първо безлактозно АМ, после нисколактозно, после адаптирано мляко - за по 1-2 месеца се сменя и после кисело мляко, чак след 6-тия месец от диетата.
Като довавка ни даваха освен фолиева к-на, цинк и мултивитамини. Но всичко се назначава в зависимост от състоянието на детето.
Добре, че си се свързала със Санка и е толкова близо, тя ще ти дава инструкции най-бързо и точно. Но понеже отдавна е захранвала, питай каквото не ти е ясно, ние сме тук.

# 185
Tоку що говорих с доктор Бързашка.Попитах я каква е точно диагнозата - глутенова ентеропатия ми отговори тя.Другата седмица ще се чуем пак и ще се разберем кога пак ще ходим да ни даде епикризата и протокола.Каза че засега няма да ни изпраща в софия за ЕМА тест и биопсия.И като се видим ще ми обясняла по подробно и така.А малката ми сладуранка как ми се усмихва вече и се заиграва-толкова ме радва това.Нямам думи.Благодаря Ви че сте с нас и ми помагате ...

# 186
Ох,защо го правят почти всички................нямам думи,защо не пращат децата веднага в София за теста?Защо после пак да се захранват и да станат зле за да има точно установена на 100% целиакия?

Радвам се,че си се свързала със Санка и сте наблизо за да може да ти отговаря на хилядите въпроси които ти се въртят в главата и поне малко от притесненията да отпаднат.
Лек ден!

# 187
Биси е права,Таня!ако не докажете сега болеста 100%,ще те накарат след 1-2 години,да захраниш с глутен,трябва да яде от 1 до 3 месеца,за да ви се направят пак изследвания.Представи си колко зле е била,и вероятно ще стане пак така,глутена е отрова за нашите деца.Това си е ваша работа,вие си решете,но това е наш съвет!И ние първо ходихме във Варна и там ни казаха синдром,(което трябваше и вашата докторка това да ви каже,след като не разполага с категоричният тест),и   да започваме диетата...Добре че се свързах с Биси и Данчо,които веднага ме посъветваха да отидем и в София,и там нещата се доизясниха.Важно е за доказването,а после може евентуално изследванията през 6 месеца да си ги правите на друго място,ние си ходим във Варна при същата докторка  при която ходихме първият път,която е също много добра а и ни е близо,,но добре че се решихме и отидохме когато беше точният момент в София!Питай вашата докторка,с кой тест доказа болеста?От всичко изписано до тук в нашите теми,ни е станало ясно,че ЕМА теста ,който е най-сигурен засега се прави само в София,силно се надявам слез време да не е само там!Има и други разни тестове,които не са категорични,и най-вероятно въз основа на такъв тя ви е диагностицирала.Ще остане въпроса-целиакия ли е или е целиакоподобен синдром,едното изисква диета цял живот(много се надяваме след пубертета да стане някое чудо),другото 3-4-5 години.
Със сигурност си много объркана,докторката ти казва едно,ние друго,но прочети и назад темите и си реши.

Последна редакция: пн, 09 ное 2009, 16:05 от rozi-maxi

# 188
ЕМА теста ,който е най-сигурен засега се прави само в София,
Когато попитах докторката какво ще стане ако дексилозния тест не е в норма,тя ми отговори,че ще продължим диетата още три месеца и след това ако пак не е в норма,ще направим ЕМА теста ТУК ВЪВ ВАРНА.Каза ми,че се  правят тестове и тук.Незнам може да е отскоро,но така ми отговори.Сега след няколко дни ще ходим на нови тестове,но никой не ми е казал да обременявам с глутен. Казаха,че няма нужда. newsm78

# 189
За да се потвърди или отхвърли целиакия,детето трябва да се захрани с глутен,за да се види как му влияе той.
А това,че във Варна правят ЕМА (ендомизиумни антитела)е абсолютна новост,силно се надявам да е така!Ние ходихме юли на контролни изследвания,но не ни е предлагала ЕМА,а правихме другия тест за антитела.Да поясня,че ЕМА ,когато се прави за доказване(когато детето е на обща храна),неините положителни стойности доказват болеста,а когато се прави при контролни изследвания(когато детето е на диета),положителният резултата означава,че диетата не се е спазвала 100 %,има нарушения,а отрицателният резултат означава,че се справяте чудесно с диетата.

Последна редакция: пн, 09 ное 2009, 16:35 от rozi-maxi

# 190
Доколкото знам апаратурата (доста е скъпа) за ЕМА-та я има само в София, може би пращат по куриер до тук.

Дарина, предполагам, че за дексилозния не е необходимо обременяване и ако е добър, ще ви спрат диетата така или иначе. Вече при хранене с глутен, ако има проблеми (поне 1-2 месеца захранване) ще се наложи да се прави ЕМА (стискам палци да сте здравички).
Иначе при диета и обща храна е както обяснява Рози.
Таня, наистина е добре поне трансглутаминазния тест да се направи (докато не е пълна диетата), че иначе за доказване - ще се наложи захранване - след 2 години.

# 191
Aми така каза,че се прави..Като отидем ще я попитам пак...Този път ще я питам с цялото наименование-анти-
ендомизиумни антитела нали е това?
Ох,колкото повече наближава,толкова повече ми се свива сърцето.Не искам да давам глутен още,много съм предубедена.И на беба съм взела една каша и всеки ден я гледам,но не смея да я отворя.
Ако ми кажат да захраня и Васко,след изследванията и аз незнам дали и как  ще стане.Свикнахме вече с диетата,засега не ни притеснява....
Таня,ако имате възможност да отидете до София и да чуете хем още едно мнение,хем да ви направят този прословут тест и ако е + и биопсията,че да не го мъчите детенце с глутен.

# 192
Тая вечер ходихме да си кумим хлебопекарна и сега остава да с инамеря рецепти за безглутенов хляб и да направя на Вики.В книжката  на уреда няма рецепти.А с брашното което ми даде Санка стана страхотно хлебче.Дано и на Вики й хареса.

# 193
В първият линк, който ти дадох има 2 рецепти за хляб, едната е с мая (взимай суха - на Йоткер или френска) и другата е със сода. За пекарна са подходящи рецептите с мая, а другите са за програма кекс или фурната вкъщи. Трябва и да разучиш коя програма става за безглутенов хляб, защото дългите програми го премесват. Моята е Молинекс и има програма за беглутенов хляб - тя е по-кратка откъм месене - за около 2часа и малко. Можеш да пробваш някоя за ръжен или друг пълнозърнест - момичетата да споделят.

# 194
В първият линк, който ти дадох има 2 рецепти за хляб, едната е с мая (взимай суха - на Йоткер или френска) и другата е със сода. За пекарна са подходящи рецептите с мая, а другите са за програма кекс или фурната вкъщи. Трябва и да разучиш коя програма става за безглутенов хляб, защото дългите програми го премесват. Моята е Молинекс и има програма за беглутенов хляб - тя е по-кратка откъм месене - за около 2часа и малко. Можеш да пробваш някоя за ръжен или друг пълнозърнест - момичетата да споделят.
А този рецепта (Безглутенова рецепта за Хляб с брашно Микс Б, Mix B Schar - Вариант 2) ще стане ли с брашното на фирма Квалитет Плевен(БЕЗГЛУТЕНОВА БРАШНЕНА СМЕС)?Имаме програма за безглутенов хляб.

Последна редакция: вт, 10 ное 2009, 10:32 от tanq85

Общи условия

Активация на акаунт