Предложения за странни, необичайни и интересни имена!

• 159 788
  • 1 477
  •   1
Отговори
# 1 275
  • Сопот, Пловдив
Пък моя близка приятелка, която се казва Събина, не е родена в събота.
Кръстена е на дядо Съби Simple Smile
.

Ами при мен е съчетано - родена съм в събота и баба ми е Събка.  Grinning И аз съм Събина  Peace.

# 1 276
Мале, к'ва съм... голяма бяла птица Simple Smile Толкоз имена изредих, а не се сетих да спомена името на собствената си баба: Съботка.
Била 4-о дете в семейството, родено в събота и 1-о момиче след 3-ма сина. Родители видели знак в това все в събота да им се раждат децата и питали попа какво да направят. Той предложил името. Серията спряла. Следваща сестра е родена в друг ден Simple Smile
Хах, странно е.
Ето пример за суеверие, което се оказва вярно. Thinking

# 1 277
  • софия
.

Ами при мен е съчетано - родена съм в събота и баба ми е Събка.  Grinning И аз съм Събина  Peace.
Нашите са напирали да ме кръстят Недялка, че съм родена в неделя. Добре ,че кръстника ги е възпрял. Ами ако бях родена във вторник Simple Smile

# 1 278
.

Сабина е правилното.

# 1 279
Хм, и аз винаги съм си мислела, че името е Сабина  Thinking .

Попаднах на слънчевото име Soleia  Flutter и дойдох да го споделя с вас ( soleil = слънце от френски) .

# 1 280
Да, и аз си го бях харесала Солея едно време. После стана твърде...ъм, ярко за мен и вкуса ми  Laughing

# 1 281
  • Mediterraneo

Сабина е правилното.

А кой и как определя кое е правилното?!

# 1 282
Съби - Събина
Сава - Савина ; Сабина  от къде произлиза?

П.С. Роис, не остана  Wink Hug

# 1 283
  • Mediterraneo
Какво значение има откъде произлиза, ако съм решила да си кръстя детето САбина или СЪбина?! Или пък да се откажа от това си решение, понеже не било "правилно"...

Последна редакция: чт, 14 апр 2011, 09:15 от Тарталета

# 1 284
Съби - Събина
Сава - Савина ; Сабина  от къде произлиза?

П.С. Роис, не остана  Wink Hug

Савина или Сабина произлизат от сабат, което значи събота. При транслитерацията "б" може да премине във "в". И двата варианта са правилни. Савина няма нищо общо със Сава.

# 1 285
  • Сопот, Пловдив
Името има два произхода - едното е свързано именно със съботата, предполага се че всички тези имена - Съби, Събин, Събка, Събина, Сабина, Сава означават именно "роден в събота". Един от българските ханове се казва Събин.

Сабина обаче е и латинско име, и е географска област в Италия. Също така има едно староиталийско племе наречено сабиняни, живели на територии в днешна северна Италия. Легендата говори, че мъжете от тогава новооснования, вече Дрвеен Рим, си откраднали жени от това племе. Та според това тълкуване Сабина значи "жена от племето на сабиняните".

В този смисъл, не знам дали има правилно и неправилно изписване на името в БГ. А аз, ако баба ми не е била Събка, е нямало да съм Събина, само защото съм родена в събота.  Grinning

боса и зелена , чакам вече всеки момент, нямам търпение, той пък никакъв не излиза.   Laughing

# 1 286
.

Нашите са напирали да ме кръстят Недялка, че съм родена в неделя. Добре ,че кръстника ги е възпрял. Ами ако бях родена във вторник Simple Smile

Аз пък съм родена на Света Неделя и понякога си мисля, че ако майка ми е знаела какъв ден е, можеше да е готино да съм Неделя или поне Нели. Познавам една Нели, кръстена на баба си Неделя, която празнува имен ден на моя РД Simple Smile Тя пък не си харесва името и се представя като Нелия Simple Smile
От др.страна, родена съм в петък и можеше да съм Петка или Петя в най-добрия случай Simple Smile
А сега, като изпаднах в тези философии, се сещам, че в единия случай би изглеждало, че съм кръстена на майка си, а в другия - на баща си Simple Smile

# 1 287
Аз съм родена на деня на св. св. Константин и Елена и макар да не се казвам Елена, на 2-3 пъти са ми казвали така, макар че името ми няма нищо общо. Винаги съм харесвала това име.

# 1 288
Аз съм родена на деня на св. св. Константин и Елена и макар да не се казвам Елена, на 2-3 пъти са ми казвали така, макар че името ми няма нищо общо. Винаги съм харесвала това име.

О, повечето хора, родени на голям празник, които аз познавам, се казват съвсем иначе Simple Smile Но аз си се разтеоритизирах прсото, нали лаф да върви Wink
Мисля, че майка ми би се съобразила с деня, ако е знаела, защото тя е родена на Гергьовден и са искали да е Гергана, пък се отказали по някаква причина и тя все нещо си страда, че затова й бил кьопав късмета Simple Smile Та затова сме го коментирали, като разбрахме какъв празник е. А за Петка ей сега ми хрумна във връзка с вторника няколко поста напред Simple Smile

# 1 289
И аз съм родена на Св. Марина. Майка ми не е знаела,  иначе - дето Михаела, там и Марина, можех да съм Марина и пак да съм на дядо ми  Joy
А иначе харесвам името Марина, много ми е романтично  Sunglasses Но съм си доволна да съм Михаела.

Общи условия

Активация на акаунт