Отговори
# 60
  • Варна
Това "качествени български вина" звучи малко като оксиморон Simple Smile, но това си е мое мнение, не обвързвам никого с него.
 България, въпреки че се бие в гърдите какво вино! прави, е в дъното на световните класации. Няма нито едно вино, което да се с точки от Р.Паркър или Декантер.
По неизвестни за мен причини нашите технолози правят едни измъчени, натоварени вина, които обаче се дистрибутират на невероятни цени. Освен това, никога не може да се поддържа качеството. Никой не спори, че реколтата всяка година е различна, но чак пък това, което се случва на нашия пазар... Не съм и пила българско вино, отлежало поне 10-15г в бутилка, доразвило се, запазило си характера. Повечето още на следващата заминават. Ако издържи 5г е вече герой.

# 61
Освен всичко казано от Приятно ми е - Богиня аз мисля, че проблема е и в тапите Преди години имахме един клиент, който се оказа че има фабрика за коркови тапи в Португалия  той обясняваше колко е важна ролята на корковите тапи за запазването на качеството

# 62
Това "качествени български вина" звучи малко като оксиморон Simple Smile, но това си е мое мнение, не обвързвам никого с него.

Богиня, предполагам, че си професионалист в тази област, но ако изхождаш от позицията на обикновения потребител-ценител на вино - толкова ли е зле положението с БГ вината?
Ще натрия носа на мъжа си, щото си знаех, че не трябва да се дават луди пари (30лв/бутилка) за български вина, чието качество вероятно не е по-различно от тези по 15лв. Twisted Evil
Какво ти е мнението за Мезек и Катаржина ?
Благодаря предварително!  bouquet

# 63
  • Варна
Професионалист не съм, само се интересувам Simple Smile И пия Simple Smile

mi6i , възможно е и да е от тапите. Все пак хубавият корк струва към 1 - 1,5 евро.

zigizagi, наистина не бих дала 30лв за бг вино. Не струва толкова. Предпочитам за толкова да си взема Италия или Австрия.  Катаржина....... кхм. Бих ги отнесла към добрите средно ниво изби. Последното им творение Куесчън марк цепи мрака просто. От вино за 100лв очаквам много повече, а не златен етикет, специална бутилка /11лв/ и не знам си какви други екстри. В крайна сметка, не пия амбалаж.
Тера Тангра засега се представя добре. Серията им ТТ не е лоша за ценовия си клас.
Новата изба Синтика близо до Сандански също е доста интересна. Шардонето им никак не е лошо, дори ми допада най-много от българските такива, въпреки че с доста присъствен дъб.

Пак да повторя, че това си е лично мое мнение.

# 64
  • Казанлък of all places
Като минахме на по-професионална нотка, да питам някой от вас чувал ли е ( не смея да питам опитвал ли е) вино от Косово? Същото Косово, което се отцепи от Македония и стана независима република ? През лятото превеждах за американци, които правеха репортаж за Декантер и те ми разказаха невероятни неща за качеството на виното по онези земи. Оказва се, че Косово и почва, и климат, и слънцегреене са съизмерими с тези на Бордо и при правилна култивация на лозите ( а там се е заселил дългогодишен експерт -французин, който да ги учи на ум и разум, хората де, не лозите Simple Smile) виното излиза с превузходно качество. Поради политическата обстановка обаче това превъзходно вино е познато само на ограничен кръг хора, да не говорим,че все още няма никакъв маркетинг .

# 65
За Катаржина съм на мнението на Богиня. За тази цена очаквах мноого повече.
Относно тапите , много винзаводи и изби вече не използват коркови тапи. Има друг вид тапа , който не оставя неприятен дъх, а за по-младите вина се използват винтови капачки.
Съгласна съм, че в България няма вина , които са отлежавали с години, но пък смятам, че именно ние трябва да подкрепяме родната индустрия. А има доста старание вече в тази насока.
И ако искаме хората да се научат да пият вино, вместо да жулят водка примерно, трябва да си купят отлежало френско каберне от 1979 година примерно за 300 евро ли ?
От време навреме се поглезвам с подобно вино.По-скоро ме поглезват приятели познавачи и надълго ми обясняват какъв вкус да търся ( обикновено не го намирам  Laughing ), но те също така и ме учат кое българско вино е добро. И според мен и  ( моя портфейл ) има такива.  Peace

# 66
До не много отдавна България произвеждаше вино за съветския пазар, а там не се изискваше много високо качество. Българските вина са добри като среден клас вино и главно към това е насочено  производството. С тази разлика, че други от този клас са утвърдени на пазара - италианско, испанско, калифорнийско. Да не говорим, че като се каже френско вино, хората благоговеят преди да го опитат.

# 67
Аржентинците правят учудващо хубаво вино също.

# 68
Ева, има ли българско вино в Щатите и как се продава? Като цена имам предвид.

# 69
  • Варна
Виното от Косово е новина за мен. Ще се опитам да се снабдя по някакъв начин с бутилка за проба.

Много ми се иска да подкрепя родния производител, но той не иска да ме спечели като негов потребител. Кажете ми, защо да си купя бг вино със съмнително качество за 20лв вместо такова от Нова Зеландия, Испания или Чили, които хем ще са по-евтини, хем вкусовите им характеристики далеч по-добри????

BlackSnake, австрийците дори са още по-изобретателни - те ползват стъклени тапи.

# 70
  • Варна
Мога да ти кажа за Англия. Енира, която тук струва 40-50лв, в Лондон беше на цена от 10 паунда. Ние ли сме по-богати от англичаните или ....

Аржентинците правят учудващо хубаво вино също.
Съгласна. А за цената си са направо превъзходни. Шардоне Вида Органика е много прилично за цена от 12,50лв.

# 71
Мога да ти кажа за Англия. Енира, която тук струва 40-50лв, в Лондон беше на цена от 10 паунда. Ние ли сме по-богати от англичаните или ....

За Англия знам. Продава се много българско вино и то на ниска цена с цел пробиване на пазара. Друго от същия клас се продава двойно по-скъпо.

# 72
Никоя крайност не е добра, но не се е родил човекът, който може да промени мнението на самоужаваща се жена.
В този смисъл - за мен е загадка, как, пиейки предполагаемо едни и същи, добре, поне сходни марки вина, аз намирам българските за по-хубави от френски, чилийски, аржентински ... от всички ценови класове.
Дебело подчертавам, не държа моята истина да е истина и за другите. Просто казвам, че предпочитам българските.

# 73
А откъде си купувате вино? Не че при тях има ментета, като при твърдия алкохол, но все пак добре е някой да те посъветва. 

# 74
  • София
...просто Асса... - аз съм изцяло на твоето мнение  Peace

Общи условия

Активация на акаунт