Отговори
# 630
побууут  Mr. Green

# 631
Гери  Hug
Момичета ,я кажете,някой има ли примерен списък с неща ,необходими за бебето.
В тези списъци от нет-а много излишани неща бе  newsm78
Аз лично смятам неща като стерилизатор ,шишета ,АМ и т.н. да не си купувам.Ако има нещо - ще си го набавим в движение.Само са едно шише може да се прежаля ,евентуално за вода  (не че ще давам ,но за пред родата Tired)
И тези бодита ,с дълъг ръкав ли да са ,с къс ли ,потник ли ...нали ще раждам март/април newsm78
Помня преди време Нинка беше обяснила много хубаво какво точно трябва за бебе,много изчерпателен списък без излишни неща беше дала ,но не си спомням в коя тема беше newsm78

# 632
Дани, каквото и да вземеш повече от 4-5бр. от вид нетрябва да взимаш..и винаги взимай с един номер по-голямо...
Моя Дани,  примерно никога не са му ставали неща за новородени..той веднага започна да носи за 3 месечни...
Като за начало ще са ти по-удобни бодита, които се закопчават целите отпред..като престилка се обличат и се закопчават, а не през главата да се нахлузват...
Бе, ти си купи козметиката за бебо и нещата за баня (задълже ЧИСТО корито, без разни вътре приставки..) па дрехите..бабите няма да го оставят....ама в никакъв случай не им разрешавай да го повиват и стягат  Confused

# 633
Данче, то аз не помня, та.... Mr. Green Иначе Гери е абсолютно права. Според Вис Виталиската номерация 22 е за новородено. Абсурд! 24 номер се почва, че и ако е над 3.500 и 26 можеш да запасиш. Удобни са бодита с копчета- страшно много. Все още ползвам такива.  Режи етикетите отзад на шийката, че драскат някои от тях, зависи от марката. Аз съм луд фен на хубавия рипс, защото е разтеглив, без да се разтлачва, де (егати глагола вкарах Crazy)
Корито, хавлийки поне 2 , защото ги напишкват. Кърпи за постилане на подложката за преповиване и мазане, поне 4-5...
Вземи си биба залъгалка за родилното Mr. Green, ако бебето ще е при теб, де и ако си решила да даваш залъгалка принципно.
Клечки уши с ограничител, козметики разни (аз мажех със зехтин  и двете ,щото се обриваше голямата от всичко, та и на малката реших да не рискувам), вземи си лепенки за пъпчето, ако те е страх да го мокриш (аз мокрех винаги, ама доста майки не смеят), спирт за пъпчето. newsm78...Ми....спи ми мозъкът и не се сещам . Ще допълват другите
А, и да не се лъжеш да му слагаш шапка вкъщи Mr. Green

# 634
Дани, знаеш че бебто колкото го искаш , толкова ще седи при тебе в клиниката..Дани си беше при мен почти денонощно..и му давах залъгалка...(вземи си с теб за всеки случай , не е необходимо да я даваш)

КОзметика ти трябва:
шампоан или гел за измиване;
бебешко олио (аз мажех само след баня)
бебешки балсам за тяло (мажех при всяка смяна на пелени)
цинков крем (за подсичане)
клечки с ограничител
физиологичен разтвор
спирт 75 градусов
стерилни марлички (за промивка на пъпчето)
помпичка за носле...
ако си намериш БИВАЦИН..ще е прекрасно и за пъпчето и за теб (епизиотомия)
аз си бех взела 2 комплекта пелени...(бархетни + тензухени) , които използвах за попиване и бърсане след баня...пък и за постеляне на повивалника...
хавлии , както ти е казала Нинка поне 2 бр.
аз позлвах и все още ползвам на Памперс Сензитив мокрите кърпички...има ги и във вариантс кутия..като после си взимаш само пакета с кърпи..
Задълже: ЧИКО мокри кърпички за гърди - вместо да се миеш реди всяко кърмене....което само изсушава зърната..
Задълже: Лансинох ( гел за разранени зърна) бебето може да суче, без да си се измил..Аз оползотворих сигурно три тубички, хем нямах рагади...но в климниката от почти целодневното висене на гърда...ми бяха станали свръхчувствителни и пред разраняване...
МОже да ви вземеш, за след това ЧАЙ ХИП ЗА КЪРМАЧКИ - на мен много ми помагаше..
друго за сега не се сещам...аз ти пиша това , което аз съм позлвала...
Препоръчвам ти като марка козметика или СЕБА МЕД или МУСТЕЛА (и двете съм ги позлвала и съм доволна)

# 635
Дани, хайде и аз да се включа с няколко съветчета, че много си ми на сърце  Hug
Гери доста добри съвети ти е дала наистина. Аз също си бях изкарала списъци от интернето и по моя преценка си реших кое да купувам предварително и кое не.
Общо взето най-напред си подготвих багажа за болницата - превръзки за родилки, лигнин, нощници, чехли, непромукаеми чаршафчета за леглото /така може да предпазиш другите чаршафи поне първия и втория ден, когато тече повече кръв/, козметика, памперси, тампони за гърдите, помпа /набележи си и, ако ти потрябва ще ти я купят/, лансинох /много помага, аз нямах никакви проблеми с гърдите, незнам дали благодарение на него/, сутиени за кърмачки /много са удобни още от болницата като слезе кърмата и натежат гърдите/, за шевовете аз се пръсках с Неомицин и доста успокоява болката, а също си правех промивка с йодна вода.

За бебето, ако си в държавната болница нищо не ти трябва, освен памперси. За другите болници не съм много наясно. Аз съм доволна, че бебето не беше постоянно при мен, а ми го носеха на 3 часа, защото в началото си толкова изморена, опъват конците и ако бебето е ревливо просто не можеш да си починеш въобще.
За след болницата Гери е права, че не трябва да купуваш много дрехи. По-често се перат и малко вършат работа, а и ще получиш доста подаръци, макар и не толкова практични, каквите ти трябва да си вземеш, а именно бодита и гащеризончета с копчета отпред, задължително. Аз не мога да си представя, ако трябваше да го обличам през главата. Дори и сега мисля пак да си купувам такива като сменям гардероба, толкова е по-лесно и за майката и за бебето. Ваничка - Гери пак е права. Ние взехме първо анатомична, но бебето не можеше да си легне нормално, а трябваше да стои седнало, явно е за по-голямо бебе. За новородено това е невъзможно и си купихме набързо съвсем обикновено коритце с равно дъно, еее розово е, че нямаше други цветове в магазина, но ни трябваше спешно и нямаше време да се обикаля и да се търси.  Grinning
Козметиката аз си я бях набелязала на Бюбхен и я купихме след изписването. Доволна съм - шампоанче за косичка и тяло, масажно олио, кремчето против подсичане е на Бочко. Спирт за пъпчето е достатъчен, ако няма усложнения, клечки с ограничител. Пелени от комплектчетата. Аз винаги слагам такава пелена върху хавлийката, така пера само нея след всяко къпане, а хавлийката малко по-рядко, а и много хубаво се попива с нея. Памперси препоръчвам на "Памперс", ние сменихме доста марки и просто най-съм доволна от тях, разликата е огромна. С Молфикс почти нямаше ненамокрени дрешки,  а с Памперс почти няма намокрени.  Laughing А за момченцата това си е доста сериозен проблем, ще се убедиш сама. Мокри кърпички май няма значение на коя марка са, всички вършат работа, поне при мен е така.
Ножичка за нокти си купих по-късно. Ти самата ще разбереш по-късно от какво имаш нужда.
За сега сме с едно шише - също след изписването го взехме, залъгалката също.
За почистването на нослето ти е нужен аспиратор, просто с друго май не става така ефективно. Аз слагам първо преварена водичка да се размекне секретчето, може и физиологичен разствор от аптеката и след това с аспиратора изсмуквам.
Сигурно пропускам някои неща, но сега това се сещам. Питай и ти, ако се сетиш за нещо.
Дано съм ти помогнала и аз.  Hug

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 16:33 от vivianka1

# 636
Много ,много благодаря ,че се включихте   bouquet
Нещата са ми много по-ясни сега.Относно козметиката и аз съм решила да си я набавя предварително ,пък бабите ще купуват дрешките.Направила съм списък от кой магазин какво да купуват ,за да няма разминаване.Най-вече за бодитата ми беше въпросът,не знаех по колко бройки ще ми трябват.Иначе и аз гледам само такива модели ,коитп са тип "прегърни ме" - с копчетата  Wink
Относно помпата за кърма яснота нямам все още ,изобщо не знам ако се наложи каква да купувам,но нека да видим как ще тръгне с кърменето ,може и да не ми потрябва ,знае ли човек newsm78
Гери ,права си за номерациите  на Вис Виталис и на мен много мънички ми се видяха ,особено комплеките за изписване  ooooh!
И аз като теб съм се настроила ,че голям мъж ще раждам ,в началото на март, като ходя пак в Пловдив ,ще го видим колко ще е станал  Flutter
Себа Мед беше някаква био козметика ако не се лъжа ,четох предви време доста добри отзиви за нея .Иначе Бюбхен и сега мажа аз  Mr. Green
Успоредно с Перкуталфа ,си мажа корема с олио на Бюбхена и много ме кефи  Mr. Green
Ванче,като гледах снимки на Цецко ,много се изкефих като видях ,че е в розово корито  Crazy
Много обичам така аз ,малко да разчупим нещата ,стига с тези стереотипи ,като вляза в магазин и първото нещо ,което ме питат е "за момче или момиче" и съответно вадят розово или синьо Tired

# 637
Данче, здравей и от мен  Grinning ,няма смисъл да повтарям всичко казано до тук, и Гери и Ванчето са били достатъчно изчерпателни. Аз искам да се включа относно помпичката за гърди, с две ръце ти препоръчвам ако ти се наложи да си вземеш или на Чико (72 лв) или на Авент (82 лв), които са със силиконов накрайник. Имах нижда от помпичка още в болницата, понеже малкия беше 5 дни в кувьоз и като слезе млякото трябваше да се прави нещо. Изпратих майка ми за някоя евтина до 30 лв, но тя ми донесе тази на Авент и сега изобщо не съжалявам, нямах никакви проблеми с гърдите и изобщо не боли. Мисълта ми беше да не купуваш предварително, но ако ти се наложи ти препоръчвам тази на Авент, вярно че е доста скъпичка, но аз и до ден днешен я използвам, когато ми се наложи да изляза и да оставя мляко на бебчо.  Simple Smile Hug Simple Smile
Относно дрешките за бебчо също ти препоръчвам да не взимаш най-малкия номер. Ние бяхме купили от всичко по 5 броя Simple Smile , тензухените и бархетните пеленки също вършат чудесна работа. За къпането използвам сапунче Тео бебе, а за след това мас и съм много доволна. Дрешките ги пера също с прах Тео бебе. Е това беше от мен, надявам се да съм ти била полезна.  Laughing

# 638
Теди ,точно за помпичката щях да питам  Hug
Говорим за тази механичната на Авент,нали?
Че аз засега на нея съм се спряла ,а и това беше първата помпа ,която видях и ми е много на сърце  Laughing
Като се наложи със сигурност нея ще взема!
Исках друго да питам за бебешката козметика,с какво точно се къпе бебето в първите дни ,че разни мами от нашата отчетна ми обясняват само с водичка да го плацикам  Laughing Вярно ли е  Laughing И кога да започвам да ползвам сапун ,душ гел за измиване и т.н. newsm78
Ааааа,това нещо аспиратор за нос за първи път го чувам Shocked
Моля ,обяснете на индианеца за какво е  Laughing

# 639
Да точно за нея става дума, ето тук я има http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=7, много добре си се насочила към нея, също така има подарък две шишета и два биберона, а на теб поне в началото повече не ти трябват Simple Smile
Аспиратора за нос служи за почистването му когато има нужда, аз впръсквам първо физиологичен разтвор и веднага след това издърпвам с аспиратора, на мъника хич не му харесва, но имаше един период в който не можеше да спинка заради нослето. Аз съм си купила най-евтиния мисля че е на Камера струва около 3-4 лв Simple Smile  Mr. Green Grinning

# 640
Да се набутам и аз да давам съвети Laughing, въпреки че вече са ти дали много добри!!
Аз предпочетох да си купя предварително всичко- хем да си го избера, хем да съм спокойна- знам ли после дали ще имам време да обикалям по магазините!! Бодита аз взех 22 номер и ги носихме до преди 2 седмици, 24 номер щяха да са му много големи. Предпочетох да взема малките и да са му точно, отколкото да е като чувал.  Но то си зависи от бебето (Цецко се роди 49 см.).
За болницата задължително си вземи сутиен за кърмачки и подплънки. Аз там като го кърмех, другата гърда течеше и цялата ставах мокра. До часовника има един магазин за бельо- в него има много хубави сутиени, даже наскоро бяха намалени  Mr. Green.
А за нослето- аз му го почиствам вечер след баня и като му се запуши с клечка за уши (от нашите), напоена с физиологичен разтвор. С аспиратора нещо не мога да се справя  Blush. Той е нещо като помпичка, с която се издърпват суполките.
Ние започнахме да къпем малкия с гел на мустела след втората седмица, и то два пъти седмично. Все пак целта на банята е да се овлажни кожата. Първите 10 дена си е само на плацикане  Laughing.
За сега за друго не се сещам, надявам се да съм била полезна! Hug

# 641
Дани, в СЕЛЕНА...при поискване ти дават да ползваш точно същата помпа на АВЕНТ, но...като стигнете до кърменето на курса, ще видиш че помпа ще ти потрябва само ако се запушиш (запуши ти се каналче)

За къпането - в Селена всяка сутрин ви канят в детската стая и пред вас къпят едно от бебетата, правят му цялостен тоалет..така че там и ще видиш как да му обслужиш пъпчето...и т.н.

В началото ...банята на бебоците е символична, въпреки , че аз от първия ден го къпех със шампоана за тяло и глава на Мустела...много е хубав, защото излиза от спрея като сапунишка направо..сега ползваме на Себа Мед гела за баня - медицинска козметика се води.

Не бързай с помпата, но..ти препоръчвам да си вземеш от КОЛЕКТОРИТЕ на АВЕНТ ... - http://shop.danet.bg/product.php?ProductID=1270
В аптеката с/у галерия Г.Машев ги има на половин цена...Много са удобни, защото хем не си мокриш бельото, хем ти диша гърдата, хем се плакне зърното в прокапалата кърма....От сученето, зърното става много чувствително и това е много удачен вариант..
От самите абсорбиращи подплънки http://shop.danet.bg/product.php?ProductID=2440  , от власинките аз получих запушване на каналче....започнах да ги ползвам след 4-ия месец, когато ми се порегулира малко кърмата, защото инак течех ПОСТОЯНО като чешма...

За самата клиника, не ти трябва НИЩО освен джапанки (по добре от чехли) и една хавлия за баня (на втория ден се изкъпах, всяка стая е с баня там) Дават ти и превръзки, и от постелките дето са като чаршафче, и нощница и халат... - за там само Лансинох-а, на Чико кърпичките за гърди и Колекторите на Авент - само това ми влезна в употреба...

Ако се сетя още нещо ще допълвам  Peace

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 21:58 от mother-of-pearlS

# 642
Гери ,златна си  Hug И аз това си бях записала горе долу + разни мои си неща и зарядно за телефон.
В Селена-та обясняват много за къпането ,да.Но аз се надявам да съм подготвена и от курса още Flutter
Все пак друго си е ...с бебе  Laughing
Много благодаря на всички ,страшно сте изчерпателни !
Това са все неща ,за които няма кой да ме информира  Hug

# 643
Дани, аз тези неща общо взето от курса ги научих и съм много благодарна за всичко. Питайте и там, каквото ви интересува. Катето отговаря на всички въпроси и дава много ценни съвети.
Относно помпата, аз не съм ползвала и нямам. Не ми се е наложило, имах късмет да ми дават бебето да си го кърмя от първия ден, а то милото още първия път здраво засука и чесно да си кажа по-хубава помпичка от него няма. Когато ми слезе кърмата се наложи малко да изцеждам на ръка, колкото да облекчи напрежението и правих топли компреси на гърдите, но това е за около ден-два. А и бебето като си суче редовно няма да има проблем. И все пак всичко е индивидуално и зависи от много обстоятелства. Аз също ти препоръчвам механичната помпа на Авент. Ако се беше наложило щях да си взема нея.
Що се отнася до купуването предварително ти препоръчвам да си купиш ти най-необходимите неща. Ти ще си запозната най-добре какво ще ти е нужно и ще се справиш отлично с тази задача. Много ще си по-спокойна, ако сте си взели предварително доста от нещата. Ние чакахме до деветия месец и все бях толкова неспокойна. Един път в началото на деветия месец имах много контракции от тези подготвителните и още на другия ден започнахме да пазаруваме, че ни хвана страх. А до тогава моя мъж от суеверие нищо не искаше да взимаме. Аз си купих повечето дрешки най-малкия номер и не съжалявам, защото Цецко се роди 2,900 и 48см и всичко му беше пак голямо, дори някои неща още си ги носим, но вече му стават малки и едно по едно ги спираме от употреба.
Тампоните за гърдите си ги ползвах още от болницата и сега съм си с тях. Купувам си от аптека "Марешки", там са най-евтини и съм много доволна. На мен рядко ми тече от гърдите кърма, но дори и капчица не е приятно да ти намокри сутиена.
Ние първите дни къпехме бебето на ръце /не го слагахме да ляга във ваничката/ със сапунче Тео бебе и пазехме пъпчето. Сега два пъти в седмицата слагаме шампоанчето на Бюбхен, а останалите дни само със сапунчето. Свекървата си държеше първите дни да го мажем след баня с мас. На мен не ми се искаше, но за да нямаме проблеми и позволих да слага по мъничко. Като си замина тя си го мажа само с олиото на Бюбхен  Laughing
 Laughing
Само искам да кажа нещо свързано с позата на спане на бебето. Вчера бяхме на ортопед и той ни каза, че правилната поза е по гръбче, а не, както всички ни учат настрани. Незнам кое е правилното. Confused Confused Confused Аз в началото си го слагах настрани и така си спеше. После той сам започна да си се обръща по гръбче.

# 644
И на нас ортопеда ни беше казал, да не го слагам да спи на "бутче"...

Общи условия

Активация на акаунт