Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...

• 184 009
  • 921
  •   2
Отговори
# 120
Мили дами, дайте да не задълбаваме пак в плиткото...

A m b e r - приемам въпросите ти за добронамерени, въпреки, че не си прочела цялата тема, която отговаря на много въпроси. (е, не на всички)
Около 100 000 години преди измислянето на кварцовата лампа, финландците, както ескимосите са се научили с изключително бялата си кожа да улавят всеки ултравиолетов лъч от оскъдното слънце. Освен това консумират много риба и така горе-долу свързват двата края. От съвременна гледна точка това е недостатъчно и пият допълнително витамин Д.

Ако някой финландец се чуди какво да прави - прати ми го, ще му обясня.

И още нещо - нито калция, нито някакъв хормон, нито даже прословутия интринзик фактор оказват влияние върху усвояването на вит. Д, доколкото знам. И не съм чувал за подобен проблем.

kameloth - благодаря за идеята за въглехидратите, ама едвам смогвам с останалите теми. Като спадне интересът ще включим нещо ново (въглехидрати, отслабване и др.)

# 121
Днес намерих една стара(от преди 2-3 години) статия за вит. D. Исках да ви дам линка, но сайта вече го няма.
Затова ще ви цитирам само диетичните източници на вит.Д:

-Рибено масло от черен дроб (напр. треска) - 1360 М.Е. в супена лъжица (15 мл)
-Сьомга,  сготвена - 360 М.Е. в порция (3.5 унции ~ 100 г)
-Скумрия, сготвена - 345 М.Е. в порция
-Сардини, консерва - 270 М.Е. в порция
-Змиорка, сготвена - 200 М.Е. в порция (кога ядохте змиорка за последен път?)
-Яйце, цяло - 25 М.Е.
-Говежди черен дроб - 15 М.Е. в порция

Това е положението! За противниците на всякакви хапчета препоръчвам горните продукти за през зимата.

А ако са вегетарианци, жална им майка...

# 122
Да взема и тук да задам едно въпросче, вместо запис Laughing

Какво се препоръчва към склонна към пъпки кожа? Забелязах, че докато бях бременна кожата ми се беше изчистила напълно. 11 месеца след раждането цикълът ми се възстанови, а с него и пъпките Tired Може ли да се направи нещо по този въпрос?

# 123
  • Русе
Днес намерих една стара(от преди 2-3 години) статия за вит. D. Исках да ви дам линка, но сайта вече го няма.
Затова ще ви цитирам само диетичните източници на вит.Д:

-Рибено масло от черен дроб (напр. треска) - 1360 М.Е. в супена лъжица (15 мл)
-Сьомга,  сготвена - 360 М.Е. в порция (3.5 унции ~ 100 г)
-Скумрия, сготвена - 345 М.Е. в порция
-Сардини, консерва - 270 М.Е. в порция
-Змиорка, сготвена - 200 М.Е. в порция (кога ядохте змиорка за последен път?)
-Яйце, цяло - 25 М.Е.
-Говежди черен дроб - 15 М.Е. в порция

Това е положението! За противниците на всякакви хапчета препоръчвам горните продукти за през зимата.

А ако са вегетарианци, жална им майка...

Благодаря Пинко  Hug

# 124
  • във фурната
Запис и тук,Розова Пантера,страхотни теми,как досега не съм ги видяла,тюх,тюх...

# 125
Галче - хм, тук нещо не е наред:
Цитат:
11 месеца след раждането цикълът ми се възстанови, а с него и пъпките

Преди да търсим решение по форумите, трябва да си направиш изследвания . Потърси консултация с гинеколог.  Ако въпросът с пъпките не се реши, ще мислим отново... Едно възможно решение е прогестероновия крем, но първо виж основния проблем.

баница йованица - добре дошла! Голямо четене те чака...

# 126
Лоша работа!
Ще се наложи да проваря доколко витамин Д е полезен при случай на напреднал стадий на рак, както твърдят.
За съжаление при моя близка...

# 127
Лошо, наистина Confused

Като провериш, пиши да знаем и дано твоята близка се подобри  Praynig

# 128
Галче - хм, тук нещо не е наред:
Цитат:
11 месеца след раждането цикълът ми се възстанови, а с него и пъпките

Преди да търсим решение по форумите, трябва да си направиш изследвания . Потърси консултация с гинеколог.  

Аз не можах да разбера, защо според теб има проблем в този случай? Кърмих на поискване и затова цикълът ми се възстанови чак след 11 месеца. Според гинекологът ми това е напълно нормално Peace
Но във връзка с пъпките си мисля, че може да е на хормонална основа, щом се активизират винаги преди началото на цикъла и щом бяха изчезнали напълно, докато нямах такъв Thinking

# 129
PinkPanther, едно голямо благодаря за темата.
От две години живея в Сиатъл, където е облачно или вали в 80% от годината. Резултатът не закъсня - депресивен епизод и купища здравословни проблеми при витамин D deficiency = 14 ng/mL (да, знам колко ужасно малко е това)

От май месец пия витамин Д3 по 5000 Е на ден по лекарско предписание и се чувствам прекрасно. Съветвам всички вас да хапвате риба и яйца, да си пиете витамините и да си гледате живота.

Неверниците са неканени гости.
О, между другото, наскоро ми попадна статия, в която се обясняваше, че препоръчителната доза от 400 единици е между 5 и 10 пъти по-ниска от реалната такава. Здравен заговор, финансов интерес на FDA или и двете - сами преценете.
  bouquet

# 130
Галче - добре, щом гинеколозите го считат за нормално.
Предполагам, че при тибе става въпрос за естрогенова доминация - излишък на естроген, но това трябва да се изследва. Това може да бъде предпоставка за тежки усложнения (рак) в по-късна възраст.
По време на бременността естрогенът е бил компенсиран с големи количества прогестерон и затова не си имала пъпки. Но сега не следва да се прави искуствено, по-добре да се намали естрогена.
В заключение - ако ти се експериментира - купи си една туба прогестогел и се мажи, да видим дали ще ти помогне. Напълно безвредно е. Но при първа възможност иди на ендокринолог.

Ева на сцена - благодаря за подкрепата! Подкрепят ме повече от чужбина, даже д-р Kameloth от Южна Африка изпрати една статия, препоръчваща още по високи дози - 77 М.Е. на кг тегло.

Ако се върнеш назад в темата, там съм посочил доста статии за ползата от вит.Д. Но, няма кой да чете... Не искат да ги тровя с химикали.

Иска ми се написаното от теб да го видя с огромни букви, белким някой се замисли...

# 131
Вижте на каква интересна статия попаднах:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/51913.php

# 132
... Не искат да ги тровя с химикали.

Това не мога и не мога да го разбера. Витамин Д е хормон. Няма как да навреди на човек през по-голямата част от годината, освен ако няма сериозни бъбречни проблеми.
Аз не бих пила по 4000Е в България, превид климатичните особености. Но смятам, че доза от 1000-2000 е приемлива, полезна и дори необходима.

# 133
  • На точното място
Пинки, айде и в тая тема да питам:
Вчера купих Вигантол и видях, че аптекарката го извади от хладилника . Четох листовката не пише да се съхранява в хладилника  newsm78 Що така? Да го държали и аз в хладилника при рибеното масло?

# 134
В_и_В_и - отлична статия. Само не знам как да я набия в главите на скептиците. Тия дни в България настана голяма паника с този свински грип. Какви ли не светила говориха по телевизията - нито дума за вит.Д!  Аз си седя пред телевизора и се подсмихвам тъжно...

Ева на сцена - последните материали, изпратени ни от д-р Kameloth (от Южна Африка) препоръчват 35 М.Е на фунт тегло  (77М.Е. на килограм). И аз не съм свикнал още с тази мисъл, но бавно увеличавам дозата.

de_desto - и аз забелязах същото. Аз не го държа в хладилник и не мисля, че е необходимо.  А аптеките сигурно имат нови указания, свързани с дълготрайно съхранение.

Общи условия

Активация на акаунт