Pomost Nov Semeen Kodex

• 4 679
  • 43
  •   1
Отговори
# 30
Знам, че петицията за равни права при осиновяването на българите, живеещи в чужбина е постната вече в bg-mama, но си позволявам да дам линк към нея и тук, защото виждам, че темата и точно, тази, която ни вълнува и нас.
Ако някой иска да помогне с идеи или по друг начин, е добре дошъл.
Благодарим ви предварително!

Петиция за равни права при осиновяването на българите, живеещи в чужбина:
http://bgpetition.com/osinoviavane-bulgari_v_chujbina/index.html

# 31
Подписах петицията, дано има успех  Peace

# 32
  • По света и У нас
Интересна Тема  Peace .... относно някои от повдигнатите въпроси:
- по принцип сте донякъде прави, че би трябвало да се дава приоритет на БГ произхода на кандидатите /за евентуална по-лека адаптация на детенце/, но след множество дискусии през последната година-две, беше приет така нареченият критерии за поредност  Peace, т.е. следва се номера на вписване на кандидата/ите в Регистъра. Приет е и за водещ критерии от новия СМО в началото на Октомври /има се предвид чл.95, ал.1 от новия СК/;
- Освен това в случай, че всички документи от досието са изрядни  Peace, освен поредността, най-голямо значение от документите имат разрешителното за осиновяване, социалния доклад и молбата до МП, тъй като при тях е определен броя деца, възрастовата граница, здравословно състояние, дори може и пол /но само в молбата/ на детенце  Peace
- таксата на БГ съда за МО вярно е по-висока в сравнение с национално осиновяване, но представлява една малка част от хонорарите, които взимат агенциите .... поне до скоро беше 1500 лв.
- не винаги е наложително да се мине през 2 агенции /едната в чужбина, а другата в БГ/, стига разбира се чуждестранната агенция да има официално регистриран клон в БГ, който е получил разрешително за МО в БГ или кандидатите директно да се обърнат към българска акредитирана организация /за това тя да има разрешително за страната, където им е постоянното местожителство и разбира се законодателството на въпросната страна да позволява директния контакт с БГ организация, т.е. да не се налага преминаването през чуждестранна ....  но не навсякъде е възможно  Peace
- за съжаление както в БГ, така и в международен мащаб, тенденция е срока за чакане да се удължава ... кандидатите са все по-вече, а дечурлигата намаляват. Дори в БГ, единици са вече домовете, които са пълни до капацитета си .... по-вечето имат по-малко деца  Peace
- относно децата вписани в регистъра, определено преобладават тези от етнически произход, по-големи деца, както и тези със специални нужди .... Но както беше писал някой от вас, няколко поста по напред ..... вписаните деца в регистъра на МО, продължават да са част и от БГ регистри  Peace, т.е. при поява на подходящи бг кандидати да бъдат осиновени в България  Peace

# 33
lucyl30, мерси за инфото!
имам два въпроса, защото звучиш много „оперативно” запозната:
1.   от къде може да се информира човек какво е приел СМО след влизане в сила на новия СК? до завчера сайта на МП въобще не беше актуализиран след изборите ... та даже се чудех функционират ли ...
2.   обикновено за децата в международния регистъра се говори, че са, както и ти казваш, „от етнически произход, по-големи деца, както и тези със специални нужди”, та „и” или „или”, т.е. винаги ли и трите белега ли са относими към всяко от децата или се случва да са или от т.нар. етнически произход, или по-големи, или със заболявания, които обосновават специалните им нужди? все пак не е едно и също ...  

а, и още един, напрактика трети въпрос – поредността от абсолютно значение ли е, в крайна сметка самият чл 95, ал. 1 СК дава и други критерии – „ ... Съветът по осиновяване определя за него подходящи осиновяващи съобразно поредността на вписване на осиновяващите в регистъра, изразените от тях предпочитания, както и обстоятелствата от значение за интереса на детето.”

# 34
lucyl30, а защо според тебе ще се налага БГ гражданин да минава през БГ акредитирана организация? След като може да си прочете законовите разпоредби, направи преводи на документи, посети сам необходимите институции, ангажира адвокат, ако трябва, има и къде да отседне в БГ, познава спецификите на страната и т.н.? Каква реална роля би вършила тази организация в случая на БГ граждани?
Благодаря предварително.

# 35
anitza13, според мен, не би трябвало да се налага, но аз не съм толкова запозната. ще ми е полезно да науча какво може да каже lucyl30.
от това, което аз чета, излиза че може директно, т.е. без българска акредитирана организация, ако централния орган в страната, където си, т.е. чужбината, се навие да те проучи и да ти прати документите до другия централен орган, т.е. МП. то това май е основният проблем.  че в някои държави няма не искам акредитирана огранизация ... иначе, от гледна точка на МП, те досега не са имали българи, все чужденци са им кандидатите и те обичайно все са с акредитирана организация. не виждам отникъде МП да е ограничило.

# 36
Благодаря, Marrymaroon.
И аз разсъждавам в тази посока. Но ще ми е интересно да прочета какво ще отговори и lucyl30.

Права си, че досега не е имало българи и едва ли има установена или предвидена практика за тях. Което сигурно ще е аргумент да ги препращат към акредитирани организации, за да няма дискриминация на чужденците   Laughing

Но да видим все пак...

# 37
те и чужденците не са задължени да ползват акредитираните организации ... няма никъде такава рапоредба. могат да си се обръщат направо към компетентния орган по местоживеене, само че това отнема двойно повече време и усилия...

а и хагската конвенция говори за "среда" ... не това е по спомени, отивам да чета, да не пиша глупости

# 38
те и чужденците не са задължени да ползват акредитираните организации ... няма никъде такава рапоредба. ...

зависи от чужденците, т.е. от вътрешното законодателство на 'чужбинската държава. свидетел съм на точно такава разпоредба Sad

сори, че пиша като гост ...

# 39
  • По света и У нас
Съжалявам, че с известно закъснения виждам, че има движение по Темата  Blush

marrymaroon - не знам дали ще съм ти много полезна  Hug
1. Няма точно от къде другаде да се информираме какво е приел СМО, освен от сайта на МП  Rolling Eyes, за съжаление дори и да се обадите в
Дирекцията, в приемните им дни, не съм много сигурна дали биха ви предоставили тази информация. Това важи в пълна сила и за акредитираните организации  Peace Остава варианта, да имате вътрешен човек в Дирекцията или в СМО, който да ви предостави такава  Rolling Eyes И на мен много не ми е ясно, защо толкова много време им е необходимо да обновят информацията си на сайта  newsm78, единствено предполагам поради недостиг на персонал и твърде много друга работа /обработка на досиета на семейства, деца, в момента новата процедура по акредитация и т.н./
2. Не винаги са налице и трите критерия, в повечето случаи са 1 или 2, т.е. детенце може да е малко /имам предвид около 3 годишно/, в добро здравословно състояние, но от етнически произход .... а дори и да не е официално обявен, само като се види снимката, повечето хора биха го класифицирали от такава  Peace .... другият вариант е да е написан етническия произход в документите, а на снимката да не си личи  Wink .... но както и вие може да видите от списъка на деца със специални нужда, една голяма част от тях са на сериозна възраст и със сериозно здравословни проблеми  Cry .... за съжаление и последните няколко години застой, допълнително са усложнили ситуацията  Rolling Eyes
3. Поредността относно осиновяващите е от водещо значение  Peace, след това идва всичко останало .... предпочитания, съответствие и т.н-. ..... не случайно е имало семейства, които са минали през повече от 10 СМО без предложения ..... По принцип колкото по-малки са претенциите и очакванията на родителите /най-вече относно горна граница на възрастта и етнически произход, здравословното състояние е твърде специфично/, толкова по-голям е шанса бързо да им бъде предложено детенце  Peace
Относно поредността, не случайно го въведоха този критерий .... преди това, семейство току-що вписано "се случваше" веднага да получи детенце с основание, че е най-подходящото при друго сходно семейство, отговарящо на същите критерии, но вписано и чакащо в регистъра повече от 3-4 години  Rolling Eyes

anitza13 - не знам наистина какво да ти отговоря относно факта че БГ граждани /живеещ постоянно в чужбина/ се налага да минава през БГ акредитирана организация за осиновяване в БГ  newsm78 /така или иначе това е изискване на БГ законодателство/. Има страни и в които не можеш да осъществиш процедура по международно осиновяване, без да минеш през тяхната/чуждестранна акредитиранаорганизация /т.е. тяхното законодателство не позволява директното посредничество на БГ организация, в случай, че те имат акредитирана за БГ организация - как го обясних  ooooh!/ Казуси много  Peace
Това което ми е известно, БГ акредитираните организации имат фиксиран максимум /за минимум не съм много сигурна  newsm78/ на средствата, които могат да поискат от кандидатите от конкретна страна, като вътре са включени и услуги като преводи и легализации, процесуално представителство, държавна такса и др. До колкото съм запозната на самите БГ акредитирани организации им е достатъчно труден контакта с МП, да не говорим за самостоятелно кандидатстващи семейства  Rolling Eyes ... Организациите поне към момента се явяват тези, които постоянно трябва да обясняват на кандидатите защо се налага да чакат толкова, защо пак не е дошъл техния ред и т.н. .... МП са си спестили този ангажимент  Rolling Eyes
Може би в крайна сметка, ако дадена организация няма фиксиран минимум .... всичко би зависело от вас, каква уговорка бихте си направили с БГ акредитираната организация  Peace .... За съжаление не винаги могат да паднат и под минимума, тъй като самото законодателство изисква от тях да поддържат офис, комуникации и др., които се явяват постоянен за тях разход, независимо дали имат или не осиновявания  Rolling Eyes
marrymaroon - по принцип е права, че може и да не се минава през акредитирана организация, а директно през Централния орган на чуждата държава, стига разбира се чуждата страна да няма акредитирана организация за БГ и законодателството й да го позволява  Peace
Може би наистина разковничето е в това, че навсякъде в Закон/Наредби цитират ....."лица с обичайно местожителство в чужбина" .... и никъде не се дискутира евентуалния БГ произход и на двамата родители .... предполагам сте забелязали, че същото важи и за смесените браково, независимо дали единият съпруг е само с БГ или с двойно граждаство, той осиновява по закона за МО.
Не забравяйте и нещо друго  Peace, семейството трябва да предостави 4 следосиновителни доклада в рамките на 2 години след осиновяването на детенце /където се проследява развитието и адаптирането на детенце/.... повечето семейства, които са осиновили по стария ред /минавайки без организация, а само през адвокат/, къде са пратили 1-2, къде не ... има и изрядни разбира се  Peace .... Една организация в това отношение винаги може да я задължиш /по новия ред/, защото от това условие донякъде й зависи продължаването на лиценза  Peace
За съжаление, не успях много да ви помогна  Hug

# 40
lucyl30 , благодаря за отговора. Интересно е да получиш малко инфо от човек, който познава повече "кухнята". За жалост, както казва и marrymaroon, комуникацията със съответните институции не винаги е на ниво и инфото актуализирано.
Разбирам изискванията за акридитирани организации когато чуждото законодателство го изисква изрично. Но мисля ще се съгласиш, че ако няма такова изискване, БГ гражданин би се справил с преводи и легализации, та и с процесуално представителство. Без да му се налага да плаща и за офиси на организации, които верно досега са правили не повече от 4-5 осиновявания на година. Всеки може да се организира с преводаческа фирма и адвокат. Разбира се, ако иска да мине през акред. организация, защо не?! Но не и да е задължително. Може би това са неща, които ще се мислят тепърва, тъй като както и ти казваш, не се говори за БГ гражданство, а за пребиваване в чужбина, а казусите са различни все пак. Доколкото съм запозната, страните по Хагската Конвенция имат добре развит следосиновителен контрол, дори и да не се минава пред акредитирана организация.
А прекратяването на заварените БГ случаи и задължаването им да започнат нова процедура пред Мин. на правосъдието си е все пак недомислие или просто улесвяване на администрацията. При всички случаи е незачитане на сили, време и средства.
Ще си позволя да направя достояние твоят отговор до мен /само тази част/ на другите момичета от заварените случаи, пишещи в zachatie. Добре е да са наясно с въпроса за акредитираните организации. Надявам се не възразяваш?

# 41
Много се чудих дали да пиша....
На бг  граждани, живеещи в друга държава НЕ им трябва посредническа организация :справка : Хагската конвенция. Друг е въпроса какво мисли държавния орган на страната, в която живеят.
За петицията : безмислена е. Законите в Европа са базирани на местоживеене, не като в Бг на гражданство. Затова и закона беше променен.

# 42
  • По света и У нас
potrebitel, no anonimna - е права относно петицията  Peace Относно БГ гражданите живеещи в друга страна - за съжаление не мога да помогна с повече инфо от това споделено в момента  Rolling Eyes

anitza13 - за съжаление не бих могла/а и не съм достатъчно компетентна/ да коментирам положението на БГ гражданите живеещи за постоянно в чужбина и желаещи да осиновят от БГ, повече от инфото, което до момента успях да споделя  Hug
Що се отнася до заварените случаи .... при тези с чуждестранни граждани положението беше горе-долу сходно, т.е. минавайки от стария по новия ред, те трябваше да бъдат вписани в регистъра и дори при вече започнала процедура /т.е. видяно детенце/, не можеха да продължат без намесата на акредитирана организация сключените съответни договори, задължително през СМО /нищо че вече бяха в контакт с детенце/ и т.н., което разбира се доведе до допълнително забавяне .... но това беше първите 1-2 години след промените в закона  Rolling Eyes Не съм запозната, затова и нямам възможност да коментирам заварените БГ осиновявания ....
По-скоро и за по-лесно дай линк към отговора ми, ако Темата, -където искаш да публикуваш инфото го позволява  Peace
По принцип относно изискванията за БГ организациите - предполагам сте прегледали Наредба №12 от сайта на МП, Дирекция МО .... в чл.5, ал.3, т.5 /може да се прочете и изискването относно максималния размер на сумата/

# 43
Благодаря, lucyl30. Ти наистина ни ориентираш в някои неща, които не стават ясни само от инфото на сайта на Мин. на правосъдието. Не е много обнадеждаващо, ако се подходи както към чужденците при приемане на ХК. Да не забравяме, че ние сме подавали документи при приета ХК и СК, който би следвало да е бил приведен в съответствие с ХК. Социалните ни доклади се подготвят в чужбина и съответната приемаща държава вече ни контролира относно осиновяването в съответствие с изискванията на ХК. Ако и това няма значение, супер!
Дано акредитираните организации да не се "окажат" задължителни за "улеснение" на МП, въпреки ХК /имам предвид казаното от potrebitel, no anonimna/.

Общи условия

Активация на акаунт