Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...

• 183 604
  • 921
  •   1
Отговори
# 735
Не вярвам да има специалист по вит. Д, който да каже, че на бебе не трябва да се дава изобщо. ooooh! Дори има данни, че преди време, когато даваните на бебетата във Финландия количества са били доста по-високи от сегашните (мисля, че ставаше въпрос за 4000 единици на ден през първата година от живота), заболеваемостта от диабет тип 1 е била значително по-ниска. После, с намаляването на дозата, се увеличава и броят на случаите на деца, които развиват този диабет.

А за псориазис предполагам, че трябва да се следи какво е нивото в кръвта - поне 50 нг/мл трябва да се достигне и да се поддържа. За целта може ориентировъчно да се започне по формулата 1000 единици на всеки 11 кг тегло, например ако тежиш 55 кг, това означава 5000 единици на ден.

Има - не се дава при риск от преждевременно затваряне на фонтанелата, при срастване на шевовете на главата например.

# 736
Ами, ето тук педиатър отговаря на въпроса на майка с бебе на 5 месеца със затваряща се фонтанела, че едната възможна причина е дефицит на вит. Д: http://www.justanswer.com/pediatrics/3ppq9-baby-s-fontanel-closi … hs.html#re.v/463/ Не съм се интересувала, но това е неговият отговор.

# 737
И на мен така ми го обясниха както е казала  atallaya ,и не съм давала по моя преценка се доверих на таиз лекарка.
Аз имам на джеймесон вит Д,само трябва да стана по сериозна с приема.Ще увелича дозата  Peace
Благодаря Чоколата  bouquet

# 738
Не искам да влизам в спорове, но с първото ми дете имахме проблем с преждевременно затворени шевове на главичката, претърпя операции и една от препоръките на неврохирурга беше никакъв витамин Д преди и след операцията /не помня колко месеца след това, май беше около 8-10/.

# 739
Може, не знам. Това е отговор от педиатър с 20-годишен стаж, както е написано. Не съм се интересувала аз специално.

# 740
Незнам дали вече е коментирано в темата, и се извинявам предварително, ако вече е обсъждано - интересува ме витамин Д на Аквасорс, понеже не е "на капки" а на прах, дали би се усвоил така добре?

# 741
  • Sofia
Звездичка, аз зададох подобен въпрос на лекаря, защото бях купила витамин Д на капсули на Виридиан. В една капсула се води, че има 2000IU единици. АГ-то обаче ми каза, да си пия вигантола, защото е сигурен как действа, а другия после може да си го пия като поддържащо. Аз сега пия витамин Д на капки, по време или след хранене като си го капя в една лъжичка със зехтин. Така най-добре се усвоява, а и Cioccolata е написала, че така е ОК. Капсулите на Виридиан ги давам на мъжа ми и на дъщеря ми - по една на ден. И аз се чудих дали да не взема на Аквасорс, но пак те да го пият, не аз.

# 742
Виждам, че витамин Д на аквасорс е добит от гъби и е Д2. Това означава, че не е препоръчителен, защото тази форма (Д2) е далеч по-малко усвояема от формата Д3. Хората не сме растения (гъби), а сме животни и произвеждаме Д3. Разбира се, на Запад предписват Д2 в дози по 50 000 единици на седмица, но това е просто защото този вариант е патентован. За сметка на това Д3 за момента се продава само като хранителна добавка, т.е. не като лекарство, затова не го предписват. Но точно Д3 е по-ефективният и подходящият за човека. Така че аз не бих си давала парите за витамин Д на Аквасорс.

# 743
Много благодаря за информацията  Hug

# 744
  • Sofia
Здравейте, изчетох цялата тема и съм на път още утре да взема Вигантол и Ескимо за две годишната ми дъщеря, която е през седмица болна. Витамини и имуностимуланти не помагат към момента.

Въпросът ми обаче е - някоя от вас има ли вече резултати? Има ли болнави деца, които са се закрепили след даването на витД или Ескимо? Пропускам ли нещо, което би могло да помогне в борбата с вирусите? Давате мед, тахан, прополис. Добре ли е всичко да се съчетава и подходящо ли е за такава възраст. Ще съм благодарна, ако споделите опит и резултати.  bouquet

# 745
За меда мисля,че за 2годишна възраст не е подходящ-силен алерген е!

# 746
  • София
Някой да знае от къде се взима кръв за изследване на вит.Д при децата? Дали ще стане от пръсчето?

Аз го изследвах, но с разни хормони та ми взеха от вената. Естествено резултата е зле - 19.4 ng/ml при референтни граници:
Препоръчителни нива: >30 ng/ml
Достатъчност: > 20 ng/ml
Недостатъчност: 10-20 ng/ml
Тежък дефицит: < 10.0 ng/ml
Сега ще пия по 15 капки Вигантол дневно и след 1-2 месеца контрола. Ако ви е интересно ще пиша резултатите след това.

# 747
   По предписание на д-р давам на бебето 2 капки Вигантол, а след като четох из темата (до 37-ма стр.) и на мъжа ми по 3к. Почнах и аз да си капвам по 2к от скоро, но кърмя. Някъде Пинк Пантър беше писал, че ако се дава Вигантол на бебето, кърмещата майка е по-добре да не приема вит Д. Но се чудя: едва ли всичкия вит Д, който аз приемам ще отиде в кърмата?! И ако отиде в кърмата, едва ли ще се предозира бебето?!

Последна редакция: нд, 13 мар 2016, 23:49 от kinglis

# 748
Само да вметна, че 3 капки вигантойл на голям мъж е н-и-щ-о.

# 749
  • Sofia
Здравейте пак, вече втори или трети месец съм на Вигантол (х3капки), всички около мен се разболяха и пиха АБ, аз не. Незнам дали е това, може да е чисто съвпадение, но познавайки се, съм склонна да вярвам на вит Д3. За съжаление при детето няма такъв ефект, но здраве да е... Simple Smile Продължаваме напред и на есен ще го започна по-рано. 

Общи условия

Активация на акаунт