БРУТАЛЕН РЕКЕТ В 50 ОДЗ ЗАЙЧЕТО КУИКИ СОФИЯ - вярно или невярно

• 22 725
  • 217
  •   1
Отговори
# 60
Абсолютно!!!
Освен това, бюджета на една ДГ е като на едно нормално семейство. Има си приоритети и мярка докъде да се простираш. Ако парите не стигат в къщи няма да си купя латексов матрак за гостната стая например нали? За два часа сън на обяд айде няма нужда кокосов ортопедичен матрак. Ако на Иванчо татко му от 3та група иска да си продаде матраците, няма да му съдействам по този начин.

А 70 лева за моливи, скицници и "пособия", това е черешката на тортата. Ако бяха ДГ на художествените занаяти по-малко щеше да им струва

Предстои и на нас родителска среща ... просто не ми се мисли.

# 61
.............  и парите си ги изкарваме у нас сами. Знам цената им..............

Много се развеселих с това,Джуди  Joy Joy Joy

Разбирам те напълно за всичко и съм съгласна.
Просто това което съм цитирала ми стана смешно,защото ми прозвуча,като домашна печатница,че имате  Wink "изкарваме ги У НАС САМИ..."

# 62
Де да можеше така, ама не би. Sad Тогава и мемори фоум матраци щях да купя за цялата градина Зайчето Куики, щом е толкоз належащо.
"У нас"- това е доходът на семейството /нашите пари винаги са били общи, за нас, за семейството/, който, за жалост, "изкарваме", а не печатаме.

Интересни са ми и предложенията за закупуване на машини с минерална вода. За мен ежедневният й прием е доказано вреден, има много по този въпрос, какво остава за необходимост.

Jeliaznata LeIdy, това, което споделяш, е интересно, любопитни са ми и други такива практики. Днес мислих на обяд върху подвижните матрачета и по- големите свободни площи, не е никак лошо.

# 63
  • София
Добре, а кой ще подежда и застиля тези матрачета при 25 деца в група  newsm78
Децата с дрехите ли ще спят? На пода, върху балатума в санираните ни ДГ дали пък няма да е проветливо?

....Ако на Иванчо татко му от 3та група иска да си продаде матраците, няма да му съдействам по този начин.
...
newsm78
Ей, българска работа, а защо не помислиш, че пък на Иванчо такото ще ги даде на цена на едро, или без печалба. Просто ей така.
В нашата градина един татко ремонтира всиките бани, на 5те групи (и други неща купи за градината), а децата му бяха само 2 и посещавах 2 от групите.

# 64
Защото Десем, затова са измислени обществените поръчки по цял свят. Не само в България. Защото не мисля нищо за бащата на Иванчо, и не искам да се замислям.
Искам да е ясно и честно.

Ако някой иска да дари, не може задължава другите да го правят. И така посдтавен въпроса наистина прилича на  изнудване на останалите родители...

Алтернативите не са кокосови ортопедични матраци за по 300 лева срещу дървени нарове в мазето. Хайде сега...

# 65
Ще се радвам да споделя впечатленията си. Темата за мобилните матрачета не е нова, но мнозинството родители не ги приемат. Според тях "спално помещение с легла"  е нещо хубаво, което не бива да се променя. Но от десетина години условията в България са други, следователно трябва да се съобразим с тях. Големите градове се пренаселиха и естествено - местата в детските градини не достигат. В малките селища градините са полупразни или закрити поради липса на деца. Вместо да се вайкаме и да търсим вина у този или онзи, трябва да намерим решение. И то е - да се използва рационално наличната материална база. В случая едно от възможните решения е именно тази организация на следобедната почивка. Веднага се създава възможност за създаване на нови групи. Но - за това е нужно да се коригира Наредбата на Министерство на здравето, където е посочено какви помещения трябва задължително да има в една детска градина.  
Не бива да забравяме, че парите за образованието са определен процент от бюджета, независимо колко нови градини ще се построят и все по-малко ще стигат за заплати, отопление, осигуровки, материали и т.н.
 Според практиката на развитите държави / умишлено не посочвам кои/ за не повече от десетина деца се грижи един човек. Не е задължително той да е учител. През голяма част от времето децата се хранят, мият, ползват тоалет, събличат, обличат, спят, играят. Един възпитател може много добре да се грижи за тях. По време на занятията децата работят с учители - по отделните направления със съответните специалисти. Заплатата на учителите е доста по-висока от тази на неспециалистите.

Какво е положението обаче в нашите детски градини?
Учителките са две на група, като едната е от 7.00 до 13.00, а втората е от 13 до 19.00. Има и  помощник-възпитателки / лелки/.
Каква част от времето двете учителки работят активно с децата? Оставям всеки да си отговори сам, при положение, че занятията в група са между 15 и 20 минути, предиобед :2 или 3, следобед: 1-2.

Въпрос на организация е кой какво ще прави - дали скъпоструваща учителка или помощник-възпитател ще застила матрачета, ще стои край децата по време на обедната им почивка, ще храни деца, ще им помага да се обличат, ще им мие ръцете и ще помага в тоалета.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2009, 16:33 от Jeliaznata LeIdy

# 66
Това ми е и болката на мен...това, което казва Лейди, все едно аз съм го писала ...
Към момента, сина ми на ЗгЗм, благодарение на това, че много сме се занимавали всички с него, прави доста неща. Няма смисъл сега да изброявам, защото топика не  е това.
Сега тръгна на детска градина, една учителка на 27 деца, е какво точно ще научи? Как точно ще ги занимават, че не се сещам ...

Снощи се върна от детска - доволен и предоволен и седнахме сами да си оцветяваме, да си пишем и пр., защото съм сигурна, че в детската такива неща не са правили, а искам да си върви напред. То ясно - развитието и образованието на нашите деца си е наше лично дело, но да ме брулят допълнително за ортопедични матраци, сатенени завивки и копринени пердета - ами няма да стане. След като единствено ги пазят да са живи и здрави -  40 лева плюс моите данъци са напълно достатъчни. Ако някой родител иска да направи нещо - ремонт, дарение и пр. - това си е негова работа - браво - всеки преценява за себе си. Моля обаче да не ме задължава или изнудва.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2009, 16:52 от Fussii

# 67
  • София
Да ви кажа, не съм за рекета, но определено парите не достигат за нормалната издръжка на децата.

И определено всичко е въпрос на избор - това със събирането на пари в това ОДЗ се знае не от скоро. Но наплива е много голям, защото е с хубава материална база. Е да, но се знае, че тя се постига с пари от родителите. Е тогава защо родителите са недоволни, нали сами са избрали именно това ОДЗ, ами всяко нещо си има цена.

И да съгласна съм, че някои от нещата са излишни. Сина ми посещава частна ясла, за която плащам доста, но басей няма, нито спи върху скъп матрак. А едно комплектче завивки е 20лв., от по-обикновенните. Лично смятам, че това събиране без отчетност е рекет, но определно бих предпочела да давам за ремонт на общинска база, отколкото да си давам парите на някои предприемчив частник. Поне ще остане нещо за децата.

Но ние нямаме шанса и да ни изнудват, а сумите, които коментирате ми се струват мираж в сравнение с това, което плащам всеки месец Wink

# 68
Чета постовете и си мисля едни неща.
Тези родители, които са против събирането на пари под всякаква форма в общинските детски градини, са хора работещи и здравомислещи. Хора, които знаят цената на всеки спечелен лев и времето, за което са го изработили. Това са граждани на България, които нямат неплатени данъци и осигуровки.Те и техните деца вечерят домашно приготвена храна, спят на обикновени матраци, нямат басейн в двора си, най-често пият вода от чешмата и децата им са здрави и щастливи. За тях 20 лева са сериозна сума, при положение, че 4-членното им сплотено семейство има общ доход 1000 лева.
За това семейство не е важно при какви луксозни условия ще е детето, а какво ще научи. Детето не се нуждае от злато и скъпоценни камъни, не се нуждае от лъскави механизирани играчки и пухкави килими. Детето има нужда от много обич и внимание, за да стане добър човек.

В развитите държави детската градина е територия, където детето се учи да създава, да твори. Там децата рисуват върху рециклирана хартия, използват в ежедневните си занимания съвсем обикновени предмети, но са щастливи и спокойни. Ценят това, което имат, пазят играчките си и вещите си.

Ние сякаш искаме да се покажем колко милеем за децата си и ги засипваме с ненужни механизирани играчки, лъскави моливи, всякакви ненужни боклуци, а те - децата - искат просто обич и внимание. Тогава са усмихнати, здрави и добри.

Знаем ли от какво се нуждаят децата ни в детската градина? Не ни ли манипулират с това, че условията са мизерни?
Затрупваме ги с вещи, а забравяме, че те имат нужда от общуване.

Абсолютно не подкрепям финансовото подпомагане на детските градини. Има разчетен бюджет. Той включва всички разходи по детската градина.
Защо само в големите градове парите за издръжка не достигат? Не са ли родителите тези, които инициират събирането?
(Съжалявам за дългия пост.

подкрепям те 100 %, но относно следващия ти пост - нека не забравяме, че на практика цялата материална база за детските ясли и градини беше построена и пригодена при социализма. (една от първите детски градини в София е 1 ОДЗ зад еврейското училище и е проектирана от австрийска архитектка и е много просторна - идеята е била семействата да започнат да си дават децата е да се вливят в редовете на работническата класа, а пък децата с помощта на социалистическото общество да станат пълноценни граждани на НРБ.друг е въпросът защо сега същата тази градина беше превзета от иначе държавното училище.-извинявайте за отклонението). Сега като сме по-хуманно и европейско общество - как допуснахме приоритет на всички институции (на които плащаме заплатите) да са издаването на разрешения за молове, строежи в паркове, в междублокови, спортни и детски площадки, реституция на такива - но не и построяване на само повече от 3-4 чисто нови детски градини. (не броя построените на мястото на пожароопасни и стари сгради).

# 69
пожелавам искрено успех на тези от Вас, които повдигнаха въпроса и са предприели действия да си защитят правата. ако мога да помогна с нещо - с удоволствие се включвам - популяризиране на проблема, предизвекване на проверка от общината, общинския съвет, министерството на образованието...

# 70
tatko doctor, оценявам казаното от теб и не го оспорвам.
 Детските градини, построени по време на социализма, наистина са много просторни. Но е факт, че сега тяхната издръжка се оказва непосилно бреме за общините.
/Напомня ми за времето на големите американски коли, когато бензинът беше почти без пари./

Не сме богата държава и през последните години все повече родителите дофинансират издръжката на градините. Нека това се регламентира, като таксата добие съвременно звучене. Изглежда трябва да има корекция на таксата нагоре, а съответно семействата с по-ниски доходи да получават облекчения. Трябва и да има данъчни облекчения за семействата, които плащат таксата.
Дано ме разберат правилно родителите, но проблемът не е само в тази детска градина. Проблемът е в градините във всички големи градове на България. Не може и не трябва на парче да се решават проблемите - трябва да се определи издръжката, но реалната издръжка на едно дете в съответна детска градина. Общините сами могат да определят размера на таксата, която да покрива примерно храната и консумативите. / Сега родителите покриват само стойността на храната, но не и труда на хората от кухнята-тоест режийните. Реално цената на един храноден с режийните е около 5 лева, което прави автоматично 100 лева на месец. Да добавим и санитарните консумативи и учебни материали  за  - около 10 лв. на месец./
Не споменавам заплати, осигуровки, ремонти и поддръжка, отопление, вода и други.
Ако продължава построяването на детски градини, ще има места за децата. Добре, но ще има ли пари за издръжката на градините, при положение, че сега не стигат и добавяйки още Х бройки сумата ще нараства. Всяка следваща година още повече ще трябва да дават родителите. Това не е страшното - родителите ще направят каквото могат за децата. Но вероятността да се облагодетелства някой за сметка на децата е налице. Затова не го смятам за решение - винаги ще съществува недоверие. Липсата на ясни правила води до ескалиране на напрежение между родителите и се опорочава благородният замисъл за подпомагане на детските градини.
  bouquetБлагодаря за търпението да изчетете това!

# 71
Jeliaznata Leidy,
най-наакрая някой да се съгласи с това, което писах още на първата страница в тази тема, а именно това, че таксата за ДГ е смешно ниска. Незнам, как повечето хора смятат, че 40 лв. е достатъчна сума, за да ни гледа някой децата цял месец. Е, не вярвам всички тук да са социално слаби и да не могат да си позволят една такса от 80 лв. например. Говоря от позицията на човек, чията заплата е близо до минималната, за да не си помисли някой, че съм с кой знае какви доходи. Сигурна съм, че с едно посещение на заведение едно семейство дава 40 лв., но когато става въпрос за ДГ, незнайно защо тези пари се оказват много.

# 72
Таксите за детска градина са в този размер от поне 20 години. В последните години се наблюдава трайно установяване на порочната практика да се доплаща според нуждите на групата и класа. То не бяха пердета, столове, дюшечета, перилни препарати, хигиенни препарати, строителни материали, офис техника и консумативи, мебели.  Ако има твърда такса, разбира се - малко по-висока, всичко това ще е излишно. Но злоупотребите или излишното разточителство ще се намалят и дори могат и да изчезнат.
Става така, че евтиното излиза по-скъпо. Как един ръководител на детско заведение може да планира бъдещите инвестиции и подобрения на материално-техническата база, след като приходите са неуточнени и зависят от желанията и възможностите на родителите. Нещата се правят оттук, оттам, на парче и затова по-скъпо и неефективно. А на родителските срещи не остава време да се обсъди обучението и възпитанието на децата. Най-често темата е какво е купено, какво още ще се купува и кой има да дава пари.

# 73
вече съм го писал в друга тема:

Аз съм твърд застъпним на идеята - детски ясли и градини за всички желаещи! и може някой път да реагирам по-остро, когато считам, че се отклонява въпроса от главната цел: с какви ли не второстепенни въпроси се опитват да ни занимават:
- таксата да била ли 40 или 50 - против съм да се променя нагоре, защото се влошавата достъпа да социалното право - грижа за децата
- при недости от 12 000 - ние родителите да се занимаваме с критериите - за да се "избием" помежду си вчместо да "избием" виновните:
 първо за разграбените, продадани, реституирани от избраните от нас чиновници градини и
второ чиновниците проспали поне от 7 години устойчивия ръст на раждаемостта в София плюс устойчивия постоянен механичен прираст към София
- и т.н. 

Дискусионен лист  Май 2006   /Със съкращения/
Осигуряване на грижа за детето:
Състояние относно прокарването на грижата за детето в ЕС.
ЕС си постави цели през 2003 в Барселона за страните членки да прокара грижата за детето до 2010 където поне 90% от децата във възрастта между 3 год. И задължителната училищна възраст и поне 33% от децата под 3 годишна възраст. Целта на Евр. Съвет е да увеличи
еличи заетостта на жените до пълна заетост.
Прокараното е твърде малко.
Оказва се че 5 страни членки са достигнали целевото ниво 33% грижа за детето за деца под 3 години: Дания, Белгия, Франция, Швеция и Холандия. По този начин 20 страни членки са в процес през следващите три и половина години, включително няколко страни, където избирателността на грижа за детето е под 10 % за деца под 3 години: Австрия, Чехия, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Полша.
За деца от 3 г. до училищна възраст – 3 страни постигат целта - 90% а много близо са: Белгия, Франция, Холандия, Испания, Исландия, Дания, Италия, Швеция, Норвегия и Германия. Сравнително ниско са: Гърция, Литва, Словения, и Полша. Там може би ги гледат родителите или най-вече бабите, някъде това е особеност на манталитета, децата да се отглеждат вкъщи. Понякога майките се връщат на работа, в някои страни предпочитат да работят ако има някой който да се грижи вкъщи за детето им и по-рядко, когато за това се грижат съответните институции. В някои случаи домашната грижа за детето в най-ранна възраст може да бъде институционализирана, в страните, където това е част от културата.
Търсенето на грижа за детето е по-голяма за деца между 3 и училищна възраст, но работното време на улесненията не винаги съвпада с работното време на майките.
Болшинството от формалната грижа за детето са обществено осигурени. В повечето европейски страни ролята на работещите там е силно ограничена или дори отсъства.
Има усилия по отношение на по-високото обезпечаване най-вече в Холандия и Великобритания. Особено в Холандия заетостта е много важна. Прокарването на формалната грижа за детето е виждана като съвместна отговорност на правителството, работодателя и работника. След въвеждането на постановлението за грижа за детето на 1 януари 2005г. на работодателя се полага, но не се задължава, да плаща 1/3 от парите за грижата на детето (всеки работодател по 1/6). Въпреки това броят на фирмите, които са се опитали да се измъкнат от плащането на грижата за детето са минимални в ЕС.
Малък напредък за утвърждаването на грижите за детето има в други ЕС страни като Малта, Гърция, Испания и Италия, както и смаляващо осигуряване в страните членки от централна и източна Европа.
Регионални и вътрешно-градски различия в грижите за децата в самата страна членка могат също да бъдат важни. Например в Италия обществената грижа за децата покрива над 20% от децата в някои области на северната част (в някои общини на Emilia Romagna), но само 1-2% в някои южни области на страната. Друг пример е Германия: в западна Германия степента на покритие на деца от 0-3 години варира от 13% в региона на Хамбург до 0% в някои отделни общини; в източната част на Германия, провинция Саксония-Анхалт е засечен дял от 57%, докато в провинция Мекленбург-Форпомерания процентът е 38.
Как се финансира грижата за детето в ЕС?
Повечето услуги за грижи за детето отчасти се субсидират, но има големи различия в нивото на субсидиите. Родителите плащат такса, зависима от доходите, която е варира към 25-35% от разходите за грижите за детето. В Дания семействата с ниски доходи не плащат своята част.
Субсидийте могат да бъдат директно платени на родителите или главата на семейството, чрез намаление от данъците, намаление на социалните налози или издаване на ваучер за ползване на услуги. В много страни (Франция, Ирландия, Холандия, Великобритания, Норвегия, България и донякъде Италия) родителите преценяват услугите за грижа за детето като скъпи и като сериозна пречка за участието на жените на свободния трудов пазар. В Ирландия и Великобритения експерти категорично отбелязват, че разходите за грижи за детето представляват сериозна пречка за бъдещо подобряване на образованието или за работа в семейства с ниски доходи, особено за самотни родители както и за семейства с по-високи доходи, особено да тези, които имат повече от едно дете, изискващо детски грижи.

извинявайте за латиницата в началото...

инфо за някои от държавите:
Унгария свободен достъп, родителите заплащат само храната
Португалия - бедплатни, но работното време не винаги съответства на нуждите на работещите родители. Семействата с нески и средни доходи разчитат на детегледачки -  те са освободени от данъци
Латвия - родителите плащат само храната и напитките в ДГ. Средната цена е 1,3 евро на ден. В частните заведения, които не получават субсидии, цената е около 4-5 евро на ден.
Ирландия има малко субсидии за ДГ. там плащат близо два пъти от средното за ЕС. Високите цени са особено голям проблем за семействата в неравностойно положение - с един родител.
Дания - родителите плащат в зависимост от доходите си. За родителите с ниски доходи - детските заведения са безплатни.
максималната сума, събирана за такси не трябва да надхвърля 33 % от разходите за ездръжка на дете в ДЗ.
Великобритания - заради ограничените субсидии - основно родителите осигуряват издръжката - и покриват от 75 % до 93 % от разходите. цените растат. средната цена за децата на грижите за децата се равнява на една четвърт от заплатите на жените.
Белгия - родителите плащат такса в зависимост от доходите си (между 1,87 евро и 18.66 евро на ден ). за таксите се ползват данъчни облекчения.
Австрия - таксата е в зависимост от доходите. реалната такса е около 5 % от средните за страната месечни доходи.

Исладния - сега влиза в ЕС - всяко дете до 5 г. има право 2 часа на ден да посещава безплатно детско заведение. В останалото време общините поемат около 75% от издръжката на децата.

# 74
  • София
Пропускате факта, че всъщност таксата, която плащаме ние е малка част от това, което получава ДЗ за издръжката на нашите деца.  Peace Общината също дава пари за моето/вашето дете и така сбора от двете суми е от порядъка на около 120 лв. месечно. Толкова получава месечно ДЗ за всяко дете, това беше дискутирано в другата тема преди време.
Далеч съм от мисълта, че тези пари са достатъчно, но пък и исканите суми от по 400-500 лв. в началото на годината ми се виждат безумие.
Още не сме имали род.среща в нашата Дг, но от майки на дечица във втора група разбрах, че по преценка на родителите се събират суми от порядъка на 30-50 лв. веднъж в годината. От консумативите нося единствено мокри кърпи по мое усмотрение, защото предпочитам да го бършат с тях, нищо друго не ми е искано.

Интересни са ми и предложенията за закупуване на машини с минерална вода. За мен ежедневният й прием е доказано вреден, има много по този въпрос, какво остава за необходимост.
Аз смятам да предложа закупуването на такъв апарат за нашата група, обаче да не се слагат галони с минерална, а с изворна или трапезна вода. Ние вкъщи ползваме такава машина вече доста години, като не купуваме минерална вода за да може и детето да пие, има достатъчно голям избор от неминерални води.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2009, 14:34 от Ника

Общи условия

Активация на акаунт