Предстои ми инвитро, да поговорим...

• 182 774
  • 1 092
  •   1
Отговори
# 105
Dji-djo, много ти благодаря за милите думи Hug За Александров нямам никакви впечатления, защото той се появи там след като бях приключила( ако не се лъжа ). Аз правих инвитрото през юли 2005г. За пункцията напълно е възможно да бъде друг лекар, но както писах Тимева, Ганева и Андреева също са добри. Дано да се паднеш при някой от тях. Стискам ти палци да можеш да подадеш бързо документите за здравната каса, защото доколкото знам и бройките са ограничени. Аз чаках одобрение около месец. А времето наистна е важен фактор. Аз също съм на 34 и знам какво е да виждаш как изтича времето като вода между пръстите ти. Желая ти много късмет и успех при манипулациите. Praynig

# 106
Пета, много се радвам, за хубавите резултати от естрадиола и началото на стимулацията. Много гадно, че е трябвало така да те мъчат, за да ти вземат кръв - на мен това ще ми е най-големия кошмар - многото боцкания, които ще трябва да понеса. Стискам палци за много фоликулчета и само хубави резултати  Hug

# 107
  • Varna
Пета, много се радвам, за хубавите резултати от естрадиола и началото на стимулацията. Много гадно, че е трябвало така да те мъчат, за да ти вземат кръв - на мен това ще ми е най-големия кошмар - многото боцкания, които ще трябва да понеса. Стискам палци за много фоликулчета и само хубави резултати  Hug
Благодаря ти миличка, а за боцканията не му мисли.Аз ходя по лекари вече 4 год. и толкова много кръв са ми източили и слава богу това чудо като вчера ми се случва за първи дано да е и за последен път. Mr. Green

# 108
по темата за ин витрото - до сега в този форум не можах да намеря /може и да има/ мнения за ин витрото в Солун, клиника Якентро. За тази клиника четох само в Зачатие. Аз директно пробвах там, иска ми се да видя и други мения по въпроса.

# 109
Маняна,А какъв е резултата?И кой ти прави стимулацията?

# 110
Резултатът е положителен, след седмица и половина влизам в 5 месец. Стимулацията ми я прави д-р Пламен Димов, перфектна. Оказа се, че той е специализирал в тази клиника и е утъпкал от години пътеката, при това успешно, до там. Даже бяха две бебета до 12 седмица, но от дебела глава загубих едното.

# 111
здравейте,аз в момента правя изследванията за ин витро,което ще правя в София.Не съм от там,а тук ме побъркаха нашите лекари и ми се струва че нещо се разминават нещата.Генеколога ми даде направление за изследване на някакви паразити с код 04.03 а се оказа че го правят само в ХЕИ.От ХЕИ пък ми казаха че от нова година не работят с напрабления от ЗК и не вземат там кръв и много други глупости.Просто голямо разиграване!Може ли някой да ми каже какви са изследванията неовходими за ин витро,защото вече толкова пъти ме връщат,че някой е забравил да ми каже нещо.Правих ПКК,Кръвна група,Глюкоза,Креатинин,Урея,АСАТ,АЛАТ,Алк.Фосфтаза,Протромбин.Вр.,Фибриноген,НIV,Wass,HCV,HBsAg.Хормонални-FSH,LH,Estraddiol,Prolactin,Progesteron.Дали изобщо ми е нужно това за паразитите или нещо друго?   newsm78

# 112
КРИТЕРИИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ НА ЗЗОЛ В ПРОГРАМАТА

Тези процедури се явяват като метод за лечение на стерилитета без алтернатива при:

1. Двустранна, пълна или частична обтурация на маточните тръби, доказана с ХСГ (хистеросалпингография) или ЛС (лапароскопия).
2. Мъжки фактор с наличие на поне два от следните критерии във всяка от задължително две спермограми в два различни центъра и направени от ембриолог със съответната квалификация:
- обем на еякулата 1 ml и по-малко;
- 20 млн./ml и по-малко сперматозоидна концентрация;
- 40% и по-малко прогресивно подвижни сперматозоиди;
- 14% и по-малко с нормална морфология сперматозоиди по стриктните
критерии на Крюгер;
- хеми-зона тест 35 и по-малко (HZA);
- доказани спермоантитела (при мъжа и/или жената);
- липса на сперматозоиди в еякулата и доказани витални при биопсия на тестисите;
3. ЛУФ-синдром, доказан поне 3 цикъла с ултразвук и приложено принтер разчитане;
4. Тежка форма на ендометриоза (III – V ст.), доказана с лапароскопия (или –томия ), деструктирала в значителна степен аднексите и лекувана медикаментозно;
5. Стерилитет с продължителност една година и шест мeсeца при възраст на жената 34 години и по-малко и неуспех от други конвенционални методи за лечение на стерилитета в продължение на 12 месеца;
6. Стерилитет с продължителност шест месеца при възраст на жената 35 години и повече и неуспех от други конвенционални методи за лечение на стерилитета в продължение на 6 месеца;

Забележка: Възрастта на жените, включени в програмата за лечение е от 18 до 40 години (включително навършващите 40 години в годината на подаване на документите), предвид постигането на оптимални резултати от терапията.

ЛЕЧЕБНО-ДИАГНОСТИЧЕН АЛГОРИТЪМ

Най-широко приложение имат фармакотерапевтични протоколи, включващи гонадотропни медикаменти и аналози на гонадолиберина по следните схеми :
1. Дълъг (Long) протокол;
2. Къс (Short) протокол;

1. Дълъг протокол

Видове прилагани медикаменти:

1.1 Агонисти на гонадолиберина

Triptorelin acetate (Dipheriline, Decapeptyl) – amp. 0,1 mg s.c.
Очаквана средна курсова доза – 20 ампули

Или

Triptorelin acetate (Dipheriline,Decapeptyl) – amp. 3,75 mg i.m.
Очаквана средна курсова доза – 1 ампула

1.2 Гонадотропни хормони

1.2.1 Folitropin alfa (Gonal F) – amp. 75 IU, 150 IU ;
1.2.2 Puregon – amp. 50 IU, 100 IU
Очаквана средна курсова доза – 2250 IU

1.3 β-hCG
1.3.1 Pregnyl – amp. 5000 IU
Очаквана курсова доза – 4 ампули
1.3.2 Pregnyl – amp. 1500 IU

2. Къс протокол

Видове прилагани медикаменти:

2.1 Агонисти на гонадолиберина

Triptorelin acetate (Dipheriline Decapeptyl) – amp. 0,1 mg. s.c.
Очаквана средна курсова доза – 10 ампули

2.2 Гонадотропни хормони

2.2.1 Folitropin alfa (Gonal F) – amp.75 IU, 150 IU
2.2.2 Puregon – amp. 50 IU, 100 IU
Очаквана средна курсова доза – 1800 IU

2.3 β-hCG
2.3.1 Pregnyl – amp. 5000 IU

2.3.2 Pregnyl – amp. 1500 IU

Цялата продължителност на процеса е между две или три седмици.

ПЕРИОДИЧНОСТ НА КОНТРОЛНИТЕ ПРЕГЛЕДИ

Прегледът на жената преди започване на процедурата е задължителен, както и наборът задължителни изследвания
В хода на самата стимулация се извършват периодични прегледи за индивидуализиране на дозите и избиране на момента на пункцията
Преглед се извършва преди и след пункцията
Прегледи се извършват преди трансфера и след него според преценката на лекуващия лекар

НЕОБХОДИМИ МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ХОДА НА ЛЕЧЕНИЕТО

Набор от изследвания, предхождащи контролираната овариална хиперстимулация и пункция на фоликули

При жената:
- преглед и преценка за лечение;
- клинико-лабораторни изследвания (кръвна група, ПКК, СУЕ, показатели на хемостазата, биохимия);
- определяне на влагалищната чистота;
- изследване на базални серумни хормонални нива;
- ехография на малък таз;
- разширени изследвания и консултации по индикации;

При мъжа:
- изследване на еякулат;
- разширени изследвания и консултации по индикации;

При двамата партньори:
- HIV, Wass, HBsAg, HCV;

В хода на процедурата се изследват нивата на гонадотропните хормони.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

1. Молба (свободен текст) до директора на РЗОК на територията, на която ЗЗОЛ е направило избор на ОПЛ
2. Епикриза от оперативната интервенция (лапароскопия или лапаротомия), доказваща обтурацията или липсата на маточни тръби и/или хистеросалпингография, доказваща същото
3. Експертно становище за необходимостта от лечение с дадения лекарствен продукт
4. Две спермограми в два различни центъра и направени от ембриолог със съответната квалификация, при наличие на мъжки фактор. При нормални параметри е достатъчна и една.
5. Направени всички предварителни изследвания, посочени по-горе в програмата
6. Принтерни разпечатки за липса на руптура на фоликула (за три цикъла) при наличие на ЛУФ-синдром
7. При наличие на ендометриоза – всички документи изисквани от НЗОК при ендометриоза, както и експертно становище за нейния стадий и документ за проведено лечение преди започване на процедурата по асистирана репродукция
8. “Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК” – обр. МЗ-НЗОК №1
9. Декларация за съгласие с изискванията за лечение по програмата

Всички документи се приемат в РЗОК след задължителна проверка за непрекъснати здравноосигурителни права.

ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, В КОЕТО СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ЗАБОЛЯВАНЕТО, ПРЕДЛАГА СЕ ТЕРАПИЯТА И СЕ ИЗВЪРШВА ОЦЕНКА НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОВЕДЕНОТО ЛЕЧЕНИЕ

1) Медицински Център "Репродуктивно Здраве, София
2) Медицински Център "Репробиомед", София
3) Акушеро-гинекологичен Център "Димитров", София
4) Ин витро Медицински Център "Братя Тодорови", София
5) Отделение по IVF, 1-ва АГ "Св.София", София
6) Център по репродуктивна медицина и оплождане ин витро, София
7) Медицински център "Технобиоасист", София
Sunglasses Болница "Свети Лазар", София
9) Център по репродукция "Надежда", СБАХЛ “Малинов”, София
10) Медицински Център "ОЛИМЕД', Варна
11) Център по АРТ, СБАЛАГ - Варна
12) СБАЛАГ "Майчин дом", Варна
13) Медицински център "Бора", Пловдив
14) Медицински център "Саламанида", Пловдив
15) Медицински център "Плама", Пловдив

Протоколите се издават от лекар с призната специалност по акушерство и гинекология, сключил договор с НЗОК в извънболничната помощ или от комисията, създадена със заповед на директора на лечебните заведения, посочени в програмата за диагностициране на заболяванията и проследяване ефекта от лечението /в този случай, протокола се подписва от членовете на комисията и се подпечатва с печата на лечебното заведение/.
При издаване на протокол от специалист, работещ в ДКЦ, МЦ или групова специализирана практика, протоколът се подписва и от ръководителя на лечебното заведение.”

Настоящата програма е разработена на основание и по реда на чл. 52 ал. 1 и ал. 2 от НРД-2006 със съдействието на консултантите на НЗОК по акушерство и гинекология проф. д-р Станимир Кюркчиев, д-р Таня Тимева, д-р Георги Николов, д-р Георги Стаменов и е съгласувана с БЛС

# 113
Благодаря на Лали, че е копирала тук новата програма  Simple Smile
tinita, разкажи по-подробно къде ще правиш инвитрото? В коя клиника, при кой лекар? До колкото разбирам искаш да кандидатстваш за програмата на НЗОК. Ние също и другата седмица най-вероятно ще правим изследванията - вече си взех направления от личната лекарка. Ето по-подробен списък на изследванията за жените (копирам го от форума на Зачатие):

Кръвна група+Rh фактор – с код 12.01 би трябвало да се покрива от ЗК, иначе струва около 7 лв.
ПКК, фибриноген, СУЕ, време кървене+съсирване–с направление от GP
АСАТ, АЛАТ, урея - с направление от GP
Кръвна захар - с направление от GP
Базални серумни хормонални нива (FSH, LH, Estradiol, Prolactin, Progesteron) – с направление от GP

Като аз към хормоните включих и TSH (в клиниката ми го бяха написали и него, заедно с останалите).

За тези другите, които са ти поискали нямам идея за какво са им.  newsm78 Нека се включат и тези, които вече са минали по този път.

# 114
slonchetka,ще разкажа,но ще съм благодарна ако се включи някой който е минал по този път.Аз ходих в София при др.Савова но в клиниката на Щерев където е частния и кабинет,защото ми правиха тест за пролактин.До колкото знам тя работи в Света София.Пролактина ми от 1г. се повишава докато стигна до 2063,3 а трябва да е най-много 619.Това е според изследванията ми правени в Бургас,като през това време пиех Парлодел явно без никакъв ефект.Лятото ходих във Варна-Майчин дом лекарката ми каза че трябва да го пия поне 6м. или година.Но сега вече ми се стори че не е възможно да пия лекарства толкова време и да се повишава дръстично.Така стигнах до София,лежах един ден в клиниката с абокат,вземаха ми кръв 4-5 пъти на определено време и се оказа че всичко е нормално.Просто това е стресов хормон и при самото убождане се повишава.Обясниха ми че преди това не трябва да си пътувал,да си се наспал добре и сутринта на гладно да отида.Там си направих хормоните,и нали ми взеха доста кръв и лаборатория си имат-FSH,LH,Estradiol,Prolactin,Progesteron.Направиха спермограма на мъжа ми и ми даде изследванията които остава да направя-ПКК,Кръвна група и Rh,Глюкоза,Креатинин,Урея,Асат,Алат,Алк.Фосфатаза,Протромбин.Вр.,Фибриноген,HIV,Wass,HCV,HBsAg.От които 20 лв.кръвна група,по каса е само за бременни.Wass и HCV общо 20лв.За всичко останало АГ ми даде направление.Мъжа ми прави HIV,Wass,HCV,HBsAg,плати си ги защото не можело да му дадат направление за генеколог,а GP-то му каза че касата не ги поема.В момента ми следят овулацията от 11 ден от цикъла-размерите на фоликула и лигавицата на 13.02 пак ще ходя.Чудя се това за паразитите което ми даде АГ по ЗК да го правя ли защото в София не ми казаха за него,някой правил ли е такова в ХЕИ?Ами това е,другата или по-другата седмица сигурно ще пътувам за София да оформим документите и да ги подам най-после,че после дали ще ни одобрят!Аз съм с ъс запушени тръби и нямам избор.А за СУЕ,време кървене+съсирване може би ще се прави когато започне всичко,незнам не са ми казали нищо. 

# 115
предстои ми ин-витро в ОЛИМЕД-д-р Манастирска във Варна.започвам на 25,02,06-живот и здраве.нищо не съм прочела за този екип във форума.доста се притеснявам.

# 116
mimi975, нищо не мога да ти кажа за клиниката, за която говориш. Само ще ти пожелая успех  Praynig

Скъпи момичета, от известно време ми се върти едно въпросче в главата и много се чудех дали да ви питам, но вече се реших. Та: с кого споделихте, че ви предстои инвитро? Въобще казали ли сте на някой?
Ние за сега сме казали само на моята сестра и на неговата. Със сигурност няма да кажем на неговите родители, че те са супер притеснителни, майка му има доста здравословни проблеми и не искам да си помислям какво ще стане, ако й кажем. Същото се отнася и за баща му. Но се чудя дали да кажа на нашите? Мисля, че ще прояват нужното разбиране и ще ни подкрепят във всичко, но пък мъжа ми се притеснява, че ще се промени мнението им за него  Confused
Много ще съм ви благодарна, ако споделите  Hug

# 117
Ние не сме казали на никой все още и не мислим да им казваме и за в бъдеще.Мнението ми е че така ще сме по спокойни и ние и те.

# 118
aniji, хич не знам какво да правя. Имала съм моменти, в които съм премълчавала накои важни неща и след известно време съм ги споделяла с родителите ми. Усещала съм, че са доста разочаровани, че не съм споделила по-рано с тях  Confused И се притеснявам как ще реагират, ако научат след инвитрото. От друга страна, ако им кажа предварително - може наистина да се притеснят и от там да притеснят и мен, което не искам, защото за момента съм доста спокойна и искам така да продължа напред. Но пък нашите дори и да са много притеснени не го показват и вярвам, че реакцията ще е подкрепа и няма да ми навредят по никакъв начин (в смисъл психически).
Съжалявам за дългото обяснение, просто наистина не знам какво да предприема, а мнооого мразя да не знам нещо  Simple Smile

# 119
  • Varna
Аз пък след като се борих и продължавам да се боря все още със стерилитета вече 4 год. съм казала на абсолютно всички които ги интересува или не, че в момента правя ин витро и не виждам от какво трябва да се притеснявам, все едно да съм болна от грип и да крия LaughingНо всеки най-добре си познава родителите и приятелите и може сам да прецени как да действа.Аз така съм решила за себе си и се чувствам много добре, защото не ми се налага да измислям тъпи оправдания или да се чудя какво да лъжа когато ме попитат нещо по въпроса.Успех, момичета.

Общи условия

Активация на акаунт