Подготовка за "Зимата" Отопление с КОНВЕКТОР

• 183 459
  • 171
  •   1
Отговори
# 45
Програмируеми са и са много икономични..

колко 'много'?
Колко кВт харчат и колко кВт отдават?

Ще ти кажа точно - следващия месец..от вчера съм ги включила..
Иначе и преди съм била с такива, но с по-стария модел.. Сметката ни беше към 300-400 лв. за голям тристаен и с пълзящо бебе навсякъде.. newsm78

Пеца, имат голям шоу-рум (и наличности) на Г.М. Димитров, точно преди бензиностанцията на ЛукОйл, до Симеоновско шосе..

magarence, дойде ли ви сметката за тока?
По-икономични ли са от старите? Май и аз към тях ще се насоча...С масления радиатор е топлично, но бая ток гълта...
Вижте какво мнение прочетох в друг форум, съгласни ли сте с него?
"Колега, всички електрически уреди (без климатиците) харчат толкова ток колкото пише.
Няма значение печката каква марка е, щом е 2кВ, значи толкова харчи.
Говорили сме и в други теми, че тия Адакс и разни други такива марки искат токова много пари,
не защото печките им са по-икономични, а просто защото имат по-точни релета, и защото самото нагревателно
тяло се загрява до по-ниска температура и така изгаря по-малко кислорода от въздуха.
С други думи отоплението на думи с тях би трябвало да е по-комфортно, но че са по-икономични е леко казано невярно."

И какъв кислород гори един електрически нагревателен елемент???

# 46
У дома три зими подред се топлим с това
http://www.electron.bg/product_info.php?products_id=16731
финландско е и може да се каже, че е от ранга на адакс. ефективността както на финландските така и при норвежките конвектори се дължи на дългите реотани - те не пестят обем на отоплителния уред, както е при airelec дето са със сгънат на две нагревател - което е неефективно. Само хубав и скъп климатик топли по-евтино - дори и наполовина, но духа, върти прахта и замръзва външното тяло при спиране в студено време  Sick
Аз плащам по 150 лева в най-големия студ а сичко е на ток - бойлер, фурна, котлони, комп. и т.н

# 47
Имам питане..
Днес купихме това-
http://www.tesy.com/household_eng.php?catid=40&product=364#
най-големия вариант, който е 2400вата.
Монтирахме го и тн,пуснахме го..и вече 15 минути няма никаква промяна в температурата на стаята, а до него е лееко топличко, но в никакъв случай горещо, както би трябвало да е.
Гледам, че всички пишете, че ви държат много топло, въпросът е дали нещо е прецакан самия конвектор, или?

и ние днес си взехме от същия.Въобще не можа да затопли,държахме го пуснат около 2 часа и нищо.Сега сме  с духалка и  е много по добре.Утре отивам в магазна и го връщам.Теси много се изложиха този път. #2gunfire #2gunfire #2gunfire #Cussing out

# 48
  • Стара Загора
Нееднократно съм писал в този подфорум за конвекторите, но пак ще обясня...

Всеки купува това, което уж на него му е най-изгодно... Но всеки вярва на това, което счете за добре... А пък има ужасно много глупави неща изписани за конвекторите, климатиците, маслените радиатори, "духалките", панелите с инфрачервени лъчи и прочие отоплителни уреди... Ще се пробвам да кажа по няколко думи за всеки един вид, като се опитам да изброя плюсовете и минусите СПОРЕД МЕН... Дебело подчертавам, според мен, защото не ангажирам никого с мнението си...

Климатици - голям плюс е факта, че баланса консумирана енергия/отдадена енергия е приблизително три пъти повече за отдадената енергия... Или казано простичко - Ако консумира електрическа енергия 1 киловатчас... Отдадената от него топлинна енергия се равнява грубо на три киловатчаса... Това се постига заради проста система с много висок коефициент на полезно действие (КПД)... При никой друг от изброените отоплителни уреди няма толкова високо КПД... Съответно, от тази разлика в консумираната и отдадената енергия идва и спестяването на левчетата от месечната сметка за ток... Тоест, климатикът топли най-евтино... Другият допълнителен плюс е, че през лятото охлажда... И почти не заемат място... Е, малко е цапотия при монтажа и разпробиването за тръбопроводите, но се търпи - веднъж е... Толкова за плюсовете...
Минусите - изсушава изключително много въздуха... Може би най-много от всички отоплителни уреди, наравно с така наречените "духалки"... Друг минус е, че силно пръска из стаята алергенния микропрах... При деца и възрастни с дихателни проблеми или предразположени към такива, това може да е опасно... Да причини усложнения, отключване на проблеми и прочие... Трети минус - въздушната струя... Дори и да е топла, въздушната струя създава едни опасни въртеливи движения, които могат да причинят също проблеми... Четвърти проблем, който донякъде е пренебрежим (зависи основно от модела и цената) - шумът от вентилатора... Като съм споменал за горните проблеми, това не означава, че биха се случили на всеки... Има вероятност...

Конвектори - отоплителните уреди, които аз харесвам много... Плюсове... Стоплят стая студена за минути... Покачват вътрешната температура с 10 градуса в рамките на половин час... Не изсушават въздуха... Причината това да е така е, че нагревятелят на конвектора има голяма отдаваема площ, нагрява се до сравнително ниска температура и въпреки това, затопля много ефективно въздуха... Конвекторът не разпръсква из въздуха на стаята микропраха... Причината за това е, че няма принудително въртене, циркулацията е естествена - затопленият въздух се издига нагоре... Заради липсата на принудителна вентилация, съответно няма шум и въздушни течения... Заема изключително малко място, монтират се най-често под прозорец и дебелината им не надвишава 10 см... Безопасни са за деца, защото не се сгорещяват... Повечето конвектори имат дигитален термостат, който отчита разлики в температурата до 0,1 градус и като пряко следствие от това, много прецизно управляват включването и изключването на нагревателя... Това донякъде, поне малко компенсира и...
Единственият му минус - искаш ли да ти е топло, плащаш здраво... Разликата с климатик в една и съща стая е около два пъти повече разходвано електричество от конвектора... Комфорта си има цена... Разбира се, като говоря за конвектори нямам предвид разни псевдо такива на цена от 50-70-90 лева... Не липсват такива отоплителни уреди, гръмко наречени от търговските вериги конвектори (или отоплителни ковектори за стена), които своего рода са си чисти "духалки" и нямат нищо общо с истинските конвектори, чиято цена започва от около 170-180 лв. за двукиловатов модел, та стигат до 450-500 лв. за по-скъпите марки и модели (Адакс например с дигитален термостат и опция за свързване на до 10 конвектора в единна система за управление на температурата)...

Маслени радиатори - Притежават някои от плюсовете на конвекторите - няма принудителна вентилация, от там - няма шум, няма микропрах, няма въздушно течение...
От тук започват минусите... Заемат място... Някои модели се сгорещяват и могат да изгорят кожата... Изсушават силно въздуха... Харчат много ток, почти колкото конвекторите... Не могат да стоплят бързо... За по-голяма и студена стая за да се вдигне температурата с 10 градуса може да е необходимо и над денонощие... Веднъж стоплили, комфортът на маслените радиатори е близък до този на конвекторите, със съответно взетите мерки срещу изсушаване на въздуха (метален съд с вода, чай от лайка или вода със сода върху радиатора или направо уред овлажнител)...

"Духалките" и всякакви подобни вентилаторни отоплителни уреди с реотани, нагряващи въздуха (включително едновремешните калорифери, който си ги спомня)... Минуси - много шумни... Изсушават изключително много въздуха, заедно с климатиците най-много от всички уреди... Много висока консумация на електричество... Ако трябва да осигуряват топлината, която осигурява един конвектор, сметката за електричество ще е над три пъти по-голяма при 24-часов режим на работа... Създават въздушни течения, разпръскват микропраха...
Единственият им плюс - евтини са... Цената им варира от 10 до 100 лева...

Панели за лъчисто (инфрачервено) отопление... За мен те са най-добрия вариант за отопление... Притежават всички плюсове на конвекторите... Освен това харчат много малко ток... Може би толкова, колкото и един климатик... Защото панелите излъчват инфрачервени лъчи, които стоплят предметите в стаята, а те от своя страна - въздуха... Самите панели остават почти студени... Напълно са безопасни за деца и могат да се монтират навсякъде... Дори и като картина на стената, високо над пода...
Единственият им минус - много са скъпи... Надвишават далеч цената на конвекторите, приближават се до цената на средомощен средноскъп климатик... А почти никой не иска за три стаи в жилището си да даде 3 000 лева за отоплителни уреди... Е, същата цена я даваме за плазмен телевизор, например, но това е една друга тема...

Съвсем естествено, изключвам от "класацията", така наречените акумулиращи печки и печките с реотани, тип Лъч или Елва... И двете са остаряла технология, с много ниско КПД, надали някой в днешно време ще си купи (особено!) акумулираща печка или печка Лъч... Единственото приложение на технологията с реотани в стъклени тръби е при печки за баня... Все още се продават такива...

Разбира се, от "класацията" също изключвам отоплението на твърдо гориво (дърва, въглища), отоплението с парни инсталации (захранвани от различни източници - локални горивни камери на твърдо или течно гориво, локални или централни за сградата газови котли, централно парно) и всякакви други видове (например лъчисто отопление от газови горелки), основно заради различния енергоизточник (електричество) или неприложимости на съответните отоплителни системи към собствените ни домове...

Благодаря ви, че ме изчетохте, извинявам се за дългия постинг...!
Дано е бил някому полезен...!

Успех с избора на отоплителен уред...!
newsm10

# 49
  • град-държава
Цитат
Конвектори -... Единственият му минус - искаш ли да ти е топло, плащаш здраво...

Ето с това не съм съгласна и ще кажа защо,плащаш здраво,ако мощността на конвектора не е съобразена с квадратурата и кубатурата на стаята,за която е предназначен,не може да сложиш ковектор с мощност киловат и половина на 20-30кв и да чакаш да ти е икономичен,за да е икономичен конвектора мощността му трябва да надхвърля възможностите си минимум с 15% спрямо помещението.
Ние не сме имали зима,в която да сме имали сметки по-малки от 230лв месечно(и това в сферата на добрите пожелания), като се отоплявахме с подово отопление,от тази зима сме с конвектори,не се изключват 24 часа в денонощието и подържат постоянна Т 25 градуса, независимо от климатичните условия навън и сметките ни са с по 100-150лв надолу,което ще рече на почти  половина в сравнение с това,което сме плащали миналата година по същото време,всичко ни е на ток и не правя икономии. Peace

# 50
  • Стара Загора
Точната сума на сметката никога не е число, зависещо от един фактор - точно колко ток харчи отоплителния уред... Зависи от още много неща - кубатура на отопляваните помещения, изолация, дограма, външни стени, отопляващи се съседи, липса изобщо на съседи, конструкция на сградата (дали е монолитна или ЕПЖС) и още сто неща...

Отоплявам се с конвектори от 6 години... Повярвай ми, изчислени са перфектно... Ама като ти кажа, че плащам 300 - 350 лв. зимния сезон... Ти как ще реагираш...? Че плащам голяма сметка...? Ами не е голяма, защото имам поне 10 утежняващи фактора... Но в тази тема не говорим за това...

Отоплението с конвектори е поне два пъти по-скъпо от отоплението с климатици и това е факт...

П.С. Не ме убеждавай, че поддържате у вас температура от 25 градуса... Това е равносилно на топлинно самоубийство... Wink

# 51
  • град-държава
Е аз ти казвам мога да снимам термометъра в момента и да ти покажа нагледно, тъй като аз обичам да ми е топло,а не да си въобразявам същото,аз не споря за това,дали климатика не е икономичен,но пък масово мои близки се отопляват с климатици и винаги ми е било студено като отида на гости примерно, и според мен климатика не става за отопление, затова и не влиза като вариант в избора ми за отоплителен уред...
За изчислението квадратура и кубатура и на мен ми ги изчисляваха,и сметнаха на 20кв и 280см височина на таваните 2 киловата мошност за едната стая,да ама не,затова си купих конвектори по 3 киловата и определено подържат тази Т без никакъв проблем,като за 1 час работа консумация на ел.енергия реализират в рамките на 15-20 мин общо,това сме го засичали,също така не сме изолирани,южно изложение  с лятна ПВЦ дограма,всички стени вътрешни,тухла,сами сме на етажа,който е последен,под нас също никой не живее.
Тези суми,които си ги написал,сме ги плащали до миналата година,миналата седмица платих тока за декемви 160лв,направо плясках с ръце и не съм стояла на студено,а за мен Т 20-22 градуса си е направо клинчарник,за някои може да ОК,за мен изобщо не е.

Последна редакция: пн, 25 яну 2010, 11:27 от ahasver

# 52
  • София
Ние сложихме Адакс (4 броя по 2000 W - по един в спалнята /17м2/ и в детската /12 м2/ и 2 в трапезаро-холо-кухнята, без врата откъм антрето /40-50 м2/, всички врати са отворени, вкл. и на банята, където още няма отопл.уред). В момента радиаторите в спалнята и детската са настроени на 15 гр, в общото помещение работи само единия на максмума - 30 гр. Под нас все още не са се нанесли и не ни топлят отдолу, но в този студ сега у нас е приятно топло за зиморничева лигла като мен  Grinning
Обаче, още не знаем каква ще ни е сметката, тъй като от скоро имаме Акт16 и още нямаме собствен електромер.
Как мислите, да се готвя ли за големи изненади?!

Иначе съм против отоплението с климатици, дразни ме еднакво много духането и шума.

# 53
  • Стара Загора
До колкото си спомням от последната ми употреба на Адакс преди 7-8 гадини...
Копчето на терморелето трябва да се калибрира... Което де факто представлява напасване на ръкохватката с разграфените градуси към реалната температура в отопляваното помещение... Затова си прочети по-подробно упътването на уредите... Wink

Не мислите ли, че ако пуснете двата конвектора в голямото си помещение, ще е по-добре за сметката ви...?

И да, сметката ви ще е стабилна... Не огромна, но стабилна... "Стегнете" се в кръста... Grinning
Шегувам се... Ако жилището ви е с топлоизолация и качествена дограма... Тоест, няма от къде да ви "бяга" топлото... Сметката ще ви е напълно приемлива за отопляваната площ... Peace

# 54
  • София
Мерси Експрес!
На мен ми се струва, че цифрите на врътките са занижени - не съм мерила с термометър, но в стая, където е сложено на 15 гр. усещането е като над 20 определено. Ще пробвам с точни измервания.
Иначе изолацията е добра, дограмата също /с едно изключение/. Помага също и факта, че бидейки на предпоследен етаж таваните ни не са на 2.60, а на 2.47-2.50, обемите за отопление са по-малки.

# 55
  • Стара Загора
Е, то няма как да се нагласи заводски точна температура на "врътката"...
Намерих от едно упътване за модел на Адакс, как да се калибрира регулатора на термостата...

В този пример е показано как е избрана температура от 20 градуса, а стайният термометър показва 23... Тогава с малка отвертка разхлабваш само "врътката", нагласяш я на 23 и отново затягаш... Даже указват да се изчака после още 6 до 12 часа и отново да се провери дали си кореспондират числото на "врътката" и числото на стайния термометър... За целта обаче, ще трябва да се снабдите със сравнително точен стаен термометър... От собствен опит ти казвам, че евтините електронни такива не са вариант... Винаги имат някакво отклонение... Нали обикновено са китайски... Wink
Ако не разбираш нещо, питай...

# 56
  • София
Хиляди благодарности, Експрес.!
Ще го покажа на мъжа ми и ако има въпроси ще питам.

# 57
Е аз ти казвам мога да снимам термометъра в момента и да ти покажа нагледно, тъй като аз обичам да ми е топло,а не да си въобразявам същото,аз не споря за това,дали климатика не е икономичен,но пък масово мои близки се отопляват с климатици и винаги ми е било студено като отида на гости примерно, и според мен климатика не става за отопление, затова и не влиза като вариант в избора ми за отоплителен уред...
За изчислението квадратура и кубатура и на мен ми ги изчисляваха,и сметнаха на 20кв и 280см височина на таваните 2 киловата мошност за едната стая,да ама не,затова си купих конвектори по 3 киловата и определено подържат тази Т без никакъв проблем,като за 1 час работа консумация на ел.енергия реализират в рамките на 15-20 мин общо,това сме го засичали,също така не сме изолирани,южно изложение  с лятна ПВЦ дограма,всички стени вътрешни,тухла,сами сме на етажа,който е последен,под нас също никой не живее.
Тези суми,които си ги написал,сме ги плащали до миналата година,миналата седмица платих тока за декемви 160лв,направо плясках с ръце и не съм стояла на студено,а за мен Т 20-22 градуса си е направо клинчарник,за някои може да ОК,за мен изобщо не е.

Ние се отопляваме само с климатици и също подържаме 25 градуса, ходя цяла зима в нас с къс ръкав. Който е казал че с климатици не може да се стоплиш не е познал, зависи от вида на климатика и от марката най вече. В тези студове вече 10 дни, единият ни климатик се представя чудесно  Laughing, другият не толкова но това идва от разликата в цената. Грешката си е моя, че не купих и първият от тази марка. За вторият най добре вложените пари. При положение че лятото плащам около 80 лв. сега плащам 200.

# 58
  • Стара Загора
Който е казал че с климатици не може да се стоплиш не е познал, зависи от вида на климатика и от марката най вече.

Е, разбира се, че можеш да се стоплиш... При това на сравнително добра цена...
Според плюсовете и минусите, всеки сам си подбира отоплителния уред...

Ние лично избрахме конвекторите, заради предразположеността на децата ни към белодробни проблеми, особено на синчето... Гарнирано с обгазената ситуация в Стара Загора, решихме просто да предпазим децата от допълнителен алерген вкъщи...

# 59
Здравейте
аз си взех Конвектор Аирлект и съм много доволна

затопля бързо стаята
пускаме го само вечер понеже през деня си стоим в стая където имаме климатик

Конвектор е 2000Вата
стаята е 5х3м

януари платихме за ток 132 лева
ползваме бойлер пералня климатик и конвектора(само вечер на 6 степен) в стаята е 22-23 градуса на 5 степен прави 20 градуса

Изключително съм доволна от уреда
стаята ми е изолирана и топлината се задържа може би затова платихме толкова малко ток .........

Общи условия

Активация на акаунт